IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Фото клетка
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Фото клетка

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Фото клетка
    Испратена: 19.Март.2011 во 21:46
Здраво!
Дали има некој искуство во работа со повеќе блицеви но активирани со фото клетки?
Имам два проблема. Едниот е што блицот го активира само еднаш, а вториот е што никако неможам да ја уловам/искористам светлината од блицот активиран со фото клетката.
Првиот проблем ми е решлив, ќе земам друг блиц кој ќе може да се активира повеќе пати, но вториов....збунетост
Се работи за Canon-ов блиц и апарат. Пробав со синхронизација на прва завеса, на втора завеса... резултати нема. Модови програм, мануелен, Tv, Av.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 22:01
Pa sigurno e taka koga master blicot (toj na kamerata) ti e staven na avtomatika.

Togash toj prvin frla pre-flash za da odredi kolku svetlina kje bide potrebna za osvetluvanje, ovoj pre-flash go aktivira sporedniot blic preku foto kjelijata, pa potoa koga master blicot kje ja frli svojata svetlina i kamerata kje ja otvori zavesata pred foto senzorot sporedniot blic kje bide iskluchen.

Za da fotografirash na ovoj nachin treba da minesh na potpolno manuelen mod na rabota koj kje onevozmozhi pre-flash od glavniot blic.

Изменето од Zoran K - 19.Март.2011 во 22:02
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 22:09
Заборавив да пишам, како мастер блиц го користев тој вградениот во апаратот. изненадување А тој нема можнос да се подеси мануелно. тага
Значи чаре уште еден блиц за експериментирање. среќа
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 22:17
Mora da mozhe da se stavi vo manuelen mod na rabota.

Prochitaj go upatstvoto za rabota so kamerata, rubrika "Kako se koristi vgradeniot blic na kamerata" i kje najdesh kako da gi menuvash site modovi na blicot.
Кон врв
ceko Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2009
Поени: 26
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ceko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 01:06
pretpostavuvam deka ne isprobuvas so dslr....i problemot bi go lociral vo toa sto blicot od samiot aparat ti trepka najverovatno dva ili tri pati...i se gubi efektot od aktiviranje na bilo koj nadvoreshen blic.....jas isprobuvav so canon a460(idiotce)...i u princip ne mi profunkcionirala taa vrska megu idiotceto i fotokletkata na eksterniot blic...
Кон врв
metomax Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Февруари.2010
Поени: 89
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај metomax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 16:48
Jas slikam so tri foto kletki namesteni na tri stari ruski blicovi,e sega toj sto e vgradeniot blic na kamerata ne ti vrsi rabota, bidejki ne e dovolno jak za da gi pobudi fotokeliite,a plus ti e direktno nasocen kon predmetot sto go fotografiras i ke ima golemo vlijanie na stranicnite svetla,kaj mene vgradeniot blic voopsto ne gi pobuduva kletkite,zatoa jas imam master blic staven na aprataot i pod agol direktno kon edna od keliite i taka site 3 se vklucat,a i ovoj odozgora na aparatot ne smeta taka,po mene ti fali pogolem blic za da gi pobudi drugite kletki
pozdrav
http://metomax.110mb.com/
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 18:28
metomax, siguren si za ova shto go govoish?

Te prashuvam zatoa shto ako eden minijaturen vgraden blic od idiot kamera mozhe da gi aktivira sporednite blicevi so svoeto svetlo, kako ne mozhe toa da go napravi posilen vgraen blic od DSLR ?

Ili mozhebi imash slabo osetlivi foto-kjelii kako trigeri na blicovite? Drugata mozhnost e deka blicovite se staveni na pogolema oddalechenost i fotokjeliite ne se svrteni kon fotoaparatotot. Sepak optichkoto trigeruvanje na blicevi ne e predvideno za pogolemi rastojanija i potskrieni pozicii na fotokjeliite.

Mene do sega ne mi se sluchilo neshto takvo. Imeno, edna od prichinite shto se razvija bezzhichnite radio trigeri beshe i faktot shto profesionalnite fotografi ne sakaa nivnite svetla da bidat aktivirani od svetlinata na blicovite na drugite lugje.

Изменето од Zoran K - 20.Март.2011 во 18:29
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 18:36

Кај мене блицот од апаратот ја активира клетката, проблем е што неможе да се намести мануелно. Инаку се работи за EOS 40D Canon.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 19:04
Ne koristam Canon DSLR-i, pa ne mozham tochno da ti posocham shto da napravish, no generalno kazhano, otidi vo opciite za blicot, pobaraj manuelno odreduvanje na silinata na frlanje na svetlina (onamu kade pishuva kako se podesuva slow-sinc, front curtain, back curtain...). Tamu kje najdesh opcii za frlanje svetlina so polna sila (1/1), polovina (1/2). chetvrtina (1/4) i t.n. s'e do najmalata opcija dadena kako frakcija od cel broj.

Toa e onoa shto treba da koristish.

Vo toj sluchaj blicot od fotoaparatot nema da frla pre-flash za da ja odreduva potrebanata svetlina tuku sekogash kje svetnuva so samo edna konstantna svetlina. Bidejki toa kje bide samo eden blesok, tokmu koga zavesata od teloto kje se otvori, svetlinata od pomoshnite blicovi kje bidat registrirani isto onaka kako shto kje bide i svetlinata od vgradeniot blic.

Ne znam dali sum dovolno jasen, no toa e nachinot za reshavanje na tvojot problem.

Dokolku sakash, na primer, vaka da fotografirash sceni vo dvizhenje togash treba da zapomnish na koe rastojanie vgradeniot blic kje ti dade korektno osvetluvanje. Na primer, ako toa iznesuva 3 metri, togash treba sekogash da vnimavash da fotografirash priblizhno od taa distanca, bez obzir kako zumirash.

Vo toj sluchaj glaven blic kje ti bide onoj od kamerata, a sporedni onie koi kje gi stokmish so fotokjelii.

Dokolku sakash blicot od kamerata da ti bide pomoshen, a onoj postaven so foto-kjelija glaven, togash kje treba da ja podesish silinata na toj blic kako korektna, a pomoshniot da go namalish dovolno malu da bide upotrebliv kako fill-light ili kao ne ti treba kako takov togash samo kako triger-light.

Ova ti go objasnuvam zatoa shto eventualno bi pomislil da go koristish i za svechenosti (neshto shto ne bi ti preporachal). Za studijska rabota nema problem.

Изменето од Zoran K - 20.Март.2011 во 19:11
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај metomax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 19:57
Da Zoran,siguren sum sto zboruvam!!!
E sega,moite fotokletki se kupeni od Makedonija(pixplus) i se od Kinesko proizvodstvo,mislam deka bea po 800 denari,za osetlivata povrsina vrz nea ima bela plasticna piramida i zatoa mislam deka faka svetlina od site cetiri strani,na nikonot kaj mene(d90)blicot i na najsilno postaven ne gi aktivira,no so blic odozgora na aparatot funkcionira besprekorno dobro!!!
Eve foto od moeto staro "selotejp" studio,desno se gleda fotokelijata na blicot (odozgora e zalepena) sto udara vo cadorot
pozdrav!
http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=68846

Изменето од metomax - 20.Март.2011 во 20:08
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 20:32
Navistina vakvo neshto do sega nemam videno... jas imam nekolku Wein optichki foto trigeri i tie bez problem se aktiviraat so svetloto od obichno idiotche vo sobni dimenzii.

Dali si se obidel da ja izvadish taa bela piramida od fotokjelijata? Mozhebi bez nea kje bide poosetliva... koj znae?

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 22:30

Зоран, нема можност за подесување на вградениот блиц. тага  Го видов упатството но тоа е тоа. Ако знае некој нека каже. Инаку сите овие работи кои што ги спомна важат, и може да се местат на екстерен блиц, на овој вградениов... можеби ако има некој нов софтвер за апаратов, вака како што е... збунетост

Инаку во одос на сугестијата кон metomax осетливоста со вадење на пластиката сигурно би се зголемила, но ќе му се зголеми можноста за уништување на фотоклетката. (Сите делови се под таа пластика и многу лесно би можело да се искрши или искине нешто од нив)

Изменето од Александар_А - 20.Март.2011 во 22:31
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 22:42
Колку што можев да видам на dpreview.com опција за мануелно подесување на вградениот блиц нема ни EOS 50D, таква опција имплементирале во EOS 60D и EOS 7D. Тоа е тоа.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај metomax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 22:59
No jas nemam potreba da ja zgolemuvam osetlivosta,kaj mene perfektno si raboti so pogolem blic vrz aparatot,kako sto rekov vgradeniot blic e direktno pred objetivot i samo ke smeta ako pobuduvas so nego,jas go rotiram gorniot blic i taka slikam,a mozebi i ke se zgolemi osetlivosta ama nemam potreba,inaku Aleksandar probaj na canonot koga e vo manual mode,koga go stisnes kopceto za da se otvori vgradenoit blic,posle pak go stisni istoto kopce i vidi dali na monitorot na apartaot ke ti se pojavi za zgolemuvanje i namaluvanje na jacibnata na vgraddeniot blic,kaj mene na nikonot e taka
pozdrav

Изменето од metomax - 20.Март.2011 во 23:00
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.