IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој го создаде Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој го создаде Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233>
Автор
Порака
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 13:22
Svesta ili ako miluvate-BOG ne se ragja. A koga ne se ragja znachi i deka ne umira(nema nikakva filozofija). "TAA" e svoj sopstven izvor. Da ne beshe taka, togash ne bi bila beskonechna i vechna. A koga ne bi postoelo vechnoto, togash ne bi mozhelo da postoi nitu minlivoto(materijata). Materijata ne e odelena od chistata svest.

Materijata e ekspresija na svesta(eden aspekt od nea a ne od neshto drugo), za da mozhe da se dozhivuva... A toa kakvi kje bidat dozhivuvavjata... ne zavisi od svesta. Zavisi od celiot Univerzum, deluvajki kako celina. A nie lugjeto imame IZBOR. Koga povekjeto lugje bi ja izbrale bozhenstvenata ljubov(neuslovena), sigurno deka na site bi ni bilo podobro.

Samo choveshtvoto mozhe da stori - za da ovoj dualistichki svet bide podobro mesto za poprijatni dozhivuvanja...

Изменето од viktorija123 - 26.Септември.2011 во 13:25
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
MUSLIMA_1 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Септември.2011
Поени: 83
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 13:39
eh koga bi go videl ti bog ne bi ostanal ziv, od negovata jacina i velicina, misli deka nekoj moze da go vidi,moze da go vidite kako vie si go zamisluvate ali vo prava slika i profil,nikogas ne mozes ni da go zamislis a ne da go vidis. zatoa ne treskajte gluposti i ne zborete nesto sto ne znaete za boga.
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 14:37
Originally posted by MUSLIMA_1 MUSLIMA_1 напиша:

eh koga bi go videl ti bog ne bi ostanal ziv, od negovata jacina i velicina, misli deka nekoj moze da go vidi,moze da go vidite kako vie si go zamisluvate ali vo prava slika i profil,nikogas ne mozes ni da go zamislis a ne da go vidis. zatoa ne treskajte gluposti i ne zborete nesto sto ne znaete za boga.

БОГ не се гледа, БОГ се доживува
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 14:56
Originally posted by pHp pHp напиша:

Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Каква врска има ова со самоубиството? Знам дека е добронамерно, но не е доволна причина Господ да ме задржи тука... ако веќе постои, ради неговите шеми јас сакам да си одам одовде.. И нека ме казни кога ќе умрам за овие мои размислувања макар и не се самоубила. Ми дарил живот? Жалам, јас не се сеќавам дека побарав и дека ја одобрив неговата идеја... и не сме се договориле сигурно вака.

Да токму ти одбра да живееш. И токму ти одбра каде ќе се родиш. Ти и сите луѓе не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство. И уште пред да се родиме, сме се одвоиле од таа НАЈВИСОКА ВИБРАЦИЈА И СВЕСНОСТ, и сме одбрале каде ќе се родиме. БОГ не управува со твојот живот. ТИ управуваш со него. Поентата е да сфатиш зошто си тука, на оваа физичка рамнина. Или ќе се исполни тоа во нечиј живот или не. Ако се исполни, тогаш по смртта ќе се соедниваме со Бога, ако не, самите остануваме како ниски енергетски битија на оваа рамнина создавајќи си сами свој пекол. БОГ никогаш не нметнува ситуации со кои човек не може да се носи. Од тие ситуации или ќе научиме нешто, ќе станеме посвесни за нештото или не. БОГ на сите нас ни покажал во што е убавината и прифаќањето на БОГ и живеењето и барем во мала мера според неговите начела (убавината на самиот живот, ценењето на се создадено од БОГ, дрва, птици, вода и сл.),внесува едно мистично, но многу силно чувство, чувство кое го држи човека и во најтешките мигови да издржи и да опстои, и во највелесните мигови уште повеќе да се радува. Внесува чувство на ВЕРБА

Сите ги спомнувате птиците, дрвјата... а некако многу често ги прескокнувате силувањата, модриците, убиствата, навредите итн. Што е со сето тоа? Дали треба да зажалам зошто ме направил толку многу силна? Верувам дека има и некои кои носеле помалку од мене, тебе или некој друг кои поминал низ некои работи кои се навистина тешки за носење, па не значи дека е послаб од нас. Сето е тоа убаво, природа, зеленило и по некој убав звук... но која е причината за оние работи кои јас ги спомнав?

Верував многу и ете што ми направија. Не сакам да ме сфатите дека кукам само за моето, но во доживувањата можам да посведочам само за моето како што и секој од вас тука е компетентен да зборува само за своето но не и за тоа како му е на друг. Не е дека не верував, само сега гледам дека сето тоа за мене нема смисла. Ако ја прифатам убавата страна на животот не значи дека ќе ја негирам онаа негаативната.. а ако бога е љубов која постои од секогаш што е со онаа омраза која се шири? Ако е совршен ондак зашто овој недостаток? За се можеме да најдеме оправдание, но за сето ова не знам што да ми донесе човек - нема да го оправда. Ако сме овде на некој тест кој колку може да издржи, интересна игричка, како за на нинтендо.. само по колку животи имаме тука? Мада што е битно, и онака не има многу народ... Којзнае уште колку вакви играчки си има, затоа што постои од секогаш не сакам ни да помислам. Јас не верувам во таков бог. Мојот бог не е таков.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 15:31
konkreten primer
Ubavo e covek da se napie nekogas i da se oraspolozi...
nema nisto loso vo toa...
ne e GREV...
ubavo e...
ama ako nemas svesnost...
deka treba da si umeren....
postojano ke pies....
i ke ti se namali svesnosta za drugi raboti....
ete od kade losotijata kaj lugeto
ne odi kon svesnosta......
tuku kon animalniot telesen instinkt.....
i toa go vraka na nivo na zivotno
ama zivotno so neo-korteks
bez spregi
i go pravi najopasen zver sto seta na zemjata od edna strana
od druga strana pak
rabotata na svesnosta
go pravi najvozviseno bitie sto seta na zemjata
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 15:33
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 15:51
Taka e! "bog" ne mozhe da se vidi i zatoa e neznaen ama mozhe da se spoznae-spored onie shto se prosvetlile (a gi imalo i kje gi ima...) Tie najchesto govorat vo paraboli zashto znaat deka sechii zborovi ne se za sechii ushi.

A i nesvesnosta e najgolemoto zlo

Изменето од viktorija123 - 26.Септември.2011 во 15:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 15:58
A za toa, Muslima, koj trese ili ne - gluposti, koj e toj shto kje preceni kolkavi i dali se gluposti???
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 16:04
Ne mozele poslanicite mesiijte da go vidam sto bile pokorni i poslusni na boga. a ne pa nie obicni smrtnici,ke bi kazam edna ziva vistina vo vremeto na musa alejhi selam (mojsej neka e bozji mir na nego) Vo negovoto vreme faraonot ne veruval vo Allah (Bog) i rekol ja sum bog nema drug bog osven mene, imase edni robovi negovi koj se vikaa Benu izrail, Sinovite izraelovi, ednas mu vikale ove na mojsej, daj da go vidime tvojot Bog sto tolku kazuvas deka postoj,faraonot rece izgradete mi zgrada golema da se kacam kaj gospodarot na mojsej vo koj sto on veruva!!, oni napravija zgrada se kacija ama Mokta na bog bese golema,im frli golemi kamenja,so ogan sto gi sramni so zemja i gi izgore site, potoa mojsej se kaci na ridot Turi sina. i tamo go zamoli svojot gospodar, oo Allahu moj,jas te sakam iv eruvam vo tebe ama imam edna zelba sakam da te vidam, Allah mu rece: ooo musa,ti ne mozes mene da me vidis svrtise pozadi ridot,koga mojsej musa,se svrte nakaj ridot ridot bese sramnet pepel. od Bozjata golemina i svetlina, Musa rece,. ooo Allahu moj jas navistina postanav gresnik, sto go pobarav ova od tebe, Bog mu rece,oo musa ti ne si gresnik,ti go pobara toa od zadovolstvo od ljubov prema mene, a tvojot narod od neveruvanje pobara da me vidi, Znaci nie kako covecko bitije nemame mozok da mislime kako bog lici, ili da go samisluvame, kolku i da go zamisluvame,nasiot mozok definitivno se blokira, znaci ne mozeme,zaradi velicinata i goleminata na boga NEKA E SLAVEN GOSPODAR NA SVETOVITE, AMIIN  
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 16:07
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

A za toa, Muslima, koj trese ili ne - gluposti, koj e toj shto kje preceni kolkavi i dali se gluposti???

Pa na eden vernik bre ne mu dolikuva da se ramni so Gospod da go opisuva ne i ne znam uste toa,toa e mnogubosko i idolokoplonstvo,ako veruvas vo boga veruvaj kako eden vernik bez sumjla, zarem ne se sekavas deka od nisto nesto bog te svori? od edna kapka seme sto se frla vo matkata na majkata???? na boga nisto ne mu e skirejno i nesto nenzaeno sve znae i toj e mudar i kadar za sve.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 16:12
E, ajde kazhi, kade go opishav - kako da sum go videla???

Ti se sewkjavash na neshto???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 16:12
ОК МУСЛИМА_1 тоа според твое верување. Според мое, јас сум едно со БОГ и не можам да го видам, но можам да го спознаам, прифатам и да го оставам да ме води. БОГ живее во мене и во сите и во се материјално и нематеријално. Извини, ама и Божјите посланици биле обични смртници и Мухамед, и Мојсес и Авраам. Па и Исус бил Синот Човечки, човек кој УМРЕЛ на крст. Со самото тоа и тој е смртен, ако одиме до крајно земско гледиште

Изменето од pHp - 26.Септември.2011 во 16:14
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 16:21
Site Nie, sme Edno vo svesta, ne nadvor od Nea. A toa shto nekoj dvoi i procenuva - toa e najverojatno, nashiot ogranichen - UM(koj i ne mozhe da vidi poinaku)nemozhe da go vidi Ednobitieto-zashto takva e negovata proroda da deli i procenuva(mislam na umot)...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 16:34
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Site Nie, sme Edno vo svesta, ne nadvor od Nea. A toa shto nekoj dvoi i procenuva - toa e najverojatno, nashiot ogranichen - UM(koj i ne mozhe da vidi poinaku)nemozhe da go vidi Ednobitieto-zashto takva e negovata proroda da deli i procenuva(mislam na umot)...

"Одвој го Егото од самиот себе, исчисти го Умот од сите мисли и ќе се видиш Себе. Вечни сме и вечно ќе постоиме во Бесконечноста на Универзумот,Она што е Создавач и Уништувач, Она од што доаѓаме и она кон кое ќе се вратиме. Она од кое што сме сите дел и е дел од нас - Едното"
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.