|
Hz. Muhammed - Лав Н. Толстој (затаената книга) |
Внеси реплика | страница <1 171819 |
Автор | ||||||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Ako sakash navistina da doznaesh shto mislel Tolstoj za Isus, negovoto uchenje preku novozavetnite pisanija togash zemi ja ovaa negova sertificirana kniga i s'e kje ti bide jasno.
THE GOSPELl IN BRIEF - The Life of Jesus , Leo Tolstoy ISBN: 9780061993459; ISBN10: 006199345X; Imprint: Harper Perennial ; On Sale: 2/15/2011; Format: Trade PB; Trimsize: 5 x 7 1/8; Pages: 224; $12.99; Ages: 18 and Up; BISAC1:FIC019000; BISAC2:REL070000 Ne znam dali ovaa kniga bila nekogash prevedena na makedonski jazik i dali voopshto mozhe da se najde vo Makedonija. Na Amazon.com mozhe da se kupi za pomalu od $9. |
||||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Ќе разберат ли некогашм вазалите кyраишки, дека Толстој, Достојевски, Гете, Шекспир, ... (и многу, многу други големи луѓе) биле симпатизери и следбеници на Месијанскиот (Христовиот) Ислам, а не на сунитскиот (кyраиш-мохамеданскиот) ислам!? Можат ли луѓе кои се потполно кyраишки кондиционирани, тоа да го сватат? Изменето од spiros - 24.Мај.2011 во 23:53 |
||||||||||||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||||||||||||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
sovrsenata vistina e edna i begaanje od taa vistina nema veruvanje vo eden i edinstven bog a isus e samo bozji verovesnik tvoeto izopaceno mislenje ni tvoite sovernici ne mozat da ti go razbeerat.,, niee mnogu dobri svakame, no problemot e kaj tebe ,,..toj problem barajsiogo vo samiot seebe
|
||||||||||||||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
||||||||||||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Во голема заблуда се сите оние кои БОЖЈОТО Слово - отелотворено во Исус - го споредуваат со кyраишките семиња и кондиционирања! Толстој, Достојевски, Гете, Шекспир, ... никогаш и во ниеден случај не го правеле тоа! |
||||||||||||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||||||||||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Tolstoj bil pisatel, koj pisuval knigi beletristika (koja na nekogo mu se dopadja na nekogo ne) taka da sto tolku golema vreva se diga okolu toa dali bil musliman ili ne. Obicen covek koj pisuval.
Изменето од Templarius - 25.Мај.2011 во 21:09 |
||||||||||||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||||||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Сосема им биле јасни на руските властодршци и на Руската Црква. Не случајно и го анатемисале, нели? Како може да не им биле јасни, а да го анатемисале? Едната реченица ја исклучува другата.
Не знам што има овде чудно, сите знаеме Толстој постојано бил во несоглсувања со Црквата.
А нејзините синови пред тоа не ја примиле верата на таткото, особено во време кога според таткото истата се определувала?
А дали знаеш дека Толстој живеел неморален живот? Дали знаеш дека постојано имал љубовници? Очигледно тоа некој свесно го испушта.
Кој систем ги криел тие нешта? Ако се мисли на социјализмот, тој што ова го составил, ќе мора да се разочара, бидејќи Толстој пишувал во системот пред тоа, а во социјализмот многу не се занимавале со религијата на некои упокоени.
Ова, верувам и пред да го прочитаме, сите го знаевме.
Дали јас ако прочитам нешто напишано од кардинал Ришеље, или пак од некој кој не е Православен Христијанин и објавам некаков коментар на тоа дело, значи дека јас автоматски ја менувам верата? Пријателе, кога веќе постираш нешто вакво, преиспитај го, анализирај го, не фаќај се за ова како за догма.
Ако веќе го анализираш Толстој, прочитај ги неговите дела, а не тоа што напишал некој друг за него. Лекарот можеби му бил близок, но, неговото мислење е меродавно само во рамките на неговата професија, односно, доколку станува збор за дијагнози, болести и лекување на авторот.
Тоа не значи ништо. Секој може да прави забелешки и коментари, но тоа не значи дека си ја сменил верата. Зарем малку се текстовите кои прават коментари на свети писанија?
Дали можеш да посочиш релевантен извор за оваа информација?
Ова последново морам да признаам дека е врв. Советската држава воопшто не се занимавала со верата на упокоените, се додека истата не и пречела во сегашноста. Меѓу славните личности од руската историја имало и такви кои биле наклонети кон католицизмот и западот воопшто, но советската држава не го сокрила тоа, иако можела од идеолошки причини да го прави тоа.
Дали ќе може со свои очи да го видиме ова? Дали можеш да ни посочиш дело каде може да се увериме во вистинитоста на сето ова, ама да не е рекла-кажала.
А зошто на руски ги нема? Колку што знам, Толстој пишувал на руски. Советската држава веќе ја нема.
За крај, ќе ти го советувам она што и Messenger. Земи, кога ќе имаш време, прочитај ги неговите дела. Остави ги другите работи настрана и истражувај сам. На своите очи најдобро ќе веруваш. За да го осознаеш Толстој, читај што самиот велел, во спротивно, тоа е исто како да се интересираме што кажал и мислел el_kevser, а да го прашуваме за тоа Македон. Дури и да сака другиот да каже што навистина мислел el_kevser, нема да може да го стори истото како што и оној што го напишал тоа што нам не интересира да го разјасниме. |
||||||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
За оваа книга говори и св.Теофан Затвореник и вели дека токму оваа книга е онаа која ги сумира верувањата на Толстој. Дури и Православната Црква го потврдува она кое си го напишал за книгата, а тоа е дека токму оваа книга е мислењето на Толстој за Исус, за верата и се поврзано со неа. Изменето од Македон - 07.Јули.2011 во 14:58 |
||||||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
link: The Kingdom of God is within you (pdf формат - потребен е Adobe Reader за да може да се отвори) Изменето од Majkl - 09.Јули.2011 во 13:06 |
||||||||||||||
Внеси реплика | страница <1 171819 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |