IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој го создаде Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој го создаде Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 33>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:14
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Како и да е, секој си има право на избор. Јас не сакам ниту да се наметнувам ниту пак некому да солам памет дека сум во право и дека некој друг не е во право. Тоа што е за мене вистина за некој друг не е па и обратно. Најмногу што не почитувам е исмејување затоа и не им се исмејувам на оние кои одбрале нешто поразлично од мене во животот. Некој одбира религија, некој нешто друго... се што не води до (авто)деструктивизам.... А кога станува збор за тоа кој го создал Господ и ако такво нешто постои ок е, но не верувам во религија, не прифаќам религија. Не го прифаќам во целост тоа што го пишува во библијата...

I toa e potpolno vo red.

Oficijalniot stav na Budizmot, na primer, e deka Bog ne postoi... popravo ne vredi da se istrazhuva okolu toa bidejkji, kako shto pishuva i vo Kniga Jov, toa e promashena propozicija. Znachajno e kako da se zhivee ovoj zhivot, vo ovoj svet, so shto pomalu patenje.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:20
Да се подобјаснам малкуцка... Не знам дали постои нешто зад сето ова, не сум над сите за да ја знам вистинската вистина или како и да е. Не велам дека не постои нешто. Јас тоа го нарекувам љубов, енергија, космос, сила. Работата е што јас не се водам по книги. Не верувам во пекол и рај, не верувам дека земјата настанала во рок од 6 дена или како и да беше, не верувам во постоењето на Адам и Ева. Верувам во науката, да, но очекувам и прашање: Тогаш како настанало сето ова? Мојот одговор нема да импресионира, знам, ама тој е: Некако. Никој не знае, не сеуште. Се се сведува на хипотези... Но мојот ум или што и да е одбива да ги соџвака тврдењата на библијата... Се е некако вечно, и ние сме вечни, се е некаков процес без крај. Да, ќе умреме, ќе не закопаат, ќе се разградиме и пак ќе послужиме за нешто... во друга форма. За некој патетично, за некој глупаво, за некој што знам како, ама јас не верувам во почеток и крај. Абе се ми е конфузно да си признаам, почнав да се плеткам

Само ете, нелогично ми е постоење на Господ според тоа што го пишува во библијата, к*ранот итн. Се коси сето тоа со моите сфаќања, верувања, размислувања итн...
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:25

Taka e Messenger, ama "luckastiot um" saka da si prashuva i da si odgovara, da si istrazhuva i dokazhuva... za neshto shto i nema potreba od istrazhuvanje, (kako i vo legendata)- neshto shto e vo Nas!

Изменето од viktorija123 - 20.Септември.2011 во 15:26
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:27
Љубопитниот ум истражува Љубопитни и се раѓаме, зошто некој да ме скротува? За да може да манипулира... Некогаш се манипулирало со тоа, според моите убедувања
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:31

Umot e toj, shto manipulira i kalkulira.

Ljubovta ne go pravi toa(zatoa e i bezuslovna ili kako nekoi ja narekuvaat - bozhenstvena.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:32
I toa e vo red... nashata materijalna manifestacija e venchana so ljubopitlivost za dozhivuvanje i osoznavanje na majata. Vo sushtina, toa e poentata na ova nashe materijalno ezgistiranje.

Toa e vo red s'e dodeka ne potpadneme pod vlasta na taa maja i ne ja prifatime kako apsolutna "oficijlana" vistina na koja treba da ja podarime nashata srcevina i da postaneme nejzini slugi, karakteri vo nejzinata drama.

I tokmu toa e onoa gjavolskoto koe lugjeto nikako ne mozhat da go sogledaat.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:35
Убаво е се тоа за љубовта, само да не не заслепи па и премногу...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:37

Ne, Taa ne zaslepuva tuku go pravi tokmu sprotivnoto...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:40
Религиозната и стварите попут Бог? Или ја нешто слабо разбирам?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:44

Ne znam kako me razbirash... ama za mene Bog ne e lichnost, nikakov koncept, tuku chista svest ili chista ljubov. Ne postoi soodveten zbor...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:45
Епа јас зборувам дека не ја прифаќам онаа религиозна страна, она што го пишува во библијата не го прифаќам, тоа го разбирам како добар начин да се манипулира со масите... и таквата ми ти некоја условна љубов. Инаку љубов во друга смисла, за онаа која зборуваме и двете очигледно во ред е, ја прифаќам, таа е таа онаа во која јас верувам и ја прифаќам
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:46
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:50
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:53
Gledate kako Ljubovta zblizhuva, a institucijaliziranite veri i religi delat, iako go tvrdat tokmu sprotivnoto ?   

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.