IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Најубавите стихови во Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Најубавите стихови во Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3435363738 98>
Автор
Порака
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 12:58

Влезете низ тесната врата, зашто широка е вратата и простран е патот, што водат кон пропаст, и мнозина се, кои влегуваат низ неа. Зашто тесна е вратата и тесен е патот, што водат во живот, и малцина се кои го наоѓаат.

(Матеј 7,13-14)
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 22:17
.

Изменето од alf - 20.Септември.2011 во 16:47
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2011 во 22:23

Евангелие според Матеј
Глава  22           

33 И народот, слушајќи го тоа, се восхитуваше на неговата наука.

34 А фарисеите, кога чуја дека ги посрами садукеите, се здружија со нив.

35 И еден од нив, законик, искушувајќи Го, праша и рече:

36 "Учителе која заповед е најголема во Законот?"

37 А Исус му одговори: "Возљуби Го Господа, својот Бог, со сето свое срце, и со сета своја душа, и со сиот свој разум;

38 тоа е прва и најголема заповед;

39 а втората е слична на неа: Возљуби го својот ближен како себеси!

40 На тие две заповеди се крепат целиот Закон и Пророците."

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2011 во 11:07

21 Спријатели се ти и смири се со Бога, и пак ќе ти биде вратено доброто.
22 Впрочем, прифати го законот од Неговата уста, посади го Неговото слово во своето срце.
23 Ако се вратиш покаен кон Семоќниот, ќе бидеш утврден наново; и ако ја отстраниш неправдата од својот шатор.

==Книга за Јов 22:21-23 ;

Библија==
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2011 во 17:18
.

Изменето од alf - 20.Септември.2011 во 16:47
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2011 во 09:00

Блажени се оние кои се гонети заради правда, зашто е нивно царството небесно! Матеј 5:10
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
BelindaMill Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2011
Локација: Macedonia
Поени: 35
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BelindaMill Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2011 во 05:29
КНИГА НА ПРОРОК ЕЗЕКИEЛ
Глава 23                                   

1 Ми дојде Господово слово:
2 ”Човечки сине, си биле две жени, ќерки на една мајка.
3 И му се оддадоа на блудството во Египет, блудствуваа во младост: таму им ги стискаа градите, им ги гнечеа девојчинските дојки.
Кон врв
Klara-D Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2011
Поени: 2671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klara-D Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2011 во 12:24

Незнам како ќе бидам разбрана не%20знам
но овие стихови погоре  не би ги вброила во  Најубавите....
не ми се допаѓаат  тага
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BelindaMill Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2011 во 21:42
Originally posted by Klara-D Klara-D напиша:

не ми се допаѓаат  тага

Па од Библијата ги извадов. Мене ми се допаѓаат.
Поточно мене цела глава ми се допаѓа. А да не има некои глави и стихови што не смеат да се сметаат за убави?

Еве уште еден карактеристичен стих од истата глава:

20 распалувајќи се по развратниците, на кои машката снага им беше како на магаре, а изливот како кај коњите.

Во српскиот превод е малку поразлично:
20. И упаљиваше се за својим милосницима, у којих је тело као у магарца, и течење као у коња.

А во хрватскиот:
20 uspaljujući se za razvratnicima kojima muška snaga bijaše kao u magaraca, a izljev kao u pastuha.

Ова е српскиот превод на Јеховините сведоци:
20 Успаљивала се попут иноча које припадају онима којима је уд као у магарца, којима је полни орган као у коња.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2011 во 22:36
Originally posted by BelindaMill BelindaMill напиша:

Поточно мене цела глава ми се допаѓа.

И мене ми се допаѓа целата таа глава. Навистина покажува една уникатна страна од Божјите емоции, но и неговата решителност во пресудувањето согласно Неговиот праведен гнев врз блудниците (духовни и телесни).
Исто така во таа глава ја гледам и Божјата милост првенствено врз себе, бидејќи и јас сум блудствувал (повеќе духовно, помалку телесно), а сепак Бог бил милостив спрема мене и не го излеал гневот опишан во таа глава. Најдов милост при мојот Спасител Христос Кој мојата казна ја зеде врз себе на Голготскиот крст. Вечно ќе Му бидам благодарен за Неговата пожртвителна љубов која ме спаси од осудата на гревот.

Изменето од EvAngelos - 16.Септември.2011 во 22:51
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2011 во 22:42

Originally posted by Klara-D Klara-D напиша:

не ми се допаѓаат  тага

Поточно мене цела глава ми се допаѓа. А да не има некои глави и стихови што не смеат да се сметаат за убави?

Еве уште еден карактеристичен стих од истата глава:

20 распалувајќи се по развратниците, на кои машката снага им беше како на магаре, а изливот како кај коњите.

Во српскиот превод е малку поразлично:
20. И упаљиваше се за својим милосницима, у којих је тело као у магарца, и течење као у коња.

А во хрватскиот:
20 uspaljujući se za razvratnicima kojima muška snaga bijaše kao u magaraca, a izljev kao u pastuha.

Ова е српскиот превод на Јеховините сведоци:
20 Успаљивала се попут иноча које припадају онима којима је уд као у магарца, којима је полни орган као у коња.

Ubavo napishano, so verodostojni citati.
Kolku bi bilo ubavo da site toa go znaat ili bar go pochituvaat ona koe drugi kje im go kazjat a go kazjuvaat izvorno.
Za zjal narodecov nash za svoi svetci gi odbra politicharite.

тага

,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2011 во 01:16

ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ЈАКОВ
Глава  1        

5 Ако некому од вас му недостига мудрост, нека ја моли од Бога, Кој им дава на сите изобилно и без укор - и ќе му се даде.

6 Но да моли со вера, без никакво сомнение; зашто оној кој се сомнева е сличен на морскиот бран кого ветерот го издига и го тера.

7 Таквиот човек да не мисли, дека ќе прими нешто од Господа.

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BelindaMill Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2011 во 10:44
ВТОРА КНИГА САМОИЛ
Глава 11                                   

2 А еден ден, приквечер, Давид стана од својата постела и се прошета по покривот на својот дворец. Од покривот забележа жена како што се капе. Жената беше убава на глетка.
3 Давид испрати и се распраша за жената, и му рекоа: „Па тоа е Витсавеа, ќерка Елиамова и жена на Хетеецот Уриј!
4 Тогаш Давид испрати гласник за да ја доведат кај него. Кога дојде, тој легна со неа, токму кога беше се очистила од својата нечистота, потоа таа се врати во својата куќа.
5 Жената забремени та му порача на Давида: „Трудна сум!”
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2011 во 11:53

ВТОРА КНИГА САМОИЛ
Глава 11                                   

2 А еден ден, приквечер, Давид стана од својата постела и се прошета по покривот на својот дворец. Од покривот забележа жена како што се капе. Жената беше убава на глетка.
3 Давид испрати и се распраша за жената, и му рекоа: „Па тоа е Витсавеа, ќерка Елиамова и жена на Хетеецот Уриј!
4 Тогаш Давид испрати гласник за да ја доведат кај него. Кога дојде, тој легна со неа, токму кога беше се очистила од својата нечистота, потоа таа се врати во својата куќа.
5 Жената забремени та му порача на Давида: „Трудна сум!”

please,
daj do kraj postiraj.
Me interesira shto David odgovoril, kako reagiral.
Mozjebi i toj kako denesniov svet rekol:
,,Neznam, ne e mozjno, ne e od mene, ne go priznavam,,.
navistina sakam da znam.
Ajde pa za Bozjik ili za nekoj drug svet den koga kje bidesh kuma u Crkvata kaj tebe kaj shto si kje mi bide chest da dojdam i da naucham mnogu sveti raboti od tebe.

,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3435363738 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,469 секунди.