IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Филозофирај
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Филозофирај

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5859606162 82>
Автор
Порака
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2011 во 02:39
Originally posted by Kali Kali напиша:

Премногу се зборува за живеењето во сегашниот миг, помалку и трендовска филозофија постанува, што и не е така лошо, можеби е тоа начин на наше духовно отворање во овој 21 век...ама јас сепак се прашувам...како тогаш е можно толку многу луѓе денес да не се свесни за своите чувства, за своите потреби, и сл.? Чувствуваат бол и тага, а не се свесни за тоа....се расплакуваме на некој филм, а воопшто не сме свесни за тагата која ја носиме во себе и колку самите ние во моментот се чувствуваме тажни. Некои луѓе пак одат во други крајности...дали живеењето во сегашниот миг значи негирање и повлекување од социјалниот живот, од професионалната реализација, од успехот, од љубовта, од семејството? Оти тоа се сите его потреби и карактеристики: а кој може, или зашто би се откажал од нив, за да каже дека живее во сегашниот миг? Мојата поента е....за да живееш во сегашниот миг, и бидеш тоа што СИ...не мораш и не смееш да го отфрлиш, или закопаш егото. Потребно ти е.Ќе се навратам и на тоа што сакав да го кажам за моќта и значајноста на спомените и сеќавањата, на планирањето: мислев Меси на многу повеќе од само практичност во нашето секојдневие...

Свесни сме, дури и повеќе од свесни. Само не сме свесни дека ги има во голем број оние кои ни кажуваат дека не сме свесни.

И чудна работа, сите тие работи кои вределе во тој момент да се доживеат ги памтиме. Ако се водам по таа логика дека моментот, дека животот е само и само сега, тогаш не би требало ништо да памтам, не би требало да постојат моменти кои ќе ми даваат сила, кои ќе ме потсетуваат што сум бил во предходниот момент, во минатото. Ама јас ги памтам сите тие мигови и драги ми се истите мигови. Барем јас така се чувствувам, не знам за вас.

Изменето од Anarchy - 22.Март.2011 во 02:41
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2011 во 14:29
Minatoto ne deka ne postoi, toa postoi no samo vo nashiot um - ne e zhivo kako shto e toa segashniot mig(po mene toa ne nikakva trendovska filozofija). Toa mozhe sekoj chovek da go pochuvstvuva.

Da zhiveesh sega, ne znachi nishto da ne te interesira i nishto da ne planirash, ne znachi "da go pushtish mozokot na pasenje"! - tuku naprotiv,- shto i da pravish, toa go pravish so poinakov kvalitet(mnogu pouspeshno,poefikasno).

eve nekolku ednostavni primeri:
Odish vo banjata i se tushirash i ako so pametot si na nekoe drugo mesto i vreme, mozhe da ti se sluchi kosata povekje pati da ja plaknesh a da voopshto ne si ni stavil shampon ili chorbata shto ja gotvish (ako ne si buden), da ja zasolish nekolku pati ili vratata po nekolku pati proveruvash dali e zakluchena i sl...mozhete da nasetite kako bi bilo so "poslozhenite raboti"...

Nesomneno zhiveenjeto vo sega e mnogu pokvalitetno i pozhivo - duri i planiranjeto za utre i sekjavanjeto za vchera(koe sekogash e sega) e mnogu po kvalitetno i posvezho...

Mozhebi zborot sega e dosaden zbor ama prashajte se komu???

Изменето од viktorija123 - 22.Март.2011 во 14:35
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2011 во 20:43
Od shto chovek mozhe da umre vo divinata?
Od sram!
Vo sekojdnevniot zhivot slihno mozhe da mu se sluchi
na onoj koj ne e prisuten vo segashnosta, pa mozhe da
dojde do rushenje na iluzijata i toj kje bide izguben vo "divinata"... i taka kje umre od sram,
ne znaejkji deka mozhe da umre i od smeenje...

Изменето од vanesa - 22.Март.2011 во 20:44
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 16:52
Секако дека сегашниот миг и присутноста во него е скапоцен, вистински и она што сме намигнување...но јас сепак се прашувам.... како изгледа -будноста- во сега и овде, ако се друго наше, во нас и околу нас, пред нас, позади нас, емоција, мисла, верување, сеќавање, желба....го нарекуваме...- илузија? 
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 17:14

... togash svetot ne ni izgleda( vaka ili taka ) tuku e takov kakov shto E.

Изменето од viktorija123 - 23.Март.2011 во 17:18
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 17:18
sekogas koga ke go vklucime nasiot mozok so edno "no" vleguvame niz negovite hodnici,a tamu nema prostor za dusata...

ONA SEGA NE E DA GO MISLIS,TUKU DA GO DOZIVEES!

...let it flow,let it goсреќа
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 17:24
obichno lugjeto ne uspevaat tokmu na rabot na uspehot., zatoa vnimavaj na krajot isto kako i na pochetokot
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 20:06

Секако дека сегашниот миг и присутноста во него е скапоцен, вистински и она што сме намигнување...но јас сепак се прашувам.... како изгледа -будноста- во сега и овде, ако се друго наше, во нас и околу нас, пред нас, позади нас, емоција, мисла, верување, сеќавање, желба....го нарекуваме...- илузија? 

Јас би ти предложил поимот `будност` да го замениш зо поимот `свесност` пред се поради фактот дека секој може да биде буден ама не секој може да биде свесен.

Најпознатата зен приказна е за одразот на месечината на површината на реката која непрекинато тече. Сепак месечината сјае и никаде не оди , она стои но се движи. Реката никогаш не тече наназад , водата тече и тече...а месечината стои.
Во поблематична ситуација соочени во секојдневието умот мора да биде налик на месечината додека времето и телото се движат како водата во реката.

Во врска со `нас , се околу нас , емоции верувања ,сеќавања и останати наброени поими ЈАС не ги кфалификувам како илузии и мене би ме интерсирало логично објаснување од некој шо мисли спротивно.
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 20:30
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Во врска со `нас , се околу нас , емоции верувања ,сеќавања и останати наброени поими ЈАС не ги кфалификувам како илузии и мене би ме интерсирало логично објаснување од некој шо мисли спротивно.

И јас цело време тоа го прашувам.....?

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 20:56

Јас би ти предложил поимот `будност` да го замениш зо поимот `свесност` пред се поради фактот дека секој може да биде буден ама не секој може да биде свесен.

Se slozhuvam so ova... edno vreme jas se izrazuvav tokmu taka, no doagjav do momenti koga ne mozhav poprecizno da se izrazam na toj nachin ili ne bev tochno razbiran.

Imeno, vo makedonskiot jazik terminot "svest" se koristi za povekje neshta, a na angliskiot, na primer, postojat conscience (consciousness) i aware (awareness).

"To be conscience" ne e potpolno isto so "to be aware". Kaj nas i dvete neshta bi se rekle "da se bide svesen". na anglizki mozhesh da kazhesh "he is conscience, but not aware of ...". Na makedonski jazik bi bilo "toj e svesen, ama ne e svesen za ...". Mozhebi najblisku bi bilo "toj e svesen, ama ne uviduva...".

No problem e deka terminot "uviduva" ne e se koristi tolku chesto i malu e neprikladen za vakvo govorenje... ako za "to be aware" velime "da se bide uvidliv" ne znam kolku lugje bi ja razbrale poentata (veruvam deka povekjeto pod "uvidliv" bi podrazbrale "da se ima dobri maniri, dobar odnos").

Ako ima nekoj koj znae podobro okolu makedonskata termonologija, go molam da posochi soodvetni zborovi koi bi go zbogatile nashiot rechnik i bi ne postavile na isto ramnishte vo nash*te diskusii.

Изменето од Messenger - 23.Март.2011 во 21:12
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 21:03

И јас цело време тоа го прашувам.....?

Ne znam kolku sum kvalifikuvan da razjasnuvam, no mislam deka dovolno dolgo imame govoreno na forumov za da dojdeme do nekoi zakluchoci.

Imeno, Svetot ne e iluzija. Postoenjeto ne e iluzija. Nie ne sme iluzija.

Naheto interperetiranje za Svetot, postoenjeto, pa i nas samite e iluzija bidejki toa nikogash ne e e Vistinata, tuku nashe tolkuvanje za nea spored limitaciite na nash*te percepcii, nasheto znaenje, iskustvo, tradicii, veruvanja...

Spored toa, onoa shto nie smetame deka e Svetot i s'e onoa okolu nas, vo sushtina e nasha konstrukcija i kako takva e nasha iluzija. So drugi zborovi, toa ne e Svetot tuku nasha slika ili razbiranje za nego.

Kazhano so onaa makedonska terminologija "nie sme svesni (ne sme vo nesvest), no nemame visitnski realen uvid" bidejkji nashiot um pravi nekoja negova proekcija bazirajkji se na negovata obrabotka na dobienite informacii od nash*te chula i od dotogashnite steknati iskustva i znaenje.

Toa znachi deka kako shto kje se menuvaat znaenjata, iskustvoto i percepciite taka kje se menuva i nasheto interpretiranje na realnosta okolu nas.

Se nadevam deka uspeav da dadam objasnuvanje na najkoncizen nachin.

Изменето од Messenger - 23.Март.2011 во 21:15
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 22:16
Изгледа јас не се изјаснив доволно за поимот `свесност`.
Сакав да објаснам состојба на умот во која без многу напор ќе можеме да го забележуваме животот околу т.е. состојба на `мислам неразмислуваќи` можеби некоја состјба на умот која едниствено се постигнува за време на медитација и да не гњавам многу кој не ме разбира нека го провери потписот на renatax.

Во врска со дебатата околу вистината еднаш имаме разговарано околу тоа и не би сакал пак да навлегувам во таков раговор. Јасни ми се твоите ставови и јас не ги прифаќам како такви.
Се што доживувам е вистинито пошто сите сетила ми се уклучени како потпора за докажување на истото.
Ти викаш дека вистината е договрена работа А јас викам дека констатацијата на договореното е вистина барем за мене .
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2011 во 22:56
...kako samo uspevate da gi cuvate site tie nevaznosti vo glavataзбунетост

Mi izleguva edno prasanje vo glava,pa ke go podelam so vas....

Koga nekoja promena e osoznaena i doziveana,zosto seuste ja cuvame vo glavata?

Zarem ne treba da stane del od nasata dusa?

“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2011 во 03:40

А јас викам дека констатацијата на договореното е вистина барем за мене .

Jas vo potpolnost se slozhuvam so toa.

Konstatacijta na dogovorenoto e subjektivna vistina.

Изменето од Messenger - 24.Март.2011 во 03:40
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5859606162 82>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.