IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Припадник на МВР претепа момче до смрт
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Припадник на МВР претепа момче до смрт

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 29>
Автор
Порака
pecok Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2011
Статус: Офлајн
Поени: 300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2011 во 22:36
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Една тронка на светлина која се појавува во ова мрачна ситуација даваат младите кои дигнаа глас против непромислени постапки на поединци во полицијата. Социјалните мрежи стана поле каде младите разменуваат свои ставови за ваквите несакани појави. Еве една хронологија на настанотТвитерџиите ја "притиснаа" полицијата

И скоро сите ја користат оваа (грешна) слика:

Додека скоро никој не ја користи исправната која изгледа вака:

Кон врв
Persej7 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 21.Октомври.2010
Поени: 254
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Persej7 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2011 во 22:45
Originally posted by pecok pecok напиша:

Прикривање и заташкување на убиство е соучесништво.

п.с. Не беа веднаш приведени. Официјално веднаш изјавија дека момчето починало од природни причини, т.е. немало трагови на насилство.

Нема никакво прикривање ни заташкување на убиството. Напротив, вовлечените во случајот се во притвор и се води истрага против нив, а сослушани се и земени изјави од сите 15 сведоци.

На самиот почеток од немилиот настан, односно во првата изјава со која се појави Котевски, беа наведените искази што си ги посочил. Но сето тоа се смени откако ги добија официјалните резултати.

Пази се работи за прв ден од разврската на едно кривично дело и тоа ден после избори.

Проблемот е што Македонската јавност сака се да и биде точно кажано во истиот момент. Мене ми изгледа дека повеќето не разбираат што е тоа истрага и како се води. Не разликуваат неофицијална од погрешна информација.    Додатен проблем е за да се задоволи јавноста, портпаролите излегуваат и кажуваат неофицијални информации, а тоа е голема грешка.

Значи првата изјава беше според дадените извештаи на полициските службеници кои вечерта биле на местото на настанот, а кои -- сега е веќе сосема јасно -- се обиделе да се покријат меѓу себе. Но после МВР веднаш се поправи посебно откако доби официјални информации од вештакот. Треба да се чекаат и следат СИТЕ информации, а не да се шпекулира и хистериише.

Изменето од Persej7 - 09.Јуни.2011 во 22:58
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2011 во 22:49
Она што не го сфаќаш е дека мвр се поправи откако младината изврши притисок. 2 дена молчеа и не признаваа ништо. Дури и лекар утврдил дека нема траги на насислтво.

А сега се обидуваат да ги етикетираат тие што протестираат со политички етикети, а и со закани се обидуваат да ги спречат.

Кон врв
ljoce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2011
Локација: Macedonia
Поени: 197
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ljoce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2011 во 23:02
Originally posted by pmmladen pmmladen напиша:

Штета за малиот што го изгуби неговиот живот.....
.....ама...секој што бил тепан од полиција самиот тој го предизвикал инцидентот...
Не сум видел до сега случај...полицијата туку така да се нафрли и да претепа некого без причина...

И ако тврдите дека полицијата тепа без причина кога и колку пати вие сте биле претепани од полицаец???

Иако полициските службеници се принудени да толерираат додека некој им гази по живците...во одредени околности на некој ќе му пукне филм па ке му ја здроби муцката на некого.

Полиција не смее да тепа. И да сум криминалец нивна работа е да ме уапсат. Потоа на суд да се утврди што како. Нели демократија сме, демократско општество?

Полицаецот не смее да тепа и мора да трпи да го плукаш, да му се качуваш на глава, да сереш по него, да му пцуеш мајка сестра и останата фамилија.....а бе во вакви околности и ти би тепал некого

Да точно е мора да трпи но исто така треба да постапи по прописите и да го приведи лицето кое навредува службено лице. Во Македонија по се изгледа дека немаме таква полиција. Тоа се луѓе кој се школувани во установи кој професори се од времето на Југославија. Па затоа мислат дека тепањето е единствено решение за народот без разлика дали е виновен за нешто или не е.И така се функционирало до сега од времето на Тито до сега. Зошто нешто не е променето и после дваесет години "демократија"? Шокантно е тоа што народот го прифаќа концептот на застрашување и примена на сила иако не е контролирана таа сила од никаква институција која би го санкционирала истото. постои некоја внатрешна контрола но тоа е само ради реда створено , колку да се кажи пред народот дека и полицијата некој ја контролира. Таа внатрешна контрола е составена од полицајци и сега тие треба да ги контролираат нивните колеги .
Се што било,поминало и се што ќе биди ќе помини.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2011 во 23:03
Originally posted by Persej7 Persej7 напиша:

Не се правдам, само расчистувам нејаснотии.
Ти благодарам на грижатаголемо%20гушкање,
Но да се вратиме на темата.
Обично мразам да коментирам на вакви теми бидејки се вознемирувам како човек и како родител. Но, ме лути генерализирање на работите, ме лути политизација, ме лути “дување“ во свој рог или терање другите да мислат исто.
Не гледаме сите со исти очи.
За мене сплетот на настани направи да има многу заблуди.
Ајде малку да одиме по некој логичен ред.
Настанот се случи вечерта по полноќ кога низ Скопје имаше еуфорична атмосвера, многу млади луге разуздано возеа низ град (за малку ќе не удреа една група славеници кои извикуваа Али Ахметиизненадување)
Многумина коментираа дека полицијата не може да воспостави ред- а огромен број полицајци беа ангажирани како обезбедување на ИО кои го носеа материјалот во ОИК.
Значи ненормална ситуација. Вечерва на некоја од телевизиите дадоа снимки-слики од полицаецот-Тигар дека бил во непосредното обезбедување на премиерот.
Според информациите момчето сакало да се качи на бина и не му било дозволено. Дошло до некое немило кошкање кое завршило со бркање и она што после следувало.
Од сето лошо пак ќе речам- дава надеж една ситуација-младите. Нивните протести покажуваат дека Македонија има критичка маса, има млади кои се однесуваат како сите млади во светот.
Еве една убава анализа за протестите на младите
Децата на цвеќето

Изменето од mamamd - 09.Јуни.2011 во 23:03
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2011 во 23:13
[QUOTE=Persej7]

Тоа се обидувам да ти кажам, доколку можам да допрам до твојата свест во целата таа хистерија и бес што те опфатиле.

Легално-правно не можеш да бараш таква одговорност. Односно можеш, ама во друг систем - во комунизам. Некако си ги измешала лончињата.

@ Персеј, за морална одговорност зборувам јас. среќа
Или е тоа непознат термин денеска?
А доколку се отворат поголеми истраги, за тоа како полицијата регрутира полицајци, дали постојат прописи за нивни редовни психолошки тестирања и колку се почитуваат истите, па доколку се утврдат недоследности и прекршување на правилата, како и за сите овие пропусти во процедурата, каква одговорност е таа? Еве, некој правник нека каже. 

Знаеш која е разликата помеѓу моето пишување и твоето...?
Доколку беше друга партија на власт, а не ДПМНЕ, ти ќе го пишуваше истото што и јас сега.
Доколку беше било која друга партија на власт, после ваков настан, јас ќе го пишував истото што и сега. Ако пребараш во архивата на овој форум, бидејќи сум јас член од поодамна, јас исто толку жестоко критикував настани и СДС кога беа на власт.
Тоа е разликата, помеѓу мене и тебе. намигнување

Едно треба да имаме предвид....овој дечко може да е било кој дечко кој го познаваме, комшија, брат, братучед, син, итн.
Тоа е можеби и најсилната порака до сите граѓани кои чувствуваат потреба да ги бранат институциите во овој момент, власта, и владејачката партија: партијата воопшто не е битна. Оти никој од нас не е поштеден од немили настани, сите нас не засега да се разрешат прашањата:
- Како функционира полицијата?
- Зошто се случи ваков очигледен пропуст во процедурата?
- Да не беа медиумите, и очевидците кои реагираа до нив, дали ќе дознаевме за случајот?

На пример, др Дума од Судска медицина изјави дека неколку часа пред Иво Котевски да ја даде првата официјална изјава, тој официјално и соопштил на полицијата дека се работи за насилна смрт. Иво Котевски потоа, го рече тоа што го рече, дека немало траги на насилство.
?

Изменето од Kali - 13.Јуни.2011 во 12:59
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2011 во 23:35

.....ама...секој што бил тепан од полиција самиот тој го предизвикал инцидентот...
Не сум видел до сега случај...полицијата туку така да се нафрли и да претепа некого без причина...

И ако тврдите дека полицијата тепа без причина кога и колку пати вие сте биле претепани од полицаец???

Иако полициските службеници се принудени да толерираат додека некој им гази по живците...во одредени околности на некој ќе му пукне филм па ке му ја здроби муцката на некого.

Полиција не смее да тепа. И да сум криминалец нивна работа е да ме уапсат. Потоа на суд да се утврди што како. Нели демократија сме, демократско општество?

Полицаецот не смее да тепа и мора да трпи да го плукаш, да му се качуваш на глава, да сереш по него, да му пцуеш мајка сестра и останата фамилија.....а бе во вакви околности и ти би тепал некого
ќе си трпи и ќе си ќути, а ако го малтретираш може слободно да те приведе и да бидеш тужен за тоа
претепување не е опција
и да, јас ако ми пукне филм, ќе претепам некого, ама јас не сум полицаец и моажам да си дозволам такво нешто, а тој мора да се однесува професионално во секоја ситуација

а и мене не ми е јасна една работа, што мајка бараат специјални единици да се шетаат по улици и да прибираат ситна риба, наркоманчиња и траблмејкери??? тоа може да го прави обична полиција...
вака, едниве претепуваат деца на улица, другите си седат по кафулиња и си уживаат во привилегии, или пак чекаат прилика да те казнат за нешто тотално споредно
навистина за срамота е нашата полиција
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Audiofil Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Мај.2006
Поени: 374
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Audiofil Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 00:14
Tigarot imal golema sreka sto ubienovo dete e od makedonska nacionalnost.Da bese albanec garantiram so glava deka nekolku casa potoa ke bese faten i likvidiran uste pred samiot da se prijavi vo policija.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 01:10
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Прашања на кои треба да добиеме одговор!

-Дали убиството е извршено „на свиреп или подмолен начин“ (за што следува казна затвор најмалку десет години или доживотен затвор)? Зошто никој не ја обезбедил потенцијалната „crime scene“ откако медицински лица констатирале смрт, и кој и зошто го одвлечкал телото на починатиот од сцената на злосторството?

-Дали имало помагање во извршување на кривичното дело? Според Кривичниот законик (КЗ), за помагање се смета и „...однапред ветено прикривање на кривичното дело на сторителот, на средствата со кои е извршено кривичното дело, на трагите на кривичното дело...“.

-Кои лица се одговорни за „Непријавување на кривично дело или сторител“? Во моментот кога било сторено кривичното дело, во близина имало голем број на службени лица и други очевидци. Според КЗ, „Службено лице кое свесно ќе пропушти да пријави кривично дело за кое дознало во вршењето на својата должност, ако за тоа дело според законот може да се изрече казна затвор од пет години или потешка казна, а делото се гони по службена должност, ќе се казни со парична казна или со затвор од една до три години.“ (чл. 364.)

-Дали имало „Помагање на сторител во извршено кривично дело“? Според КЗ, „Тој што ќе скрие сторител на кривично дело за кое гонењето се презема по службена должност или со прикривање на орудијата, трагите, предметите или на друг начин ќе му помогне да не биде откриен... ќе се казни со парична казна или со затвор до една година.“ Но, „Тој што ќе му помогне на сторител на кривично дело за кое е пропишана казна доживотен затвор, ќе се казни со затвор од една до десет години.“ Во случајов, постојат повеќе индиции дека имало прикривање на убиство на свиреп и подмолен начин, кривично дело за кое е предвидена казна доживотен затвор. Оттаму, сите што помагале свирепото убиство да биде „заташкано“ цели 40 часа, треба да бидат осудени и да добијат затворска казна од една до десет години. Кои се мотивите на прикривањето на свирепото убиство, кое се случило пред да бидат објавени резултатите од страна на ДИК? Зошто кривичното дело е „признаено“ од страна на МВР дури откако е објавен извештајот на набљудувачите на ОБСЕ и по бурните граѓански протести?

-Кои одговорни лица од МВР им дадоа на медиумите лажни информации на 06.06 дека не е сторено кривично дело убиство, туку дека на момчето „му се слошило“, и кои одговорни лица во МВР соопштија лажни информации дека „првични траги на насилство нема“?

-Кои одговорни медицински лица констатирале смрт кај жртвата, и зошто истите не пријавиле дека смртта настапила како резултат на тешки телесни повреди?

Прекрасен пост!

За да воопшто може да се каже дека случајот е затворен, треба да има одговор на ова.

Само со последното прашање нема да се согласам, затоа што не е во описот на екипите на Брза Помош да ја констатираат причината за смртта. Видливи траги на насилство не се секогаш и причина за смртта. Може да има милион други причини, невидливи за голото око.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 01:18
А кога протести затоа што станавме граѓани од втор ред во сопствена држава ех?

Со барања како:

1. Законите да важат исто за сите. Фискални каси, даноци, сметки, пајак служба на јаја паша, итн. Потоа партиските рамковни работници да мора да одат на работа место да си пијат чајче во чајџилница и да зимаат плата од државни пари кои се од македонци во суштина затоа што овие другиве не плаќаат даноци, немаат фискални итн…

Ама овие проблеми не се важни нели?

Интересно не?

Убаво викаше Зевзекот во Зевзекманија. Ќе гласам за Али Ахмети затоа што вика дека ќе се залагал за еднакви права меѓу македонците и албанците.

Добра ноќ Македонијо каде и да си.
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 12:37
poludeni lujdze koi sto ubivaat ima nasekade sto znaci toj ubistvoto ne go napravil zasto bil policaec   nego kako i site ubijci si imal psihicki   problem,i ne ja prefrlajte vinata na pogresna strana .
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 13:36
Точно така како што пишал челнот над мене

Бидејки убиецов е од Штип, добив информации од луѓе кои го познаваат лично и нив тоа воопшто не ги чуди

И дедо му и татко му и чичко му и други негови роднини имаат убиено по некој во својот живот, така да тоа на некој начин се пренесува во нивната фамилија и затоа и овој не е исклучок за да изврши убиство

Значи сепак станува збор за психички проблем

Штета што згаснал толку млад живот тагатагатага
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 13:45

Каков и да е инцидентот, полицијата не смее така да реагира! А и констатацијата дека секој што бил тепан од полицијата заслужил воопшто не држи вода!

И јас сум имал непријатно искуство со нив, затоа што им се видело нешто погрешно, иако не беше нешто сериозно,но и покрај тоа, се побунив за тоа. За жал и тогаш реакцијата беше никаква. Не сакав да одам докрај, иако имав и можности, а и пријатели.

Ако некому му пука филмот и смета дека треба да му ја здроби муцката, треба потоа да биде подготвен да си ги сноси последиците. Која е потребата да се здроби муцката некому, особено кога за определени нешта постои можност за лишување од слобода, поднесување соодветна кривична или прекршочна пријава? Полицијата треба да разбере, со добро или со лошо, дека заврши времето кога можеа да тепаат колку сакаат и кого сакаат без да одговараат некому. А институциите треба да им овозможат тоа добро да го согледаат, по било кој пат.

Ако некој пак си има проблеми со нервите и смета дека треба да му ја здроби муцката некому, тоа е само негов проблем.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2011 во 13:50
ljoce и pecok
ве молам без ставање на линкови од песни и слично,да не прајме калабалак од темава.

Во однос на насловот на темата мислам дека не ја отсликува реалност во случајот и ќе ја променам во Припадник на МВР претепа момче до смрт.

Доколку некој мисли дека може поинаку да стои насловот ќе го сменам пак.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 29>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.