|
Преговори за името |
Внеси реплика | страница <1 140141142143144 184> |
Автор | ||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Премиерот Никола Груевски порача дека нема да има промена на Уставот, со цел промена на уставното име.
„Нема да прифатиме предлози што ќе го загрозат македонскиот идентитет и засебноста на Македонија. Нема да прифатиме име без тоа да биде прифатено од граѓаните на референдум. Ајде да се обединиме околу ова прашање“, рече Груевски. Извор:Канал 5 А и една мошне интересна вест, од грчкиот министер Ламбринидис:јазикот не е дел од преговорите под капата на ООН. Грците се откажаа од барање решението за името да се однесува и на јазикот. Дали тоа значи дека се откажуваат и од прашањето за менување на идентитетот?! |
||
DameMak
Сениор Регистриран: 24.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 617 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Полека полека ќе си дојдат и Македонија и Грција до компромисот што ќе биде на база на формална лексика и транслитерација.
Сигурен сум во тоа. Освен ако не се случи грците да ја увидат апсурдноста на нивните барања и скроз да се откажат од спорот и да се прифати некоја варијанта на двојната формула (ама во таков изход не верувам). Изменето од DameMak - 09.Септември.2011 во 00:56 |
||
Illegitimi Non Carborundum
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако и веруваме на wikileaks, Папандреу веќе се откажа од барањето за промена на идентитетот и јазикот и единствено бара некоја "шминкерска" промена.
Ама јас на Данајците не им верувам и подароци кога носат. |
||
DameMak
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па пред некој ден и Филе даде изјава дека спорот до Нова Година ќе бил решен ??!?!
А како? |
||
|
||
novace
Сениор Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еве нешто добро напишано.... од еден наш колега:
|
||
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
||
DameMak
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ВМРО не победува само заради јасниот став во однос на името туку и заради многу други работи.
Најголемиот број од гласачите МЕРАТ од која партија на власт ќе имаат поголема корист. Што добиле со СДСМ, а што со ВМРО. Од едните добиле од трите подолгото (приватизација, тајкуни, стечајци, два атентатирани претседатели, самоубиства од заседа на Водно на инспектори во ДБК, исчезнување на 300 кила дрога од депото на МВР, убивања на улица како Диме поштарот како да е куче, ТАТ, девалвација за 27% во еден ден, скратување пензии за 8%, аболиција на лопови што украле 8 Милиони Евра како Заев или на пиштолџии како Верушевски, ... ехеее кој знае колку има од тоа „од трите подолгото“), а од другите: субвенции, спортски сали, споменици, музеи, театри, нови болници и опрема за нив, нови јавни автобуси, пензии, плати, ваучери, реклами за подигнување на националната но и граѓанската свест по однос на разни теми од секојдневното живеење. Е згора на тоа доаѓаат изјавите на едните дека ќе ни го решеле името за 6 месеци, а од другите дека црвената линија е неменување на уставното име Република Македонија. Изменето од DameMak - 10.Септември.2011 во 16:54 |
||
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ехехеее, колку белосветски бирократи дојдоа овде и дадоа изјави дека во најскоро време ќе се реши спорот, де до Нова година, па до Јуни кога завршува претседавањето со ЕУ на таа и таа држава, па де до самитот на НАТО или на ЕУ, па ... Еве, веќе 20 години истата приказна. Ако сакаа американците да се решеше случајот - ќе се решеше. И самите знаат дека грците не се во право, но ќутат и наместо нив да ги притискаат целосно да се откажат од таа нивна налудничава политика, не’ притискаат нас, ние да изнајдеме компромис (што само по себе значи промена). А за двојната политика на големите сили не треба посебно да се зборува. Од една страна велат да се изнаоѓаат компромисни решенија за решавање на проблемите, да нема конфликтни ситуации (подрачја), ... а од друга страна се спротивставуваат на истите тие сопствени заложби. Пример блискиот исток. Погледнете што се случуваше пред некој ден во ООН. Кога се планираше да се донесе резолуција за признавање на палестинската држава, американците веднаш се ставија во одбрана на Израел, заканувајќи се со вето во советот за безбедност. Ете, ним (на евреите) им се вистински пријатели. Така се брани вистинскиот пријател, а не како нас што не’ бранат. Како беше таа: „ ... Бате, ај доста ме браниш!“ |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
novace
