IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 56>
Автор
Порака
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2011 во 13:34
Originally posted by емил емил напиша:

Џем од капини

Потребно:

* 1 кг капини
* 600 г шеќер

Приготвување; сварете 200 гр шеќер со 200 мл вода и во сирупот што врие додадете ги исчистените и измиени капини. Варете ги пет-десет минути, додадете го преостанатиот шеќер и продолжете да варите додека џемот не почне да се згуснува.


VE FATI ZIMNICARSKA TRESKA :-D

Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2011 во 13:50
Време е да се спремаме за зимата намигнување. Подобро од рано воместо во последниот момент да правиш и џем и туршија ....
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2011 во 20:48
Ирмици

1 чаша вода
2 чаши млеко
1 филџан масло
1 чаша гриз
5 јајца

За прелив:
2 чаши шеќер
2 чаши вода

Ставете на oтан да се вари вoдата, млекото и маслото. Откакo зоврие дoдајте го гризот. Варете со постојано мешање додека да се згусне смесата. Тргнете го од оган и ставете да се олади. Потоа додајте ги јајцата претходно изматени и сето добро промешајте го. Рацете намачкајте ги со масло и од смесата правете ирмици (земете едно топче од тестoто и притиснете го на средината со два прста). Од шекерот и водата сварете шербет и попарете ги ирмиците.
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2011 во 12:11

Чоко бисквит торта

 



За денес ви приготвивме едно неверојатно слатко задоволство. Станува збор за чоко бисквит торта. Веруваме дека самото име е доволен предизвик да го прочитате рецептот и секако да го приготвите.

СОСТОЈКИ

за кора и црн фил
• 14 јајца
• 450 гр шеќер во прав
• 400 гр маргарин
• 400 гр чоколадо за готвење
• 350 гр мелени бисквити

за жолт фил
• 250 мл слатка павлака
• 200 гр мелени бисквити

ПРИГОТВУВАЊЕ
Изматете ги белките, додадете шеќер во прав и матете додека не се соединат. Потоа, жолчките изматете ги посебно, заедно со маргарин, истопено чоколадо и мелени бисквити.

Во таа смеса, додадете ги изматените белки и шеќерот во прав. Потоа, сѐ убаво измешајте со помош на дрвена лажица.

Целата смеса поделете ја на два дела. Едниот дел оставете го за црниот фил, додека вториот дел поделете го на три еднакви дела. Корите испеќете ги на 250 степени.

За жолтиот фил, изматете ја слатката павлака, додадете мелени бисквити и промешајте.

Потоа следува редењето. Прво кора, па црн фил и на крај жолт фил. И така со сите три кори. Горниот дел може да го украсите со шлаг од чоколадо

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2011 во 09:31

Ресана торта

Потребно ви е нешто интересно, слатко и вкусно, но без да се мачите да печете пандишпани и 2-3 часа да си играте во кујната? Тогаш тортата со ресани е токму за вас.

Ресана тортата е исклучително лесна за приготвување, па пред да трепнете ќе имате десерт од кој сите ќе побараат второ парче.

Состојки

750g ресани
250ml млеко
250g маргарин (1 коцка)
1 шолја ситно исечкани ореви

Инструкции за приготвување

  1. Секое колаче ресана исечете го на 4 парчиња и ставете ги сите ресани во голем длабок сад.
  2. Ставете тенџере на оган. Додајте ги во него млекото и маргаринот. Мешајте додека маргаринот не се стопи целосно, а кога ќе се случи тоа, тргнете го тенџерето од огнот. Оставете го да се олади.
  3. Со изладеното млеко прелијте ги ресаните. Додајте ги исечканите ореви. Мешајте внимателно со дрвена лажица или со рака. При мешањето не употребувајте премногу сила за да не се издробат ресаните.
  4. Со рацете оформете ја смесата по желба или ставете ја во голема модла.
  5. За попримамлив изглед, стопете поголемо количество темно чоколадо и прелијте ја тортата. Најлесен и најбрз начин да ја завршите тортата е само да изрендате чоколадо по целата нејзина површина.
  6. Оформената торта оставете ја да отстои во фрижидер 2-3 часа.

Нема да погрешите ако ја сервирате тортата со парче свеж портокал. За декорација, ние употребивме дел од кората на портокалот, експандиран ‘рж и малку чоколаден прелив.

