IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој го создаде Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој го создаде Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 30313233>
Автор
Порака
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 16:40
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 17:53
Originally posted by MUSLIMA_1 MUSLIMA_1 напиша:

eh koga bi go videl ti bog ne bi ostanal ziv,...

Нема проблем, еве изјавувам, моли му се на тој твој бог, алах (или како веќе го викате), нека ми се прикаже и ... нека ме земе кај него во истиот миг.

... od negovata jacina i velicina, misli deka nekoj moze da go vidi,moze da go vidite kako vie si go zamisluvate ali vo prava slika i profil,nikogas ne mozes ni da go zamislis a ne da go vidis. zatoa ne treskajte gluposti i ne zborete nesto sto ne znaete za boga.

А од твоево трескање глупости ние треба да сфатиме дека ти демек, каО го знаеш, а? смеењема%20ајде
Види муслима, ова со „глупостиве“ намерно ти го напишав. Не за да те навредам, туку да ти воочам дека пред се тоа не е убаво. Посебно не од верник. Велам „посебно не од верниците“, бидејќи нас, атеистиве, нема кој да не’ учи на добро однесување, а вас нели, таму ве учат да се однесувате пристојно, да ширите љубов, а не омраза!
Значи, неможеш ти (или било кој друг) да нарекуваш глупак некој кој не размислува како тебе.

... ke vi kazam edna ziva vistina vo vremeto na musa alejhi selam ...

И велиш жива вистина, а?изненадување  Таа ти ја раскажале твоите родители. А нив им ја раскажале нивните, а нив ... !
Да, да. Во право си. Неможам да отстапам од моето гесло. (Види мој потписнамигнување)

... nas ne ni e dozvoleno,da go opisuvame i da zamisluvame takvi raboti, ...

Забрани, забрани ...
Не ви е дозволено?!
Зошто?
Затоа што човекот највеќе се плаши од непознатото. Кога нешто ќе осознае (запознае) тоа за него повеќе не претставува извор на страв. А има ли поголема непознаница од фикцијата за бог?
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 18:24
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Жалам, јас не се сеќавам дека побарав и дека ја одобрив неговата идеја... и не сме се договориле сигурно вака.
Не се сеќаваме на многу нешта, но за жал, а понекогаш и за среќа, не мора да значи дека тие не се случиле.

Со Бога сигурно за многу работи не сме се договориле и токму во тоа е проблемот.

Проблем е исто и тоа што многумина, особено тнр. христијански цркви низ вековите и денес, во врска со страдањето на луѓето даваат одговори од типот на: божја тајна е тоа, бог така сакал, тоа е поради гревот на Адам и Ева, поради ѓаволот и сл.
Но ниту еден од тие не дава задоволителни одговори зошто луѓето страдаат. Тоа не е поради тоа што Бог така сака, туку затоа што тие, црквоните достоинственици и теолози така сакаат.

Но тоа не значи дека Бог не се интересира за страдањето на луѓето и дека не сака да им помогне. Тој тоа го правел и го прави преку своите пророци чии гласни жици ги користел и ги користи за да се објави на човештвото. Во принцип, тие пророци во актуелниот момент не биле и не се добредојдени кај свештенството и теолозите.
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Jas ne odluciv moite da khm,togas mene me nemalo,a pricinata za moeto postoenje e nivniot seks (da ne navleguvam,site znaeme kako toa funkcionira).
Знам дека следново што ќе го напишам за понекој се чини неверојтано но нас нè имало т.е. сме постоеле како битија со свест и пред да се зачне нашето физичко тело. Изворно гледано ние и не сме нашето тело, туку души. Звучи неверојатно, можеби на прв поглед и (привидно) поразително но, иако многу нешто и некој влијае на нашиот престој на планетава, во крајна линија и ние сме дел од одговорните за тоа што ни се случува.

За да може докрај да го сфатиме ова неопходно е да го имаме вистинското знаење за нештата како што се: предегзистенција на душата, настанот на падот(првата негативна причина поради која и постои материјалниот свет и луѓето), повторното раѓање(реинкарнација), законот на причина и последица и законот на милост и тн.

Од сето тоа на крај прозилегува нешто охрабрувачко: Ние самите сме ковачи на нашата судбина, среќа и иднина!!! - А Бог(т.е. вишата Енергија, како сакате наречете ја) може ако сакаме да му дозволиме, да ни помогне во успешен исход!

Темата е „Кој го создаде Бог?„. Ние можеме да филозофираме колку сакаме, но повеќе корист во нашите лични животи ќе имаме доколку се бавиме со прашањата кои ти ги потегна - и можеби со: „А кој ја создаде погрешната претстава за Бог?„ - Бог сигурно не...

Изменето од Majkl - 26.Септември.2011 во 18:34
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 18:50
Ме замисли
Кон врв
MUSLIMA_1 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Септември.2011
Поени: 83
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 18:57
Originally posted by pHp pHp напиша:

ОК МУСЛИМА_1 тоа според твое верување. Според мое, јас сум едно со БОГ и не можам да го видам, но можам да го спознаам, прифатам и да го оставам да ме води. БОГ живее во мене и во сите и во се материјално и нематеријално. Извини, ама и Божјите посланици биле обични смртници и Мухамед, и Мојсес и Авраам. Па и Исус бил Синот Човечки, човек кој УМРЕЛ на крст. Со самото тоа и тој е смртен, ако одиме до крајно земско гледиште

eeee ova drzi voda sekako, mozes da go zapoznaes, po negovite svojstva, sekako deka bozjite pratenici bile obicni lugje smrtnici,ali tie imale visok stepen, ne mozeme nie da se ramnime so niv,tie bile poslanici,tie ni donele knigi,da ja raspoznaeme nasata vera,i treba da se pocituvaat site poslanici, i ne treba da se grdat,zasto bozja kazna moze da gi stigne tie koj gi preziraat i gi omalozuvaat.
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 19:00
Jas se plasam od bozjata kazna na idniot svet, mene kako eden musliman vernik,ne mi e dozvoleno da go opisam Boga,zasto toa spaga vo obozavanje drug pokraj bog,koj nie go zamisluvame, jas se plasam, a vie ne e problem,zamisluvajte si go kako vie sakate,
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 19:06
Муслима, моето верување е дека Бог, или Енергија ко што го нарекувам јас нема потреба да има форма и моето верување е дека нема форма... не му требаат на нештото секогаш рамки... тоа е игра на умот
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 20:47
Pa i da sakas forma ne mozes da mu najdes ili da go zamislis vo forma,mozokot ke ti se blokira, a da ne dade Gospod mozes i da skrenes :) mnogu skrenale na takov nacin
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 20:53
формите и симболите се линеарна состојба на умот... некогаш е корисна, но некогаш служи само за тупење мозок (ко у случајов). Нема што да се замислува (според мене)
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 21:53

Jas se plasam od bozjata kazna na idniot svet

Ne postoi Bozhja kazna. Bog e Ljubov...

A ako ne postoi Bozhja kazna,togash ne postoi nitu Bozhja nagrada.

Toa se "stap" i "shekjerche" za onie koi inaku ne razbiraat deka s'e e Ednobitie... deka treba da go sakaat blizhniot svoj kako shto se sakaat samite sebe si...

I toa e vo red dodeka ovaa eksoterichna doktrina dava rezultati ...

Najteshkoto da se razbere i prifati e ezoterichnosta - deka nema "nagradi" i "kazni", "dobro"i "losho" i deka nishto ne se sluchuva bez Bozhja promisla i dozvola...

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 21:55

Енергијата реално постои, таа не се создава ниту уништува, само преоѓа од еден вид во друг. 

Енергијата е не-смртна, нема почеток, нема крај, секогаш постоела и ќе постои.

Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Svesta ili ako miluvate-BOG ne se ragja. A koga ne se ragja znachi i deka ne umira(nema nikakva filozofija). "TAA" e svoj sopstven izvor. Da ne beshe taka, togash ne bi bila beskonechna i vechna. A koga ne bi postoelo vechnoto, togash ne bi mozhelo da postoi nitu minlivoto(materijata). Materijata ne e odelena od chistata svest.

Materijata e ekspresija na svesta(eden aspekt od nea a ne od neshto drugo), za da mozhe da se dozhivuva...

