IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој го создаде Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој го создаде Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 33>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2011 во 12:25
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Svetiot Duh bash toj den bil otsuten od sostanokot... голема%20насмевка
Не му испратиле покана, таква била директивата а се знае од кој...
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2011 во 15:43
Originally posted by Klara-D Klara-D напиша:

Што правел Бог пред да го создаде светот?Тоа било прашано на Никејскиот Собор, ама немало одговор.

Може ли да видиме доказ за тоа дека на Никејскиот Собор некој се занимавал со такви прашања? Од сите расположливи документи, може да се види дека на Никејскиот Собор, воопшто не било разгледувано тоа прашање. Се останато е рекла-кажала и алтернативна историја.

Изменето од Македон - 24.Јуни.2011 во 15:44
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2011 во 21:54
Bog se uste se sozdava, nikoj nego ne moze da go sozdade, toj se sozdava samiot sebe si preku nas koi toj ne sozdava, preku nestata sto gi sozdava, toa e proces koj trae od pocetokot na se.

Inaku Bog pred da ne sozdade nas sigurno sozdaval nesto drugo, nekoi drugi, kako i da e ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2011 во 08:59
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Svetiot Duh bash toj den bil otsuten od sostanokot... голема%20насмевка
Не му испратиле покана, таква била директивата а се знае од кој...

Da ne go ismejuvate vie sluchajno Svetiot Duh ili taka mi se chini
Кон врв
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2011 во 09:05
Originally posted by anakin anakin напиша:

covek e genijalec moze da zamisli i smisli se moznoama da smislis nesto sto kje bide 2 mileniumski bestseller e epten genijalno.slava mu

Toj 2 mileniumski bestseler e Bozhjiot plan za spasuvanje.Ne e losho da go prochitash ushte ednash.
Dobar e, ustvari sovrshen e i navistina spasuva.
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 10:34
Немам појма кој го создал, само знам дека моќта на мозокот да проектира е огромна. Сите ние си создаваме ликови, режираме по цели филмови... итн. Си имаме потреба да си проектираме богови, да веруваме дека некој ни е најдобар другар кога ни е најтешко (а не ни е), за заљубуваме кога сме скршени и осамени (идеализираме луѓе по нашите замисли и потреби) бла бла бла. Се е до моќта на проекцијата и ништо повеќе... сакам да кажам дека јас ја поддржувам тезата дека човекот го создал господ. И то.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 13:57
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Немам појма кој го создал, само знам дека моќта на мозокот да проектира е огромна. Сите ние си создаваме ликови, режираме по цели филмови... итн. Си имаме потреба да си проектираме богови, да веруваме дека некој ни е најдобар другар кога ни е најтешко (а не ни е), за заљубуваме кога сме скршени и осамени (идеализираме луѓе по нашите замисли и потреби) бла бла бла. Се е до моќта на проекцијата и ништо повеќе... сакам да кажам дека јас ја поддржувам тезата дека човекот го создал господ. И то.

Dobro rece deka mokta na coveckiot mozok za proektiranje e golema.

Dobro e da se zaprasame:

1.Koj go sozdal toa prekrasno cudo narecen covecki mozok ?

2.Zosto mozocite na drugite sustestva na planetava ne se razvieni kako coveckiot?

Vo Svetoto Pismo , vo poslanieto do Evreite 2 poglavje pisuva :

6 но некој некаде посведочи и рече: „Што е човекот, та да го спомнуваш; или човечкиот син, та да го посетуваш?

7 Само за малку си го направил помал од ангелите, и си го овенчал со слава и чест и си го поставил над делата од Твоите раце;

8 сè си потчинил под неговите нозе.”А кога му покори сè, ништо не му остави непокорено. Но сега уште не гледаме дека му е покорено сè.

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 14:01
ОК, ако постои нека ме казни... ама јас не верувам дека постои. Само што реалноста е дека никој ништо никогаш не докажал како сето ова настанало, но на мене не ми се доволни цитатите од библијата за да се потпрам и да ги прифатам како моја вистина. Не сакам да навредам никого, но за мене религијата е апсурдна работа, затоа и ја отфрлам.

Немам ништо против верниците, разликата е во тоа што мојот избор е да не верувам во некои си пишанки.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 14:08

ОК, ако постои нека ме казни... ама јас не верувам дека постои. Само што реалноста е дека никој ништо никогаш не докажал како сето ова настанало, но на мене не ми се доволни цитатите од библијата за да се потпрам и да ги прифатам како моја вистина. Не сакам да навредам никого, но за мене религијата е апсурдна работа, затоа и ја отфрлам.

Немам ништо против верниците, разликата е во тоа што мојот избор е да не верувам во некои си пишанки.

Za da napises vakvo nesto treba najprvo da istrazis licno samiot dali e nesto vistina ili ne .

Treba da pokazeme pogolema pocit kon Onoj koj ne sozdal i ni dal razlicni sposobnosti  среќа
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 14:10
Едноставно не сакам да истражувам многу - многу на оваа тема А и никој не ја знае вистината туку секој одбира во што сака да верува (ова е само мое верување )
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 14:35

Едноставно не сакам да истражувам многу - многу на оваа тема А и никој не ја знае вистината туку секој одбира во што сака да верува (ова е само мое верување )

Ako ne sakas da istrazuvas, togas ne mozes da dades pravilni zaklucoci .

No, sekoj si odbira toa sto saka da veruva, pa taka i ti si izbiras da ne veruvas среќа
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 14:37
Тоа се мои заклучоци и моја вистина... некако сум дошла до нив
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:05
Veruvanjeto e veruvanje oti ne mozhe da se dokazhi.

Inaku toa bi bilo nauka.

Patem, tokmu vo biblijskata Kniga Jov, Bog im veli na lugjeto da ni si go archat vremeto vo obidi da go osoznaat i dokazhat Boga bidejkji toa e pravenje dupka vo voda.

Duri i na samiot Jov, na koj Bog poradi opkladata so gjavolot dozvoluva da mu se sluchat najgolemi tragedii, na krajot ne mu kazhuva zoshto se sluchilo onoa shto mu se sluchilo.

Samo mu odrzhuva na Jova edna golema lekcija (najgolemiot monolog vo Biblijata) da ne si umisluva deka mozhe da go fati Boga za brada ili da go istrazhi i sobere vo negoviot mikroskopski um.

Zaoa, sekoj onoj koj kje tvrdi deka go osoznal Boga i deka tochno znae shto Mu e vo umot, ne samo shto se lazhe sebe si, tuku gi mami i site drugi so takvite tvrdenja.

Posledicata od toa e deka Bog, onakov kakov shto nie veruvame vo Nego, e proekcija od nashiot krajno ogranichen um.

Patem, tokmu zatoa postojat tolku mnogu veruvanja i religii... pa zatoa postojat i agnostici i ateisti. Poslednive barem priznavaat deka ne mozhat da razberat ili deka ne veruvaat vo neshto shto ne mozhat da dokazhat.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 15:09
Како и да е, секој си има право на избор. Јас не сакам ниту да се наметнувам ниту пак некому да солам памет дека сум во право и дека некој друг не е во право. Тоа што е за мене вистина за некој друг не е па и обратно. Најмногу што не почитувам е исмејување затоа и не им се исмејувам на оние кои одбрале нешто поразлично од мене во животот. Некој одбира религија, некој нешто друго... се што не води до (авто)деструктивизам.... А кога станува збор за тоа кој го создал Господ и ако такво нешто постои ок е, но не верувам во религија, не прифаќам религија. Не го прифаќам во целост тоа што го пишува во библијата...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.