IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Духовност преку смртта
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Духовност преку смртта

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Духовност преку смртта
    Испратена: 28.Јуни.2011 во 20:00
dervishot uchi i za zivotot , i za angelite i za dush*te i.t.n., i misli deka se spoznal , vkluchitelno i smrtta , se dodeka angelot na smrtta ne dojdi kaj nego doma i mu zemi nekoj od bliskite, od onie koi gi ljubel.
gorniov post e sloboden prevod od boshnachki na makedonski(mnogu losh)od mesha selimovich, romanot dervishot i smrtta, ama poentata e zachuvana.
ste steknale li znaejne , t.e. mudrost preku smrtta na nekoi koi mnogu gi ljubite, po shto ste se promenile duhovno, bilo pozitivno ili pomalce pozitivno.
ili negativno.
posle genocidot na evreite vo 2 svetska vojna , mnogu evrei go napushtija bog , se otkazaja od bog, stanaja agnostici
navistina zalno.
jas sum uchel, t.e. sum mislel deka znam dodeka sfativ deka preku smrtta , t.e. gubejneto na najmil(odamna), deka mnogu e razlichno od teorijata duhovna do praksata kako duhovno dozivuvajne
smrtta ili ne prosvetluva ili ne zaslepuva neli,
kakvi se vash*te iskustva, na ovaa tema ?
a kakvi se vash*te stavovi?
namerno pravam razlika od stavovi i iskustva , makar shto nekoi stavovi i se bazirani na iskustvo , pred se individualno
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јуни.2011 во 03:05
Dobra tema... i malu neobichna za nasheto podnebje kade shto lugjeto paranoichno begaat od diskutiranje za smrta koja e sosema normalen del od zhivotot.

Mene mi ostavija vpechatok poslednite denovi na zhivotot na tatko mi (patem im blagodaram na site chlenovi koi mi upatija sochuvstvo. Bog da go prosti.)

Bev svedok na negovoto soochuvanje so krajot od zhivotot i negovata rekapitulacija koja go ostavi potpolno razocharan vo negovite ideali. Na krajot mi reche deka zhivotot bil "luk i voda".

Bev svedok na doagjanjeto na angelot na smrtta. Tatko mi postojano me prashuvashe koj e vo stanot osven mene, iako namashe nikoj. Mi tvrdeshe deka ima chuvstvo oti ima ushte nekoja lichnost, pa nekolku pati moravme da odime okolu stanot za da go ubedam deka sme sami. Chovekot beshe vo pravo deka ima ushte nekoj koj dojde po nego, no jas ne sakav toa da mu go kazham.

Mi kazhuvashe deka na son mu doagja majka mi da mu govori, teshi i da go pokriva dodeka spie. Podocna glasno govoreshe so nea i so majka mu... Mi vikeshe deka ne znae tochno zoshto mu se javuvaat, no jas znaev... i ne sakav da mu kazham.

Dali nauchiv neshto od seto toa?

Ne bi rekol deka sum nauchil neshto novo bidejkji toa vekje gi znaev, no vpechatlivo beshe da gledam kako seto toa se razviva pred moite ochi i toa tokmu na mojot roditel.

Smrta e poslednoto najgolemo uchilishte. Toa e posledniot moment koga chovek mozhe da se prosvetli dokolku e podgotven za toa i ja precheka so vnimanie i budnost. Zatoa ne treba da se plashime od nea.

Изменето од Messenger - 29.Јуни.2011 во 03:10
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јуни.2011 во 23:38
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Bev svedok na doagjanjeto na angelot na smrtta. Tatko mi postojano me prashuvashe koj e vo stanot osven mene, iako namashe nikoj. Mi tvrdeshe deka ima chuvstvo oti ima ushte nekoja lichnost, pa nekolku pati moravme da odime okolu stanot za da go ubedam deka sme sami. Chovekot beshe vo pravo deka ima ushte nekoj koj dojde po nego, no jas ne sakav toa da mu go kazham.

