IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - 20 години парламентарна демократија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

20 години парламентарна демократија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 14>
Прашање: Колку во Македонија има парламентарна демократија?
Одговор Гласови Статистика
8 [23,53%]
1 [2,94%]
6 [17,65%]
0 [0,00%]
1 [2,94%]
18 [52,94%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Статус: Офлајн
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2011 во 11:49
Мислам дека изјавата на Георгирвски е во сосема друга конотација,а не дека поврзаноста на југоносталгичарите е поврзана само исклучиво за економската страна,иако за волја на вистината на човек кој нема ништо ,сега и само тоа му е битно.
Тука се вкоренети сите работи за опстојување на една држава во вистинска смисла на зборот.

Но интересно е мислењето,за тоа кога ќе ги снема југоносталгичарите или постарите генерации... е тогаш ќе цветале бои.

Мислам дека кога му мислиш на некој лошо,по силата на нештата му мислиш не само нему лошо туку тоа ти се враќа на тебе,е од тука ако сакаме да ги снема тие кои биле пред нас(философија на ДПМНЕ со лидерот),тогаш и нив ќе ги снема,по извесно време.
Но што ќе остане,новата генерација млади,кои пак се наследна генерација на КОМУЊАРИТЕ кои имале директна врска со КРЕМОТ на бившото општество и СО КРАДЕЊЕТО на пари успеале да си ги школуваат своите деца,за сега тие да ја преземаат власта.
Така таа втора генерација од нив е во директна врска со југо.. и нема никогаш тоа да се реши на правилен начин,а за тоа сме сведоци и последните 20 години,
памфлетите на ТВ (посебно на ДПМНЕ-овчарската мтв,а порано штит на КОМУЊАРИТЕ)како сега е леле мајко голема придобивка самостојност ,е само славење на губитокот од сите генерации(добро знеме што е и која македонија е оваа)па од тука рано е да се прават некои паралели,а да се слави за демократија уште порано,СЕГА Е ТОТАЛИТАРИЗАМ,ум само на еден НЕЧОВЕК,кој треба да порасне(ДА СЕ НАЛАПА ) со неговите,па потоа да се изборат луѓето за некакви вредности,а после тоа,,за тоа треба време?
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2011 во 09:58
Пријателе, извини ама немам јасна претстава за тоа што сакаш да кажеш во твојов пост. тага
Читам пишуваш за вмровци, комуњари (веројатно ги поистоветувашне%20знам) крадење ... ама суштината никако да ја сфатам. збунетост
Но, не е до тебе проблемот, до мене е.
Јас неможам да навлезам во мислите на луѓето за да дознаам што тие сакаат да кажат со некои конфузни изјави.
Основната поента на мојот претходен пост ми беше дека порано, во комуњарскиот тоталитаризам, за 20 години една партија и еден човек успеаја од ништо да направат силна држава.
Денес, во демократскава држава, нашиве партии и нивните лидери за 20 години успеаја таквата држава да ја витосаат и да ја доведат до нула.
Токму тоа е основната причина зошто сеуште постарите генерации со носталгија се присетуваат. Не за друго. Секој се присетува на убавото. Да беше поинаку, сигурно одамна ќе заборавевме за тие времиња.
После 20 - 30 години, на кои убави работи ќе се присетуваат денешниве млади генерации?
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2011 во 14:43
Eden chovek i edna partija napravile mnogu "silni" drzhavi. Prvi koi mi pagjaat na um od posledno vreme se Hitlerova Germanija i Stalinova SSSR.

I s'e ushte ima lugje koi ne gi zaboravaat tie vreminja i nostalgichno se sekjavaat na niv. Potochno, s'e ushte ima lugje koi aktivno rabotat na nivnoto vrakjanje.

Denes primeri za takvi "silni ednopartijski i ednochovechki drzhavi" se Severna Koreja i Kuba. I tamu ima nekoi lugje koi se mnogu zadovolni od takvite drzhavi i koi bi stanale nostalgichari dokolku gi izgubat.

Na krajot od kraishtata i gjavolot ima svoi privrzanici i podrzhateli koi bezdrugo se srekjni so svojot vodach.

Za sostojbite vo nekogashna Jugoslavija, nejzininata realna ekonomska i multinacionalna stabilnost, opstojuvanjeto na smetka na nepovratnite i beskamatnite krediti posle vojnata poradi stavot kon SSSR i Varshavskiot dogovor, neumeshnoto snaogjanje so socijalistichkoto ednopartijsko i ednoumstveno stopanisuvanje koe trebashe da bide sanirano so samoupravuvanje i t.n. nema da shiram bidejkji bezbroj pati do sega e diskutirano na ovoj forum.

Makedonija, so minuvanje od ednopartijsvo i ednoumie vo demokratska povekjepartijska drzhava, progresira vo svojot opshtestven razvoj. Dali toa znachi deka po nekoj avtomatizam site nejzini problemi koi vlechat koreni od minatoto kje bidat magichno resheni ili izbrishani ? Sigurno ne ! Ne postoi idealno opshtestvo, ushte pomalu neshto takvo treba da se bara od drzhava koja e stara samo dvaesetina godini, koja beshe chuvana kako bezglasna teritorija za koristenje na nejzinite resursi, koja beshe bukvalno opljachkana od svojot "bratski" severen sosed pred oficijalnoto raspagjanje na Jugoslavija i koja mina niz gragjanska vojna.

Istovremeno, toa ne znachi deka treba da se molchi na opshtestvenite devijacii i drzhavniot kriminal. Napotiv, namesto da se fantazira za vrakjanje na neshto nepovratno, shto se dokazha deka ne nudi nikakov prosperitet za makedonskiot narod i Makedonija kako drzhava, treba da se borime za podobro utre na onoa za shto se izborime vchera.

Zatoa, da ni e chestit 20 godishniot jubilej !   

Изменето од Messenger - 01.Септември.2011 во 14:43
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2011 во 19:26
Проблемот настанал откако група родители од село Лока од општина Ѓорче Петров наместо во нивната општина сакале нивните 16 првачиња да ги запишат во Братство, кое е во општина Карпош.
- МОН испрати државен инспектор кој потврдил дека има место да се запишат децата, вели Кенан Абдула родител. збунетост

За каква парламентарна демократија можеме да зборуваме во земја во која функционери може да бараат некој да прекршува закони само а ги задоволи нивните барања, не почитуваат закони, покажуваат моќ не презајки дали на другите им го нарушуваат секојдневието. И најстрашното, кога државниот инспекторат дава двосмислени изјави (барем според она што го искажуваат родителите) и не застанува цврсто во одбрана на законот, само затоа што општината  во која избива проблем има градоначалник од опозицијата.
Која парламентарна демократија?збунетост 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2011 во 19:36
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Пријателе, извини ама немам јасна претстава за тоа што сакаш да кажеш во твојов пост. тагаЧитам пишуваш за вмровци, комуњари (веројатно ги поистоветувашне%20знам) крадење ... ама суштината
никако да ја сфатам. збунетостНо, не е до тебе проблемот, до мене е. Јас неможам да навлезам во мислите на луѓето за да дознаам што тие сакаат да кажат со некои конфузни изјави.Основната поента на мојот претходен пост ми беше дека порано, во комуњарскиот тоталитаризам, за 20 години една партија и еден човек успеаја од ништо да направат силна држава. Денес, во демократскава држава, нашиве партии и нивните лидери за 20 години успеаја таквата држава да ја витосаат и да ја доведат до нула.Токму тоа е основната причина зошто сеуште постарите генерации со носталгија се присетуваат. Не за друго. Секој се присетува на убавото. Да беше поинаку, сигурно одамна ќе заборавевме за тие времиња.После 20 - 30 години, на кои убави работи ќе се присетуваат денешниве млади генерации?

Пријателе ,да не се објаснуваме многу,а сходно на тоа мислам дека ќе се разбереме,целта ми е да кажам ,дека и тогаш и сега се овде е само голема ЗАБЛУДА.

Ни тој направил нешто(зашто нешто што го правиш привидно ,а со стаклени нозе,на лаги,со кредити,пропаѓа-ене сами си ги пуштаат филмовите и во србија,а и овдешнмите србомани колку било убаво за радничката класа).

Додека за овој сегашниот(Пајкастава реформистика)сакам да кажам дека е само нивни наследник со неговиот брачед и ја спроведуваат истата политика и истата ујдурма,затоа и ова ќе пукне,но најбитно ми е помладите да размислат за што би се бореле,односно дали да се борат за нешто во оваа ВУКОЈЕБИНА.
Значи и претходното и овде сега(20 годнини)немаш никава демократија ни надворешна ни парламентарна,се е ЕДНОУМИЕ,другото е проформа,како пишаните ни закони(кои ги имаме многу),ама не функционираат,поготово во западниот ни дел. Поздрав.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2011 во 20:21
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Eden chovek i edna partija napravile mnogu "silni" drzhavi. Prvi koi mi pagjaat na um od posledno vreme se Hitlerova Germanija i Stalinova SSSR.

