IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - SB900 na D90
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

SB900 na D90

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака
pecok Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2011
Статус: Офлајн
Поени: 300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 19:02
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

dali znaete deka koristenjeto digitalna fotokamera so memorijska kartichka ne ve lishuva od razmisluvanje i vnimatelnost koga kje okinete namesto "na komu ide" da "pukate" rafalno nebare drzhite avtomat vo race?

Можеби ќе помогне ако знаат дека секој дигиталец си има број на штракања после кој е спремен за ремонт. Околку 100.000 е сегашнава цифра. Така да тоа неразмислување се плаќа во суштина. На долгорочен план.
Кон врв
Velian Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Октомври.2008
Поени: 34
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Velian Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 19:40
Ne mislev da pisuvam povekje na temava ali ajde... Pecok, dosta maltretiras, aman! Go imam konkretniot blic i fakt e deka pregreva pri opredeleni uslovi. A sto se odnesuva do "strakanjeto" ima momenti i forografski tehniki koga mora toa da se napravi a ne zatoa sto nekoj ne misli.
Кон врв
pecok Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2011
Поени: 300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 19:45
Ц ц ц... негативна енергија. Барем насочија кај што треба.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 20:15
Originally posted by Velian Velian напиша:

Ne mislev da pisuvam povekje na temava ali ajde... Pecok, dosta maltretiras, aman! Go imam konkretniot blic i fakt e deka pregreva pri opredeleni uslovi. A sto se odnesuva do "strakanjeto" ima momenti i forografski tehniki koga mora toa da se napravi a ne zatoa sto nekoj ne misli.

Velian, dozvoli da se izvinam za mojot prethoden komentar. Ne trebashe taka da se izrazam, ushte povekje zatoa shto jas lichno ne go koristam toj blic.

Najblizu shto imam iskustvo so nego e deka dva fotografi koi rabotat za mene go imaat istiot i dvata edno vreme mi se pozhalija deka ponekogash im iskuchuva termalnata zashtita. Otkoga i na dvata blica im ja iskluchuvme taa avtomatika povekje nemaat problem. Osven toa edniot od niv kupi i Nikonov battery pack za ovoj blic i veli deka i koga go koristi rafalno nema apsolutno nikakov problem so pregrejuvanje (baterijskoto pakuvanje se grizhi samo za visokonaponskiot del od blicot, pa taka ako ima nekoe greenje toa e samo vo nego, a ne vo blicot).

I kako shto rekov, isto taka nitu eden od moite kolegi fotoreporteri ne krenal nekakvo seriozno prashanje okolu toa, shto me naveduva do zakluchok oti navistina blicov treba da bide optereten do maskimum na podolgo vreme za da se sluchi neshto seriozno.

Imeno zatoa se prashav, dali navistina e potrebno da se koristi maksimalnata jachina so minimalnata osletlivost na kamerata tolku rapidno? Se prashuvam dali mozhebi ne se obiduvame da ja koristime opremata do nejzinite krajni limiti na dolgo vreme samo zatoa shto toa mozheme, neshto za koja vo osnova ne e predvidena? Kako rabotevme do pred nekoja godina, koga nemavme vakva tehnologija vgradena vo mali tela na blicevi?

Ili dali podobro beshe Nikon da ja limitira silinata na blicot i taka da ne primora da ne ja koristime postojano do maksimum?

Ne znam, samo prashuvam bidejkji, kako shto rekov, prevzemajkji soodvetni chekori otkoga gi razbravme limitite na tehnologijata i nejzinite mozhnosti, povekje ne se soochuvame so takvi problemi.

