IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој го создаде Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој го создаде Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 33>
Автор
Порака
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 20:45
Originally posted by MUSLIMA_1 MUSLIMA_1 напиша:

... vie veruvate deka toj umrel i vozkresnal ...

Колку што јас знам и вие, муслиманите, верувате во постоењето на Исус, а со самото тоа и во неговото раѓање, умирање и воскреснување. Единствената разлика е само што кај вас (во К*ранот) тој е наречен Иса. Исто како што го прифаќате постоењето на многу други ликови од Библијата (Давид = Даут; Абрахам = Ибрахим; Мојсеј = Муса ...)
Значи и муслиманството (како и христијанството) почива на темелите на постарата еврејската религија.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 22:06
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Колку што
јас знам и вие, муслиманите, верувате во постоењето на Исус, а со самото тоа и во неговото раѓање, умирање и воскреснување. Единствената разлика
е само што кај вас (во К*ранот) тој е наречен Иса. Исто како што го
прифаќате постоењето на многу други ликови од Библијата (Давид = Даут;
Абрахам = Ибрахим; Мојсеј = Муса ...)Значи и муслиманството (како и христијанството) почива на темелите на постарата еврејската религија.
Муслиманите навистина веруваат во Исус т.е. Иса но само како пејгамбер(божји пратеник, пророк). Но за разлика од повеќето христијани, тие не веруваат дека тој воскреснал ниту дека бил распнат. Сведоците кои тврдат дека Исус бил распнат, според quran-от, всушност само така им се присторило, но Аллах не дозволил да биде распнат. Исто така не веруваат дека Исус е божји син бидејќи според нив само човек може да има синови и ќерки, а Бог не е човек па за да има синови. Но исто и како христијаните веруваат во второто доаѓање на Исус кое треба да се збидне на судниот ден кога сонцето ќе изгрее на запад(иако не сум мислиман, моите верски убедувања со последново имаат допирна точка).

Инаку во врска со темата „Кој го создаде Бог?„ мислам некаде претходно дадов мислење, но еве ќе се повторам.

Бог не може да се сфати со ограничениот човечки ум кој е стеснет во 3 димензионалното сфаќање па оттаму и е навикнат дека сè мора да има почеток и крај. Тоа е како да прашаш што беше пред настанокот на веслената? Дефинитивно имало и има простор(Space).
Е како што тој простор нема почеток и крај така и Бог нема почеток и крај.

Бог може да се искуси само преку безграничноста на духот, а тоа ја отфрла потребата за почеток и крај, па според тоа Бог е несоздаден а сепак постоечки.

Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 22:30
Bog go sozdade Boga zaradi Boga....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
MUSLIMA_1 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Септември.2011
Поени: 83
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 22:51
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Колку што
јас знам и вие, муслиманите, верувате во постоењето на Исус, а со самото тоа и во неговото раѓање, умирање и воскреснување. Единствената разлика
е само што кај вас (во К*ранот) тој е наречен Иса. Исто како што го
прифаќате постоењето на многу други ликови од Библијата (Давид = Даут;
Абрахам = Ибрахим; Мојсеј = Муса ...)Значи и муслиманството (како и христијанството) почива на темелите на постарата еврејската религија.
Муслиманите навистина веруваат во Исус т.е. Иса но само како пејгамбер(божји пратеник, пророк). Но за разлика од повеќето христијани, тие не веруваат дека тој воскреснал ниту дека бил распнат. Сведоците кои тврдат дека Исус бил распнат, според quran-от, всушност само така им се присторило, но Аллах не дозволил да биде распнат. Исто така не веруваат дека Исус е божји син бидејќи според нив само човек може да има синови и ќерки, а Бог не е човек па за да има синови. Но исто и како христијаните веруваат во второто доаѓање на Исус кое треба да се збидне на судниот ден кога сонцето ќе изгрее на запад(иако не сум мислиман, моите верски убедувања со последново имаат допирна точка).

Инаку во врска со темата „Кој го создаде Бог?„ мислам некаде претходно дадов мислење, но еве ќе се повторам.

Бог не може да се сфати со ограничениот човечки ум кој е стеснет во 3 димензионалното сфаќање па оттаму и е навикнат дека сè мора да има почеток и крај. Тоа е како да прашаш што беше пред настанокот на веслената? Дефинитивно имало и има простор(Space).
Е како што тој простор нема почеток и крај така и Бог нема почеток и крај.

Бог може да се искуси само преку безграничноста на духот, а тоа ја отфрла потребата за почеток и крај, па според тоа Бог е несоздаден а сепак постоечки.

Tokmu taka nie veruvame,deka toj e roden bez tatko,preku majkata marija (mejrem r.a). veuvame deka toj ne e umren deka ke dojde koga, ke bide smak sveta, nie veruvame vo negovoto doaganje, nie ne veruvame deka toj e voskresnat od mrtvite,veruvame nie deka toj e vozdignat kaj Svevisniot Allah.
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 09:52
И? Кој е резултатот? Откри некој кој го создаде бога?
Кон врв
MUSLIMA_1 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Септември.2011
Поени: 83
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 10:30

Toj e vecen i od sekogas postoel, na nas ne ni e dozvoleno,da go opisuvame i da zamisluvame takvi raboti, zastp Bog kaj nas vo k*ranot veli: Koga nekoj bi me videl sigurno ne bi ostanal ziv,znaci bog ne si go zamisluvame nie kako vie sto go zamisluvate,mal so brada, visok nizok,crn bel,ne znam uste kako.

Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 10:52
Јас не верувам во Господ, така да зборувај за тие што веруваат. Јас си верувам во енергија и тоа нема никаква врска со Господ и било каква религија.
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 11:29
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Јас не верувам во Господ, така да зборувај за тие што веруваат. Јас си верувам во енергија и тоа нема никаква врска со Господ и било каква религија.

Енергијата реално постои, таа не се создава ниту уништува, само преоѓа од еден вид во друг.
Човекот се состои од неговото физичко тело, од неговото енергетско - етерично тело, од неговото духовно или астрално тело и од неговото свесно или космичко тело. И физикусот и духовноста и свесноста се вибрации, т.е. енергија. Еден дел од енергија е свесноста(мислите во вид на alpha, beta, theha и т.н бранови).
Енергијата е не-смртна, нема почеток, нема крај, секогаш постоела и ќе постои.
Свесноста е енергија, но е варијабилна, некои ја имаат повеќе, некои помалку.
Ако е свесноста енергија, а енергијата е не-смртна, вечна, и самата свесност како енергија варива од ниска до висока, тогаш постои ВИСОКА СВЕССНОСТ, АПСОЛУТНО ЕНЕРГЕТСКО БИТИЕ, АПСОЛУТНА СВЕСТ. Таа енергија (не-смртна, вечна) е БОГ лично
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 11:37
A јас си имам отпор спрема зборот бог, господ.... одма ме асоцира на библијата и ме дразни негативно. Особено терминот Господ.. као нешто д господари со мене. Не, не можам да го прифатам. Не ми е пријатно кога го примам тој збор.
Кон врв
Klara-D Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2011
Поени: 2671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klara-D Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 11:40
ekszi88...ako uspees da go primis toj zbor prijatno ...  Gospod ....среќа
nikogas nema da ti tekne na onoj neprijaten zbor , samoubistvo тага
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 11:43
Каква врска има ова со самоубиството? Знам дека е добронамерно, но не е доволна причина Господ да ме задржи тука... ако веќе постои, ради неговите шеми јас сакам да си одам одовде.. И нека ме казни кога ќе умрам за овие мои размислувања макар и не се самоубила. Ми дарил живот? Жалам, јас не се сеќавам дека побарав и дека ја одобрив неговата идеја... и не сме се договориле сигурно вака.

(извини ако сум груба, не ми беше тоа намерата)

Изменето од ekszi88 - 26.Септември.2011 во 11:48
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 11:56
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Каква врска има ова со самоубиството? Знам дека е добронамерно, но не е доволна причина Господ да ме задржи тука... ако веќе постои, ради неговите шеми јас сакам да си одам одовде.. И нека ме казни кога ќе умрам за овие мои размислувања макар и не се самоубила. Ми дарил живот? Жалам, јас не се сеќавам дека побарав и дека ја одобрив неговата идеја... и не сме се договориле сигурно вака.

Да токму ти одбра да живееш. И токму ти одбра каде ќе се родиш. Ти и сите луѓе не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство. И уште пред да се родиме, сме се одвоиле од таа НАЈВИСОКА ВИБРАЦИЈА И СВЕСНОСТ, и сме одбрале каде ќе се родиме. БОГ не управува со твојот живот. ТИ управуваш со него. Поентата е да сфатиш зошто си тука, на оваа физичка рамнина. Или ќе се исполни тоа во нечиј живот или не. Ако се исполни, тогаш по смртта ќе се соедниваме со Бога, ако не, самите остануваме како ниски енергетски битија на оваа рамнина создавајќи си сами свој пекол. БОГ никогаш не нметнува ситуации со кои човек не може да се носи. Од тие ситуации или ќе научиме нешто, ќе станеме посвесни за нештото или не. БОГ на сите нас ни покажал во што е убавината и прифаќањето на БОГ и живеењето и барем во мала мера според неговите начела (убавината на самиот живот, ценењето на се создадено од БОГ, дрва, птици, вода и сл.),внесува едно мистично, но многу силно чувство, чувство кое го држи човека и во најтешките мигови да издржи и да опстои, и во највелесните мигови уште повеќе да се радува. Внесува чувство на ВЕРБА
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 12:32
Jas ne odluciv moite da khm,togas mene me nemalo,a pricinata za moeto postoenje e nivniot seks (da ne navleguvam,site znaeme kako toa funkcionira).Ne sakam niz temava da se provlekuvaat moite misli koi gi spodeliv na tema samoubistvo.Pisuvam od mob.podocna ke pisam nesto poveke
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 13:09
со се замарате со празни муабети... секој има очи и гледа, па и слеп да е ќе го види Бога
ајт...
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,160 секунди.