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пријателе..ајде да си седиме криво..но и ПРАВО да си зборуваме.... И овде и насекаде..впрочем тоа е и карактеристика на секој нормален Макеоднец.. Најмалку тука (ни) се америте нешто криви.. Крива си е сликата ...за нас (з)добиена..од еден клапчо и словен кој пак насекаде шетајќи по светот во име на Државата на Македонците ...се... и не преставуваше...дека НИЕ сме стасале овде (во Маќедонијава) дури во 6-от век....од позади Карпатите разбирасе.....препливувајки ги езерата и реките патем од таму до ваму..со сламки.. Поради „сламата„ која америте и тогаш и сега ја „виделе„ кај нас ..поради нашиот „избран„ (насила и без Избори) преставник на народот..и се однесувале и сеуште се однесуваат кон нас макеоднците ...како кон недоветни...и незрели за сопствена држава.. Впрочем и внуката-му шеќерна (по родословието) ..истото (ни) го кажа..КОГА ТАА КЕ ДОШЛА НА ВЛАСТ...за само 6 месеци СЕ ЌЕ РАЗРЕШЕЛА... Ама ..чувај не Боже од брзите-ни „кучки„ , кои како и во народната мудрост ...(ни) раѓаат само „слепи„ кучики ... Народ кој има ...и трпи ...октроисани „лидери„...тој за нив нема потреба од поддршка..и затоа до ден денешен и ја немаме.. Оти НИКОЈПАТ досега Македонците ОТВОРЕНО не покажале желба за самостојност и сопствена независна држава..(секоја ЧЕСТ на исклучоците)... Стално имало некакво премислување....очекување...па дали е право време..па што ќе речат потоа за нас комшиите ..и.тн. пс Поправи ме ако грешам..секако ненамерно
Изменето од novace - 11.Септември.2011 во 10:28 |
||
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не мислев да го проширувам претходниот пост со анализа зошто е дојдено до тоа, но во секој случај - да, така е. Несомнено дека тоа е (само) една од причините зошто американците така се однесуваат кон нас. А, мора да признаеш, има и други, многу (по)важни причини, пред се поради: - долгогодишното пријателство со Грција, - поголемото почитување на Грција, бидејќи кај нив општоприфатена е заблудата дека таа е лулка на демократијата (која највеќе е изразено по градбите од тој период на елинизмот) - нивните долгогодишни стратешки интерси на балканот (баланс со ЕУ и Русија) - економските интереси - влијанието на грчкото лоби кај нив ... ... |
||
|
||
Gorazd777
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2008 Локација: Евразија Статус: Офлајн Поени: 1584 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И пак се гледа дека само исти ЗАНЕСЕНИЦИ,како претходните ги гледаат на таков начин и ги презентираат работите,а кој е тој начин,тоа е начинот на ЛАГАТА,а се разбира за да го протнеш тоа ,треба еден слој,една ГЛУТНИЦА на ВОЛЦИ да нараниш,кои немаат тронка чувство на хуманост па да те бранат.
Покрај работава со името на форумот,во темите едни се обвинуваат дека плачеле(а тие си кажуваат за маката),додека други онанираат колку сакаат и пак ни админи и никој не им вели ништо,..што бара словенството или антиката во оваа проблематика или тоа е БОЛЕСТ,а дека е така ќе докажеме,дека една тајфа на тртници млатат празна слама,и не гледаат од носот подалеку. Со антиката ама,баш никаква врска се немало,а тука нема ни податоци ни материјални докази,ова што сега се истаржува е мижи асан да ти баам и нема никаква стручност,такви истражувачи имаше на факултет кога бев и тогаш нешто друго докажуваа,за СЛОВЕНСТВОТО,дај без разлика кој каква теорија ширел,земете научно докажете и не серете по форуми,па само една работа ВИСТИНСКИ видете ја,кој тоа лаже за МАКЕДОНИЗАМ,а ваму децата во 6 одд во НОВИТЕ УЧЕБНИЦИ по МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК,ги учат дека потекнуваат од СЛОВЕНИТЕ,јазикот им е ОД СЛОВЕНИТЕ и слични работи,па решете се еднаш КОГО И КАКО ЌЕ ЛАЖЕТЕ,дали овој ПАТОРОТ ЌЕ СЕ СЛУША ИЛИ МИСЛИТЕ ДЕКА ЦЕЛА ДРЖАВА Е МАЛИ ДЕЦА, И веќе преку ТАСЕТА,со тоа кој како направил и Киро кога го направи тоа тогаш се одравме,ДАЈ ОВОЈ ЕГЕЕЕЦОТ ако има МУДА нека излезе од ООН,или нека ги прекине преговорите и тогаш МАШКИ да видиме на што сме,а не вака само како децана РИНГЕ-РИНГЕ ЈАЈА.. И се знае тактиката,тоа со името и наводната проблематика е за рајата,така се провлекуваод ЈУГОСЛАВИЈА,да не се реши проблемот,односно она што е запишано во БУк*рЕШКИОТ договор,секој си зел дел ова е СРПСКИ и така се тера.Тоа млатење ќе оди до стогодишнината од договорт,кога и правно ќе престане да важи,е тогаш ако има муда овој паторестиот ,ќе треба да постави некои прашања,затоа што има ЗЕМЈАТА право да си ги побара деловите,но денес ова што ссе прави е игра како на ПАТОРОТ,(внатрешните),така и надворешните(мешетари). После убаво,ќе се прифати и помалку,односно ништо ќе си остане само името,како што и треба,а за главнината нема никој да зуцне,и затоа не обесувајте многу,гледајте ги работите на реален начин,затоа што и ПАТОРОТ е 10 години на власт ,па ништо не видовме од него,да си направи за неговите,исто како КОМУЊАРИТЕ на времето за нивните ПОДАНИЦИ,и сега само ЛАЕЊЕ. |
||
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА |
||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Горазде, извини пријателе, но повторо со тешки маки се обидувам да склопам една логична целина од твоите писанија.
Во некои од претходните постови реков дека не е до тебе, туку до мене е проблемот што неможам да те разберам што сакаш конкретно да кажеш. Очигледно дека суште не сум се усовршил во читањето туѓи мисли, интерпретирани на ваков стил како што ти го пишуваш. Најдобро што разбрав, а и на што може да се даде конкретна реплика е следниов твој цитат.
Овде, како „претходен“ се наоѓам токму јас, бидејќи имам пишувано пред тебе. Неможам да разберам зошто мислиш дека јас сум „занесеник кој на поинаков начин ги гледа работите и презентира лаги“? На каков начин треба јас да ги гледам работите? Кои лаги ги ширам? Дали за лаги ги сметаш сите погоре наброени работи кои одат во прилог на моето тврдење дека американците во спорот со името, имаат завземено страна, а тоа со сигурност не сме ние, Македонија, туку Грција, иако не’ имаат признато под уставното име. Тоа нивно признавање е само мамка на која ние требаше да се фатиме, да видиме дека Америка ни’ е пријател и неа подоцна треба да ја слушаме и, да прифатиме што таа ни’ вели, а тоа е „изнаоѓање компромисно решение“. Или, меѓу редови читано, сменете си го името. Доколку тврдиш дека сето тоа што сум го пишал е лага, те молам дај изнеси ги твоите вистини. Дај ти еднаш кажи еден твој личен став по однос на ова прашање, а не само да критикуваш. Да видиме која е твојата вистина, кога веќе ние шириме лаги! |
||
|
||
Gorazd777
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2008 Локација: Евразија Статус: Офлајн Поени: 1584 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако ги читаш постовите и од другите дискутанти,сигурно ќе разбереш ,за што кажувам.
Ова се однесуваше за дискусијата на неколкуте претходни постови,кои нон-стоп го имаат тој став и на него додаваат само теории кои во пракса немаат врска со реалниот живот. ИНАКУ ЈАС и многу други слободоумни,ама и граѓани кои сакаат,би го изнесле својот став,само во нормално граѓанско општество,каде се слуша мислата на сите,а не за крадење и ТОРТУРА ќе бидат први В ЛАСТА и нејзините поданици,кои ждригаат од пари,кои ги крадат на разни начини,а кога е тешко тогаш народот ќе го прашуваме. И крајно да ти биде јасно и на сите кои се подбиваат,јас сум еден од сведоците на тие настани од пред 20 години,и други случувања ,и тогаш никој не не прашуваше,а еве за став,немора јас,па многу луѓе ,а и од дијаспората му сугерираат на Патореот,ако е маж нека излезе од преговорите,јас би рекол и од ООН(пошто води политика на одважност),па после нека каже МАШКИ,пред народот и сите ќе го поддржиме,а вака,кој,па се знае кој го поддржува тие што се ранат од таа ЦИЦКА,а другите нема каде. |
||
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА |
||
novace
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Своите фрустрации секидневни..но и периодичните...погорниов ни СЛОБОДОУМЕН собеседник , треба да си ги среди и реализира на единствениот и најуспешен начин..АКТИВИРАЊЕ во ПОЛИТИКАТА на државата..а не на Форумов...
Може...и да си створи дури и ПАРТИЈА , а тој ете да си стане (паторест или не) слободоумен ЛИДЕР.....и таму да си ги покаже сите свои способности кои овде (ни) ги по-кажуава..такаречи секиден. А и ние тогаш ќе му „удриме„ сеир....а и да си го оценуваме.. Кој како му ја разбира „работата„..
Изменето од novace - 11.Септември.2011 во 15:38 |
||
|
||
Gorazd777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Некој ако ја кажува вистината можеби за таквите како тебе УМНОБОЛНИ,изгледа фрустрирано,а и што знаете друго вие и таквите како тебе освен да навредувате,ВИЕ немате сили за здрава дискусија,
ПА, За тоа зборувам,заедно со БОЛНИОТ ви паторест реформатор,само КРАДЕТЕ И ЛАЖЕТЕ,со такви нема никаков излез,а камоли некаво РЕШЕНИЕ. |
||
ВОЈНАТА Е МИР
||
Внеси реплика | страница <1 140141142143144 184> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |