IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Државна администрација
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Државна администрација

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
Автор
Порака
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2011 во 15:31
Сега веќе нема потреба да ги критикувам партиски вработените, па не ми се криви тие , си имале врски, ги вработиле и животот продолжува понатаму.

Ама баш апсолутно не ми се виновни тие, штом тоа е дозволено и нормално тука.
Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2011 во 13:45
Originally posted by Mindy Mindy напиша:

Сега веќе нема потреба да ги критикувам партиски вработените, па не ми се криви тие , си имале врски, ги вработиле и животот продолжува понатаму.

Ама баш апсолутно не ми се виновни тие, штом тоа е дозволено и нормално тука.

Мене само не ми е јасно... овие приврзаниците што се на СДСМ и се бунат против  партиските вработувања во администрацијата,
 дали тие како членови на сдсм   имаат очекувања од партијата од кои најолеми се вработувањата или се ченови од чиста љубов према комунизмот...
Беа и сдсм на власт...ги знаеме и нивните кадри вработени во администрација...кои се уште си работат, освен оние кои имаа повисоки предиспозиции и не сакаа да останат на местото државен службеник....не%20зборувам
И на крај..како и да е во администрација се вработени ЛУЃЕ а не животни...Луѓе кои имаат фамилии кои имаат деца кои работат за леб, колку и што може да се заработи како административец..Било од која партија да се вработени тоа се сепак луѓе.....а не животни или марсовци па да се бркаат....Дај боже да дојде ден кога сите во македонија ќе бидат вработени, среќни и весели без разлика од која партија и да се.....

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2011 во 14:28
MyWay , смеам ли да знам зошто сум цитирана ?

И дали некаде во мојот пост е пишана некоја партија ? збунетост

Тоа што многу се пронаоѓаат на некој начин не е мој проблем бидејќи јас апсолутно никој немам прозвано ниту преку име , ниту преку партија во целина.

Мене само не ми беше јасно дали партиските вработувања се нормална работа овде, а штом го запишале на документ дека е нормално, тогаш немам што да критикувам повеќе.

Тоа што вие приврзаниците на партиите не се поднесувате меѓу себе си е ваше, и воопшто не е културно кога вмешувате некој кој не припаѓа на ниедна партија, во случајов ме цитираше мене и ме ставаш дел од партија.

А замисли да се правам јас глупа и да те цитирам и да пишам, а вие приврзаниците на ДУИ не се бунете за партиските вработувања и такви срања како ке се осеќаш ти ??Ќе се осеќаш ли провоцирано од моја страна што ке те ставам во некоја партија???

Не е убаво така , нели ?намигнување

Инаку немам ништо против тебе MyWay и до сега сум немала никаков проблем на форумов, а се надевам и во иднина нема погрешно да ме сфаќате среќа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2011 во 15:42
Mindy samo se nadovrzav na tvoeto mislenjeсреќа

ne te citirav vo negativna smisla....големо%20гушкање

i toa bas sakav da kazam, ne treba lugeto da se delat po partii...site sme isti........
sakav da kazam za onie sto pravat podelbi...deka ne e vo red...
jas ne mrazam nikoj...i ne gi delam lugeto po partii..So tie sto se druzam po cela den  ili ne gi interesira politika ic, ili se neopredeleni ili se od sdsm...pa nemam maka..bitno e da se druzime i sekoj za sebe da si gleda, i kolku moze da pomogne na drugiot..Drugo ne mi e bitno.....да

Изменето од MyWay - 05.Мај.2011 во 15:45

Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 01:52
Originally posted by MyWay MyWay напиша:

Сега веќе нема потреба да ги критикувам партиски вработените, па не ми се криви тие , си имале врски, ги вработиле и животот продолжува понатаму.Ама баш апсолутно не ми се виновни тие, штом тоа е дозволено и нормално тука.
Мене само не ми е јасно... овие приврзаниците што се на СДСМ и се бунат против  партиските вработувања во администрацијата, дали тие како членови на сдсм   имаат очекувања од партијата од кои најолеми се вработувањата или се ченови од чиста љубов према комунизмот...Беа и сдсм на власт...ги знаеме и нивните кадри вработени во администрација...кои се уште си работат, освен оние кои имаа повисоки предиспозиции и не сакаа да останат на местото државен службеник....не%20зборувамИ на крај..како и да е во администрација се вработени ЛУЃЕ а не животни...Луѓе кои имаат фамилии кои имаат деца кои работат за леб, колку и што може да се заработи како административец..Било од која партија да се вработени тоа се сепак луѓе.....а не животни или марсовци па да се бркаат....Дај боже да дојде ден кога сите во македонија ќе бидат вработени, среќни и весели без разлика од која партија и да се.....

Еее тука незнам колку си во право ,дали се луѓе или животни ,и кои се тоа тие... оние кои наредуваат или оние кои се местат без размислување,демек сега дпмне има луѓе за вработување ,па нас без разлика кои сме ќе не бркаат од работа,а ние немаме фамилии семејства деца,како тука ја гледаш честа,гордоста и вербата нивна во ....