Ако ви здодее аромата на портокал или ако вашите најблиски сакаат нешто поразлично, едноставно изберете ресана со друг вкус и ќе добиете „нова“ торта.



Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:09
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2011 во 09:36

Еклери со чоколаден прелив

Името „еклер“ доаѓа од францускиот збор éclair што во превод значи молња. Како што можете да приметите, нема никаква логика во избраното име, па ни историчарите не се сигурни за неговото потекло. Но, сите ние сме сигурни дека французите знаеле што прават и тешко дека постои некој што може да остане рамнодушен кон ова слатко задоволство.

Ако сакате да се почестите или пак да ги израдувате вашите најблиски со вкусен десерт, еве едноставен начин да направите еклери. Од една страна ќе бидете сигурни дека ќе избегнете труење, а од друга – јадењата се секогаш повкусни кога самите ќе ги приготвите.

Состојки

Тесто:

200ml вода
125g маргарин (½ коцка)
1 шолја брашно
5 јајца
2 ч.л. сол

Фил:

500ml слатка павлака (хопла)
200g шеќер
20g ванилин шеќер (2 кесички)

Прелив:

150g чоколадо за готвење
60g маргарин (¼ коцка)

Инструкции за приготвување

Ставете мало тенџере на среден оган. Додајте ја водата, маргаринот и солта. Оставете водата да зоврие.

Во зовриената вода ставете го брашното и убаво мешајте со дрвена лажица на тивок оган, сè додека не добиете хомогено тесто што ќе почне да се одделува од ѕидовите на садот. Преместете го тестото во друг сад и оставете го настрана да се олади.

Во меѓувреме, пригответе го филот. Во голем сад ставете ја слатката павлака, шеќерот и ванилиниот шеќер. Убаво изматете или мешајте со миксер, додека не добиете густ фил. Покријте го садот со фолија и ставете го во фрижидер.

Во претходно изладеното тесто, додајте едно јајце. Убаво промешајте ја смесата, па додајте го наредното јајце. На ваков начин додавајте ги едно по едно и преостанатите јајца, притоа постојано мешајќи. Треба да добиете хомогена еластична смеса.

Со смесата наполнете готварски шприц и користете го најголемиот отвор за шприцот. Врз плех обложен со хартија за печење, направете 9 цилиндри долги околу 15cm, а широки околу 3cm. Во текот на печењето еклерите ќе го зголемат својот волумен, па затоа оставете простор меѓу нив. Ставете ги да се печат 25-30 минути во претходно загреана рерна на 190°C. Откако ќе се испечат, исклучете ја рерната и сосема малку подотворете ја. Исклучително важно е да ги оставите еклерите да се изладат внатре во рерната.

Додека еклерите се ладат, пригответе го преливот. Растопете ги на пареа чоколадото и маргаринот. Ако немате соодветен сад за готвење на пареа, можете да ги растопите на тивок оган, притоа постојано мешајќи.

Откако еклерите ќе се изладат, расечете ги хоризонтално со остар нож од едната страна. Со лажица наполнете ги со приготвениот фил. За крај, секој еклер прелијте го со течното чоколадо.

Совети

  • Тајната на еклерите е во печењето. Не се искушувајте да ја отворите рерната за време на печењето и задолжително оставете ги еклерите да се изладат во малку подотворена рерна, без да ги вадите. Ако вратата од вашата рерна не може да стои подотворена, употребете капаче од тегла.
  • Ако сакате побогат вкус, користете пудинг од ванила за фил.
  • За да добијат блескава златна боја, пред да ги ставите еклерите да се печат, премачкајте ги со малку јајце.
  • Експериментирајте. Користете пудинг со вашиот омилен вкус или наполнете ги еклерите со ваш домашен фил. Врз чоколадниот прелив можете да посипете чоколадни трошки или ситно исечкани бадеми.


Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:09
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2011 во 09:37

Тирамису

Тирамису

Состојки

400g сирење маскарпоне
пишкоти
4 јајца
100g шеќер во прав
250ml силно кафе еспресо
2 с.л. коњак, амарето или рум (по избор)
2 с.л. какао

Подготовка

  1. Изматете ги жолчките од јајцата со шеќерот.
  2. Додајте го во нив маскарпонето и измешајте ја смесата.
  3. Во друг сад матете ги белките, додека не се направат како пена. Потоа додајте ги во смесата со маскарпоне.
  4. Во еспресото додајте го румот. Во таа течност макајте ги пишкотите, една по една. Внимавајте да не бидат премногу влажни, затоа што ќе се распаѓаат.
  5. Во тава наредете еден ред пишкоти. Врз нив ставете од смесата со маскарпоне. Потоа повторно наредете пишкоти, па пак од смесата. По желба можете да наредите уште еден ред пишкоти, но задолжително најгорниот слој треба да биде од смесата.
  6. Одгоре прекријте го овој сладок десерт со какао во прав.
  7. Ставете го во фрижидер. Најдобро е да стои во фрижидер еден ден пред консумирање.

Време за подготовка: 1 час

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2011 во 09:38

Лимонови коцки

Сакате да се насладите на убав десерт, но жешкото време ви создава одбивност кон тешките торти и слатки? Тогаш ви предлагаме да пробате нешто едноставно, лесно и многу вкусно – лимонови коцки.

Колачињата со лимон се многу популарен десерт и вистинско уживање за оние кои го сакаат освежителниот киселкав вкус на лимоните.

Состојки

Тесто:

1 ¾ шолји брашно
2/3 шолји шеќер во прав
180g несолен путер
1 лажица ситно рендана кора од лимон

Фил:

1/4 шолја брашно
1 шолја шеќер во кристали
150ml свежо исцеден сок од лимон
4 јајца
1 лажица прашок за пециво
1 лажица ситно рендана кора од лимон

Инструкции за приготвување

Тесто

  1. Премачкајте правоаголна класична тава за печење со тенок слој масло и оставете ја настрана.
  2. Во длабок сад ставете ги брашното и шеќерот во прав, а потоа внатре исечкајте го на мали парчиња путерот. Додајте ја и кората од лимон.
  3. Со рака или со миксер измешајте ги состојките, така што путерот добро да се соедини со брашното и шеќерот.
  4. Ставете го тестото во тавата, со помош на рацете распоредете го рамномерно и со притискање направете слој без празнини.
  5. Печете околу 20 минути на температура од 150°С, односно додека тестото не започне да добива златна боја, а краевите не започнат да стануваат кафени.

Фил

Филот треба да се стави додека тестото е жешко, па подгответе го додека тестото се пече во рерната.

  1. Во длабок сад ставете ги јајцата и лесно изматете ги. Додајте ги брашното, шеќерот, прашокот за пециво, сокот од лимон и кората. Добро изматете ја смесата.
  2. Откако ќе ја извадите тавата од рерна, потурете го тестото со смесата за филот.
  3. Вратете ја тавата во рерна и печете уште 20-25 минути на температура од 150-180°С, односно додека не забележите дека филот е зацврстен.
  4. Извадете ја тавата од рерна, оставете ја да олади 30-тина минути и ставете ја во фрижидер најмалку 1 час (во најдобар случај треба да ја чувате во фрижидер 4-5 часа).

Исечете го колачот на коцки и поросете тенок слој шеќер во прав. Лимоновите коцки се служат ладни.

Можете да украсите со сезонско овошје како јагоди, нектарини, цреши, боровинки, капини или вишни – сè што ќе ви се најде во фрижидерот.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 19:49

Лесни чоколадни колачиња со суво овошје

 
sladok%20recept

Потребни состојки

500 гр. крекери или кекси во форма на круг

200 гр. чоколадо за горвење

50 гр. сушена брусница

50 гр. сушен ананас

Подготовка:

Растопете го чоколадото на пареа, па оставете го малку да се излади. Кексите потопете ги во чоколадо, па ставете ги на чинија на која претходно сте ставиле хартија за печење или алуминиумска фолија.

Врз секој бисквит ставете малку ситно сецкани сушени брусници и сушен ананас. Ставете ги во фрижидер да отстојат и да се стегнат минимум еден час пред послужување. Добар апетит!

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2012 во 11:46

Чоколадна лава

 

Барате рајски чоколаден десерт? Потрагата нека заврши. Колачите со чоколадна лава не само што ќе бидат рај за вашите очи, туку и ќе го стимулираат вашето сетило за вкус на најдобриот можен начин.

Кај колачите со чоколадна лава најмногу ќе ве изненади тоа што се толку лесни и едноставни за приготвување. За половина час пред вас ќе имате чоколадни колачи со кремаста течна внатрешност, која ќе ви достави неверојатно задоволство.

