IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Пратеничка функција-етика и морал
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пратеничка функција-етика и морал

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
Прашање: Колку сме задоволни од работата и однесувањето на нашите пратеници ?
Одговор Гласови Статистика
0 [0,00%]
1 [4,17%]
2 [8,33%]
0 [0,00%]
0 [0,00%]
0 [0,00%]
0 [0,00%]
1 [4,17%]
1 [4,17%]
19 [79,17%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2011 во 14:46
Etika i moral-sto li bese toa?збунетост Citam i ne mi se veruva- gospodata koi ronea krokodilski solzi za siromastijata na narodot zaradi enormnoto trosenje na vladata besramno si gi koristat privilegiite koi sami si gi dadoa so zakonite koi sami si gi donesoa. Posebno me razocara Roza od LDP-mi bese reper za politicarka koja si ja zarabotuva posteno platata. Eeeeeh kolku moze covek da se prolaze. Alal vera za Flora Kadriu.да
Не се враќаат на работа за да земат апанажа
Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2011 во 19:37
И после некој ќе рече немало тоталитаризам,па така се почнува со елементи на тоталитаризам и после оп,ај наздравје...
Впрочем некои тоа го кажуваат за народните избраници ,во времето на комуњарите,само тогаш никој не смееше да коментира,затоа што се знаеше,,,месечината,а сега ова демек било демокрација?
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
reuma Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јули.2011
Поени: 59
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај reuma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 15:35
Ако си во денесно време морален - тоа значи си глуп, ако си етичен - пак си глуп.Кога се работи за преживување - нема етика, нема морал или јас или ти. Појакиот победува - тоа ти е законот на ЏУНГЛАТА.

А да се биде пратеник - не значи дека си функционер!!!!!Па тоа е платена функција за која се откажуваат од работното место и .......земаат токлав паричен надомест ПОГОЛЕМ ОД НИВНАТА ПЛАТА!!!!! ...Разбиран да им додаваат по нешто, кога се на седница.......ама кај анс политичар е професија,занимање,работно место за тие кои се на власт. И еве јас на работа ако сум морална ке ме отпуштат - сака шефот да види нога,бут,деколте.......и мора да си таков или дома ке ти каже заостанати работници не ми требаат.....А ако си етичен - на помладиот вработен, неискусен и изгубен му покажеш или му помагаш, ке ти рецат од утре не иди младиот ке те замени, старци не ни требаат ..............и животот е политика, а целта ги оправдува средствата - СУРВИВОР. [:-&]
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2014 во 18:37
http://mkd-news.com/i-rada-dobi-apanazha-za-dheparats/
Значи не да не ја обожавам Рада...
туку навистина мислам дека одамна требаше да си оди од политичка сцена...
батали...
ама...

ако законот предвидува дека има право да зема паричен надоместок...
тогаш она и сличните на неа имаат право...
да земаат апанажа...

и глупост е да зборуваме за морал...
ако било така, нема ниеден политичар да биде политичар...
то е за повеќето од нив, мисловна именка...
реков, за повеќето...

така да...
ако Сител продава приказна за моралните норми...
тоа е бесмислено тврдење, ако го прави некој кој самиот треба да се преиспитан за моралните принципи на кои...
се заснива нивното известување...
а и не само Сител...

и нека го сменат законот за апанажа...
се согласувам...
абе...
се согласувам...

Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2014 во 00:14
takov e zakonot vo momentov i ne se prvi i edinstveni sto go koristat ovoj propust.A i sto fajde za nas(demek ostetenite glasaci m.z)ne ke imale pretstavnik vo parlament.A kako bese do sega,oni zboruvaat se raspravaat na govornica i se za dzabe..barem eden predlog-zakon na opozicija da se prifatese ...kako da ne postojat..za sminka na celokupnost i kohezija pred svet ne bivase do sega na celo so BC..ama so Zaev bogami nema.

..aii,ova bilo da ne se komentira.збунетост
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2014 во 12:29

Еве ги префрлив двата поста во соодветна тема, кај што може да си коментираме.

Се согласувам и јас.
Етика и морал не само кај пратениците, туку и општо кај сите политичари, одамна е демоде.
Лицемерно е и од Рада земањето апанажа од Собрание кое не го признава, иако законски и припаѓа. Ама уште полицемерно е сителовци да зборуваат за тие 1000 евра месечно, со сиот багаж кој го носат на грб било од Ѕинго, Латас или Ивона милионерката, а ги премолчуваат обвинувањата за милионска афера на премиерот.

Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2014 во 12:54
Апанажата е сатисфакција за четиригодишниот период поминат на пратеничка функција а не за периодот кој допрва доаѓа.....
Второ....вмровец да зборува за морал а претходно со години не можеа да се откажат од двојните функции и лапаа по неколку илјадници евра месечно..незнам...
Насилно им ги верификуваа мандатите на луѓето па после ги отпуштија од претходните работни места и ги оставија цели семејства без егзистенција....и тое ќе зборат за морал...банда криминална...
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2014 во 17:08
Па според закон им следува. Е сега, законите не ги правевме ние, нас никој не не ни праша, други ги правеа. А нормално, секој си работи во своја корист. Дали е ВМРО или СДСМ, секој си гледа за себе. Не верувам дека ако некој од нас замине од пратеничко место ќе се откаже од апанажа.

А ете го и Стевче се јави...
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.

Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2014 во 21:23
Кон врв
svetosparki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Октомври.2013
Поени: 694
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svetosparki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2014 во 22:25
Pratenickata funkcija nema ni eticki ,ni moralno,tuku OBLIGACIONOpravo...Nego go biraat odreden broj gragani da gi pretstavuva nivnite i
Drzavnite interesi sto ne se kosat so Ustavot na MKD...
Posto nemozeme 2 000 000 da vlezeme u Parlament,daden im e Mandat na 123
da gi pretstavat,razgledaat i po moznost resat nasite problemi...
u cel Svet e praktika zaednickite interesi da gi spois vo edna zaednica,ili Partija,preku koja vo zaednicka prostorija ili Parlament
ke mozes da diskutiras na edno nivo so koe nema da go povredis Dostoinstvoto ili da mu gi minimiziras interesite i percepciite na drugiot...Tie se tamu postaveni da gi pretstavat Zaednickite interesi...
I NISTO DRUGO...Ako go nadglasaat,da se pomiri so toa i so Bazata da
procesla,kade toa ja utnale rabotata...E....toa e najgolemiot problem...
Vrskata so Bazata...Nie,ko Graganska inicijativa,kontra Partija,ne sme
uspeale da ja zaziveeme Bazata vo Parlamentarniot zivot...So sakam da kazam...Bazata da ja dovedeme do toj stepen na Institucija,da moze i mora
Parlamentarecot da bide odgovoren direktno pred Glasacite,a ne pred Partijata...Ko so sum te glasal i sum te piknal unutra,za pet minuti
da mozam i da te sutnam...Namesto ja ko Glasac da bidam Institucija,On
ko moj Reprezent,stanuva Nedopirliv...Golema greska...A toj e samo
MOJ pretstavnik...I nisto poise...Glasacite treba da zavzemat pogolema
uloga vo Izborniot proces vo MKD...Mora so poise da se proraboti na
mentalitetot i inertnosta,na Politickata svest i kultura,bidejki
Politikata u MKD ne se smeta kako izraz na opsta blagosostojba,tuku
lecenje na frustracii i kompleksi...E,toa mora da se smeni...
Inace,ne barajte moral i etika,pa i realnost kaj ovie...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2014 во 23:40
Лончињата се испомешани одамна… уште од времето на социјализмот кога единствената, вечна, владеaчка партија вработуваше и отпушташе според начелото - предност има оној кој е член на партијата, а ова особено беше практицирано за сите поважни и подобро платени позиции.

Ваквиот вкоренет терк на фаворизирање и манипулирање со членовите продолжи со прекуноќната метаморфоза од комунисти во социјал демократи. Се продолжи со разграбување на државните добра и со регрутирање, поткупување и уценување на партијското членство со држење морков пред носот - работно место.

И да не се залажуваме, с'е уште се манупулира и прети со јавни изјави дека штом ќе се дојде на власт ќе бидат избркани сите од другата партија и ќе се вработат од својата, дека нема да остане ниту чистачка на работа, дека ќе паѓаат глави, ќе тече крв по улици и т.н. 

Во ваквата диспозиција на власт и сила visa-vie на потченетост од позиција на слабост и очекување на вработување, секако дека претставниците на власта/опозицијата  оcтануваaт недопирливи како што беше и порано.

Ќе треба уште многу вода да протече низ Вардар, ќе треба да си заминат неколку генерации од овој свет, за да можат новите, млади и некорумпирани македонци да заживеат еден нормален социјален и политички живот.

Изменето од Messenger - 16.Септември.2014 во 23:43
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
svetosparki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Октомври.2013
Поени: 694
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svetosparki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2014 во 20:43
Se e do politiska svest i politicka obrazovanost...Ne moze, ine smee nikoj
da odi nad i pod od toa za sto si mu go dal mandatot...Oni se NASI,MOI i
TVOI reprezenti,taka da nedopirlivosta mora da ima kraj ili resenie...
Graganskata inicijativa treba da zavzema se podlabok prostor vo politickata kultura i bon-ton...Ne moze i ne smee sekoj kopuk kako mu
prdne,zastiten od 10 000 glasovi da mi kazue so e dobro za mene,a da ne me konsultira na javna tribina,tamo od kaj so e praten u Parlament,bilo
Nacionalen,bilo Lokalen...Odnosot Pratenik-Glasac,ko so e sea postaven,ama ni malku ne me bendisue...Ja,ko Glasac,sum samo marginalec,Krajputas,i cekam da mi dzitnat nekoja koska,da zagrizam...
Imas denovi koga mozes da se sretnes so svojotPratenik u Parlament,arno ama,ili ke bide otsuten,ili toa so ke go prasas ke ti go odgovori ko da si od suproten tabor...Partijskoto nad Opstestvenoto ...Ma,i toa e reslivo
zaglavue tamo koga ke pocne funkcijata da ja koristi za licni interesi...
E,tuka mi puka filmot...A,so,ja sum glup,Retardinjo,pa samo ke se smeskam
i klimam so glava...A,dobro znae,deka treba da projde po mojata ulica i za navaka i za nataka...So mi e poentata...
So poise Lokalni javni tribini so nasite Pratenici,da zaednicki se zapoznaeme so nasite Lokalni i Drzavni stavovi po site prasanja...Da mu
se dadat smernici za deluvanje koi ke mu bidat alibi vo eventualno preglasuvanje...Pa i za nasa satisfakcija-ako projde...Inace,koj...
faktor sme nie glasacite...so mastiloto n aprst zavrsuva naseto ucestvo vo Politickiot zivot u MKD...Glasas po Lista na koja 90% od niv pojma nemas koj se i so se...Ti si odbral necija Partijska Programa,si mu dal mandat nekomu da ja sprovedue...ama,nemas kontrola vrz nacinot i metodot na sproveduvanje...Go9 gleas zacmaen,svitkan u klupa,ili e na
Facebook ili se kara so zena mu so pa ke kasni na vecera...i go boli
Cindo so se slucue u sala...Ili,go nema po cela nedela radi,zivti majka,
"PRIVATNI RABOTI"...Cista azdisanost,vrz koja morame da prezememe kontrola...Zatoa mora da se organiziraat so pocesto javni tribini na koi ke se dava obostran otcet...Da znaat deka nikoj ne e padnat od Mars...Inace,ic ne proagajte po mojata ulica...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2014 во 01:34
Најдобра лекција за ваквите карикатури од пратеници кои му се лигават на електроратот за гласови, а си го гледаат само личниот интерес и партијските наредби е ЕДНА и САМО ЕДНА - на следниве избори да не ги добијат вашите гласови.

А предвремени избори, за жал, повторно ќе има… најверојатно нема да се само за оние испразнетите места, туку генерално за сите.

Затоа, запомнете ги имињата на оние пратеници за кои сте гласале, а ве изневериле и наместо да се борат за вашите, ги бркаат партиските и сопствените интереси. 

Запомнете ги тие имиња и на денот на гласањето покажете им го средниот прст со заокружување на друго име.

Е тогаш ќе разберат дека не сте монета за поткусурување и следниот пат добро ќе размислат за секој свој чекор.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Alekxandar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јули.2012
Поени: 1029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekxandar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2014 во 18:51
Хаахаах...етика,морал,дигнитет кај македонски парламентарец.
Тоа е исто како да зборуваме за хуманост кај сериски убиец.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,137 секунди.