Изменето од Анастеа - 13.Мај.2011 во 20:36
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 09:01

Tebe te izbrkaa li od rabota? kazi ako imas problem, pozali se nekaden imas pravo na toa barem....Za privatni firmi neznam ama za vo drzavni ti garantiram deka nikoj koj e od sdsm ne e izbrkan od rabota.....Duri onie koi samata partija sdsm gi ostavi  so neresen status dobija resenija za stalno vrabotuvanje i toa vo najvisokite drzavni institucii...
E mislam za razlika od ovie covekojadcite koi sto pstojano samo ni najavuvaat brkanje i ocekuvame nekogas zivi da ne jadat, ovie od vmro barem ne jadat.....ili ne go kazuvat toa ili bilo kako...

Изменето од Анастеа - 13.Мај.2011 во 20:37

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 11:56
Еве за твоја најпресна информација,да мене ме избркаа лично по наредба на координаторот на дпмне од градот(инаку е со бугарско државјанство-бугарски егзархист,ако знаеш што е тоа)и тој си вработи на моето место (што е во образовен систем)завршена во бугарија(бугарка,со државјанство и образована во друг и за друг образовен систем).

Што се однесува до членовите од сдсм,да кај нас сите ги зачленија во дпмне и му дадоа решение,но затоа нас не истеруваат и бркаат од работа.

Изменето од Анастеа - 13.Мај.2011 во 20:37
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 12:10

Ве молам да не ја сведуваме дискусијата на лично ниво, со етикетирања и навреди.
Горазд, имаш право да бидеш огорчен по она што те снашло, но верувам дека MyWay не е лично виновна тоа.

Не ги персонифицирајте партиите во членовите со кои дискутирате на форумов, за да имаме нормална дискусија. големо%20гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 14:48
Јас воопшто не реков дека е таа виновна,убаво наведувам кој е виновен ,за целата работа, и ако се разбираме ,треба да сфатите дека тука е одговорот на тоа што прави оваа влада,а тоа е владата на ДПМНЕ,тие крадат,лажат,бркаат од работа и ни го запустуваат животот,тука немаше никаква лична навреда до незе,само појаснување за вистинската состојба и фактот дека не треба повеќе да се крие вистината за сите,да се кажуваат реално работите ,затоа што од шминкање и делење на убави советѕи преку глава ми е, поставете се еднаш во состојба, некој да ви го уништи животот,а при тоа да немате можност за легална заштита,односно само тоа дека се функционира по систем на врски и мито,тогаш ќе ја видам вашата гордост,човечност и праведност.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 14:55
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

Јас воопшто не реков дека е таа виновна,убаво наведувам кој е виновен ,за целата работа, и ако се разбираме ,треба да сфатите дека тука е одговорот на тоа што прави оваа влада,а тоа е владата на ДПМНЕ,тие крадат,лажат,бркаат од работа и ни го запустуваат животот,тука немаше никаква лична навреда до незе,само појаснување за вистинската состојба и фактот дека не треба повеќе да се крие вистината за сите,да се кажуваат реално работите ,затоа што од шминкање и делење на убави советѕи преку глава ми е, поставете се еднаш во состојба, некој да ви го уништи животот,а при тоа да немате можност за легална заштита,односно само тоа дека се функционира по систем на врски и мито,тогаш ќе ја видам вашата гордост,човечност и праведност.

Доколку ти се повредени правата имаш право да се лутиш и да бидеш огорчен, и јас да бев на твое место ако бев оштетена од некој без никаква причина сигурно ќе реагирав бурно...Тоа се вика да не го снајде човек, и на секој може да му се случи, за жал... Не е добро и на никого не му посакувам....

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2011 во 02:20

Јас сум една од тие која постиојано се жали и плука по Македонија и целата политизирана состојба тука. Е сега нешто да разјасниме за сите оние на кои не им е јасно како што и мене не ми беше јасно.Кога се врши селекција на државни службеници во Македонија преовладува spoils системот (системот на плен ) кој се користи за да се означи дека на победничката партија, која ја освоила власта, и припаѓа пленот на службенички места и функции кои може да им ги подели на своите членови или приврзаници.Треба да се има напомени дека местата во државната служба не ги пополнуваат најспособните и најобучените кандидати.Критичарите на споилс системот се едногласни во констатацијата дека тој создава неограничени можности за политички притисоци и за корумпираност, со што се доведуваат во прашање и облиците на контрола на администрацијата, предвидени со Уставот и со законите во една парламентарна демократија, како и подведување на јавните интереси во служба на тесните индивидуални интереси, поради фактот што за местата во државната служба се истиснати најдобрите кандидати за сметка на некомпетентни или помалку компетентни лица, вработени без почитување на стандардните процедури и критериуми пропишани со закон.Искрено, до сега никој ме нема информирано дека ова дури во книга го пишува, па со ова дефинитивно ми е затворена устата.Нема потреба веќе да плукам по државата кога веќе се е кажано.Само да ве потсетам дека целата работа не се состои во тоа да бидиш приврзаник на некоја партија, туку да имаш врски намигнување, бидејки и еден обичен селанец може да ја поддржува цело време партијата, ама ништо нема да постигне доколку нема ВРСКИ.Ок, од денеска ми е појасно, само чудно како тоа сите си траат и не сакаат да објаснат, па морам се сама да испитувам и сама да се осигурам, а што убаво ИСКРЕНО си коментирам на форумов, чиста ми совест среќа

Во Македонија spoils системот преовладува при изборот на раководните кадри на органите на управата, а не на сите кадри. Така на пример, државните секретари се бираат по пат на spoils системот, како и директорите и другите овластени лица на чело на некој орган на управа. Ама тоа не значи дека сите се бираат по пат на тој систем. Другите државни или јавни службеници се бираат по пат на merit системот, односно според нивните заслуги и способности. Тоа значи дека во Македонија функционираат двата система, но за жал, реалноста покажува огромна доминација на првиот, а занемарливо присуство на вториот систем.

И воопшто не ти е затворена устата, затоа што, имаш право и понатаму да коментираш и кририкуваш, особено кога merit системот постои и во правото на Република Македонија!
Тешко на сите ако ништо не критикуваме!

Изменето од Македон - 08.Мај.2011 во 02:25
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2011 во 02:31

И на крај..како и да е во администрација се вработени ЛУЃЕ а не животни...Луѓе кои имаат фамилии кои имаат деца кои работат за леб, колку и што може да се заработи како административец..Било од која партија да се вработени тоа се сепак луѓе.....а не животни или марсовци па да се бркаат....Дај боже да дојде ден кога сите во македонија ќе бидат вработени, среќни и весели без разлика од која партија и да се.....

Ова е катастрофално оправдување. Дали тоа значи дека штом станува збор за луѓе, сите треба да ги вработи државата- од прв до последен?! Ваквото размислување е типично за минати времиња, кога и се виде дека не функционира таквиот начин на работа, а не за сегашни. Треба да се свестиме дека умре времето кога се велеше: "Абе ставете му/и едно биро, нека го вади лебот". Кога веќе го спомнуваш комунизмот, ова оправдание кое го кажа е токму од времето на социјализмот.

Никакво оправдание немаат партиските вработувања. Зошто некој, кој не ги поседува потребните способности и знаења, да биде на место за кое се бараат знаења и способности? Државата не е социјална служба, ниту пак треба да биде. Така не се сака Македонија, ниту пак така оди напред земјата. Тоа треба еднаш за секогаш да го разбереме.

Секој треба да биде вреднуван според способностите, а не според партиските книшки.

Изменето од Македон - 08.Мај.2011 во 02:32
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2011 во 03:56
Originally posted by Македон Македон напиша:

Ова е катастрофално оправдување. Дали тоа значи дека штом станува збор за луѓе, сите треба да ги вработи државата- од прв до последен?! Ваквото размислување е типично за минати времиња, кога и се виде дека не функционира таквиот начин на работа, а не за сегашни. Треба да се свестиме дека умре времето кога се велеше: "Абе ставете му/и едно биро, нека го вади лебот". Кога веќе го спомнуваш комунизмот, ова оправдание кое го кажа е токму од времето на социјализмот.

Никакво оправдание немаат партиските вработувања. Зошто некој, кој не ги поседува потребните способности и знаења, да биде на место за кое се бараат знаења и способности? Државата не е социјална служба, ниту пак треба да биде. Така не се сака Македонија, ниту пак така оди напред земјата. Тоа треба еднаш за секогаш да го разбереме.

Секој треба да биде вреднуван според способностите, а не според партиските книшки.

Uf makedon si zabegal...zboruvam za tie  sto veke se vraboteni...i ne rekov deka site drzavjani treba da bidat vraboteni vo administracija...
Samo za zal nekoi luge ovde taka go tolkuvaat toa....
I da ti kazam naj tragicno e toa sto vo administracija ima poveke vraboteno po ramkoven dogovor otkolku makedonci...Nie makedoncite megu sebe vaka oci ke izvadime i nitu eden nema da ostane...
taka mi se cini gledajki gi lugeto...да

Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2011 во 04:04

Originally posted by Македон Македон напиша:

Uf makedon si zabegal...zboruvam za tie  sto veke se vraboteni...i ne rekov deka site drzavjani treba da bidat vraboteni vo administracija...
Samo za zal nekoi luge ovde taka go tolkuvaat toa....
I da ti kazam naj tragicno e toa sto vo administracija ima poveke vraboteno po ramkoven dogovor otkolku makedonci...Nie makedoncite megu sebe vaka oci ke izvadime i nitu eden nema da ostane...
taka mi se cini gledajki gi lugeto...да

Абре Македонче..незнам зошто толку смета и боли и од уста не се вади "партиско вработување".Добро е и кога некој вработува и на дело,а не само празни зборови и ветувања....
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,516 секунди.