|
Кој го создаде Бог? |
Внеси реплика | страница <1 30313233> |
Автор | |||||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
|
|||||
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Нема проблем, еве изјавувам, моли му се на тој твој бог, алах (или како веќе го викате), нека ми се прикаже и ... нека ме земе кај него во истиот миг.
А од твоево трескање глупости ние треба да сфатиме дека ти демек, каО го знаеш, а? Види муслима, ова со „глупостиве“ намерно ти го напишав. Не за да те навредам, туку да ти воочам дека пред се тоа не е убаво. Посебно не од верник. Велам „посебно не од верниците“, бидејќи нас, атеистиве, нема кој да не’ учи на добро однесување, а вас нели, таму ве учат да се однесувате пристојно, да ширите љубов, а не омраза! Значи, неможеш ти (или било кој друг) да нарекуваш глупак некој кој не размислува како тебе.
И велиш жива вистина, а? Таа ти ја раскажале твоите родители. А нив им ја раскажале нивните, а нив ... ! Да, да. Во право си. Неможам да отстапам од моето гесло. (Види мој потпис)
Забрани, забрани ... Не ви е дозволено?! Зошто? Затоа што човекот највеќе се плаши од непознатото. Кога нешто ќе осознае (запознае) тоа за него повеќе не претставува извор на страв. А има ли поголема непознаница од фикцијата за бог? |
|||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Со Бога сигурно за многу работи не сме се договориле и токму во тоа е проблемот. Проблем е исто и тоа што многумина, особено тнр. христијански цркви низ вековите и денес, во врска со страдањето на луѓето даваат одговори од типот на: божја тајна е тоа, бог така сакал, тоа е поради гревот на Адам и Ева, поради ѓаволот и сл. Но ниту еден од тие не дава задоволителни одговори зошто луѓето страдаат. Тоа не е поради тоа што Бог така сака, туку затоа што тие, црквоните достоинственици и теолози така сакаат. Но тоа не значи дека Бог не се интересира за страдањето на луѓето и дека не сака да им помогне. Тој тоа го правел и го прави преку своите пророци чии гласни жици ги користел и ги користи за да се објави на човештвото. Во принцип, тие пророци во актуелниот момент не биле и не се добредојдени кај свештенството и теолозите.
За да може докрај да го сфатиме ова неопходно е да го имаме вистинското знаење за нештата како што се: предегзистенција на душата, настанот на падот(првата негативна причина поради која и постои материјалниот свет и луѓето), повторното раѓање(реинкарнација), законот на причина и последица и законот на милост и тн. Од сето тоа на крај прозилегува нешто охрабрувачко: Ние самите сме ковачи на нашата судбина, среќа и иднина!!! - А Бог(т.е. вишата Енергија, како сакате наречете ја) може ако сакаме да му дозволиме, да ни помогне во успешен исход! Темата е „Кој го создаде Бог?„. Ние можеме да филозофираме колку сакаме, но повеќе корист во нашите лични животи ќе имаме доколку се бавиме со прашањата кои ти ги потегна - и можеби со: „А кој ја создаде погрешната претстава за Бог?„ - Бог сигурно не... Изменето од Majkl - 26.Септември.2011 во 18:34 |
|||||
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
|||||
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ме замисли
|
|||||
MUSLIMA_1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Група Регистриран: 18.Септември.2011 Статус: Офлајн Поени: 83 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
eeee ova drzi voda sekako, mozes da go zapoznaes, po negovite svojstva, sekako deka bozjite pratenici bile obicni lugje smrtnici,ali tie imale visok stepen, ne mozeme nie da se ramnime so niv,tie bile poslanici,tie ni donele knigi,da ja raspoznaeme nasata vera,i treba da se pocituvaat site poslanici, i ne treba da se grdat,zasto bozja kazna moze da gi stigne tie koj gi preziraat i gi omalozuvaat.
|
|||||
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
|
|||||
MUSLIMA_1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Jas se plasam od bozjata kazna na idniot svet, mene kako eden musliman vernik,ne mi e dozvoleno da go opisam Boga,zasto toa spaga vo obozavanje drug pokraj bog,koj nie go zamisluvame, jas se plasam, a vie ne e problem,zamisluvajte si go kako vie sakate,
|
|||||
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
|
|||||
ekszi88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Муслима, моето верување е дека Бог, или Енергија ко што го нарекувам јас нема потреба да има форма и моето верување е дека нема форма... не му требаат на нештото секогаш рамки... тоа е игра на умот
|
|||||
MUSLIMA_1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Pa i da sakas forma ne mozes da mu najdes ili da go zamislis vo forma,mozokot ke ti se blokira, a da ne dade Gospod mozes i da skrenes :) mnogu skrenale na takov nacin
|
|||||
|
|||||
ekszi88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
формите и симболите се линеарна состојба на умот... некогаш е корисна, но некогаш служи само за тупење мозок (ко у случајов). Нема што да се замислува (според мене)
|
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ne postoi Bozhja kazna. Bog e Ljubov...
A ako ne postoi Bozhja kazna,togash ne postoi nitu Bozhja nagrada.
Toa se "stap" i "shekjerche" za onie koi inaku ne razbiraat deka s'e e Ednobitie... deka treba da go sakaat blizhniot svoj kako shto se sakaat samite sebe si...
I toa e vo red dodeka ovaa eksoterichna doktrina dava rezultati ...
Najteshkoto da se razbere i prifati e ezoterichnosta - deka nema "nagradi" i "kazni", "dobro"i "losho" i deka nishto ne se sluchuva bez Bozhja promisla i dozvola...
|
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Amin!
Изменето од Messenger - 26.Септември.2011 во 22:01 |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Bozja kazna?!?! Bog ne kaznuva MUSLIMA_1, nie se kaznuvame sebe si, Toj samo ni go kazuva patot za da ne gresime za nas da ni podobro :-) Analogen primer e so malo dete. Mu velis na deteto da ne ja stava rakata na ringlata koga e zeska, zosto ke se izgori. Toa ako ja stavi, ke ja izgori rakata. Tebe nema da te navredi, nitu pak povredi. Sigurno deka ti ne si go kaznila. Nego ke go boli, ke ja izgori rakata. Samoto se kaznilo poradi svojata neposlusnost. |
|||||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
tetke da bese malku postara ke se setese za odgovorot na ova prasajne.bog go sozdale grupa lujdze preku kogo se odrzuva zivotot na celiot covecki rod.bez nego ne bi postoele ni 24 casa.so nego se kontrolira kolku lujdze ke bidat zdravi a kolku bolni,kolku ke rabotat a na kolku ke im sluguvaat,koj ke dobie smrtna kazna.....edinstveno preku gospodovite pravila moze da se vospostavi harmonija pomejdzu lujdzeto. |
|||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
сеуште не ми е јасно зошто човекот се замара со вакви непотребни податоци, дури и да знаеме како биле создадени боговите од нашите религии, или пак каде е почетокот и крајот на материјата и енергијата, нема за што да го искористиме тоа
науката и религијата постојат со причина, не за да ни ја објаснат поентата на нашето постоење и од каде потекнува универзиумот, туку науката служи за објаснување на појавите кои не опкружуваат и нивното искористување во најдобри и најхумани цели за развој на човекот, а религијата служи да се осигураме за тоа својата интелегенција да ја искористиме во добри цели дури и ако некогаш дознаеме од каде потекнува било што од нашиот универзиум, тоа ќе биде тотално бескорисен податок... инаку секоја теорија, дали ќе биде тоа голема експлозија, или материја и енергија која се форсира како факт, а е теорија тотално незаснована на буквално никаков докаж, или пак други научни сознанија, за мене е тотална глупост можеби многу теоретичари од страна на атеистите и верниците во религиите ќе се навредат од вакви ставови, ама мора барем некогаш да помислат дека нивните ставови немаат никаква логика и воопшто не му помагаат на никој, само беспотребно ги замараат мозоците на потенцијално генијалните умови, кои ќе изнајдат начини да се воведе мир и стабилност на оваа планета, да се сопрат страдањата, да се решат социјалните и економските проблеми на човештвото, да се заштити нашиот сопствен дом и т.н. |
|||||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 30313233> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |