|
Прашања и Одговори |
Внеси реплика |
Автор | |
pecok
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2011 Статус: Офлајн Поени: 300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 02.Јуни.2011 во 22:47 |
Глеам нема ваква тема тука па еве сега има.
Мене ме интересираше шо е финтава со „consent“ или „одобрување“ (или како и да се вика на македонски) од лицата кои си ги фотографирал и дали треба и на нотар да е заверено или само лист текст со потпис? Мене ми е малце безвезе додуша ама бараат consent за учество на натпревар. Кај да ги барам у пм сеа тие што сум ги сликал. И ме интересира ако сликам навивачи на трибина на градски, овај Филип II, треба од сите consent да имам заверено на нотар (околку 1000 најмалку, што гужва ќе биде на нотар, хехе)? |
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da, toa isto taka se veli i "model release".
Ednostavno kazhano, onoj shto si go fotografiral ti dava pravo negoviot lik da go koristish onaka kako shto smetash deka e pogodno za tebe, se razbira bez da go kompromitirash. Treba da razberesh deka chovekot e sopstvenik na svojot lik i nikoj ne mozhe istiot da go koristi bez negova dozvola. Ova vekje stana voobichaena procedura pri fotografiranje lugje vo stranstvo dokolku celta na fotografiranjeto e tie sliki da se objavuvaat javno ili da se koristat komercijalno. E sega, dokolku celta na fotografiranjeto ne e specijalno chovekot, a slikata e od "reporterski" ili "dokumentaren" karakter, togash se toleriraat likovi na fotografijata kako "sluchajni namernici". Ako sakash da prochitash malu povekje za ova i da simnesh "Model Release" formi togash pojdi tuka. Изменето од Zoran K - 02.Јуни.2011 во 23:47 |
|
pecok
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2011 Статус: Офлајн Поени: 300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ништо чудно, на запад се тужат за све и свашта.
Фала за формулариве. |
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |