IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Слобода на медиумите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Слобода на медиумите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 22>
Автор
Порака
pravicen Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 03.Мај.2011
Статус: Офлајн
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pravicen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2011 во 21:37
se poloso i poloso stanuva dojdovme vo vreme koga novinarstvo da se izbere kako profesija treba da znaci junastvo, da znaci deka ne treba da podlegnuvas pod pritisocite na bilo koja vlast, da bides cenzuriran vo nasoka na iskazuvanje na svoeto kriticno mislenje toa namesto da bide vodilka na opstestvoto napred (se razbira ako e soodvetno argumentirana) toa na nasite vlastodrsci im smeta. Sekoja cest i na Dnevnik sto uspea pleada na kolumnisti da gi izfrli podlegnuvajki na vladinite pritisoci lugje koi nezavisno koja vlada bila vo poslednite 20 godini ucestvuvale vo kreiranjeto na tirazot na vesnikot uste od pocetocite i luge koi bile kriticari na sekoja vlast.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2011 во 22:57
Originally posted by pravicen pravicen напиша:

se poloso i poloso stanuva dojdovme vo vreme koga novinarstvo da se izbere kako profesija treba da znaci junastvo, da znaci deka ne treba da podlegnuvas pod pritisocite na bilo koja vlast, da bides cenzuriran vo nasoka na iskazuvanje na svoeto kriticno mislenje toa namesto da bide vodilka na opstestvoto napred (se razbira ako e soodvetno argumentirana) toa na nasite vlastodrsci im smeta. Sekoja cest i na Dnevnik sto uspea pleada na kolumnisti da gi izfrli podlegnuvajki na vladinite pritisoci lugje koi nezavisno koja vlada bila vo poslednite 20 godini ucestvuvale vo kreiranjeto na tirazot na vesnikot uste od pocetocite i luge koi bile kriticari na sekoja vlast.

Фрчко и Жарко критичари на било која власт? Фрчко кандидатот на СДСМ за претседател па ја критикувал истата власт? Мора да сум пропуштила нешто...збунетост

Инаку си во право, поради објективност, треба да се каже дека денес новинарите во Македонија страдаат од политички притисоци од сите партии. Од власта веќе се знае: се купуваат со платени реклами, се уценуваат и се привлекуваат медиумите и новинарските потрчковци на своја страна. Од опозицијата се користат за расчистување на сметки со политичките противници, како што денес си признаа и самите новинари. Не знам дали сте ја пропуштиле изјавата на Александар Чомовски, пред некој месец, кој јавно ги повика и Груевски и Бранко, подеднакво, да ги тргнат рацете од телевизијата. Што се потврди и со ставањето на двајца новинари од телевизијата на кандидатска листа на пратеници на СДСМ. И не е прв пат новинари да стануваат пратеници, партиски и владини портпароли, државни функционери и сето тоа се разбира поради блиски врски со партиските елити и одработување едни за други. Така наместо критички настроени медиуми, најчесто се сведуваат на платени одработувачи за една или друга партија/елита.

Впрочем новинарите преку нивното здружение и синдикат денеска најубаво си кажаа од што си патат. Се си мислам дека и оваа изјава ќе си остане само декларативна:

„Партиите да престанат да се мешаат во работата на медиумите и да ги остават слободно да работат. Сопствениците на медиумите да не ги претвораат во мегафони на партиските и бизнис центри на моќ. Уредниците да застанат во одбрана на професијата и на новинарите и да се придржуваат кон професионалните стандарди и етиката. Во спротивно, јавно ќе ги именуваме тие кои ја убиваат смислата на новинарството“, порачуваат тие во заедничката изјава, по повод Светскиот ден на медиумите.

И уште еден феномен што ги тишти медиумите, ги намалува тиражите на весниците па и вработените во редакциите е интернетот и онлајн информацијата. Медиумите се свесни за тоа па обрнаа многу внимание на нивните онлајн изданија и веб портали. Читателот презаситен од плукачко новинарство, полно со говор на омраза почна да им врти грб на медиумите и новинарите кои тоа го застапуваат и промовираат. Се бара чиста информација, објективна критика, незатруена со личноста на новинарот. Се друго е чист сеир.

Медиумите кај нас во моментов се во најтешката фаза на преродба. Насекаде во приватната конк*ренција опстанува само квалитетот, па ќе видиме што ќе произлезе од медиумсково лудило.

Изменето од Анастеа - 03.Мај.2011 во 23:36
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2011 во 01:49
џабе е било каква дискусија на оваа тема, медиумите сами си се виновни што се наоѓаат во ваква ситуација, наместо на мене некој да ми пренесе нормална и точна вест јас во секој медиум гледам огромна доза петлови борби меѓу ВМРО и СДСМ...

и не зборам за колумни и лични изразувања на одредени новинари, зборам за пренесување на обична вест, без ни најмал коментар или пристрасност што треба да се пренесе според информациите со кои располага... ако таквите вести ни се во ваква состојба, тогаш не можам ни да погледнам кон било каква колумна, да не збориме колку плитки и дебилни се некои колумни напишани од новинарчиња кои не знаат ни наслов да пишат ко што треба
а и сеуште не сум видел некое квалитетно интервју ниту пак дебата со авторитетни личности кои според струка и знаење се способни да дадат мислење на одредена тема, кое е комплетно самостојно

кај нас секој репортер се претвори во фудбалски коментатор кој навива за омилената репрезентација, а А1 и Сител уште малку и во временската прогноза и спортските вести ќе вметнат партиска политика... едноставно глупаво е тоа и непотребно се врежа во нашите медиуми

медиумите сами одбираат како ќе се организираат, кај нас одбираат да зафаќаат страни поради профитабилноста, а после не им одговарало што биле спречувани од политичката ривалска страна, без разлика дали било тоа власта или опозицијата, сами забегаа во непотребни води и покрај тоа што и без многу изигрување мангупи, можеа да си останат успешни медиуми

размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2011 во 01:52

Одличен пост zabegan! Се што кажа е недвосмислено точно, од почеток до крај!

Нашиот народ не за џабе рекол: Кој со ѓаволот тивки сади-од главата ќе си ги удри.

Жалното е што, на сите тие нешта, жртва е обичниот граѓанин, кој не може да создаде реална слика за обични нешта и се што гледа, гледа низ приозмата на искривоколченото толкување на медиумите.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2011 во 02:20
и не ми е јасно како очекуваат медиумите да има се дава слобода и легитимноста, ако зборат буквално што им падне на памет, и да баталиме политика, да погледнеме основни информации кои ги даваат при пренесување на вест, кои се различни во секој медиум, а некои воопшто немаат ни смисла и се бизарни и смешни
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2011 во 23:56
валјда овие повекје знаат!

...масхалаааизненадување...100-то место !аплауз

...усхте малку и северна кореја ке ни го гледа,....грбот!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Klucarot Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Април.2011
Поени: 47
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klucarot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 20:58
Ѕинго и Борис Стојменов се на пратеничките листи на ВМРО ДПМНЕ .... зарем тоа не кажува доволно за вмешаноста на медиумите во политиката . Оние кои што работат како што им е наложено дури домиваат и пратенички имунитет како награда  ... мене ми изгледа како акција за спасување доколку потклекнат на престојните избори 
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 21:57
Originally posted by Klucarot Klucarot напиша:

Ѕинго и Борис Стојменов се на пратеничките листи на ВМРО ДПМНЕ .... зарем тоа не кажува доволно за вмешаноста на медиумите во политиката . Оние кои што работат како што им е наложено дури домиваат и пратенички имунитет како награда  ... мене ми изгледа како акција за спасување доколку потклекнат на престојните избори 
е добро де, и од А1 има на СДСМ, не знам до кога намеравате да се натегате сите вака, нема смисла...
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 22:29
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

е добро де, и од А1 има на СДСМ, не знам до кога намеравате да се натегате сите вака, нема смисла...

