IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести > Избори
  Активни теми Активни теми RSS - Изборно гласање од дијаспората
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изборно гласање од дијаспората

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 54>
Прашање: Дали дијаспората треба да гласа на македонски избори?
Одговор Гласови Статистика
28 [30,11%]
8 [8,60%]
56 [60,22%]
1 [1,08%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 12:36

Постовите од темата Трета опција од дијаспората ви се преместени тука, а темава ќе оди во подфорум Избори.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2011 во 22:53
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

Со тие неколку гласови ќе купат некој влечко после во парламентот да им гласа,...колку гласови да им носи

Vo sluchajot so VMRO_DPMNE izleze tokmu taka...

Tie si go odbraa svojot chovek, mladiot informatichar Pavle Sazdov (rodnina na Aleksandar Nikoloski) od Bramton (Kanada) i si go povikaa od pred nekoe vreme vo Skopje za da go podgotvuvaat za novata pozicija, iako chovekov nikogash ne bil involviran vo makedonskata komuna vo dijasporata, nitu pak nekoj go poznava tamu.

I sega, za da ne izleze oti si stavaat odnapred izbran svoj chovek, komisii od VMRO-DPMNE pochnaa da pravat intervjui so vidni makedonci od SAD i Kanada, im rekoa vednash da dojdat vo Skopje za da se sretnat so Gruevski i ushte edna izborna komisija i konstruiiraa cela "oficijalna legalna procedura" so namera da se ubedat iselenicite vo toj del na svetot oti Pavle Sazdov e izbran kako najdobrata opcija od site niv i kako takov treba da go podrzhat preku glasanjeto koe kje sledi vo najskoro vreme...

Potencijalnite kandidati se izlozhija na nepotrebni troshoci i maltretiranja za da se vratat od tamu od kade shto dojdoa i da ja prenesat vesta za sluchajot pred svoite iznenadeni sogragjani.

Nim vesta deka ne se odbrani ne im beshe dadena na znaenje do momentot koga beshe izminat i posledniot mig na rokot za prijavuvanje za kandidat od dijasporata za da ne dobijat shansa da bidat pobarani od konk*rentnite partii...

... ili mozhebi taka si mislea...

... bidejki Dragi Stojkovski od Toronto, razbirajkji ja situacijata, bukvalno vo poslednite minuti im se ponudi na Obedineti za Makedonija koi vednash go prifatija.

I sega... VMRO-DPMNE si napravi od sigurno - veresija!

Razocharanite makedonci od Severna i Juzhna Amerika sega kje glasaat za nim poznatiot Dragi Stojkovski namesto za mladiot Pavle Sazdov.

I taka sega shansite se deka VMRO-DPMNE kje ostane so eden pratenik i eden glas od dijasporata pomalu otkolku shto prvichno planirashe.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2011 во 23:42
...samo idiot bi mu dal da glasa na nekoj shto pred godini ja napushtil zemjava ,...i bash go boli za nea i nejziniot narod!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2011 во 00:09
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

Со тие неколку гласови ќе купат некој влечко после во парламентот да им гласа,...колку гласови да им носи

Tie si go odbraa svojot chovek, mladiot informatichar Pavle Sazdov (rodnina na Aleksandar Nikoloski) od Bramton (Kanada) i si go povikaa od pred nekoe vreme vo Skopje za da go podgotvuvaat za novata pozicija, iako chovekov nikogash ne bil involviran vo makedonskata komuna vo dijasporata, nitu pak nekoj go poznava tamu.

I sega, za da ne izleze oti si stavaat odnapred izbran svoj chovek, komisii od VMRO-DPMNE pochnaa da pravat intervjui so vidni makedonci od SAD i Kanada, im rekoa vednash da dojdat vo Skopje za da se sretnat so Gruevski i ushte edna izborna komisija i konstruiiraa cela "oficijalna legalna procedura" so namera da se ubedat iselenicite vo toj del na svetot oti Pavle Sazdov e izbran kako najdobrata opcija od site niv i kako takov treba da go podrzhat preku glasanjeto koe kje sledi vo najskoro vreme...

Не се тревожете толку де, вие од дијаспората (Меси само те задевамголемо%20гушкање) ќе се навикнете, ќе отрпните и после нема да ви биде ич тешко.голема%20насмевка
Еве сме ти ние тука дома пример, повеќе не се нервираме-почнавме сеир да гледаме како меѓусебе се јадат за пустите фотелички. Очи си поизвадија, секое маало бара свој  пратеник.намигнување
Јас дури сум за едно решение-секој сам да си се преставува-да си имаме парламент со некои си милион и кусур пратеници, или барем по 1 член од семејството. Така сите ќе бидеме задоволни.голема%20насмевка
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2011 во 08:44
Дијаспората е, вака благо кажано чудна приказна...
Еве седиме пред некој ден на работа, на пауза, немој сега некој да помисли дека за време на работа...
и си праиме муабет онака, по македоснки тертип...
во стил...
сите се смеат...
и јас се смеам...
кога гледам...
а бе мене ми се смеат...намигнување

и така мегу нас еден колега муслиман, кажува за родата негова во Турција...
сите, вика, таму кои се одселиле од Македонија на времето...
си знааат македонски, па дури и нивните деца...
ама за Турците вика така, а ови нашиве (мисли на нивниите, бошњаци речи ги)...
вика ни старите, ни младите, ни македоснки, ни бошњачки...
само турски зборат...
па ни тргна темава и за нашиве торбеши кои уствари и не ни биле македонци, нели...
туку Турци, арно ама не знаеле па турски, ја ене ги оние од Жупа...
па после учеа турски децата, за да станат Турци....
ама сеа па ни тоа изгледа не се, сеа торбеши да ти биле, и они не знаат што е тоа ама така е, нели...

И се потсетувам јас, вака уз муабет за една другарка ми моја, така од поодамна која си го побара парчето леб таму некаде...
во туѓината пуста да остане...
се муваше те Англија бебисистерка, те овде онде, на крај успеа некако си заврши во Австралија со еднен Австралијанец ваљда...
не е битно пошто склепаа едно дете и толку беше од љубовта...
таму самохрана мајка, привилегии, стан, работа...
мераци...

кога завршуваше онаа нашана војна 2001, или штотуку заврши, така нешто беше...
еве ти ја другарка ми се враќа на посета, па ни се јавува ај у кафана да се видиме...
ајде ние старо друштво оставаме се, бре не сме се виделе со години....
седнуеме у Дојрана, лепо друштво, убава атмосфера и то...
синчето нејзино убавко, здраво дете, супер си се...
ама...
не разбира Македонски бре...
до ју спик инглиш, мали - јес ај до...
хау ар ју - ок, тенкју..
а бе македонче си ти дете еј - вот ар ју сеинг, мам вот аре теј сеинг?...
ништо дете, ништо...
и ондак некако почињаме муабет за политика, војна...
вика другаркава...

- абе срамота, не им давате на шиптариве права...
и ние сите,заќутуеме...?
- а...?
вот ар ју сејинг, другаке ма...збунетост
- па така вика она, не им давате да се школуваат нивните деца на албански, ги угнетуете бре, ги тепате, не смеат да зборат шитарски, не им давате работа, и таа што им ја давате е најтешката што никој не сака да ја работи, они сиромаштија се...
а у право се вика луѓето...
- а...?
вот ар ју сејинг, другаке ма...збунетост
ду ју , па нели така, спик инглиш или мацедониан...?
- па така е вика, затоа ќе се бунат војна ќе прават...
кај нас у Австралија сите зборат на кој јазик сакаат, кој им е нивни , мајчин...