Изменето од Zoran K - 16.Јуни.2011 во 20:23
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Velian Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 20:21
Negativna energija? Da, vo pravo si. Go imas konkretniot blic? Si go koristel? Si procital voopsto nesto po drugi forumi za nego? Si probal reporterska, sportska ili makro fotografija? Siguren sum deka ne si go pravel toa. Od kade pa togas si dozvoluvas da spomnuvas dali nekoj razmisluva ili ne dodeka slika? Ali edno e tocno - otkako se pojavi forumov zivna! Pecok, da si mi ziv i zdrav i natamu da ne zabavuvas tuka!
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Velian Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 20:29
Zoran, problemot so blicot postoi. Posto slikam makro i cesto koristam stack tehnika mi se slucuvalo skoro redovno blicot da se iskluci. za toa i ja iskluciv zastitata ali samo da znaes kolku se great bateriite... problemot ne e vo blicot tuku vo toa sto ponekogas navistina premnogu ocekuvame i barame od tehnikata. Ali zattoa taa i postoi, za da se iskoristi do maksimum! Zatoa i napomenav uste na pocetokot na temata deka blicot e odlicen no pri odredeni uslovi znae da se iskluci, samo spodeluvav licno iskustvo so nego.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 21:47
Originally posted by Velian Velian напиша:

Zoran, problemot so blicot postoi. Posto slikam makro i cesto koristam stack tehnika mi se slucuvalo skoro redovno blicot da se iskluci. za toa i ja iskluciv zastitata ali samo da znaes kolku se great bateriite... problemot ne e vo blicot tuku vo toa sto ponekogas navistina premnogu ocekuvame i barame od tehnikata. Ali zattoa taa i postoi, za da se iskoristi do maksimum! Zatoa i napomenav uste na pocetokot na temata deka blicot e odlicen no pri odredeni uslovi znae da se iskluci, samo spodeluvav licno iskustvo so nego.

Problemot e deka bateriite ne mozhat da izdrzhat tolku intenzivno praznenje za kuso vreme, pa zatoa se pregrejuvaat. Taa toplina potoa se disipira vo kukjishteto na blicot i ja afektira vgradenata elektronika. Termalniot prekinuvash e postaven da ja zashtiti elektronikata.

Iskustvoto pokazhalo deka toj e setiran premnogu nisko (Nikon saka po sekoja cena da se zashtiti od eventualni po servisite), pa zatoa negovoto iskluchuvanje e predvideno softverski so shto se dava mozhnost da bide premosteno.

Bo sekoj sluchaj, dokolku navistina morash da go koristish blicov onaka kako shto velish, togash bi ti preporachal da si kupish ili da si napravish nadvoreshna baterija. Toa definitivno kje go eliminira pregrejuvanjeto na blicot.

Изменето од Zoran K - 16.Јуни.2011 во 21:48
Кон врв
J.A.S. Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 17.Октомври.2008
Поени: 21
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај J.A.S. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2011 во 00:19

Mnoguu interesna diskusija, shto navistina mislam deka ne beshe potrebna, vo sekoj slucaj blagodaram za spodelenite iskustva...

EPA ajde da se pofalam, konecno od denes sum gord sopstvenik na fantasticniov blic, koja razlika od se ona dosega shto sum go koristel...

Iskreno malku mi e gabariten na prv pogled no nekako se si doagja na svoe mesto... Duri i postaven na hot shoe( iako malku tezi na rakata shto bi rekol metomax) mi se dopagja kako izgleda a za funkcionlnosta NEMAM zborovi.

se ushte em se vosh*tuvam na rezultatite od nekoloti saati igranje/testiranje i on i off camera.
za moite scromni potrebi CLS raboti fantasticno, i TTL i manul control, bounce, Fill nadvor FP mode.

kvalitetot na svetlinata e posebna prikazna - ednostavno VOODUSHEVN sum

Zoran blagodarm za linkovite navistina ednit ne go znaev i vo delot rabotilnica ima shto da se nauci...

Mene delot so zagrevanjeto ne me plashi, no iskreno toplo go preporacuvam ova malo zadovostvo na sekoj koelga fotograv.

pozdrav do site
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2011 во 02:48
Milo mi e shto ti se dopagja i shto ti pomognavme so sovetite.

Toa e najdobriot blic denes na pazarot bez razlika na brandot. Performansata na elektronikata, kako i kvalitetot na svetlinata za sega se nedopirnati od drugite modeli.

Ti pozheluvam mnogu ubavi fotografii napraveni so tvoeto novo kombo!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.