Mi kazhuvashe deka na son mu doagja majka mi da mu govori, teshi i da go pokriva dodeka spie. Podocna glasno govoreshe so nea i so majka mu... Mi vikeshe deka ne znae tochno zoshto mu se javuvaat, no jas znaev... i ne sakav da mu kazham.

Dali nauchiv neshto od seto toa?

Ne bi rekol deka sum nauchil neshto novo bidejkji toa vekje gi znaev, no vpechatlivo beshe da gledam kako seto toa se razviva pred moite ochi i toa tokmu na mojot roditel.

Smrta e poslednoto najgolemo uchilishte. Toa e posledniot moment koga chovek mozhe da se prosvetli dokolku e podgotven za toa i ja precheka so vnimanie i budnost. Zatoa ne treba da se plashime od nea.

Истото се случува и со други личности кои умирале. Не можам да го разберам тоа, колку и да се трудам.

Кога баба ми умираше од рак, пред да почине ја извикнала мајка и. Нејзината мајка почина во Грција, далеку од баба ми, која во тоа време беше избегана во СССР. Тоа никогаш не можеше да го заборави, па и кога умираше ја викаше неа. А уште додека беше жива и здрава, многу години пред да почине, на определени периоди мојот починат дедо и доаѓаше на сон да и говори, притоа мошне свесно, дека знае кој е здрав, кој е болен, дека не треба да се грижи, тој се гледа и слично.

Медицината тоа го аргументира со откажување на мозокот кои доведува до појава на халуцинации и лекарите категорично отфрлаат секакво друго објаснение. Или ако личноста прима лекарства против болки, тогаш тоа го објаснуваат како дејство на лекарството.

А најмногу ме зачуди еден настан кој лично ми се случи. Баба ми почина со мислите за здравјето на мајка ми. Уште додека беше жива, мајка ми двапати се оперираше, а оттогаш баба ми непрестајно се грижеше за здравјето на мајка ми. Минатата година се почесто ја сонував, за кон крајот на ноември, во еден сон да ми каже дека многу ќе е болна една жена, но дека на крајот ќе оздрави. Се чинеше толку реално, што во 5 часот наутро станав и мислев дека е вистина. Од тоа помина еден месец, а мајка ми повторно мораше да прави операција. Токму тогаш си спомнав на сонот, но, зарем навистина може некој од оној свет да дојде и да воспостави некаков контакт со живите, независно колку се грижел за нечие здравје.

Изменето од Македон - 29.Јуни.2011 во 23:40
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2011 во 02:50
Umiranjeto na materijalnoto telo ne e ischeznuvanje na nashata svest (dusha, bitie... narechi go kako sakash), na onoj del od nas koj e vdahnat od Boga.

Umiranjeto e samo negovo osloboduvanje, nishto drugo. Toa e samo privremeno zdomeno vo materijalnata gradba narechena "nashe telo". Umot, kako del od materijalnata manifestacija, rakovoden od Egoto, samo si umisluva deka tokmu toj e Nie. I za naukata, barem za sega, s'e ushte toj e merodaven kako referenca za odreduvanje shto e "realnost", a shto ne.

Ako se sekjavash, ova podetalno go argumentirav vo komentarot za transplatacija na srceto, pa ne bi se povtoruval tuka.

Teloto, umot i Egoto ne sme JAS, toa e samo iluzija (maja) vo koja tie se zarobeni vo ova materijalna manifestacija na Kreacijata. JAS e neshto sosem drugo, toa e nashata srcevina koja e vechna i koja tokmu poradi taa vechnost e del od Ednobitieto (Vechnoto).

Prichinite za grevovite i patenjata se Egoto, umot i suetata, a ne vechnata svest. Problemot e shto Egoto i umot se tolku glasni, brblivi i umisleni deka se JAS, shto vistinskoto JAS e zaglusheno od niv i ne doagja taka lesno do izraz.   

Vistinskoto JAS go chuvstvuvame i slushame koga gi stivnuvame umot i Egoto, a toa go pravime preku molitvi ili meditiranje.

Zatoa momentite na umiranjeto so osloboduvanjeto na vechnata svest se tolku bitni vo prosvetluvanjeto na chovekot. Ovoj mig e poslednata i najdobrata shansa da se prosvetli, da se bide prozhnean od Svetlinata na Ednobitieto (Svetiot Duh). Toa mozhe da se postigne samo ako se prigotvime za takviot moment, ako go dochekame potpolno budni i svesni za negovot znachenje kako tranzicijski mig vo odeluvanjeto na svesta od materijata i so toa da dozvolime taa da pojde onamu kade shto spored svojata energetska potencija prirodno pripagja.

Dokolku toa ne go storime, kako shto vprochem se sluchuva vo 99,99% sluchai, taa kje ostane vrzana za sferite bliski na meterijalniot svet chezneejkji (imajkji zhelba) povtorno da se ovoploti vo materijalno telo smetajkji deka pripagja tokmu tamu.

Takvata dusha (svest) se pojavuva i komunicira so svesta (dushata) na ovozemnite zhivi lugje.

Изменето од Messenger - 30.Јуни.2011 во 03:02
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2011 во 11:36

Chovekot mozhe da se "razbudi" i pred ischeznuvanjeto na negovoto materijalnoto telo(koe i ne postoi samoto po sebe). Zatoa mudrite velat - umri pred da umresh. Koga kje otpadne egoto, chovekot ja sogleduva svojata vistinska priroda, Ednobitieto. Isus: "Neli vi rekov, Bogovi ste".

Mislam deka ne se najdobro razbravme so Messenger na temata za "dushata" - pa kje ja iskoristam ovaa tema...

Koga zboruvam za svest - govoram za chistata svest, ne kako produkt na chovekoviot um.

Svesta ja opfakja materijata a ne obratno. Svesta i materijata ne se odeleni. Materijata se pojavuva i ischeznuva vo svesta... Zatoa i velam deka ne pravam razlika pomegju dusha, svest, bitie... Za mene ne postoi razlika pomegju tvoeto jas i moeto jas i negovoto jas...
Toa e stopuvanje vo edna praznina, no taa praznina e ispolneta do samiot vrv. So samiot zhivot, ljubov - samoto postoenje... Individualna svest(dusha) ne e odelena od Ednobitieto - tie se EDNO, koe samo se pojavuva kako mnogubrojno za da se dozhivee Sebe.

No, za seto ova i ne se rasprava - mozhe da se kazhe deka direkno se uviduva.

Koga go prashale Buda - Koj si ti? Toj molchel...

Ima neshto shto ne se menuva ili vechno shto se povtoruva(sekogash novo i svezho) - a toa e SEGA, ne kako sodrzhina tuku kako beskrajno pole na svesnost. Toa sme. Sodrzhinata e relativna, minliva... Kako son... Kako igra ili molekularen tanc...

Zhelbata se ragja vo svesta i go "stvara" Svetot. A se' shto kje se rodi mora i da umre... Ili se' shto se pojavuva i ischeznuva. Svesta, Zhivotot ostanuva - Toj e vechen.

Изменето од viktorija123 - 30.Јуни.2011 во 11:39
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2011 во 14:46
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Zhelbata se ragja vo svesta i go "stvara" Svetot.

1 Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  1 

A se' shto kje se rodi mora i da umre...

Amin!

S'e sto ima pochetok mora da ima i kraj.

Ili se' shto se pojavuva i ischeznuva. Svesta, Zhivotot ostanuva - Toj e vechen.

A toa e Bog, Ednobitieto, Kolektivnata/Univrzalnata svest... edno isto, narecheno so razlichni iminja poradi razlichnoto razbiranje, veruvanje, kultura i tradicija na lugjeto.

2 Тоа беше во почетокот во Бога.

