IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 119120121122123 184>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2011 во 10:33
Originally posted by aLbaneso aLbaneso напиша:

Ah bre luge edno mora da svatime, ama aj se cini deka sakame da ziveeme nadvor od realnosta UTOPISTI i toa golemi imalo vo ova parce zemja

Токму за ова претходно зборувавме јас и забеганиот.
А само за еден момент „македонците“ да се замислеа да бидат како грците, па сите да имавме еден заеднички став по однос на ова прашање, ова немаше да изгледа како утопија!
Но, тоа е реалноста кај нас. Во ниту еден момент некои кај нас неможат да се почувствуваат како македонци. Се, се, само македонец никако. Во никој случај.
Ни’ преостанува само надежта дека сепак и покрај сите непријатели, на крајот кај македонците ќе преовладее оној исконски нагон за опстојување.

Изменето од Zlatnik - 06.Април.2011 во 10:34
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2011 во 12:33
Секогаш имало такви кои биле подготвени да се разнебитат заради кило урда или “подобар живот“. Покрај таквите има и други врсти кои Македонија никогаш не ни ја сметале за своја.

Таквите можат многу лесно да се распознаат, пропагираат реалност, утопија, даваат “добронамерни“ совети....

Туку некој арно рече, ние не патиме од Грците, туку од идиотизам.

Охрабрувачки е што сепак идиотите се во помал број.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2011 во 13:20
pa, ne se raduvaj prebrzo...idiotite se vo ogromen broj  vo zemjava ,
..barem, onie na koi shto zabegan-ion misleshe,да
...samo shto nekoi ne mozat da razberat shto nekoj drug kazuva ,...tuku samo onaka na slepo ke izvadat ponekoj izraz ili zbor od niv,.....i na svoja golema radost!

...inache ,...ne znam shto vishe se palamudi vo zemjava za toa ime ,..pa , daj be raspishi referendum i ....mirna glava ,...na site!

...a , ne nekoj da kazuva prikaski deka narodot ke gladuval, ama imeto nema da si go dadel ,

...poziva izrechena glupost, zdravje!...duri i za ovie prosttori.изненадување

...inache , da  e nekoj tolku siguren vo toa ushte odamna bi gi prashal lugjeto...a, ne tuka da mi treskaat gluposti od tipot,...da ne se rasfrlalo pari za toa,
......zarem tuka,...vo najekonomichnata  zenmja na svetot?смеење
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2011 во 13:30
мислев на целиот идиотизам општо во државата, од една страна имаш луѓе кои цела држава заедно со името ќе ја продадат за бољи живот, од друга страна имаш луѓе што се лупаат во гради за тоа колку големо и епско ни било името и не требало да се манипулира сао него, зато референдум е осетлива работа, од една страна затоа што нема едногласност на народот, од друга страна што ако се гласа, секој ќе си гласа според некои свои хирови и сфаќања и што нема рационално размислување на масите, туку само глупости
навистина ми е жал што немаме соодветно образована и способна политичка фела која може да се посвети целосно на вакви проблеми и да го донесе најсоодветното решение и што баш поради нивниот идиотизам пак, сиот проблем на крај мора да го сведуваме на референдум, а некој да си ги исчисти рацете од сето тоа и да ни исчезне од пред очи како тоа да не било негова одлука

Изменето од zabegan - 06.Април.2011 во 13:31
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2011 во 17:21
Originally posted by brza brza напиша:

...samo shto nekoi ne mozat da razberat shto nekoj drug kazuva ...

Замисли, во нешто се согласуваме!среќада
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2011 во 11:07

Не можам да замислам на било кој политичар (па колку и хипотетички да го поддржувам), да му дадам право да одлучува за името на државата, според негови лични проценки. И притоа, доколку реши да го менува, да не го ни праша македонскиот народ дали би се согласил на некаква евентуална промена.
 не%20знам

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2011 во 17:58
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Не можам да замислам на било кој политичар (па колку и хипотетички да го поддржувам), да му дадам право да одлучува за името на државата, според негови лични проценки. И притоа, доколку реши да го менува, да не го ни праша македонскиот народ дали би се согласил на некаква евентуална промена.
 не%20знам

во ред, еве да речеме дека за вакви прашања од национален карактер е потребен референдум, исто како што имало и претходно

но не знам зошто не треба да бидат одлуките во рацете на политичар? нас реалноста ни е таква што немаме политичари кои се способни за политика, и од друга страна пак, со нашата инертност ги охрабруваме да си дозволуваат било какви одлуки според личен вкус
извинете ако ви го навредам премиерот, ама боксер со економски факултет не може да одлучува за вакви прашања на кои треба да им се посвети многу внимание и да им се пристапи сосема аналитички и реално од сите аспекти, искуства и предвидувања
и на крај, се излегува со резултатите од анализата, се споредуваат сите решенија, со нивните предности или проблеми и се донесува крајна одлука според решението што најмногу одговара, притоа мора да биде целосно информиран и народот, ако ништо друго, барем да биде свесен за начинот на одлучување и да може да се вмеша доколку мисли поинаку
за жал на политичари како нашите, не смееме да им даваме вакви одлуки...
но од друга страна, пак, многу е осетливо да му се даваат такви одлуки на народот со референдум од повеќе аспекти, про, не може на пример аргат кој појма си нема од било каква наука, да пресуди која одлука е најдобра, нити партиски изманипулиран ум, ни запален патриот, ни гладен бездомник, едноставно треба разумна образована наија за такво нешто
плус, не смее да се заборава фактот дека право на глас мора да има целото македоско население, без разлика на национална припадност, што е погубно сметајќи дека го има во голем број

не знам навистина, според мене ни референдум, ни политичар не ми одговараат, јас лично си имам зацртано според мене кое е најдбро решение, но во оваа држава не живеам само јас...
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2011 во 18:51
Поезијата е многу романтична ствар...
Реалноста...
е таа не е баш секогаш таква...
па така...

не ми е јасно, како веќе и на секое мало дете не му е јасно...
името ќе се смени...

вака или така, на референдум или не...
наместен или не...
за ваква, таква или онаква употреба...
ќе се случи...

а поети...
секогаш ќе има...
и некои велат, дека поетите...
живеат уствари во свој свет...

Изменето од којсумјас - 07.Април.2011 во 18:52
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2011 во 23:02
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

не ми е јасно, како веќе и на секое мало дете не му е јасно...
името ќе се смени...

Денеска слушам и не ми се верува ..кај бумбарката една госпоѓа  еуфорична што демек не поканиле за преговори за апликација за во ЕУ..откако ја исфали владата за својата заслуга за сето ова...онака узгред кажа ....е малку не чини што ја избришаа придавката МАКЕДОНСКИ..ама ај ќе дојде време кога и тоа ќе се среди.
Едно пола саат анализирав што кажа женатазбунетост
Дали има толку луге кои навистина не разбираат дека тоа е страшно или и не им е важно. тага
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2011 во 23:29
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

не ми е јасно, како веќе и на секое мало дете не му е јасно...името ќе се смени...

Денеска слушам и не ми се верува ..кај бумбарката една госпоѓа  еуфорична што демек не поканиле за преговори за апликација за во ЕУ..откако ја исфали владата за својата заслуга за сето ова...онака узгред кажа ....е малку не чини што ја избришаа придавката МАКЕДОНСКИ..ама ај ќе дојде време кога и тоа ќе се среди.Едно пола саат анализирав што кажа женатазбунетостДали има толку луге кои навистина не разбираат дека тоа е страшно или и не им е важно. тага

Госпоѓата мислела на ова:

EП ја усвои резолуцијата за напредокот на Македонија , но без терминот „македонски“ за официјалниот јазик на Република Македонија.

---------------------

Не знам како може некои личност да кажат малку не чини за вакво нешто. Ова е напад врз македонскиот идентитет, на што македонскиот јазик е столб, а за некои тоа е мало нечинење.

А во однос на ЕУ, подобро ќе и е да се занимава со се поголемиот број земји кои бараат помош поради финансиски крах, отколку да се меша онаму каде што не и е местото. А со текот на времето на ЕУ проблемите ќе и се зголемуваат, особено во јужниот дел, кој со напливот на имигранти, мошне брзо ќе и стане проблем, од кој нема да може лесно да се извлече.

И потоа некој не убедува дека македонскиот идентитет не бил проблем, а како врв на се, сакаат народот да има добри намери кон таа институција.

Изменето од Македон - 07.Април.2011 во 23:33
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2011 во 23:37
Е па зошто напишав  дека пола саат се чудев, се нервирав и си мислев дали не разбираат што значи бришењето на придавката македонскитага
Кој е тогаш поканет...која земјазбунетост
Да не бидам погрешно разбрана-не осудувам ни влада ни опозиција, за жал никој не е крив (имаат одговорност за нивните меѓусебни препукувања) ама зарем некој може да замижи пред реалноста дека со ова е направен првиот чекор кон бришење на идентитетот и јазикот.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2011 во 23:37
не ми е јасно, како може да менуваат други имиња поврзани со идентитетот, ако не е решен проблемот со државното име?
не може државата да има едно има, а нејзиниот домашен матичен јазик да има друга придавка, тоа е најголема глупост со името што ја имам слушнато (плус, да не зборам за апсурдни барања да менуваме разни термини кои ги користиме ние)
значи се зависи од името, какво име, таков јазик

туку има и една друга работа, за државното име имаа политички, територијални и не знам какви оправдувања грците, каква врска има јазикот со сето тоа?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2011 во 23:42
место македонски е ставено официјалниот или државниот  јазик, мислам дека така нешто бешетага
која глупост, па според уставот кој е официјален јазикзбунетост

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2011 во 23:54
глупости, глупости глупости глупости лутина

како може воопшто да се дозволува вакво нешто???
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 119120121122123 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.