I s'e ushte ima lugje koi ne gi zaboravaat tie vreminja i nostalgichno se sekjavaat na niv. Potochno, s'e ushte ima lugje koi aktivno rabotat na nivnoto vrakjanje.

Denes primeri za takvi "silni ednopartijski i ednochovechki drzhavi" se Severna Koreja i Kuba. I tamu ima nekoi lugje koi se mnogu zadovolni od takvite drzhavi i koi bi stanale nostalgichari dokolku gi izgubat.

Na krajot od kraishtata i gjavolot ima svoi privrzanici i podrzhateli koi bezdrugo se srekjni so svojot vodach.

Za sostojbite vo nekogashna Jugoslavija, nejzininata realna ekonomska i multinacionalna stabilnost, opstojuvanjeto na smetka na nepovratnite i beskamatnite krediti posle vojnata poradi stavot kon SSSR i Varshavskiot dogovor, neumeshnoto snaogjanje so socijalistichkoto ednopartijsko i ednoumstveno stopanisuvanje koe trebashe da bide sanirano so samoupravuvanje i t.n. nema da shiram bidejkji bezbroj pati do sega e diskutirano na ovoj forum.

Makedonija, so minuvanje od ednopartijsvo i ednoumie vo demokratska povekjepartijska drzhava, progresira vo svojot opshtestven razvoj. Dali toa znachi deka po nekoj avtomatizam site nejzini problemi koi vlechat koreni od minatoto kje bidat magichno resheni ili izbrishani ? Sigurno ne ! Ne postoi idealno opshtestvo, ushte pomalu neshto takvo treba da se bara od drzhava koja e stara samo dvaesetina godini, koja beshe chuvana kako bezglasna teritorija za koristenje na nejzinite resursi, koja beshe bukvalno opljachkana od svojot "bratski" severen sosed pred oficijalnoto raspagjanje na Jugoslavija i koja mina niz gragjanska vojna.

Istovremeno, toa ne znachi deka treba da se molchi na opshtestvenite devijacii i drzhavniot kriminal. Napotiv, namesto da se fantazira za vrakjanje na neshto nepovratno, shto se dokazha deka ne nudi nikakov prosperitet za makedonskiot narod i Makedonija kako drzhava, treba da se borime za podobro utre na onoa za shto se izborime vchera.

Zatoa, da ni e chestit 20 godishniot jubilej !   

Прецизно,јасно и точно,како и секогаш.

Да ни е честит и вековит дваесетгодишниот јубилеј од слободната, независна и самостојна Македонија.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2011 во 20:27
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Ние постарите со тага ќе се сеќававме на тие убави времиња кога се се градеше, кога имаше убави плати, кога немаше невработеност (т.е. беше многу мала во споредба со денес), кога школството беше бесплатно, каде сакаш можеш да студираш без партиципации, те примаа без национални квоти, кога секаде можеше да патуваш, кога не бевме уценувани од „меѓународната“, кога ... ?Е, токму заради немањето друга алтернатива, на народов не му преостанува ништо друго туку да се сеќава и да чезнее по времињата кога му било убаво.

Кога говориш за постарите, треба да се дефинира кои се тие постари кои сеуште се југоносталгичари. Тоа се луѓето кои уживаа во благодетите во шеесетите и седумесеттите години, родени по ослободувањето и воспитувани во духот на тогашните системи. Луѓето кои пак, го живееја периодот по ослободувањето, немаат толку розови сеќавања. Тие се сеќаваат ма терор, грабежи, предавства, исчезнувања на луѓе, убивања и многу други лоши работи. Тие и не патат толку по тој систем, затоа што сепак, виделе и нешта кои помладите другите генерации не ги гледале.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2011 во 23:54
Ете Златник, имаме сеуште за дообјаснување,но суштинско едно во целата филозофија на нештата е што ,ако веќе го осудивме тоа време,се разбира и зошто, ги наведовме сите работи,сега се прави напор од некои и нивната ПРОПАГАНДА истото сегашно време да се оправда,а тоа е слично на претходното,само што овие сега(наследници ДИРЕКТНИ на тие КОМУНИСТИ,зашто по логика на нештата ние не можеме други луѓе да внесеме,..а да оние неколку ПЛАТЕНИЦИ се само ДЕКОР) си мислат дека нивните вредности се ДОСТОЈНИ како човечка придобивка...
НО вистината е друга, овие сега исто така насилнички спроведуваат само свои ТОТАЛИТАРНИ(тоа како дефиниција го има во обична енциколопедија за тоталитаризам како поим)постапки и на насилен начин ги прикажуваат како ДЕМОКРАТСКИ ПРИДОБИВКИ,а за такви придобивки знаеме за времето на КОМУНИЗМОТ,односно СОЦИЈАЛИСТИЧКОТО САМОУПРАВУВАЊЕ и како тие се спроведуваа.
Така за демократија има уште далеку,а тоа можеме да го разложуваме само по сферите на човековиот живот од најмали нозе па до највозрасниот период,сепак тоа е поопширен разговор и бара поголемо излагање,но има време.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2011 во 09:43

... I s'e ushte ima lugje koi ne gi zaboravaat tie vreminja i nostalgichno se sekjavaat na niv. Potochno, s'e ushte ima lugje koi aktivno rabotat na nivnoto vrakjanje.   ... ... da se fantazira za vrakjanje na neshto nepovratno, ...

Отиди прошетај по улиците на секој град во МК, но и во другите бивши YU републики, вклучувајќи ја дури и Хрватска (со исклучок можеби на Словенија) и прашај ги постарите од 45 години, кога поубаво се живеело, ќе видиш кој ќе биде одговорот.
Токму затоа во мојот пост од претходната страна реков дека ако во изминативе 20 години имаше силен економски развој во МК, ќе немаше причина за носталгија по едно убаво поминато време, бидејќи тоа убаво сеуште ќе траеше. Овака, реков, немаме алтернатива. Или можеби треба да се правиме мутави, па да велиме дека денес поубаво се живее од тогаш?! Тоа би ме потсетило на Орвеловата ’84!
А дали таа благосостојба била резултат на:

... nepovratnite i beskamatnite krediti posle vojnata  ...

и, дали економската ситуација била реална или фиктивна, обичниот човек воопшто не го интересирало. Исто како што и во Америка обичниот човек воопшто незнае за економската политика на владата. Тој само знае дека убаво живеел. А дали тоа било резултат на поволни кредити, заеми ... се гледа од последнава економска криза. Каму и сега денешниве т.н политичари да можат да земаат неповратни кредити (ама не лично за себенамигнување)!
А за негативностите на претходното (социјалистичко) уредување имав пишувано во една друга тема (мислам беше нешто со „југоносталгија“ ...) (btw. каде е таа тема, одамна не сум ја видел. Дали е избришана, заклучена ...?)
Затоа, има голема разлика од носталгично сеќавање на нешто убаво што си го поминал и, активно работење за враќање на истото нешто, за што се согласувам дека е неповратно!

Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

... и тогаш и сега се овде е само голема ЗАБЛУДА.
... ... се е ЕДНОУМИЕ, другото е проформа, ...

За ова во целост се согласувам.да

Р.Ѕ. На крај на ум ми дојде една спредба. Нешто во врска со носталгијата и промена на името.
Иако на  изглед нема допирни точки со темава, сепак е во тој контекст.
Јас, како дел од милионите, кој својата младост сум ја поминал во општество кога имало благосостојба, кога се ми било убаво (незнам дали е тоа само поради младоста намигнување) денес се чувствувам „обвинуван“ за југоносталгија, дека работам за враќање на таа состојба! И тоа само поради фактот дека само се присетувам на еден период кој ми е останат во добро сеќавање. И тоа „обвинуван“ сум од (истите) луѓе со кои денес спорам за (не)промена на името! Луѓе кои токму поради тој подобар живот, поради таа благосостојба која денес ја имаат во ЕУ, се согласуваат (или се индиферентни) да се промени името на државава.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 19:07
Подготовките за прославата на 20 годишнината се финишираат , денеска генерална пробаголема%20насмевка

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2011 во 01:22
Slushnav deka turcite doagjaat so najvisoki pretstavnici i vo polna enturazha na ministri i biznismeni.

Dali e toa tochno ?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2011 во 01:35

Slushnav deka turcite doagjaat so najvisoki pretstavnici i vo polna enturazha na ministri i biznismeni.

Dali e toa tochno ?

Пријателе, прашуваш за прославата на денот на независноста, или за отворањето на аеродромот? На отворањето присуствуваше бројна турска бизнис делегација, а за прославата на независноста не сум слушнал таква најава.

Изменето од Македон - 07.Септември.2011 во 01:36
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2011 во 10:36
Blagodaram za odgovorot. Verojatno ne sum bil dobro informiran...
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2011 во 17:12
Незнам зошто...
ама кога се зборува за демократија кај нас...
ми доаѓа мислата дека...

демократија и демократични...
е исто како симпатија и симпатични...
сите имаат симпатија ама не се сите симпатични...

ама викаат...
секој на својата мајка и е најубав...
а каква врска има ова со...
20 години парламентарна демократија...
појма немам...
јбг...

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.