IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести > Избори
  Активни теми Активни теми RSS - Изборно гласање од дијаспората
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изборно гласање од дијаспората

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233 54>
Прашање: Дали дијаспората треба да гласа на македонски избори?
Одговор Гласови Статистика
28 [30,11%]
8 [8,60%]
56 [60,22%]
1 [1,08%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2011 во 20:12
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Toa e samo eden primer na nekoja zhena... i da se generalizira spored nego ne e vo red.
Не генерализирам...си кажувам приказна...а да ми објасниш Меси...како од 5-600 000 илјадарки Македонци во дијаспората(ова од Wikipedia, не знам некоја официјална бројка)...а пута 2-3, нели се оженија омажија...за гласње се пријавија едвај 10-тина илјади, или помалку ќе беа...парадокс, лага, незаинтересираност, манипулација...може од се по нешто...во принцип...битно ли е...збунетост

Probemot e shto mozhnosta za biranjeto beshe obelodeneta bukvalno 5 minuti do 12 chasot so postavanje uslovi (poseduvanje vazhechki pasosh, glasanje samo so lichno doagjanje vo konzularno ili ambasadorsko pretstavnishtvo...) shto potpolno ja iznenadi dijasporata i ja zatekna nepodgotvena za takvo neshto.

Znachi ovaa informacija ne stigna balgovremeno do najgolemiot broj iselenici, a onie koi doznaa za nea nemaa nitu teoretsko vreme da gi stokmat svoite dokumenti (shto bara povekje vreme otkolku zakonski predvideniot termin za prijavuvanje). Vakvite neshta treba da se objavuvaat mnogu porano i da se organiziraat na podrug nachin.

A seto toa se sluchi bidejki partiite vo Makedonija voopshto ne gi interesira dijasporata kako takva, tuku mozhnosta za sebe da prigrabat nekoj glas povekje. Poradi toa, bez nikoj da znae, VMRO-DPMNE skoro pred dve godini si odbra svoj chovek od Kanada bez da gi informira iselenicite za toa, si go povika vo Makedonija za da go obuchuva za novoto mesto i sega preku izigruvanje na formalno intervuijranje si go izbra za svoj kandidat od Sevena i Juzhna Amerika barajkji emigracijata da glasa za nego. Toa shto chovekot nikogash ne bil involviran vo dijasporata, nikogash ne bil chlen na nitu edna nejzina organizacija, toa shto nikoj ne znae za nego, voopshto ne e vazhno za VMRO bidejki nim im treba samo kako svoj doveritelen chovek koj kje sedi vo parlamentot kako glasachka mashina.   

I toa e onoa shto ja rezignira i razluti djasporata. Od vetuvanjeto deka kje dobie svoj nezavisen glas vo parlamentot se dojde do iznudno manipuliranje so nejzinite glasovi za potrebite na partiite vo Makedonija.

Меси мене ми беше јасно што ќе се случи со наврат-нанос донесениот закон за гласање на дијаспората впрочем и за целта заради која е тој донесен,но мило ми е што и на вас ви се разјасни како функционира нашата  заедничка државаголема%20насмевка
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2011 во 22:43

A seto toa se sluchi bidejki partiite vo Makedonija voopshto ne gi interesira dijasporata kako takva, tuku mozhnosta za sebe da prigrabat nekoj glas povekje. Poradi toa, bez nikoj da znae, VMRO-DPMNE skoro pred dve godini si odbra svoj chovek od Kanada bez da gi informira iselenicite za toa, si go povika vo Makedonija za da go obuchuva za novoto mesto i sega preku izigruvanje na formalno intervuijranje si go izbra za svoj kandidat od Sevena i Juzhna Amerika barajkji emigracijata da glasa za nego. Toa shto chovekot nikogash ne bil involviran vo dijasporata, nikogash ne bil chlen na nitu edna nejzina organizacija, toa shto nikoj ne znae za nego, voopshto ne e vazhno za VMRO bidejki nim im treba samo kako svoj doveritelen chovek koj kje sedi vo parlamentot kako glasachka mashina.   

I toa e onoa shto ja rezignira i razluti djasporata. Od vetuvanjeto deka kje dobie svoj nezavisen glas vo parlamentot se dojde do iznudno manipuliranje so nejzinite glasovi za potrebite na partiite vo Makedonija.

Со сиот респект за кажаното ама морам да кажам дека не се согласувам.
А што мислат нашинците дека ние се согласуваме со листата која ни ја нудат, со изборот на лугето. Зарем јас сакав со мојот глас да добие Ѕинго, Амди Бајрам, Влатко Ѓорчев, Светлана Јакимовска, она Стефановска од Битола и да не набројувамизненадување
Нееее, јас гласав за Груевски-а со мојот глас нему добија и тие.
Кога велам дека нешто нечини со вака организирани избори и дека сакам да гласам за личност а не за партија ми велат дека сум комуњаркаизненадување
Затоа мили наши дијаспорци-  оти  гласајки за него  гласате за ВМРОнамигнување
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2011 во 00:28
mamamd, pratenicite od dijasporata mora da bidat nezavisni i da gi pretstavuvaat nash*te iselenici, a ne da se regrutiraat od makedonskite partii i da stanat nivni glasachki mashini.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2011 во 04:13
e neka stanat be messy, koj im brani da se kandidiraat.

Ako ne im se svigja resenieto od partiite togas neka si kandidiraat nivni lugje kako nezavisni neka osvojat pogolem broj na glasovi i ete im dobitna kombinacija.

so sega tuka ima da se filozofira.
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2011 во 15:52
Koga kje se dadat soodvetni uslovi togash nema da ima shto da se filozofira... a vaka, napraveno na brzina i na nachin da ne se ima nikakva opcija tuku samo da se bide sobran od nekoja partija kako niven gladachki avtomat, ne ostava nishto drugo tuku prostor za negoduvanje i kritikuvanje.

Vo sekoj sluchaj, dijasporata e prenesena zhedna preku voda i ne ostanuva nishto drugo tuku da se chekaat chetiri godini za da se stori neshto podobro.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ivan_mar Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Април.2011
Поени: 18
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivan_mar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2011 во 16:03
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Ke glasaat kutrite, ama prvo treba da si sredat drugite rabotiизненадување<h2 ="title">Еден
човек, три матични броеви
</h2>

taka ekaj grujo samo taka inaku ne gi dobiva izborite
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2011 во 22:29

Koga kje se dadat soodvetni uslovi togash nema da ima shto da se filozofira... a vaka, napraveno na brzina i na nachin da ne se ima nikakva opcija tuku samo da se bide sobran od nekoja partija kako niven gladachki avtomat, ne ostava nishto drugo tuku prostor za negoduvanje i kritikuvanje.

Vo sekoj sluchaj, dijasporata e prenesena zhedna preku voda i ne ostanuva nishto drugo tuku da se chekaat chetiri godini za da se stori neshto podobro.

Kako za prv pat i dobro e, ma super e. Bitno e deka pocna toj proces, za razlika ako se prasuvaa komunjarite nikogas i nemase da pocne.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2011 во 00:36
Ma procesot ne e zapochat, tuku e uzurpiran od partiite za nivna lichna korist.

Zamisli, VMRO i nekoja druga partija sega kje tvrdat deka vo parlamentot dijasporata ima svoj glas, a toj e upaten tokmu za niv !   

Glasot na dijasporata ne e glas za bilo koja partija vo Makedonija, tuku e glas za nepartijskite makedonci od dijasporata.

Изменето од Messenger - 14.Мај.2011 во 00:39
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2011 во 06:11

Glasot na dijasporata ne e glas za bilo koja partija vo Makedonija, tuku e glas za nepartijskite makedonci od dijasporata.

a be koj im brani da si glasaat nepartijski lugje glasacite od dijasporata, so tolku si se zapnal partii pa partii. Neka si kandidiraat nezavisni predstavnici t.e. nepartiski kako so vikas neka osvojat glasovi i ete im mesta u parlament. Izborniot proces e mnogu ednostaven, ne samo nasiov tuk vo cel civiliziran svet. Koj ke dobie najvise glasovi toj pobeduva.
A i koj ti kaza deka makedoncite nadvor ne se partiski opredeleni???
Se raboti za 3 mesta vo parlamentot, i sto mislis deka bilo koja od partiite ke se otkaze od tie mesta.

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2011 во 10:02
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Koj ke dobie najvise glasovi toj pobeduva.

Та дури со 15 гласа  ќе стани  пратеник. Од едно пола милионче дијаспора со 15 гласа некој тазе дијаспорец кој можеби уште и не знае дека го третираат како дијаспорец ќе ги застапува оние кои и не ги познава.
Знам само едно- за да си кажи маката нашата дијаспора, да си признае дека се пренесени жедни преку вода мора да проголтаа многу пелин.
Оти ние тукашниве се трудевме да објасниме оти кај нас 99% од партиите (и пратениците) со своите избирачи се гледаат само деновите пред избори.
Јас уште еднаш ќе ви кажам мили наши дијаспорци дека гласајки за вашиот избор ќе му дадете уште 4 години мандат и на оној кој се прилепил  до нив-им е во коалиција.
Е тука е бољката-не е дали ќе гласаме за Груевски или за Шекеринска туку гласајки за нив на власт ќе ги донесиме и Ѕинго и Амди Бајрам и Али Ахмети и овега  и онегатага
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2011 во 17:25
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Та дури со 15 гласа  ќе стани  пратеник. Од едно пола милионче дијаспора со 15 гласа некој тазе дијаспорец кој можеби уште и не знае дека го третираат како дијаспорец ќе ги застапува оние кои и не ги познава.
Знам само едно- за да си кажи маката нашата дијаспора, да си признае дека се пренесени жедни преку вода мора да проголтаа многу пелин.
Оти ние тукашниве се трудевме да објасниме оти кај нас 99% од партиите (и пратениците) со своите избирачи се гледаат само деновите пред избори.
Јас уште еднаш ќе ви кажам мили наши дијаспорци дека гласајки за вашиот избор ќе му дадете уште 4 години мандат и на оној кој се прилепил  до нив-им е во коалиција.
Е тука е бољката-не е дали ќе гласаме за Груевски или за Шекеринска туку гласајки за нив на власт ќе ги донесиме и Ѕинго и Амди Бајрам и Али Ахмети и овега  и онегатага

toa e politika mamamd, izgleda ne se razbiras bas, a tolku e ednostavna.

vo sekoj slucaj fala golemo na gruevski i vmro dpmne sto im ovozmozija na lugjeto od dijasporata da si go dadat svojot glas bas kako sto toa go pravi celiot civiliziran svet.

ima falinki pocetokot ama ke se opravi ponatamu, bitno e sto se pocna.
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2011 во 18:01
Која дијаспора, кои приказни...
ако им биуло убаво...
што кој си отишле од тука...
и сега они да одлучуваат дали јас ќе јадам леб или бурек...
море ајде...
ама да е до мене...
може само да гледаат, да коментираат...
и ништо повеќе...
а бе ај нека си гледаат нивна работа...

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2011 во 20:42
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Која дијаспора, кои приказни...
ако им биуло убаво...
што кој си отишле од тука...
и сега они да одлучуваат дали јас ќе јадам леб или бурек...
море ајде...
ама да е до мене...
може само да гледаат, да коментираат...
и ништо повеќе...
а бе ај нека си гледаат нивна работа...

Se dodeka imam imot vo MK za koj plakjam danok, se dodeka mojata familija trosi moi pari vo MK, se dodeka imam MK dokumenti so koj se dokazuva deka sum drzavjanin na MK, i te kako imam pravo i jas da odlucuvam koj ke ke ja vodi drzavata.

Za srekja toa pravo da ostanese rosaviot nemase da go imam, ama ne e vise rosaviot na vlast, i nikogas nema poveke da bide.
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2011 во 20:59
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Se dodeka imam imot vo MK za koj plakjam danok, se dodeka mojata familija trosi moi pari vo MK, se dodeka imam MK dokumenti so koj se dokazuva deka sum drzavjanin na MK, i te kako imam pravo i jas da odlucuvam koj ke ke ja vodi drzavata.

Ти другарче, можеш да имаш имот...
и на Флорида...
и во Швајцарија...
и една викендичка на Грчки остров...
и ќе си плаќаш данок за имотот таму кај што ти е...
ама тешко дека ќе гласаш секаде каде што ти е имотот...

а одлучувај како ќе живееш таму каде што живееш...
па таму нека ти ја кројат судбината оние за кои си гласал...
а ваљда имаш документи таму кај што живееш...

а кога ќе дојдеш тука да живееш, имај документи и од Тунгузија...
тогаш гласај...
и живеј со 200 евра месечно...
па тогаш и продавај демагогии од 1945...

Изменето од којсумјас - 14.Мај.2011 во 21:00
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.