IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Решение за сите светски "проблеми"
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Решение за сите светски "проблеми"

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 13>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2011 во 14:56
Nekoi raboti treba da se razberat...

Postoenje na Antihrist e hristijansko veruvanje i kako i sekoe veruvanje na bilo koja vera toa ne e opshtoprifaten istorijsko-nauchen fakt.

Spored hristijanskata vera, Antihrist e samo eden, onoj koj e pretskazhan vo Otkrovenieto na Jovan kako direkten Isusov protivnik. Onie koi se narecheni "antihristi" (so mala bukva) ne se Antihrist, tuku spored hristijankata doktrina usvoeno e deka se lugje koi go sledat negovoto ubeduvanje i deluvanje.

Antihrist i antihristi se onie koi go negiraat veruvanjeto deka Isus e mesija (pomazaniot) i koi aktivno se borat protiv toa veruvanje. Najchesto toa podrazbira i borba protiv Isusovoto propovedanje.

Lugjeto koi ne veruvaat deka Isus e mesija ne se antihristi tuku ne se hristijanski vernici.

Treba da se razbere deka neveruvanjeto vo neshto i veruvanjeto da se bide protiv neshto se dve razlichni raboti. Da se veruva vo hristijanskata dogma vo koja spagja i tvrdenjeto deka Isus e mesija znachi da se bide hristijanin. Da ne se veruva vo hristijanskata dogma deka Isus e mesija znachi da ne se bide hristijanin. Da se veruva vo dogma deka Isus ne e mesija i deka treba da se bide protiv nego e da se bide antihrist.

Neveruvanje vo hristijanskata dogma ne znachi po avtomatizam i antihristijanstvo.

Изменето од Messenger - 15.Ноември.2011 во 15:04
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2011 во 16:37
Originally posted by zoranjanev1 zoranjanev1 напиша:

Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Со филозофии од страна не се решава проблем дур ги негирате оние околу вас и себеси кои имаат/имате реални проблеми.
Ова најкусиот но воедно и најдобриот одговор на целава тема, а воедно е потполно во согласност со Исусовото учење во поглед на вадење најпрвин гредата од сопственото око, и несебична љубов кон ближните како кон самите себе.

Jas se obiduvam da im pomognam na ludjeto kako znam i umeam, a vo tie ludje spadjaat i mene poznatite ludje. Shto se odnesuva do /vadenjeto na greda od sopstvenoto oko/ da kazham deka jas sebe se smetam za najgolem greshnik, i se obiduvam da se podobram. I, shto ima vrska /vadenjeto na greda od sopstvenoto oko/ so obidite da im se pomogne na drugite ludje ? Jas ne gi osuduvam drugite ludje, bez, pri toa, /da ja izvadam gredata od sopstvenoto oko/, tuku se obiduvam da im pomognam na ludjeto.
A, kako shto chovek go saka svoeto semejstvo (shto e dobro !), taka bi trebalo da gi saka i site ludje. Site ludje se dushi.
љубов  
Коментарот не беше упатен лично до тебе(не те познавам и можеби си голем праведник а не грешник), туку до ekszi88 кој толку едноставно - како што е и Исусовото учење едноставно, но генијално - даде резимиран одговор на прашањето како да се решат проблемите а јас во тоа препознав истоветност со учењето Христово.

Инаку вадењето греда од сопственото око има многу врска доколку сакаме вистински да им помогнеме на другите.Во спротивно можеме да направиме некому „мечкина„ услуга.

Изменето од Majkl - 15.Ноември.2011 во 16:44
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2011 во 18:32
Здраво Мessenger,

оваа дефинција од твојот коментар подоле ја прочита во некоја книга од некој автор или сам си ја состави ??
(Се надевам нема да ја употребуваш твјоата надмоќ да ме банираш само поради тоа што одбивам да се покорам на *твоите лично измислени* догми и дефниции, и сум се одлучил да ги прифатам Библиските дефиниции. Имам право на избор, или не?)