Според мое, јас сум едно со БОГ и не можам да го видам, но можам да го спознаам, прифатам и да го оставам да ме води. БОГ живее во мене и во сите и во се материјално и нематеријално.

Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Site Nie, sme Edno vo svesta, ne nadvor od Nea. A toa shto nekoj dvoi i procenuva - toa e najverojatno, nashiot ogranichen - UM(koj i ne mozhe da vidi poinaku)nemozhe da go vidi Ednobitieto-zashto takva e negovata proroda da deli i procenuva(mislam na umot)...

"Одвој го Егото од самиот себе, исчисти го Умот од сите мисли и ќе се видиш Себе. Вечни сме и вечно ќе постоиме во Бесконечноста на Универзумот,Она што е Создавач и Уништувач, Она од што доаѓаме и она кон кое ќе се вратиме. Она од кое што сме сите дел и е дел од нас - Едното"

Amin!

Изменето од Messenger - 26.Септември.2011 во 22:01
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2011 во 11:05

Jas se plasam od bozjata kazna na idniot svet, mene kako eden musliman vernik,ne mi e dozvoleno da go opisam Boga,zasto toa spaga vo obozavanje drug pokraj bog,koj nie go zamisluvame, jas se plasam, a vie ne e problem,zamisluvajte si go kako vie sakate,

Bozja kazna?!?! Bog ne kaznuva MUSLIMA_1, nie se kaznuvame sebe si, Toj samo ni go kazuva patot za da ne gresime za nas da ni podobro :-)
Analogen primer e so malo dete. Mu velis na deteto da ne ja stava rakata na ringlata koga e zeska, zosto ke se izgori. Toa ako ja stavi, ke ja izgori rakata. Tebe nema da te navredi, nitu pak povredi. Sigurno deka ti ne si go kaznila. Nego ke go boli, ke ja izgori rakata. Samoto se kaznilo poradi svojata neposlusnost.
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2012 во 18:10
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Многу атеисти мислат дека можат "да не решат" нас христијаните со ова прашање. Мене лично ми го имаат поставено безброј пати. Како реагирате вие (христијаните)? Кои се пак атеистичките аргументи?

За нивна несреќа, ова прашање има многу едноставен одговор.

tetke da bese malku postara ke se setese za odgovorot na ova prasajne.bog go sozdale grupa lujdze preku kogo se odrzuva zivotot na celiot covecki rod.bez nego ne bi postoele ni 24 casa.so nego se kontrolira kolku lujdze ke bidat zdravi a kolku bolni,kolku ke rabotat   a na kolku ke im sluguvaat,koj ke dobie smrtna kazna.....edinstveno   preku   gospodovite pravila moze da se vospostavi harmonija pomejdzu lujdzeto.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2012 во 01:06
сеуште не ми е јасно зошто човекот се замара со вакви непотребни податоци, дури и да знаеме како биле создадени боговите од нашите религии, или пак каде е почетокот и крајот на материјата и енергијата, нема за што да го искористиме тоа
науката и религијата постојат со причина, не за да ни ја објаснат поентата на нашето постоење и од каде потекнува универзиумот, туку науката служи за објаснување на појавите кои не опкружуваат и нивното искористување во најдобри и најхумани цели за развој на човекот, а религијата служи да се осигураме за тоа својата интелегенција да ја искористиме во добри цели
дури и ако некогаш дознаеме од каде потекнува било што од нашиот универзиум, тоа ќе биде тотално бескорисен податок...

инаку секоја теорија, дали ќе биде тоа голема експлозија, или материја и енергија која се форсира како факт, а е теорија тотално незаснована на буквално никаков докаж, или пак други научни сознанија, за мене е тотална глупост
можеби многу теоретичари од страна на атеистите и верниците во религиите ќе се навредат од вакви ставови, ама мора барем некогаш да помислат дека нивните ставови немаат никаква логика и воопшто не му помагаат на никој, само беспотребно ги замараат мозоците на потенцијално генијалните умови, кои ќе изнајдат начини да се воведе мир и стабилност на оваа планета, да се сопрат страдањата, да се решат социјалните и економските проблеми на човештвото, да се заштити нашиот сопствен дом и т.н.

размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 30313233>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,314 секунди.