и така ние шокирани , по една голтка кој скопско, кој тиквешко удираме, ама горко некако на сите ни дојде...
- а бе другарке, ма не се тие шиптари,  туку Албанци...
си зборат они на Албански и си учат, не на шиптарски...
и од кај ти све ова бре, ти си тука родена, живееше тука, толку знаеш  ваљда...
- ма што има да знам, вика мај френд, секој ден си гледам БиБиСи, СиЕнЕн, таму све кажуваат, не лажат...

и си останавме ние подзинати...
убава беше скарата во Дојрана, стандардно, класика...
некако на сите ни се брзаше одеднаш да си одиме...
и она вика немало да седи долго тука, да земела некој документи, ја чекал бизнисот, и више не се ни враќа тука....
- ааа, што бизнис имаш, прашуеме...
- а бе две жени од Кореа, вика, ги земав, па идат чистат по куќи...
им купив она машина за чистење (незнам дали за метла збореше) и така вика, добро е се заработуе...
- браво мај френд, а ти и корејски знаеш, ја прашувам...?
- не бе вика, од кај да знам...
- а они македонски да не знаат...?
- не бе вика, што ти е на тебе, они учат англиски, на диво се уште ама ја тераме некако...

не ја прашав колку ги плаќа...
глупо ми беше...
којсумјас да поставувам глупи прашања...
то прашуваат само Балканци...
нејќам да се срамотам...
и така си се разотидовме, некако тивко, подзамислени...
си реков тогаш...
а бе којсумјас, итно да купуеш сателитска...
ебеш ти се друго...
СНН и ББС да си гледаш...
и не купив сателитска, пари се нема...
башка кај нас нема Кореанки па некој бизнис да свртам...

и еве сега нели на дијаспората глас и дадовме...
се сетив на мај френд...
за кого ли ќе гласа...
за шиптарите или за Албанците...
за ББС или за СНН...
за Македонија тешко дека ќе гласа...
не поддржува она недемократски и диктаторски режими...
но нека знае...

ние Македонците од Македонија...
во секое време и на секое место...
им го поддржуваме...
да, да, им го поддржуваме...
нивното право на глас...
за Македонија...
Да живее Македонија...

Изменето од којсумјас - 08.Мај.2011 во 08:53
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2011 во 00:24
Toa e samo eden primer na nekoja zhena... i da se generalizira spored nego ne e vo red.

Za lichnite politichki i verski ubeduvanja ne bi govorel, no zatoa bi posochil fakti vo provereni brojki:

Spored oficijalnite brojki evidentirani od Narodnata banka na Makedonija, minatata godina makedonskite iselenici imaat isprateno vo Makedonija 1 milijarda i 366 milioni evra. Toa znachi deka neoficijalno ovaa brojka e znachitelno pogolema.

No i ovakva kakva shto e, spored analizite na ekspertite, privatnite transferi na dijasporata se mnogu pogolemi od stranskite investicii vo tatkovinata i de fakto tie ja spasuvaat drzhavata od bankrot. So niv se brani stabilnosta na denarot i se krpi jazot vo platniot bilans shto se sozdava zatoa shto Makedonija uvezuva povekje otkolku shto izvezuva.

Spored analiticharite prilivot na gotovi pari od dijasporata e bukvalno podarok za drzhavata, a ovaa ne samo shto ne im posvetuva soodvetno vnimanie na iselenicite, tuku i ne naogja soodvetni mehanizmi i nachini ovie pari da se nasochat vo drzhavnata ekonomija.

Dokolku dijasporata ne beshe zhivotno zainteresirana za sostojbata na Makedonija veruvajte deka posochenata brojka nemashe da bide nitu priblizhno nakva kakva shto se sega.

Spored toa, dali navistina smetate deka najgolemiot investitor vo tatkovinata treba da bide zamolknat i deka ne treba da mu se dade povekje prostor i shansa za vlijanie vo opshatat politichko-ekonomska sostojba na drzhavata ?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
robert 22 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Март.2011
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај robert 22 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2011 во 01:21
дијаспората треба да гласа, но нејзиниот број на пратеници да не биде поголем од 5.
Потребни ни се, не за да ни ја креираат домашната политика, туку за да не поврзат со нашите и евентуално да помогнат во носење на СДИ во Македонија.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2011 во 17:01

за овој ли александар зборуваме или за нечиј друг братучедзбунетостОти ако е овој, човекот евлијателен во ВМРОнамигнување
Александар Николовски алфа и омега во ВМРО-ДМНЕ
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2011 во 20:40
Tokmu taka.
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2011 во 20:38

Toa e samo eden primer na nekoja zhena... i da se generalizira spored nego ne e vo red.

Не генерализирам...
си кажувам приказна...
а да ми објасниш Меси...
како од 5-600 000 илјадарки Македонци во дијаспората(ова од Wikipedia, не знам некоја официјална бројка)...
а пута 2-3, нели се оженија омажија...
за гласње се пријавија едвај 10-тина илјади, или помалку ќе беа...
парадокс, лага, незаинтересираност, манипулација...
може од се по нешто...
во принцип...
битно ли е...збунетост

Изменето од којсумјас - 10.Мај.2011 во 20:38
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2011 во 22:24
ednostavno e toa:

....gi zabole inomakedoncite za tatkovinata!
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2011 во 22:57
и...шо бидна со гласачите ни мили од дијаспората...се собраа ли бар стотина или јок?
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2011 во 14:24
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Не генерализирам...си кажувам приказна...а да ми објасниш Меси...како од 5-600 000 илјадарки Македонци во дијаспората(ова од Wikipedia, не знам некоја официјална бројка)...а пута 2-3, нели се оженија омажија...за гласње се пријавија едвај 10-тина илјади, или помалку ќе беа...парадокс, лага, незаинтересираност, манипулација...може од се по нешто...во принцип...битно ли е...збунетост

Probemot e shto mozhnosta za biranjeto beshe obelodeneta bukvalno 5 minuti do 12 chasot so postavanje uslovi (poseduvanje vazhechki pasosh, glasanje samo so lichno doagjanje vo konzularno ili ambasadorsko pretstavnishtvo...) shto potpolno ja iznenadi dijasporata i ja zatekna nepodgotvena za takvo neshto.

Znachi ovaa informacija ne stigna balgovremeno do najgolemiot broj iselenici, a onie koi doznaa za nea nemaa nitu teoretsko vreme da gi stokmat svoite dokumenti (shto bara povekje vreme otkolku zakonski predvideniot termin za prijavuvanje). Vakvite neshta treba da se objavuvaat mnogu porano i da se organiziraat na podrug nachin.

A seto toa se sluchi bidejki partiite vo Makedonija voopshto ne gi interesira dijasporata kako takva, tuku mozhnosta za sebe da prigrabat nekoj glas povekje. Poradi toa, bez nikoj da znae, VMRO-DPMNE skoro pred dve godini si odbra svoj chovek od Kanada bez da gi informira iselenicite za toa, si go povika vo Makedonija za da go obuchuva za novoto mesto i sega preku izigruvanje na formalno intervuijranje si go izbra za svoj kandidat od Sevena i Juzhna Amerika barajkji emigracijata da glasa za nego. Toa shto chovekot nikogash ne bil involviran vo dijasporata, nikogash ne bil chlen na nitu edna nejzina organizacija, toa shto nikoj ne znae za nego, voopshto ne e vazhno za VMRO bidejki nim im treba samo kako svoj doveritelen chovek koj kje sedi vo parlamentot kako glasachka mashina.   

I toa e onoa shto ja rezignira i razluti djasporata. Od vetuvanjeto deka kje dobie svoj nezavisen glas vo parlamentot se dojde do iznudno manipuliranje so nejzinite glasovi za potrebite na partiite vo Makedonija.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2011 во 19:31
...najverojatno  treba i (debela)dnevnica da im platat,...i patni troshkovi...komplet,

...za da ''otidat'' povekje  glasovi?намигнување
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.