3 С'e стана преку Него, и ништо, што стана, не стана без Него.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  1 

Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2011 во 16:08
Originally posted by dobrilcho dobrilcho напиша:

Originally posted by rabani rabani напиша:

posle genocidot na evreite vo 2 svetska vojna , mnogu evrei go napushtija bog , se otkazaja od bog, stanaja agnostici

ne e toa tochno. izraelcite go napushtija isusa bogo-chovekot ushte vo vremeto na ponti i pilat koi rekoa 'jas vo vashiov isus ne gledam vina ama ako Eden baraba vi e vishe vreden togaj isus nek visus na krstus'. izraelskite popovi bea prvi koi go osudija isusa oti se preplashija deka kje e vlast nad nim. Hitler-ovata eliminacija na izraelcite beshe revansh tokmu protiv ova predavstvo. jas bi rekol deka spored samata ideologija na Hitler 'Eden svet za Eden Adam i Edna Eva' Hitler e pogolem sledbenik na Isusa 'goni se mori satano samo Eden e mojot gospodar jas tebe ne ti polozhuvam zhivot na postela od rozi' od bilo koj izraelec 'more da mu go turime na Eden aj nie fino lepo da si se izmnozhime ko Playboy bunnies'.

ne mislev vo konteks na hrista nego vo konteks na
BOG=angeli, duh , duhovnost, nevidliv svet
posle smrttta na najbliskite nekoi doziveale prosvetluvajne , a nekoi ja izgubile vrskata so duhovniot svet
vo toj konteks
inaku hitler vo 1944 ja zabrani veronaukata i religijata vo germanija, taka ne bil sledbenik , tuku antihrist
vidi vi 2 kniga mojseeva okolu svetosta na dushata na chovekot, bilo koj chovek
isus im reche na evreite "vie ste ubijci, satana e vashiot tatko"
istoto bi im go kazal isus i na hitler i na shvabite
koga bi mozele i nego bi go ubile vo aushvic ili vo treblinka
a dobrilichno:SHTO E POENTATA NA MNOZEJNETO VO SVET VO KOJ RASTAT DECA BEZ DOVERBA VO BOG, SKARANI SO ISUS, VO SVETOT NA LUCIFER ARIMAN ILI MEMNOM, VO SVET KADE LJUBOVTA I PRAVDATA SE SE PORETKI A RATNICITE NA TEMNINATA JA POBEDUVAAT SVETOSTA ?
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
saguaro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Август.2011
Поени: 482
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај saguaro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2011 во 13:01
Рабани, интересно е што започнуваш со цитат од Меша Селимовиќ. Почнав да ја читам баш таа негова книга, но никако не ме завлече во однос на книги напишани оригинално од големи души дервиши како Руми, Сади, па дури и Идриес Шах.

Мое мислење е дека оние кои ги изучуваат тајните на постоењето со одредени духовни техники и те како знаат дека смртта не е крај.
Дури и некој обичен како мене комуницира со душите на блиските пред да умрат или откако ќе починат и тоа во моите соништа, баш како што тука други напишаа такви искуства.

Моето досегашно искуство со смртта е многу позитивно. Мои блиски кои имаа клиничка смрт, исто така не се плашат воопшто од умирање.

Сум ја видела благодета на драг човек кој почина и тоа ден по неговата смрт. Во собата каде што беше изложено неговото мртво тело се чувствуваше една таква среќа, блаженство кое што не е од овој свет. Се чувствуваше дека неговата душа беше упокоена.

Кон врв
Panini Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јули.2009
Поени: 222
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2011 во 22:39
Seguaro, jas mislam deka ova sto go kazuvas ti, e najsoodvetniot nacin da se tolkuva duhovnosta preku smrta.

Jas bi tolkuval bas kako upokojuvanje, smiruvanje, pretstavuvanje, vo bukvalna smisla na zborot, ne e se raboti za kraj, tuku na eden vid preminuvanje od edna telesna vo druga demionzionalna sostojba.ZAtoa pak mislam deka ne treba da se osoznava smrtta vo zivotot zemen, zatoa taa nastapuva po nego.
A klinickata smrt bi ja narekol nekoja si megju sostojba, kako krstopat pomegju ovoj i onoj svet...Velat oni sto ne se plasat od smrta, imaale dostoen zemen zivot, posto na drugata strana e tamu gi ceka vistinskiot izbor, bas nesto kako mitarnicite...sepak interesantna tematika za diskutirajnje...
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај saguaro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2011 во 20:08
Токму така, интересна проблематика која ме фасцинира од мојата 4. година.

Интересно е што сите искуства кои досега ги имав (сеќавања во детството најверојатно на смртта од претходниот живот, сонови со починати и сл.) ме наведоа на заклучок дека не само што овој живот не е конечен крај, туку дека и починатите предци внимаваат на нас и од оној свет и ни помагаат.

Да биде овој поврзан циклус уште посовршен, две недели пред да се роди ќерка ми ја сонував точно како ќе изгледа на возраст од две години.

Се е поврзано едно со друго и починатите и новородените.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2011 во 21:08
Tvoive zborovi me potsetuvaat na onie od majka mi...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај saguaro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2011 во 21:18
На пример, ќерка ми има мало бемче токму над устата баш каде што имаше и баба ми, личност која ми даваше само безрезервна љубов и никогаш во животот ништо не ми згреши.

Често се прашувам дали ова мало знакче само ја покажува безпросторната поврзаност со душите кои ги сакаме, со тоа што некогаш како внука, а сега како мајка имам можност да ја доживеам безрезервната љубов на разни начини, од разни аспекти.    
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2011 во 21:36
Site nie sme Ednobitie koe samo se manifestira vo navidum razlichni nepovrzani materijalni formi.

Toa e kako da ja spushtish rakata i samo so prstite da ja dopirash masata... na prv pogled, od ramninata na masata, izgleda deka ima 5 nepovrzani individualni tochki, no jasno e deka tie vo sushtina se ednobitie koe poagjakji od shakata samo navidum vo dvodimenzionalniot materijalen svet na povrshinata na masata se manifestiraat kako 5 razlichni i nepovrzani otisoci.

7 Господ, Бог, го обликува човекот од земниот прав и му дувна здив на живот во носалките. Така човекот стана жива душа.
БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА, Глава  2

Bozhenstveniot zdiv e Eden i Edinstven za site lugje, Bog e Eden i Edinstven vo site nas. Nie site sme Ednobitie koe gledano preku ogranichenite materijalni setila samo se prestoruva deka ne e toa.

Изменето од Messenger - 09.Септември.2011 во 23:27
Кон врв
Panini Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јули.2009
Поени: 222
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2011 во 02:25
Seguaro i Messenger> se ama bes se e povrzano na ovoj svet kako i dimenziite megju nego, kako i site nie, site ama site kletocni sustestva i entiteti...Se e nesto kako Cameronoviot Avatarot...Ednas eden svestenik mi beshe rekol, ali podocna go bev bil svatil toa:" se sto pravite vo zivotot se vrezuva vo vasata DNA koja e eden vid na receptor i memorizer na covekovite ediniki, i se preku nea preku toj nekinliv DNA heliks stucture se prenesuva na nasite pokolenija, zatoa ti Seguaro si ja bila prevdidela pojavata na tvoja kcerka, zatoa sto ti si nejziniot prethodnik, stvoritel, kako tvojata mamma tebe i nejzininata mamma nea i se taka do Eve; ete zatoa gi predividuvam nesta, zatoa sto bile del od nasite pretechi i ke bidat del od nash*te potomci i pokolenija..se taka sovresno doboro strukturiano i fizicki i duhovno i pshihokineticki...Ah taa zivot e ubavata rabota...Leka nojkj sopatnici i ostanati...
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.