IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Ограничувања според простор, професија, прецизност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ограничувања според простор, професија, прецизност

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Статус: Офлајн
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 12:46
Originally posted by dejanpp dejanpp напиша:

Originally posted by pHp pHp напиша:

Originally posted by dejanpp dejanpp напиша:

Originally posted by gazela gazela напиша:

Originally posted by pajser pajser напиша:

abe tuka ke se filozofira ili ke ja tapime za rabotnichki prava ., ....  pari i pari pa cel svet ., taka veleshe dedomi .,     ..... i deka kapitalot go vrti svetot ., a jas mlada vzheshtena glava ., samo se raspravav .....   ama sepak bil vo pravoнамигнување

ke bidam off od temavaголема%20насмевкаnajnapred ke najavam
filozofska rabota...od nishto da pochnesh filozofii...kako onaa prikazna za nekoj filozof komu  posle nekoja debata mu rekle "chao ...chao"....i on pochnal da filozofiraголема%20насмевкаzoshto mi reche dva pati chao koga mozeshe ednashзбунетостhmmmm sigurno sakal da mi reche neshto drugo....chao me podseka na mjau...mjau na machka ...machka na mleko..mleko na krava...krava na vol....тага...

STRUKTURATA NA SVESTA KAJ COVEKOT SE GRADI   SEKOJDNEVNO I OD TOA ZAVISI   KAKVI   INDIVIDUI   KE IMAME VO DRZAVATA   KAKO   KE SE ODNESUVAAT   NA ULICA   VO SEMEJSTVOTO   I VO SOCIJALIZACIJATA POMEJDZU LUJDZETO.PA   ZAMISLI    NEKOJ   DA   VRABOTI STO VRABOTENI   I DA    GI NAUCI DA   IZLEGUVAAT OD OGRANICUVAJNATA - DA   BIDAT   NASILNICI........   TIE   VO SEKOJDNEVNIOT ZIVOT   KE BIDAT   KOSMAR ZA OKOLINATA,.,.,.   KE   POMINUVAAT   NA CRVENO   PREKU ULICA,   ZAKONITE ZA PARKIRAJNE I ZA   DVIZEJNE   VO SOOBRAJKAJOT KE MISLAT   DEKA   I TIE MOZE DA SE POMESTUVAAT""     OD OGRANICUVAJNATA   ,    TOA KE SE OTSLIKAT   I VO NIVNOTO   SEMEJSTVO,   VO NIVNATA   ISHRANA   KE POCNAT DA JADAT    SMOKI SO KISELO MLEKO""" .................

na   ovaa   oblast kolku   e vazna   moze da diskutira   samo psiholog .

Еве Дејан јас сум психолог кој по некоја случајност 10 години работи во областа на човечки ресурси.

Прво - ограничувањата на работно место и излегувањето од истите е дефинирано со статут на фирмата.
Второ - описот на работното место никогаш не опфаќа работни задачи за кои работникот не е квалификуван. Не може да те тера некој да возиш автобус, ако ти немаш Е категорија. Секогаш во било која компанија, работникот извршува задолженија кои се во склад со неговата компетенција, вештина и можност. Варењето кафе за директорот е во склад со културата на работната организација и меѓучовечките односи.
Трето - се согласувам со тебе за структурата на свеста дека се гради во континуитет, но забораваш дека општеството е изградено од ИНДИВИДУИ на СВЕСНА ОСНОВА. Така да форсирањето на такви небулозни однесувања е сведено на неможност, зошто човечката психа е дизајнирана природно да биде конструктивна, не деструктивна. Затоа, и во робовладението имало ред и поредок.
Четврто - работната околина е само дел од социјализацијата на индивидуата, тука е и општата средина, семејното воспитување, вредностите кои се примаат преку масс медиуми и самиот интелект на луѓето. Не можеш 100 работници да ги претвориш во анархистични животни. Луѓето не се објекти и не се програмираат така лесно.

se   soglasuvam   so tebe 100 procenti gledano od teoretska strana. ti si   teoreticar , a jas doajdzam   direkno od teren"" .pa mozam da bidam licen svedok kako na odredena grupa na lujdze   moze da im se ispere svesta preku razni zadaci koi gi izvrsuvaat{inaku samo da znaes taka se sozdavaat partiski vojnici""") no   i toa   e tocno sto velis deka   nekoi lujdze   taka lesno ne se promenuvaat   sto i da im pravis.

za toa deka moze da se odbie   nekoja zadaca toa moze samo kaj bogatite kompanii a kaj   srednite i malite pretprijatija sekoj denar sto   ke go zastedi pretprijatieto toa znaci   plus sansa   za opstanok""" sto   znaci   se prima najmalku   rabotna sila samo da ne se dadat   pari za istata.pa taka eden vraboten raboti vo mnogu oblasti.....naj jasno bi ti bilo da svatis   samo koga ke   izvrsis   monitoring vrz nekoja firma barem mesec dena.

Дејан погрешно си сфатил човек. Не од терен, од сама кал доагам.
Мниторинг? Цела систематизација на работни места во Мермерен Комбинат ја правев у Прилеп, од Сивец до Фабрика.
Ти спомнав, 10 години работам во сферата на човечки ресурси, тренинг на вработени, интервјуа, евалуации, работни задоволства, колективни договори и т.н.

ПЛАТАТА ти е кажана на самото интервју и си се согласил со тоа. Неможам да оправдам после дека фирмата ти згрешила. Тоа ти е ко да земеш кредит од банка и после да се жалиш зашто го враќаш?!?!
Мониторинг на фирми не сум правел по месец дена туку по цели години и цели реструктури сум правел. Ради која цел?
- Секогаш било поради подобра ефективност и работно задоволство.
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13948
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 12:58
 celo vreme jadam trici ., i nikako da se setish za shto zboruvam ., a vamu psiholog.,   menadzher po chovechki resursi., ., aj drzhi se do tvojata rabota za sistematizacija na rabotni mesta ., po staro kazhano.,  a vistinskata ., psihologija i psihijatrija na vraboten .,    se izuchuvaat vo opshta psihijatrija ., socijalna medicina  i medicina na trudot.,   i zatoa ., celo vreme ja vrtam rabotava na majtap ., i  na kraj rekov deka ovoa se pretvori vo diskusija ., za rabotni odnosi ., i rabotnichki prava ., ., aj otvaraj nova tema ., so procisten tekst na naslovot., za da mozheme ., i na ovaa tema ozbilno da diskutirame ., inaku vaka ke bideme hiperaktivni ., a efektot od istroshenoto vreme vo procesot na pishuvanje postovi nikakov ., aj pozdrav., намигнување

Изменето од pajser - 16.Ноември.2011 во 12:59
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 13:07

celo vreme jadam trici ., i nikako da se setish za shto zboruvam ., a vamu psiholog.,   menadzher po chovechki resursi., ., aj drzhi se do tvojata rabota za sistematizacija na rabotni mesta ., po staro kazhano.,  a vistinskata ., psihologija i psihijatrija na vraboten .,    se izuchuvaat vo opshta psihijatrija ., socijalna medicina  i medicina na trudot.,   i zatoa ., celo vreme ja vrtam rabotava na majtap ., i  na kraj rekov deka ovoa se pretvori vo diskusija ., za rabotni odnosi ., i rabotnichki prava ., ., aj otvaraj nova tema ., so procisten tekst na naslovot., za da mozheme ., i na ovaa tema ozbilno da diskutirame ., inaku vaka ke bideme hiperaktivni ., a efektot od istroshenoto vreme vo procesot na pishuvanje postovi nikakov ., aj pozdrav., намигнување

Пајси, психијатрија е специјализација на лекар за душевни болести, медицина на трудот е за физичка класификација на работник, повреди на работа и систематски прегледи
Поентата, никој не те нападна на личносно ниво, не се вцрвуј одма па ти, осетливо дете    ми беше, дека не може некој да те исфрли од колосекот на твое однесување, зашто од тебе тоа го бара како работник. Беше спомнато дека се прават партиски војници, насилници. Насилник и вандал, ако бре некој не го има во себе, има сосема други вредности, не можеш така лесно да го направиш насилник и вандал
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13948
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 13:21
 aman php tolku godini se namachiv so i psihijatrija ., i soc medic ., i medic na trudot taka da aman ne mi kazhuvaj shto e shto.,..   a sega posledniov tvoj pos ochigledno e za vo rubrika ., politika i politichki sluchuvanja i novosti od politichkata medicinaсреќа., nekako mi stoi deka sakash razgovorov da dobie politichka konotacija ., ., aj zdravo..... koga ke otvorish soodvetna tema ., so jasen  naslov ., se ., gledame ., chitame de да
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 14:26

Во стварноста е што никој не сака да го стегне газето и да работи, сите сме суетни па ни пречи метењето двор, перењето чаши и слично.
Платите се мали, не викам не, ама како шо знам у овие 10 години работење човечки ресурси, замисли бе, ПЛАТАТА ТИ ЈА КАЖУВААТ УШТЕ НА САМОТО ИНТЕРВЈУ?!?! И замисли, по некој случајност сме потпишале договор.
Замисли, по некоја случајност, стојат сите ставки, на кои замисли стои потпис на работникот.
Не сме работници, и си патиме од суета, мое лично мислење.
Кога можев да ја видам Верна Али, жена раководител на Cotrugli Business Academy во Загреб како со правосмукалка ја мете цела хотелска сала за конференција...

Potpolno si vo pravo.