Те молам повторно прочитај го стихот, сега на три различни јазици, и запримето го глаголот "ОДРЕКУВА"/"DENY"/"LEUGNEN", никаде не спомнува "борба" или "активност", самото порекнување е доволно за некој да биде именуван "антихрист",… причините за одречување не се релевантни и не се споменати

Те молам покажи ми Библиски стих кој ја потврдува твојата дефинија, или од авторот од каде ја превзема дефиницијата ?

Или сега си спремен да се расправаш за глаголот "Одрекува" и да ги предифинираш и македонскиот јазик и граматика, само за да го деформираш значењето на зборовите од Светата Библија ?

+++++++МАКЕДОНСКИ+++++++
22 Кој е лажецот, ако не оној, кој ОДРЕЧУВА дека Исус е Христос? Ова е антихрист - кој ги ОДРЕЧУВА Таткото и Синот. 23 Секој, што Го одречува Синот Го нема ни Таткото; (ЈОВАН Гл 2:22 )

+++++++ГЕРМАНСКИ+++++++
22 Wer ist ein Lügner, wenn nicht der, der LEUGNET, dass Jesus der Christus ist? Das ist der Antichrist, der den Vater und den Sohn LEUGNET.
23 Wer den Sohn leugnet, der hat auch den Vater nicht; wer den Sohn bekennt, der hat auch den Vater. (Luther 1984, 1 Johannes 2:22)

+++++++АНГЛИСКИ KJV+++++++
22 Who is a liar but he that DENIETH that Jesus is the Christ? He is antichrist, that DENIETH the Father and the Son. 23 Whosoever denieth the Son, the same hath not the Father: (King James Version, 1John 2:22)

+++++++АНГЛИСКИ ESV+++++++
22 Who is the liar but he who DENIES that Jesus is the Christ? This is the antichrist, he who DENIES the Father and the Son. 23 No one who denies the Son has the Father. (English Sandard Version, 1Jn 2:22)

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Nekoi raboti treba da se razberat...

Postoenje na Antihrist e hristijansko veruvanje i kako i sekoe veruvanje na bilo koja vera toa ne e opshtoprifaten istorijsko-nauchen fakt.

Spored hristijanskata vera, Antihrist e samo eden, onoj koj e pretskazhan vo Otkrovenieto na Jovan kako direkten Isusov protivnik. Onie koi se narecheni "antihristi" (so mala bukva) ne se Antihrist, tuku spored hristijankata doktrina usvoeno e deka se lugje koi go sledat negovoto ubeduvanje i deluvanje.

Antihrist i antihristi se onie koi go negiraat veruvanjeto deka Isus e mesija (pomazaniot) i koi aktivno se borat protiv toa veruvanje. Najchesto toa podrazbira i borba protiv Isusovoto propovedanje.

Lugjeto koi ne veruvaat deka Isus e mesija ne se antihristi tuku ne se hristijanski vernici.

Treba da se razbere deka neveruvanjeto vo neshto i veruvanjeto da se bide protiv neshto se dve razlichni raboti. Da se veruva vo hristijanskata dogma vo koja spagja i tvrdenjeto deka Isus e mesija znachi da se bide hristijanin. Da ne se veruva vo hristijanskata dogma deka Isus e mesija znachi da ne se bide hristijanin. Da se veruva vo dogma deka Isus ne e mesija i deka treba da se bide protiv nego e da se bide antihrist.

Neveruvanje vo hristijanskata dogma ne znachi po avtomatizam i antihristijanstvo.

Поздрав,
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2011 во 19:43
Niko777,

kaj mene indijancite velat - konjot mozhesh da go dovedesh do vodata, ama ne mozhesh da go naterash da pie.

Ako si naumil neshto cvrsto da veruvash, ne postoi nachin da bidesh razubeden vo toa. Spored tvoevo razbiranje i tolkuvanje SITE shto ne veruvaat vo onoa shto veruvash ti se antihristi.

A toa ne e taka, neli ?

E sega ajde ushte ednash prochitaj go kluchniot zbor vo citatite shto si gi navel:

ОДРЕЧУВА, DENIETH, LEUGNET

Da se zadrzhime na makedonskiot prevod, koj e ist kako i onoj drugite.

Shto znachi odrekuvanje ?

Toa ne e dali se veruva ili ne se veruva vo neshto. Odreknuvanje znachi aktivno negiranje na neshtoto.

Se veruva ili ne se veruva neshto koga ne se znae so sigurnost shto e toa. Inaku toa ne bi bilo veruvanje, tuku e znaenje. Ti ne veruvash deka:

2+2=4

Ti znaesh deka se 4.

Ti ne veruvash, tuku znaesh deka nikot ti e Niko777.

Ti ne veruvash deka sum administrator na ovoj forum, tuku go znaesh toa. Ti veruvash deka sum makedonec bidejkji komuniciram na makedonski jazik i zatoa veruvash deka verojatno sum od bela rasa.

E sega, poradi toa shto samo veruvash vo spomnatoto ti ne mozhesh istoto da go odreknesh. Obratnoto od veruvanje e neveruvanje.

Od druga strana, znaejkji deka jas sum administrator ti mozhesh da ja prifatish ili da ja odreknesh mojata pozicija na forumov. A toa e aktivno deluvanje vrz nea. Ili ja prifakjash i so toa ja priznavash... ili ja odreknuvash, shto ne znachi samo oti ne ja priznavash nejzinata jurisdikcija, tuku odish protiv nea i protiv mene kako nejzin pretstavnik.

Dodeka veruvanjeto i neveruvanjeto se pasiven odnos kon neshtata, prifakjanjeto (zareknuvanjeto) i odrechuvanjeto e aktiven odnos.

Chovek mozhe da bide potpolno ignoraten kon Isus i Hristijanstvoto, da ne e zainteresiran za niv i da ne veruva vo nishto od seto onoa vo shto veruvash ti...

TOA ne go pravi antihrist.

Ateistot, na primer, ne e antihrist. Ateistot nema nikakva verska relacija kon Isus, nitu pozitivna nitu negativna. Kako togash mozhe da bide anti-hrist ? Toj ne e nitu "pro", a nitu "anti" bilo shto . Toj ednostavno ne e dopirnat od seto toa. Toj ne e antihrist, ne e antibudist, ne e antimuhamed... Toj samo ne veruva vo nechii tugji veruvanja i ne znachi deka aktivno raboti protiv nekoj vera ili nekoj vodach na vera.

No chovek isto taka mozhe da veruva deka Isus ne e Hristos, deka e lazhen Hristos, deka e lazhen mesija i da bide ubeden deka mora da bide protiv nego. Toj mozhel i da go primi (prifati) Isus kako Hristos vo pochetokot, no podocna da go odrechi.

Takviot chovek e antihrist. Toj e protiv Hrista: anti-hrist.

Odeknuvanjeto e konkretno aktivno deluvanje.

I tokmu toa go razlikuva antihristot od ateistot ili nekoj drug vernik.

I kje povtoram ushte ednash, toa e samo veruvanje koe e relevantno samo od perspektiva na Hristijanskata doktrina. Toa e isto tolku relevantno za onie koi ne veruvaat vo onoa shto veruvash ti, kollu shto za tebe e relevantno koga nekoj musliman kje reche oti si shejtan i kje odish dzhenem.

P.S. Toa shto nekoj ne se slozhuva so tvoite veruvanja ili sfakjanja ne ti dava za pravo da go imenuvash "antihrist" ili da pretpostavuvash deka kje bide nasilnik, pa kje primeni neshto protiv tebe:

Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

(Се надевам нема да ја употребуваш твјоата надмоќ да ме банираш само поради тоа што одбивам да се покорам на *твоите лично измислени* догми и дефниции, и сум се одлучил да ги прифатам Библиските дефиниции. Имам право на избор, или не?)

Vakvi raboti ne ti trebaat bidejkji tie ne pridonesuvaat nishto za tvoite argumentiranja ili za razvivanjeto na edna umerena i civilizirana diskusija. Mozhat da bidat samo kontraproduktivni bidejkji ne te pokazhuvaat vo pozitivna svetlina.

Изменето од Messenger - 15.Ноември.2011 во 20:28
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 10:07
Messenger,

веројатно едно од решениата за овој свет е да се престане со лингвистичко извитоперување и комплицирање на информациите.

Но поради ваквите "долгометражни" коментари, Воскреснатиот Исус Христос ни остави една кратка реченица, или си "со Исус", или си во групата "све остало", и оваа класификација е повторена во 2 Еванглеија, имено во (Матеј 12:30) и (Лука 11:23). Со таа реченица Исусовите верници можат едноставно да ги класифицираат луѓето.

А подолу еве ти уште неколку Бибилиски дефиниции дека за жал "неверниците се осудени", без разлика колку се прават и се претставуваат како "пасивни игноранти". И тоа ти е реченица од Исус лично, не од мене.

25 Исус знаејќи ги нивните мисли, им рече: …30 Кој не е со Мене, тој е против Мене; и кој не собира со Мене, растура. (МАТЕЈ Глава 12:30)

Исус рече… 23 Кој не е со Мене, тој е против Мене и кој не собира со Мене, тој растура! (ЛУКА Глава 11:23)

15 И (после воскреснувањето, Исус) им рече: „Одете по целиот свет и проповедајте го Евангелието на секое создание! 16 Кој ќе поверува и се крсти, ќе биде спасен; а кој не поверува, ќе биде осуден. (МАРКО Глава 16)

Исус им рече:... 47 И ако некој ги чуе Моите зборови, а не ги пази - Јас нема да му судам: зашто не дојдов да му судам на светот, туку да го спасам светот. 48 Кој Ме отфрла Мене и не ги прима Моите зборови, има свој судија: Словото - што го изговорив - тоа ќе му суди во последниот ден. (ЈОВАН Глава 12:)

29 Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.” (ЈОВАН, Гл 20)

9 А кога (Исус) воскресна рано, во првиот ден на седмицата, и се јави прво на Марија Магдалена, од која беше истерал седум демони.
10 Таа отиде и им јави на оние, кои беа со Него - кои тагуваа и плачеа.
11 А тие, кога чуја дека е жив и дека таа Го видела - не поверуваа.
12 Потоа им се јави во друг лик, на двајца од нив, по патот, кога одеа во селото.
13 И тие отидоа и им јавија на другите; но и ним не им поверуваа.
14 Најпосле им се јави и на Единаесетмината, додека беа покрај трпезата, и ги укори заради нивното неверие и закоравеноста на срцето, зашто не им поверуваа на оние, кои Го видоа воскреснат.
15 И им рече: „Одете по целиот свет и проповедајте го Евангелието на секое создание! 16 Кој ќе поверува и се крсти, ќе биде спасен; а кој не поверува, ќе биде осуден. (МАРКО Глава 16)

Поздрав,

Изменето од Niko777 - 16.Ноември.2011 во 10:33
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 12:59

... Kratko i jasno - Ljiubovta e reshenieto!!!

Ne protiv, tuku ZA Ljubov!

Koga chovek kje osoznae deka e ljubov(kako Isus...) - toj mozhe da propoveda edinstveno Ljubov... a tuka go nema "zborot" protiv, mrazi, osuduva, kaznuva...

P.S - Shto kazhal Isus za neprijatelot?

Изменето од viktorija123 - 16.Ноември.2011 во 13:03
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 13:25
nuklearka, ...............mu e najkata!намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 14:09
Niko777, se obidov da ti predocham nekoi raboti i da te vnesam vo edna diskusija okolu znachenjeto na Isusovite zborovi, no ochigledno ti toa go izbegnuvash shetajkji od eden do drug citat.

No, koj sum jas da te razubeduvam vo bilo shto ?

I dodeka prodolzhuvash da gi sudish lugjeto delejkji im odredeni iminja, te ostavam so Isusovata rechenica koja i samiot si ja citiral:

47. Јас нема да му судам: зашто не дојдов да му судам на светот, туку да го спасам светот.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава 12:

Ostani mi so arno so ona shto si reshil da veruvash i da pravish.

Изменето од Messenger - 16.Ноември.2011 во 14:28
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 14:37
На Библиските Христијани на форумов,

треба да знаете кои се вашите !непријатели!, треба да ги сакате и помагате, но е неопходно да ги препознаете, и да не се прилагодувате на нивните учења и доктрини, бидејќи тие се дел од светот кој не постапува според Библиската Божја волја, и со тоа се по сопствена определба предмет на Божјиот суд и одмазда.

решението на светот е Исус, за жал оние што не веруваат во Исус нема да бидат спасени, и оние што не се !со Исус! се автоматски против Исус според Исусовата недвосмислена автоматизирана класификација во (Матеј 12:30) и (Лука 11:23), т.е. антихристи.

Од (http://mkbible.net)

2 Немојте да се прилагодувате со овој свет; туку, преобразувајте се преку обновувањето на вашиот ум, за да можете да ја дознаете која е добрата, угодна, и совршена Божја волја! (РИМЈАНИТЕ Глава 12)

19 Не одмаздувајте се за себе, возљубени; туку дајте му место на Божјиот гнев, зашто е напишано: „Одмаздата е Моја, Јас ќе ја отплатам! - говори Господ.”
20 Туку, ако твојот непријател е гладен, нахрани го; ако е жеден - напој го! Зашто, ако го правиш тоа, ќе натрупаш жар на неговата глава.” (РИМЈАНИТЕ Глава 12)

17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.

18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.

19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината, зашто делата им беа зли.
20 Зашто, секој кој прави зло ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат откриени неговите дела; (ЈОВАН Гл 3)

12 Исус пак прозбори натаму, велејќи: „Јас Сум Светлината на светот; кој Ме следи, нема да оди во темнина, туку ќе ја има Светлината на Животот.” (ЈОВАН Глава 8)

Поздрав,
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 14:49

" Ne mu go odzemaj zhivotot nikomu".

" Ne si go odzemaj svojot zhivot".

" Ne mu go pravi na nikoj - ona shto toj ne go saka".

Kolku e prekrasen "Bozhjiot dar"!
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 23:34
ma,...edna (ili kolku shto treba) atomski bombi i,
 ....i na site ke im dojde,..pametot!намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2011 во 00:59
Reshenie za site problemi e samo Ljubov. Ako se ima toa togash se ima s'e, vkluchuvajkji go i Boga. Togash nema potreba da se bara Toj vo nikoe pisanie, nikakva Kniga, nikoe predanie, nikoja interpretacija, nema potreba da se bara "vistinskata" vera...

Potochno, drugoto ime za Boga e Ljubov.

Изменето од Messenger - 17.Ноември.2011 во 01:00
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2011 во 17:51

... п.с. во врска со твојот коментар, "анти" означува "против", но истотака и "на место на"(instead of); ова е имплицирано во твојот коментар, но го додавам чисто како забелешка и потврда.

Добро е што потврдуваш дека „анти“ означува „против“ („спротивно“). Тука, во однос на значењето на зборот, се согласуваме!
Очигледно нашето недоразбирање доаѓа од примената на истиот тој збор.
Јас, поради тоа што не верувам во Исус Христос (и во било кој бог, свет дух ...), сметам дека сум атеист и, затоа неможе некој христијанин да ме нарече антихрист. Ако одиме по таа логика, муслиманите треба да ме нарекуваат „анти исламист“ или „анти мухамедист“, будистите „анти будист“. Во случај кога и верниците од другите религии би ме обвиниле за тоа што не верувам во нивниот бог, со еден збор јас би бил „антитеист“ или буквално „против сите богови“, што не сум. Јас сум само „атеист“ или „небожен“ (непобожен).
А одговорот зошто христијанските верници го прават ова „етикетирање“, т.е. го нарекуваат „антихрист“ секој кој не е припадник на нивната вера (па дури и атеистите), лежи во зборовите на Исус, кој рекол: „Кој не е со мене, тој е против мене“! Ова е само една од многуте причини зошто неможам да прифатам одредена религија. Од оваа изјава недвосмислено произлегува дека христијаните треба (а штом е од бог значи мора) секој човек кој не е со нив да го сметаат како непријател. Едноставно не се остава трета опција, каде освен пријатели (тие кои се христијани) и непријатели (тие кои не се тоа) би имало и индиферентни (независно дали се други верници или атеисти).
Е, токму оваа верска заблуда е една од причините за светските проблеми. Негирање, непризнавање, отфрлање и прогласување за непријателско се што не е „наше“.
Не би сакал да завлегувам во понатамошна анализа за демагогиите на оваа (христијанска) догма, каде се вели: „сакај го непријателот ...“

... а дали според тебе атеистите веруваат во вечен живот или задгробен живот ?? ....нудат некое решение за смртта ? ...

Најмалку би било смешно, а потоа и несериозно некој да се декларира како атеист, а истовремено да верува во бог и во неговите творенија, вклучувајќи го и „задгробниот живот“. Оваа најава за „вечен живот“ прифатена од „бедните по дух ...“, е само нивна пуста надеж и утеха за во „... нивното небесно царство“. Демек, бидете кротки, понизни, помирете се со се што ви се случува овде на земјава (понижување, малтретирање, ропство, сиромаштија ...), ама кога ќе дојдееее „судниот дееен ...“ аха ... ќе видат тие убавооо!ма%20ајденамигнување
Соодветно на ова, за какво решение може да стане збор после смртта?
Умираш и - толку! Чао, те нема веќе. Ќе останат само коските од тебе. Какви души, какви небесни цаства! Како велат старите: „Вај-бај да не те снајде!“ )

Здраво Мessenger,
оваа дефинција од твојот коментар подоле ја прочита во некоја книга од некој автор или сам си ја состави ?? ... Те молам покажи ми Библиски стих кој ја потврдува твојата дефинија, или од авторот од каде ја превзема дефиницијата ?

Оваа изјава дава многу јасна слика за начинот на размислување на верниците.
Незнам, ова би го нарекол понижување кон другите, но и самопонижување кон себе?
Зошто понижување?
Па што е чудно или што е страшно некој да даде своја дефиниција за нешто? Зарем до толку се луѓето (Меси, Нико, Златник ...) неспособни да можат сами да размислуваат, сами да изведуваат заклучоци, дефиниции ...? Зарем за тебе само ликовите од библијата се тие кои можат да мислат и да размислуваат, да кажуваат паметни работи? Зошто за тебе најмеродавно е само ако нешто е пишано во библијата? Се што е надвор од неа, се што не рекол бог, господ, некој апостол, или некој светец, за тебе е минорно, неважно, невистинито, па затоа го отфрлаш? Зошто свесно се ограничуваш само кон едно нешто? Дај погледни и надвор од неа. Има многу други опции на размислувања, однесувања, живот!
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2011 во 18:08
Zlatnik, ne ednash sme konstatirale deka, za zhal, stanuvanjeto vernik za povekjeto vernici znachi ostanuvanje bez um i razum.

I kako dokaz za toa e onoa shto se obiduvav da mu objasnam na Niko777 so analiziranje na zborot "odreknuva" i so nekoi drugi Isusovi misli.

I tokmu poradi nerazbiranjeto i neosoznavanjeto na Isusovoto uchenje samite vernici se naogjaat pred kontradiktorni krstopatija samite so sebe si koga kje se soochat so negovite maksimi vo sekojdnevniot realen zhivot.   

I ne badijala Isus reche deka negovite zborovi ne se za sechii ushi. Toj ne reche deka se za sechii vernichki ushi, a ne za sechii nevernichki ushi. Tuku jasno glasno i nedvosmisleno objavi deka NE SE ZA SECHII USHI.

Potvrdata za toa ja gledame sekojdnevno.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.