Колач „Чоколадна лава“

Состојки

120g чоколадо за готвење
120g путер
1 шолја шеќер во прав (100g)
2 јајца
2 жолчки од јајца
6 лажици брашно

Инструкции за приготвување

  1. Загрејте ја рерната на 220°C. Подгответе си тава со калапи за мафини или пак форми во кои можете да печете. Премачкајте ги калапите со малку путер или маргарин.
  2. Во длабок сад ставете го путерот, исечкан на парчиња, и чоколадото за готвење, искршено на коцки. Потребно е да го растопите путерот за да може во него да се растопи и чоколадото. Ако имате микробранова печка, ставете ги заедно во неа додека не се стопи путерот, а потоа со мешање постепено растопете го во него и чоколадото. Другата опција е да ги ставите во тенџере на тивок оган додека не се растопи путерот, а потоа да го тргнете тенџерето од огнот и да мешате додека не се растопи и чоколадото.
  3. Во течната смеса од чоколадо и путер додајте го шеќерот и мешајте додека смесата не се изедначи.
  4. Потоа, додајте ги јајцата и жолчките и матете додека не добиете хомогена смеса. На крајот постепено додајте го брашното и добро промешајте за да нема грутки.
  5. Во секој калап ставете од смесата, но не ги полнете калапите догоре. Добро е да ги наполните околу ¾ од нивната висина.
  6. Ставете ги колачите во рерната и печете околу 7-10 минути, така што однадвор да се цврсти, а внатре меки. Внимателно одделете ги од калапите и превртете ги во чинија. Ако со лажичка пресечете едно парче, од внатрешноста на колачот треба да истече „чоколадна лава“.
  7. Послужете ги колачите топли, поросени со шеќер во прав, со топка сладолед, парче овошје и/или шлаг.

Ако сакате да ги изненадите гостите со овој превкусен десерт, можете предвреме да ја приготвите смесата и да ги наполните калапите, па ќе ви остане само да ги ставите в рерна 10 минути пред да ги послужите колачите.



Изменето од Valerija - 16.Јануари.2012 во 11:47
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2012 во 05:58

Захер торта


Захер торта.

СОСТОЈКИ
• 150 гр шеќер
• 150 гр црно чоколадо
• 280 гр путер
• 1 ќесичка прашок за пециво
• 100 гр мармалад од кајсии
• 150 гр брашно
• 10 јајца
• 30 гр шеќер во прав

ПРИГОТВУВАЊЕ
Неколку коцки од чоколадото за готвење ги кршиме и ги топиме. Ги одделуваме жолчките од белките. Путерот и шеќерот ги матиме со миксер, сѐ додека не се спојат, па потоа ги додаваме жолчките. Белките ги матиме во посебен сад со малку шеќер.

Во садот со жолчките ја додаваме растопената чоколада и мешаме. Потоа, во садот ги додаваме белките и мешаме додека не се соединат во хомогена смеса. Прашокот за пециво го мешаме со брашното и го сипуваме во садот.

Калапот за печење го премачкуваме со путер и во него ја сипуваме претходно подготвената смеса. Печеме во рерна 45 минути на 180℃. Преостанатите 135 гр од чоколадото ги топиме на пареа. Испечениот пандишпан го премачкуваме со мармаладот и на крај преливаме со топеното чоколадо.

Кон врв
BiBi_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 27.Мај.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiBi_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2012 во 21:52
рецептиве... испробани ви се или од око ве бендисаа??? 

Кон врв
SweetGeisha Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 23.Јануари.2012
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SweetGeisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2012 во 22:28
Ако може некој да ми каже рецепт за КОЛАЧИ СО ГАЗОЗА или ХРВАТСКИ КОЛАЧИ така нешто...не знам како се вика колачот точно, го пробав еднаш на гости и ми се допадна ептен - само знам дека е со газоза, лесен на јадење, како на слоеви поделен..последниот слој е чоколаден - превкусен е!малку подзамрзнат мислам дека би бил соврсен летен колач...АКо некој го има рецептот - ако може да го пиши, фала :)
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2012 во 23:33
aaa...

Pa posle nema da viknes da probame...


I mozit da e Prilepski ili Strumicki, nikako Hrvacki
Incredible Blue
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.