IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести > Избори
  Активни теми Активни теми RSS - Изборно гласање од дијаспората
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изборно гласање од дијаспората

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 54>
Прашање: Дали дијаспората треба да гласа на македонски избори?
Одговор Гласови Статистика
28 [30,11%]
8 [8,60%]
56 [60,22%]
1 [1,08%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2011 во 12:04
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by емил емил напиша:

Во која држава бранат на дијаспората да гласа?Нема таква.Вие сакате Македонија да биде прва.И го сакате ради тоа што ви е страв дека диаспората размислува на трезна глава за тоа што се случува во државата.

Разберете диаспората нема да даде одреден правец на изборите.Само ќе се овозможи нивното право како македонци да си пуштат гласот за тоа што според нив е попаметно да се случи во државата.

најчесто зборите: вие ќе гласате за тоа што ние ќе се мачиме потоа 4 години.Не е така .Ако после изборите работите појдат кон подобро е наполно можно да се вратат некој од луѓето што работи во странство.И тоа треба да биде приоритет на секоја Влада.Да се врати квалитетн Тогаш ќе кажете ли :фала на диаспората.Нема да го кажете,нели.Ќе кажете вопреки вас работите се средија.....ма%20ајде

Tokmu taka.

Za zhal, na dobar del od makedoncite vo Makedonija glavite im se ispolneti so propaganda protiv svoite brakja i sestri od dijasporata od onie partii koi znaat deka taka kje mozhat polesno da manipuliraat so makedonskoto sekojdnevie drhzejkji gi gragjanite pod pritisok i pretenje deka kje im gi odzemat rabotnite mesta ako ne se poslushni ili deka kje gi vrabotat dokolku pravat kako shto kje im se naredi.

Rabotata e shto toa ne mozhat da go pravat so makedoncite od dijasporata i nivnata siledzhijska politika vo odnos na niv e potpolno impotentna.

Onaa partija koja iskreno se bori za dobroto na makedonskiot narod nema zoshto da go restriktira istiot toj narod, bez obzir kade zhivee, da glasa za bilo koja partija.

Taka se prakticira vo site demokratski kulturni drzhavi vo svetot.

Seto frlanje so drvja i kamenja protiv makedonskiot narod vo dijasporata ne e nishto drugo tuku frlanje prashina vo ochite na lugjeto za da ne se vidi vistinskata pozadina na takvata politika.

За жал, тоа е систематски и со план правено, од причината која ја наведе, но сето тоа е започнато многу порано, во поранешната СФРЈ, за полесно да манипулира со народот. Не случајно и се праќаа емисари кои беа идеолошки подобни во дијаспората, а не луѓе со кои дијаспората беше подготвена да сораборува. Луѓето од дијаспората имаа проблеми со секое доаѓањево Македонија, почнувајќи од вадење документи, па до односот на сопствениот народ кон неа. Но, дијаспората беше многу посвесна отколку индоктринираниот народ кој живееше тука и знаеше добро да се бори за своите права, а властодршците не можеа да се постават со неа онака како што сакаа, затоа што знаеја дека после на Југославија ќе и ги тегнат ушите и дека можеше да дојде до намалување на милостината давана од Западот и стегање на ременот.

За жал, ментатлниот склоп наметнат во социјализмот тешко ќе исчезне, освен можеби, кога ќе дојдат генерации кои воопшто нема да дојдат во допир со тој склоп. А таа политика која ти ја спомена се негува уште и од добар дел од македонските политичари.

Доколку тогаш беше виновна индоктринацијата, денес, нема виновник. Самите сме виновни што сеуште дозволуваме да се водиме од наметнати поделби и не се обидуваме да ги отфрлиме.

За среќа, полека се менува односот, а најбучни против тоа ќе бидат оние кои сеуште веруваат во она што им го проповедале тогаш кога тие се образувале како личност и истото го повторуваат. Особено откако ќе се заплетканото клопче и кога ќе се види низ што се поминала дијаспората. Тогаш ќе се види минатото и дејствувањето на оние кои се најбучни против дијаспората во минатиот систем и ќе се види дека било вистина тоа кое го говориш.

А сите забораваат дека токму дознаките од македонската дијаспора ја држат македонската економија.

Zaedno mozheme mnogu povekje i podobro.

Токму така!

Изменето од Македон - 03.Јуни.2011 во 12:12
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2011 во 13:38

Lugjeto se isti, mentalitetot isto taka, pa stilot i nachinot na komuniciranje brzo se kopira i prenesuva vo novite sredini.

Na krajot, ne znam zoshto, ama loshoto lugjeto nekako pobrzo go uchat i usvojuvaat od dobroto.

Извини Меси, ама мислам дека власта (моќта) расипува.Лугето  влагаат во филмизненадување
Очигледно дека манирите никогаш и не биле стекнати. За жал ни западната цивилизација многу очигледно поединци желни за власт не може да ги промени. Излегува она...Елајте видејте ме...сега сум пратеник...министер...тага

Изменето од mamamd - 03.Јуни.2011 во 13:39
Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2011 во 22:07
Она кое го мисли и говори претходниот дискутант,со наводно нова матрица,демек КАПИТАЛИСТИЧКА,забегува во еден друг правец,ако гледаме на општествата како системи по различен основ,тоа ти е како монета со две страни досега беше аверсот,сега сака да дојде реверсот.
Дијаспората која е од овие краишта е сосема нешто друго,во однос на другите земји и не би навлегувал во дискусија за незе ,многу се комплексни работите ,што и да се каже ќе рипне некој и во стилот на Цацко ќе рече "ПАК ВЕ ЛАЖА КОМУНИСТИВЕ",затоа подобро мубает за таа тема НЕ.
Мене ме става во дилема ,како ќе одлучи дијаспората со ДВА гласа,и можеби(не дај Боже),да дополнува со својот глас за создавање на нова влада,тоа ќе биде пифтија од големи размери ,и на крајот калабалак.
Никако,ама никако не би се сложил со помислата дека дијаспората ни ја спасувала економијата,тоа ти е исто како измислениот виновник,- комунистичка матрица,после 20 години.Тие таму на свои роднини не даваат па камоли за земјата,што е овде и секако да споменам една мисла од познат човек кој бил во Австралија кај неговите,кога се враќал за наваму таму му рекле на другите роднини ,да им кажува :
- немјо таму,долу да кажуваш колку ни е убаво овде и колку заработуваме,нека не знаат таму дека уживаме - крај на цитат.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2011 во 01:09
Originally posted by Македон Македон напиша:

Токму така!

Da se nadevame deka so prvite pratenici od dijasporata vo parlamentot kje pochnat i prvite poseriozni promeni kaj onoa javno mnenie vo tatkovinata koe s'e ushti zhivee so nekogashnata komunistichka ideologija i politika za svoite brakja i sestri od dijasporata.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2011 во 01:17
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

Она кое го мисли и говори претходниот дискутант,со наводно нова матрица,демек КАПИТАЛИСТИЧКА,забегува во еден друг правец,ако гледаме на општествата како системи по различен основ,тоа ти е како монета со две страни досега беше аверсот,сега сака да дојде реверсот.
Дијаспората која е од овие краишта е сосема нешто друго,во однос на другите земји и не би навлегувал во дискусија за незе ,многу се комплексни работите ,што и да се каже ќе рипне некој и во стилот на Цацко ќе рече "ПАК ВЕ ЛАЖА КОМУНИСТИВЕ",затоа подобро мубает за таа тема НЕ.
Мене ме става во дилема ,како ќе одлучи дијаспората со ДВА гласа,и можеби(не дај Боже),да дополнува со својот глас за создавање на нова влада,тоа ќе биде пифтија од големи размери ,и на крајот калабалак.
Никако,ама никако не би се сложил со помислата дека дијаспората ни ја спасувала економијата,тоа ти е исто како измислениот виновник,- комунистичка матрица,после 20 години.Тие таму на свои роднини не даваат па камоли за земјата,што е овде и секако да споменам една мисла од познат човек кој бил во Австралија кај неговите,кога се враќал за наваму таму му рекле на другите роднини ,да им кажува :
- немјо таму,долу да кажуваш колку ни е убаво овде и колку заработуваме,нека не знаат таму дека уживаме - крај на цитат.

Јас не сум со нова матрица, јас сиот живот го живеам во демократија. Нека му мисли тој што менувал матрици и што сеуште си верува во тоа што го учеле во минатиот систем.

Ти можеш да не се сложиш со тоа дека дијаспората ни ја спасува економијата, меѓутоа постојат податоци и секој што знае да чита може да види дали си во право. И тоа податоци од сите години.

Останатото е само твое лично мислење, кое нема да го дебатирам, само ќе кажам дека не е убава ниту една поделби. Тоа е како сега јас да почнам да говорам за тебе што не си од Скопје, а ќе имам што да кажам, затоа што Скопје сеуште е со повисок стандард од сите градови во Македонија и со многу нешта кои другите ги немаат.

Сфаќаш кон каде ќе води?
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2011 во 01:24

Токму така!

Da se nadevame deka so prvite pratenici od dijasporata vo parlamentot kje pochnat i prvite poseriozni promeni kaj onoa javno mnenie vo tatkovinata koe s'e ushti zhivee so nekogashnata komunistichka ideologija i politika za svoite brakja i sestri od dijasporata.

Kaj младите, кои не биле задоени со пропагандата на минатиот систем, за среќа, помалку ги има тие поделби. Користејќи интернет, многумина веќе комуницираат со свои сонародници од САД, Австралија и Канада и сите тие наметнати бариери мошне бргу ги рушат склопувајќи пријателства и дознавајќи каква е нашата дијаспора од прва рака.

Oсобено пак се надевам дека пратениците од дијаспората ќе овозможат зближување на Македонија со земјите каде што живеат, а и ќе ги размрдаат нашите заспани политичари за некои нешта.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 21:57
Od Amerika doagja mladiot Pavle Sazdov koj go znam lichno i mozham da potvrdam deka e iskren, poshten i energichen mlad intelektualec koj nesomneno kje se bori za prenesuvanje na novite pozitivni struenja od svetot vo Makedonskiot politichki zivot.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 20:01

Јас не сум со нова матрица, јас сиот живот го живеам во демократија. Нека му мисли тој што менувал матрици и што сеуште си верува во тоа што го учеле во минатиот систем.

Ти можеш да не се сложиш со тоа дека дијаспората ни ја спасува економијата, меѓутоа постојат податоци и секој што знае да чита може да види дали си во право. И тоа податоци од сите години.

Останатото е само твое лично мислење, кое нема да го дебатирам, само ќе кажам дека не е убава ниту една поделби. Тоа е како сега јас да почнам да говорам за тебе што не си од Скопје, а ќе имам што да кажам, затоа што Скопје сеуште е со повисок стандард од сите градови во Македонија и со многу нешта кои другите ги немаат.

Сфаќаш кон каде ќе води?

Го немав видено овој пост и ете сега пост изборно го забележувам,навитина ти велам размислував дали да ти одговорам на работите што ги посочуваш кон мене,а се однесуваат на живеењето кај нас,од причина затоа што мислам дека не вреди да се дискутира со тебе бидејќи се правиш премногу арогантно горд.
Прво да ти биде јасно(во една прилика спомна дека си дете родено во поч.на деведесетите)ако ти си се родил сега ,а другите нешто порано ,ТИ ОБРНУВАМ ВНИМАНИЕ,НЕ СЕ СИТЕ СО КОМУНИСТИЧКА МАТРИЦА,во размислата,а поготово животот и страданијата,или тоа би се поистоветило со мислата дека сите вие сте сега со ГАНГСТЕРКА-КАПИТАЛИСТИЧКА матрица,затоа што сега овој период е таков.Оние кои ја спроведуваа ТРАНЗИЦИЈАТА и сегашните чинители на РАФОРМИЈАДАТА,се постарите(првите) и нивните наследници(овие вторите),(Д.А.,реформски сили,социјалистичка партија,Движење за Југославија,и многу други ПОУДБАШКИ насторени),ЗА ТОА ЗАВРШУВАМЕ И НЕМА ДИСКУСИЈА.
Околу финансирањето на дијаспората за кај нас,можеби си повеќе писмен(ама сигурно незнаеш и старогрчки,етрурски,клинесто писмо,староегипетски,коптски,и други),ама можеш да прочиташ извештаи кои се еднострани и служат за пропагнда,а за кај нас не гледам процвет на Економијата(на времето и Љупчо добиваше од Дијаспората пари за владеење,но ги појаде).
И да во право си за моето мислење,и токму тука се издаваш дека ако не си со таа матрица,ВОСПИТУВАН си во тој дух,навестувањето околу Скопје ,вие што живеете таму,самата помисла и сите пари кои системот ги влечи за ваш благодет,ЈА ОПРАВДУВА ТАА ПОДЕЛБА,ние сме итекако поделени,ние не говориме,во јанвост,на митинзи,на дебати,за развој на Македонија,ВИЕ ,само мислите како да се равива Скопје,како сите таму седат )живеат) и уживаат,а СЕ ТОА СЕ ДОЛЖИ на таа КОМУН ИСТИЧКА МАТРИЦА,сите во минатото работеа за еден центар ,БЕЛГРАД(70% од личниот д. ),е сега е истото за Скопје,и никој ,ама никој, ни ТРАНЗИЦИОНЕРИТЕ,нИ РЕФОРМИСТИТЕ не напрегнаа сили да го сменат тоа,затоа кога нешто че се смени тогаш јави се за здрава дискусија,дотогаш сме на исто.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2011 во 01:35

Сфаќаш кон каде ќе води?

Го немав видено овој пост и ете сега пост изборно го забележувам,навитина ти велам размислував дали да ти одговорам на работите што ги посочуваш кон мене,а се однесуваат на живеењето кај нас,од причина затоа што мислам дека не вреди да се дискутира со тебе бидејќи се правиш премногу арогантно горд.
Прво да ти биде јасно(во една прилика спомна дека си дете родено во поч.на деведесетите)ако ти си се родил сега ,а другите нешто порано ,ТИ ОБРНУВАМ ВНИМАНИЕ,НЕ СЕ СИТЕ СО КОМУНИСТИЧКА МАТРИЦА,во размислата,а поготово животот и страданијата,или тоа би се поистоветило со мислата дека сите вие сте сега со ГАНГСТЕРКА-КАПИТАЛИСТИЧКА матрица,затоа што сега овој период е таков.Оние кои ја спроведуваа ТРАНЗИЦИЈАТА и сегашните чинители на РАФОРМИЈАДАТА,се постарите(првите) и нивните наследници(овие вторите),(Д.А.,реформски сили,социјалистичка партија,Движење за Југославија,и многу други ПОУДБАШКИ насторени),ЗА ТОА ЗАВРШУВАМЕ И НЕМА ДИСКУСИЈА.
Околу финансирањето на дијаспората за кај нас,можеби си повеќе писмен(ама сигурно незнаеш и старогрчки,етрурски,клинесто писмо,староегипетски,коптски,и други),ама можеш да прочиташ извештаи кои се еднострани и служат за пропагнда,а за кај нас не гледам процвет на Економијата(на времето и Љупчо добиваше од Дијаспората пари за владеење,но ги појаде).
И да во право си за моето мислење,и токму тука се издаваш дека ако не си со таа матрица,ВОСПИТУВАН си во тој дух,навестувањето околу Скопје ,вие што живеете таму,самата помисла и сите пари кои системот ги влечи за ваш благодет,ЈА ОПРАВДУВА ТАА ПОДЕЛБА,ние сме итекако поделени,ние не говориме,во јанвост,на митинзи,на дебати,за развој на Македонија,ВИЕ ,само мислите како да се равива Скопје,како сите таму седат )живеат) и уживаат,а СЕ ТОА СЕ ДОЛЖИ на таа КОМУН ИСТИЧКА МАТРИЦА,сите во минатото работеа за еден центар ,БЕЛГРАД(70% од личниот д. ),е сега е истото за Скопје,и никој ,ама никој, ни ТРАНЗИЦИОНЕРИТЕ,нИ РЕФОРМИСТИТЕ не напрегнаа сили да го сменат тоа,затоа кога нешто че се смени тогаш јави се за здрава дискусија,дотогаш сме на исто.

Најмалку ме интересира што ти мислиш за мене, односно, воопшто не ме интересира дали мислиш дека сум горд, таков или онаков.
Во однос на дијаспората, постојат коментари од економисти, релевантни податоци, а ако и на тоа не веруваш, побарај ги извештаите од Народна Банка на Република Македонија, па врши анализа и види од каде доаѓа спасот на македонската економија.

Јас кажав и пак ќе кажам, не ги делам луѓето по тоа кој од каде доаѓа, а ако ти така размислуваш, тоа си е твој проблем и не ставај ми зборови што не сум ги ниту помислил, а ниту кажал. А кога веќе ги делиш, како што кажав, помисли кој што има, а кој што нема, па потоа можеш да видиш по што и како можеш да ги делиш.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2011 во 16:34
На крајот со апстракнава философија ја оплеска,а изворот што ми го наведе за финансирање на дијаспората,е тоа ти е ептен релевантен фактор за шминкање на розовава ни состојба. Можеби затоа овие патриотидиве зедоа над 400.000 милиони евра,за спас на самите себе си?

Изменето од Gorazd777 - 11.Јуни.2011 во 16:48
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 23:12
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 13:10
Значи тоа било главната цел од дијаспората,ДА ШТАНЦАЛЕ ПАСУШИ

Ееее па елате овде ние че ви дајме БЕСПЛАТНО,па до толку дојдовте,се валите дека со пари се можете,а ваму мандато че ви бидел за пасоши,ајде алакари,ние си плајчаме овде даноци,ќе ви дајме и за тоа не берете гајле.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2011 во 02:41
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Да видиме што ќе донесе утреголема%20насмевка<h2 ="title">Бакиу: Гласањето на дијаспората да се стави пред Уставен </h2>

Гласањето во дијаспората не беше определено со некакви бројки, па да може да се стави на Уставен суд. Кога се во прашање парламентарни избори, не е потребен процент на излезност на избирачите за изборите да не пропаднат. Такво нешто во Уставот едноставно нема.

Ако гледаме од тој аспект, тогаш сите пратеници се избрани со различен број гласови. Зарем тоа значи дека сите избори на пратеници се во спротивност со Уставот?

Во дијаспората избрани се пратениците, на општи, непосредни и демократски избори. Исто како и во останатите изборни единици во Републиката. Тоа што се пријавиле малку гласачи не значи дека нешто е во спротивност со Уставот. Тоа е право и волја на самите гласачи.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2011 во 15:24
Знаеме,наеме,многу добро како и на кој начин се избирани гласачите во дијаспората,поготово Асралија,каде што неизживеаното и неморално амбасадорче перица,ги бирал луѓето по тоа кои биле за дпмне,и немале апсолутно право сите да бидат регистрирани,па камо ли да гласаат,а тука се и заканите до оние тамошни редакции да ја прикажат вистинската состојба.
Затоа не е така розово како што сакате да претставите ,повеќе е црно диктаторски и самобендисано-узурпаторски.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,500 секунди.