|
МУДРОСТ - од каде доаѓа? |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 18> |
Автор | ||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jas samo odgovaram koga se prashuva neshto,
ama i toa ...ne sekogash!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
bluebell
Сениор the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Големата мудрост обично се изразува со помалку зборови. -Софокле
|
||
always look on the bright side of the life!
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mudrosta e vo vas samite, zapamtete
|
||
vivi
|
||
zamislena
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Стариот овчарски пес бркал зајaци во шумата, сè додека не заглибил длабоко во истата, и тогаш сфатил дека се изгубил... Кога погледнал наоколу, видел еден куп коски, и тогаш слушнал чекори на диво животно... Тоа бил леопард кој полека му се приближувал. - Што ке правам сега, си помислил во себе.Тогаш брзо зел една коска од тие до него ...и почнал да зборува, знаејќи дека леопардот го слуша: - Баш е вкусен овој леопард, камо да можам да најдам уште некој. Кога леопардот го слушнал ова, се повлекол во шумата. Преплашен, секако... Меѓутоа, сево ова го гледал некој мајмун на дрво кој решил да го накодоши кучето на леопардот, па побрзал да го стигне леопардот и да му каже сè. Кога кучето го видело мајмунот како брзо скока од гранка на гранка, ја насетило неговата намера и побрзало да го следи. Го видело како му ја објаснува на леопардот целата ситуација, по што овој тргнал да му се одмазди на кучето. Кога му се приближил доволно за да може да го чуе, стариот пес рекол: - Па, каде ли е тој мајмун веќе еднаш, уште пред еден час го пратив да ми го донесе леопардот и уште го нема... ЗАКЛУЧОК I: Никогаш не се задевај со стари кучиња, знаењето и мудроста се стекнуваат со текот на годините. ЗАКЛУЧОК II: Што и да направите, секогаш ќе се најде некој мајмун во околината кој ќе биде сведок на сето тоа. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Znaenjeto i iskustvoto doagja so godinite, no toa ne znachi deka po nekakov avtomatizam so niv doagjaat i zrelosta i mudrosta. Ima bezbroj takanarecheni "stari budali".
Za da razbere majmunot shto se sluchilo so kucheto i leopardot treba da bide pozrel i od kucheto. No zrelosta ne nosi po nekakov avtomatizam i mudrost, kako shto pokazhuva i ovaa prikazna. Изменето од Messenger - 20.Март.2011 во 07:26 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
zamislena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во едно основно училиште на ученици од 3-то одд. им било зададена задача, од понудени одговори да означат седум светски чуда. По некое време се појавила оваа листа :
1. Египетските пирамиди 2. Таџ Махал 3. Гранд Кањон 4. Панамскиот канал 5. Емпаер Стејт Билдинг 6. Базилика Св. Петар во Ватикан 7. Кинескиот ѕид Учителката собирајќи ги задачите приметила дека едно девојче сеуште размислува, и го прашала да не има проблем да ја состави листата. Девојчето одговорило ... Да. Не можам да се одлучам во потполност. Има толку многу чуда..... Учителката ја охрабрувала говорејќи ...Па, кажи ни го барем тоа што досега си го напишала. Можеби ќе можеме да ти помогнеме.... Ученичката на почетокот малку се двоумела, ама сепак на крајот проговорила : За мене, ова се седумте светски чуда ..... 1. Да видиш 2. Да чуеш 3. Да допреш 4. Да помирисаш 5. Да осетиш 6. Да се смееш 7. Да љубиш.“ Во училницата завладеал молк. Сите секојдневни нешта кои се подразбираат, а кои ние не ги остваруваме, навистина се чуда. Најдрагоцените нешта во животот се всушност оние кои не можат ни да се купат ни да се продадат....... |
||
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
i najvaznoto...DA DOZIVEES
mozokot dava definicii,dushata samo dozivuvanja |
||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
misticia
Нов член Регистриран: 19.Март.2011 Статус: Офлајн Поени: 4 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
мудроста се раѓа од трпението
|
||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13921 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a zatoa nie makedoncite sme mnogu mudri ., samo kaj nas postoi ime trpko
|
||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
||
zamislena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во Стара Грција, Сократ важел за човек кој го цени знаењето. Еден ден познаник му пришол и му рекол: „Знаеш ли што слушнав за твојот пријател?“
„Чекај малку“, му одговорил Сократ: „Пред да ми кажеш било што, сакам да ти направам мал тест. Се вика тест со троен критериум.“ „Троен критериум?“, запрашал познаникот. „Токму така“, продолжил Сократ: „пред да почнеш да ми кажуваш било што за мојот пријател, би можел за момент да размислиш дали тоа задоволува одредени критериуми.“ Првиот критериум е „вистина“. „Дали си потполно сигурен дека тоа што сакаш да ми го кажеш е вистина?“ „Не“, одговорил познаникот, „само што слушнав и...“ „Добро“, рекол Сократ: „значи, не си потполно сигурен дали е тоа вистина или не. Да видиме сега следниот критериум „добро“. Дали тоа што сакаш да ми го кажеш е нешто добро?“ „Не, напротив...“ „Значи“, продолжил Сократ: „сакаш да ми кажеш нешто лошо за него, а не си сигурен дали е точно. Се уште можеш да поминеш на тестот, затоа што има уште еден критериум – „корист“. Дали тоа што сакаш да ми го кажеш за мојот пријател, ќе ми биде корисно?“ „Не, не баш.“ „Па“, повторно рекол Сократ: „Ако тоа што сакаш да ми го кажеш можеби не е вистина, за мојот пријател не е добро, а за мене не е корисно, зошто воопшто би ми кажал такво нешто?“ Ете зошто Сократ бил голем мислител и ценета личност во Стара Грција. Ова исто така објаснува зошто никогаш не дознал дека пријателот спие со жена му................................ |
||
bluebell
Сениор the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Конфучие
Три патишта водат до мудроста: размислувањето, тоа е најблагородното; воспитувањето, тоа е најлесното; и искуството, тоа е најнепријатното! |
||
always look on the bright side of the life!
|
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Конфучие ги вкрстил трите патишта во една точка: мудрост. Некои стигнуваат до неа и преку шорт-кат. Некои ги изодуваат и трите патишта, но на финишот пак си остануваат телиња. |
||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |