IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Решение за сите светски "проблеми"
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Решение за сите светски "проблеми"

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 13>
Автор
Порака
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 13:10
Originally posted by zoranjanev1 zoranjanev1 напиша:

Dobro, gospel, te razbiram.

Pokraj faktot shto ima /crveni popovi/, ne e nashe konkretno nekoj monah ili sveshtenik da go stavame vo "ovaa" ili "onaa" kategorija.

I:

Vo Svetot i niz istorijata pogolem del od ludjeto igraat "drn-dupka" so narodot (mito, korupcija, kriminal, vojni, revolucii, i sl.) - ne igraat "drn-dupka" so narodot samo po nekoj monah ili sveshtenik.

I, mislam deka ludjeto treba da gi pochituvaat monasite i sveshtenicite, a ostanuva toa deka chovek e odgovoren samo pred Boga.

I, mislam deka kritikite (nekogash opravdani, nekogash ne) kon odredeni ludje - bilo toa da se monasi, sveshtenici, politichari, sluzhbenici, i t.n. - bi trebalo da bidat so poblagi zborovi.

љубов

Дечко,
самиот факт дека народот живее во грев (наркоманија, блудство, алкохол, неморал, лага, себичност, горделивост, насилство...) а исто така и нивното православно свештенство ги има овие негативни атрибути, па така наместо да му ја проповедаат на народот „БЛАГАТА ВЕСТ“ или „ЕВАНГЕЛИЕТО “ за Исуса Христа, им проповедаат пагански адети и обичаи, запаковани и втерани во така-нареченото формално христијанство, е доволен факт моите зборови да не бидат „ благо кажани“, тука да бидат така како што се напишани.

Би ти го посочил следниот пример:
Ако некој ти даде шишенце со ОТРОВ, дали на него треба „благо“ да биде напишано „ЕКСТРАТ ЗА СОК, НО ПАЗИСЕ ОД ПРЕКУМЕРНА УПОТРЕБА“ или „строго“да биде запишано „ПАЗИ ОТРОВ“ БИДЕЈЌИ ЌЕ УМРЕШ АКО ВКУСИШ!!!!???????

Што би избрал ТИ?????

Тоа се случува во твоето така-наречено православие. На народот му се нудат различни „ЕКСТРАТИ“ кои што ако ги вкусиш полека но постепено умираш и директно заминуваш во пеколот, наместо Библија која ќе те одведе директно во прегратките на спасителот Исус Христос.

Затоа, на овој народ немој да му продаваш „ДЕМАГОГИЈА“ туку кажиму „БИБЛИСКА ПЕДАГОГИЈА“ како да го најде Христа и како да се спаси.

Со почит, Госпел.

Изменето од gospel - 10.Ноември.2011 во 13:12
"Be strong and courageous. Do not be terrified; do not be discouraged, for the LORD your God will be with you wherever you go." - Joshua 1:9
Кон врв
zoranjanev1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Септември.2011
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 13:35
     Dobro, gospel, (navistina) se slozhuvam so tebe.

Samo bi te prashal: dali mislish deka medju monasite i sveshtenicite ima i vistinski i iskreni duhovni lekari (duhovnici), ili mislish deka monasite i sveshtenicite site do eden igraat "drn-dupka" so narodot ?
I, kako go zamisluvash Hristijanstvoto bez monasi i sveshtenici ? Bi te zamolil da mi odgovorish, bidejcji toa navistina ne mi e jasno.

P.S.: na koja Veroispovest i pripadjash ti, gospel (ako ne e tajna) ?

љубов
Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 14:01
Eve sto se odnesuva do "mir, mir"…

Od Biblijata (mkbible.net)

12... Да, ќе ја протегнам Својата рака - говори Господ, на жителите на оваа земја,
13 зашто од најмалиот до најголемиот сите лакомат за плен, од пророкот до свештеникот сите се измамници.

14 И лесно ја лечат раната на Мојот народ, викајќи: ‘Мир! Мир!’ Но нема мир. (ЕРЕМИЈА Гл 6:14)

Исус им нареди, говорејќи:... 34 ”Не мислете дека дојдов да донесам мир на земјата. Не дојдов да донесам мир, но меч.

35 Зашто дојдов да го раздвојам човекот од неговиот татко и ќерката од нејзината мајка, и снаата од нејзината свекрва, 36 и непријатели на човекот ќе бидат неговите домашни.

37 Кој го љуби таткото или мајката, повеќе од Мене, не е достоен за Мене, и кој го љуби синот или ќерката, повеќе од Мене, не е достоен за Мене; 38 и кој не го зема својот крст и не оди по Мене, не е достоен за Мене.

39 Кој ќе ја најде својата душа, ќе ја изгуби; и кој ќе ја изгуби својата душа заради Мене, ќе ја најде.”
40 ”Кој ве прима вас, Ме прима Мене, а кој Ме прима Мене, Го прима Оној, Кој Ме пратил. (МАТЕЈ, Глава 10:34-40)

3 Кога ќе речат: мир и безбедност, тогаш ненадејно ќе падне погибел на нив, како болка на трудна жена, и не ќе и избегаат.
4 Но вие, браќа, не сте во темнина - та Денот да ве затече како крадец;
5 зашто вие сите сте синови на светлината и синови на денот. Не и припаѓаме на ноќта, ниту на темнината;

6 и така, да не спиеме како другите, туку да бдееме и да бидеме трезвени;
7 зашто оние кои спијат, спијат ноќе и кои се опиваат, ноќе се опиваат.

8 А ние, кои му припаѓаме на денот, да бидеме трезвени, да се облечеме во оклоп на вера и љубов, и со надежта на спасение како кацига,
9 зашто Бог не нè определил за гнев, туку да придобиеме спасение преку нашиот Господ Исус Христос,
10 Кој умре за нас за да живееме заедно со Него, било да сме будни или да спиеме. (СОЛУНЈАНИТЕ Глава 5)

Поздрав,
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 14:16
     Od Biblijata:
     Sveto Evangelie spored Mateja, Glava 5, stih: 9. Blazheni se mirotvorcite, zashto tie cje se narechat sinovi Bozhji!

Inaku, potpolno se slozhuvam so tebe, Niko777.

љубов
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 14:41
zoranjanev1 твојата забелешка е сосема коректна, решението не е воинствено, бидејќи "меч" во Библијата е псеудоним за Божјото Слово. Бидејќи Божјиот збор "го сече чворот од испреплетени лаги во мозокот". Така да "меч" библиски е сосема миротворно решение со зборење т.е. Библиски базирано дискутирање и поучување кое води кон покајание.

Од Библијата (mkbible.net):
12 Зашто Божјото Слово е живо, и делотворно, и поостро од секој меч остар од двете страни, и навлегува до разделувањето на душата и духот, на зглобовите и на мозокот; и ги суди мислите и намерите на срцето,
13 и нема создание кое е невидливо пред Него; туку сè е голо и откриено пред очите на Оној, пред Кого ние ќе дадеме сметка.

14 И така, бидејќи имаме Голем Првосвештеник, Кој поминал низ небесата - Исуса, Божјиот Син, да се држиме цврсто за исповедувањето!

15 Зашто, немаме првосвештеник кој не може да сочувствува со нашите слабости, туку Кој бил искушуван во сè како нас, освен гревот.
16 И така да пристапуваме смело кон престолот на благодатта, за да примиме милост и за да најдеме благодат, за помош, во време на потреба. (ЕВРЕИТЕ, Глава 4)

Od Biblijata:
     Sveto Evangelie spored Mateja, Glava 5, stih: 9. Blazheni se mirotvorcite, zashto tie cje se narechat sinovi Bozhji!

Inaku, potpolno se slozhuvam so tebe, Niko777.

љубов

Поздрав,

Изменето од Niko777 - 10.Ноември.2011 во 14:47
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 15:42
     Ushte nekolku stihovi od Biblijata:

Vtora Kniga Mojseeva, Glava 20, stih: 13. Ne ubivaj!

Otkrovenie na Svetiot Apostol Jovan Bogoslov, Glava 13, stih: 10. koj vo ropstvo vodi, vo ropstvo cje bide odveden; koj so mech ubie, so mech treba da bide ubien. Tuka e trpenieto i verata na svetiite.

Sveto Evangelie spored Mateja, Glava 24, stih: 14. I cje bide propovedano ova Evangelie za carstvoto po celiot svet, za svedoshtvo na site narodi; i togash cje dojde krajot.

Otkrovenie na Svetiot Apostol Jovan Bogoslov, Glava 6, stih: 4. I izleze drug konj, crven; i na javachot mu beshe dadeno da go odzeme mirot od zemjata, ta eden so drug da se ubivaat; i mu beshe daden golem mech.

љубов
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 15:56

I, mislam deka ludjeto treba da gi pochituvaat monasite i sveshtenicite

Pochituvanjeto se steknuva, a ne se dobiva so ragjanje ili so pristapuvanje vo nekakva religija ili monashki red.

I tokmu poradi toa, pochituvanjeto mozhe da bide samo individualno, a ne kolektivno, kako shto eksplicitno posochi gospel.

Zatoa tvoeto tvrdenje deka treba da se pochituvaat sveshtenicite i monasite kako masa, ne drzhi voda.

Tvoevo prashanje ne e upateno do mene, no mi go privleche vnimanieto i kje si dozvolam da dadam moe mislenje:

Samo bi te prashal: dali mislish deka medju monasite i sveshtenicite ima i vistinski i iskreni duhovni lekari (duhovnici), ili mislish deka monasite i sveshtenicite site do eden igraat "drn-dupka" so narodot ?

I, kako go zamisluvash Hristijanstvoto bez monasi i sveshtenici ? Bi te zamolil da mi odgovorish, bidejcji toa navistina ne mi e jasno.

1. Megju site lugje, od site veri i religii, vkluchuvajkji gi i ateistite, postojat "vistinski i iskreni duhovni lekari (duhovnici)" i ne site monasi i sveshtenici "si igraat "drn-dupka" so narodot" . Potochno, sekoj chovek si odi po svojot pat i si go nosi svojot krst. Nitu eden sveshtenik ili monah ne zhivee za nekoj drug chovek.

2. Hristijanstvoto kako vera ili religija e nachin na zhiveenje za sekoj poedinec, kako shto e islamot, budizmot, hinduizmot... Bidejkji sekoj si go zhivee svojot zhivot, ne postoi fundamentalna povrzanost na nitu edno sveshteno ili monashko lice so zhivotot na bilo koj chovek na planetava. Tie si go odbrale nivniot nachin na zhiveenje samo za niv.

Изменето од Messenger - 10.Ноември.2011 во 16:09
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 16:03
Zoranjanev, повторно твојата забелешка е коректна.
Стиховите кои ти ги цитираш споменуваат "меч" за "убивање", додека стиховите што јас ги цитирав со Исус и Божјиот Збор споменуваат "меч" и "разделување".

п.с. само ти почни да им ја проповедаш Библијата на луѓето и ќе видиш како ќе те "раздвои" и ќе бидеш сам, тоа е последица бидејќи грешниците не можат да го поднесат Божјиот Збор, туку повеќе сакаат да слушаат слаткоречиви лаги кои за жал ги носат кон смрт.

Но кога ќе бидеш оставен сам и отфрлен поради Зборот, сети се што рече Исус:

29 Оној, Кој ме прати, е со Мене; не Ме остави Сам, зашто секогаш го вршам она што Му е угодно.” (ЈОВАН, Глава 8)

Поздрав,
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 16:08
     Messenger, ne si me razbral; jas ne velam deka monasite i sveshtenicite treba da se pochituvaat kako masa, tuku treba da se pochituvaat individualno; i, Verata ne e Vera vo monasite i sveshtenicite, tuku e Vera vo Boga - Otecot, Sinot, i Svetiot Duh - i Vera vo Crkvata, kako shto se veli vo Simvolot na Verata.
A, po Pravoslavnata teologija, sekoj poedinec - monah, sveshtenik, episkop, patrijarh, i t.n. - mozhe da donese pogreshna odluka; no, Crkvata, kako celina, e Nepogreshiva.

љубов

Изменето од zoranjanev1 - 10.Ноември.2011 во 16:09
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 16:17

Messenger, ne si me razbral; jas ne velam deka monasite i sveshtenicite treba da se pochituvaat kako masa, tuku treba da se pochituvaat individualno;

Togash nemoj da tvrdish deka lugjeto treba da gi pochituvaat sveshtenicite i monasite.

i, Verata ne e Vera vo monasite i sveshtenicite, tuku e Vera vo Boga - Otecot, Sinot, i Svetiot Duh - i Vera vo Crkvata, kako shto se veli vo Simvolot na Verata.
A, po Pravoslavnata teologija, sekoj poedinec - monah, sveshtenik, episkop, patrijarh, i t.n. - mozhe da donese pogreshna odluka; no, Crkvata, kako celina, e Nepogreshiva.

?????

Ostatokov ne go komentiram bidejkji toa ti e adoptirano mislenje vo koe ti si reshil da veruvash, podednakvo vazhno kako shto nekoj musliman reshil da veruva vo neshto porazlichno od tebe, a budistot pak vo neshto treto.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 16:17
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

2. Hristijanstvoto kako vera ili religija e nachin na zhiveenje za sekoj poedinec, kako shto e islamot, budizmot, hinduizmot... Bidejkji sekoj si go zhivee svojot zhivot, ne postoi fundamentalna povrzanost na nitu edno sveshteno ili monashko lice so zhivotot na bilo koj chovek na planetava. Tie si go odbrale nivniot nachin na zhiveenje samo za niv.
     Dobro, Messenger, se slozhuvam so tebe; no, drugo mi e zborot: ako nema monasi i sveshtenici (za shto, mi izgleda, se zalaga gospel): kako cje se ispovedaat vernicite, koj cje dava Prichesna, i t.n. ?!

љубов 

Изменето од zoranjanev1 - 10.Ноември.2011 во 16:18
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 16:19
A koj tvrdi deka mora da postoi posrednik megju Boga i chovekot ???
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 16:21

Ostatokov ne go komentiram bidejkji toa ti e adoptirano mislenje vo koe ti si reshil da veruvash, podednakvo vazhno kako shto nekoj musliman reshil da veruva vo neshto porazlichno od tebe, a budistot pak vo neshto treto.
     Dobro, Messenger, gledam deka si cvrst agnostik; otvoren sum za diskusija.

љубов 

Изменето од zoranjanev1 - 10.Ноември.2011 во 16:22
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 16:25

A koj tvrdi deka mora da postoi posrednik megju Boga i chovekot ???
     Ispovedta, Prichesnata, Krshtevanjeto, i t.n., ne se vrshat so posredstvo na sveshtenicite medju Boga i ludjeto; sveshtenicite samo imaat od Svetiot Duh ovlastuvanje tie obredi da gi izvrshuvaat.

љубов
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.