Se raboti za kulturata na lugjeto, za suetata, za rabotnichkata etika, obvrski i disciplina.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 15:36

aman php tolku godini se namachiv so i psihijatrija ., i soc medic ., i medic na trudot taka da aman ne mi kazhuvaj shto e shto.,..   a sega posledniov tvoj pos ochigledno e za vo rubrika ., politika i politichki sluchuvanja i novosti od politichkata medicinaсреќа., nekako mi stoi deka sakash razgovorov da dobie politichka konotacija ., ., aj zdravo..... koga ke otvorish soodvetna tema ., so jasen  naslov ., se ., gledame ., chitame de да

jes of korsголема%20насмевка
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2011 во 14:35
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Во стварноста е што никој не сака да го стегне газето и да работи, сите сме суетни па ни пречи метењето двор, перењето чаши и слично.
Платите се мали, не викам не, ама како шо знам у овие 10 години работење човечки ресурси, замисли бе, ПЛАТАТА ТИ ЈА КАЖУВААТ УШТЕ НА САМОТО ИНТЕРВЈУ?!?! И замисли, по некој случајност сме потпишале договор.
Замисли, по некоја случајност, стојат сите ставки, на кои замисли стои потпис на работникот.
Не сме работници, и си патиме од суета, мое лично мислење.
Кога можев да ја видам Верна Али, жена раководител на Cotrugli Business Academy во Загреб како со правосмукалка ја мете цела хотелска сала за конференција...

Potpolno si vo pravo.

Se raboti za kulturata na lugjeto, za suetata, za rabotnichkata etika, obvrski i disciplina.

Фала Богу, имало некој кој СТВАРНО живее у оваа држава и ГЛЕДА дека проблемот е во ЛУЃЕТО, не у државата или ВМРО или СДСМ или ВРСДМ или шо ти ја знам.

Што се однесува на ограничувањата, сите излегуваме помалку или повеќе.
Би рекол, на психолошка основа, дека во даден момент, секој може (повеќе или помалку ) да падне под влијание и да е сугестибилен. Ама не може целосно да бидеш "репрограмиран", ако веќе не поседуваш барем приближна вредност или некаква допирна точка со "регрутарот".
Не можеш ти личност, некаде 45-50 години, кој има семејство формирано, жена, деца, углед , авторитет, формирани вредности, работен стаж, социјално милје, углед, достоинство, да го направиш вандал и насилник, во име на партија, фирма , или шо ти ја знам. Едноставно се коси со СТРУКТУРАТА на личноста. Ако почне да делува така, тогаш нешто не е во ред со него.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2011 во 15:00
Korenot na problemite e SEKOGASH vo LUGJETO.

P.S. Patem, regrutiranjeto so intervjuite ne e nishto drugo tuku obid da se razbere, pokraj kvalifikaciite i iskustvoto, kakov CHOVEK e potencijaniot vraboten. Oti problemot so (ne)znaenjeto i (ne)iskustvoto po profesijata se samo eden del od neshtata shto mozhebi kje se pojavat vo rabotata. Najnezdravite i najdolgotrajnite posledici po rabotnata organizacija kje proizlezat od negovata lichnost.

Изменето од Messenger - 17.Ноември.2011 во 15:11
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2011 во 11:16
problem   vo komunikacijata e , se   covek   sto ke slusne   si go   sporeduva so svojata zivotna prikazna pa taka barem   malku ako izleze   vo ogranicuvajnata vo tekot   na sporeduvajneto toj ke svati   nesto pogresno   odnosno   pri   replicirajne ke izleze od sustinata na temata.ovaj fakt najcesto e glavna pricina za   kavga pomejdzu dve strani.
POSTOEJNETO VOOPSTO   NA OGRANICUVAJNATA NIE NE SAKAME   DA   GO PRIFATIME svesno,    no   nasata   nesvesna   svest   ima potreba   od ogranicuvajnata za koi nie   mnogu pati ne mozime da ja svatime potrebata za niv t.e. ne ni e   logicno   zosto bas   do odredeno   mesto postoi   odredena   granica   koja pak   vo razni    vremenski periodi-decenii""   se promenuva.
ZNACI   PROBLEMOT   SE JAVUVA VO ODREDUVAJNETO NA GRANICATA   ,koe   e   meriloto do kade   treba nesto da se   dvizi , koj broj na fumkcii da gi izvrsuva   i so koja preciznost.
psiholog   pobarav za razgovor   na ovaa   tema   zasto toj znae   vo kakvi formi po   prostor     se zapisuvaat podatocite   vo svesta   koi   formi   pomejdzu sebe si imaat dadeni ogranicuvajna spored znacejneto   na podatocite.pa   taka samata promena na citajneto na podatocite   od edna oblast vo druga   pretstavuva problem t.e. kaj licnosta se javuva custvo na nasilstvo.isto taka   dizajnot   na prostorot   vo koj rabotime ako se sprotistavuva   so formite so podatoci po prostor vo svesta-se misli   na grupi na makroproteinski molekuli   moze da pretstavuva nasilstvo.odovde   moze da dojdime do zaklucok   deka lice so   deformirani   ogranicuvajna   vo svesta    ke proizvede   deformiran proizvod   odnosno okolu nego   ke dizajnira los   dizajn vo prostorot.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,438 секунди.