Ааааа не- тука нема равенство.изненадување
Сопственик на телевизија и новинари од телевизија не е исто.
Новинари одамна имаме во политика- куп порпароли се новинари.
Новинарот не може слободно да каже што сака, ама газда може да нареди што да се каже.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2011 во 22:44
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Ааааа не- тука нема равенство.изненадување
Сопственик на телевизија и новинари од телевизија не е исто.
Новинари одамна имаме во политика- куп порпароли се новинари.
Новинарот не може слободно да каже што сака, ама газда може да нареди што да се каже.

потејто патато, исто е, збориме за медиум, во кој спаѓаат и газда и новинар
Кон врв
DameMak Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2009
Поени: 617
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DameMak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2011 во 14:39

Ааааа не- тука нема равенство.изненадувањеСопственик на телевизија и новинари од телевизија не е исто.Новинари одамна имаме во политика- куп порпароли се новинари.Новинарот не може слободно да каже што сака, ама газда може да нареди што да се каже.

И да си газда на медиум, и да си новинар - имаш уставно право да се ставиш на некоја гласачка листа.

Бидејќи НЕМА независни медиуми и новинари, беспредметно е за тоа да се дискутира. Според мене многу поважно е законски да се бара ОБЈЕКТИВНОСТ во информирањето, а не независност која не може да постои.

И тука би можел да се примени законот (и за едни и за други газди и новинари). ОБЈЕКТИВНОСТА (т.е. дали е вистинито она што било изнесено во медиумот) се мери, се докажува, и за тоа може и некој да биде осуден.
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2011 во 15:07
 ovie od DZHKLJ 1 znaat kade se locirani vo studio ili sega prijatno vreme pa malku i nadvor boja da gi fane zsh posle izbori ni sami neznaat kj ke bidatнамигнувањеплазење
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2011 во 15:29
Originally posted by DameMak DameMak напиша:

Ааааа не- тука нема равенство.изненадувањеСопственик на телевизија и новинари од телевизија не е исто.Новинари одамна имаме во политика- куп порпароли се новинари.Новинарот не може слободно да каже што сака, ама газда може да нареди што да се каже.

И да си газда на медиум, и да си новинар - имаш уставно право да се ставиш на некоја гласачка листа.

Бидејќи НЕМА независни медиуми и новинари, беспредметно е за тоа да се дискутира. Според мене многу поважно е законски да се бара ОБЈЕКТИВНОСТ во информирањето, а не независност која не може да постои.

И тука би можел да се примени законот (и за едни и за други газди и новинари). ОБЈЕКТИВНОСТА (т.е. дали е вистинито она што било изнесено во медиумот) се мери, се докажува, и за тоа може и некој да биде осуден.
па во објективноста е независноста и обратно, како очекуваш медиум кој е зависен од некого да даде објективно мислење или да пренесе вест ко што треба?

Изменето од zabegan - 07.Мај.2011 во 15:31
Кон врв
Klucarot Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Април.2011
Поени: 47
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klucarot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2011 во 18:26

[QUOTE=Klucarot]Ѕинго и Борис Стојменов се на пратеничките листи на ВМРО ДПМНЕ .... зарем тоа не кажува доволно за вмешаноста на медиумите во политиката . Оние кои што работат како што им е наложено дури домиваат и пратенички имунитет како награда  ... мене ми изгледа како акција за спасување доколку потклекнат на престојните избори 
е добро де, и од А1 има на СДСМ, не знам до кога намеравате да се натегате сите вака, нема смисла...[/QUOTE

Ако мислиш на Сафет Бишевац ,мислам дека човекот е активен уште многу одамна во бошњачката партија но сега е малку актуелизирано тоа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,137 секунди.