IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Изедначување на домашните со странски пациенти?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изедначување на домашните со странски пациенти?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 13:40
Originally posted by brza brza напиша:

trgedijata preminuva vo ...komedija!

ama , izgleda taka i mu treba na narodov ...se e po zasluga!   

Далеку е од комична ситуацијата.

Ако кон сево ова се додаде фактот дека за да се пристапи кон клиничко лекување, потребно ќе биде прво сите други инстанци да се исцрпат, а потоа да се дојде до тоа лекување, замисли каква ќе биде ситуацијата кога од Косово ќе дојдат да се лекуваат овде ,а веќе и ги има.

А кога пак ќе се додаде и фактот дека во Клиничкиот центар испитувањата се закажуваат на подолги периоди, мислам дека ни е јасна каква ќе е состојбата.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 13:58
...pa vo toa i e komedijata,

...vo chij atrofiran pamet se rodilo neshto takvo blesavo,blago narecheno,...

koga tuka nemaat ni osnovni potroshni stvari za ''teranje''zdrava medicinska usluga ni za sopstvenoto , a kamoli pa za nechie drugo naselenie,...a, pogotovo pa,

...od kosovo li be?!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 15:15
Косоварите одсекојпат си се лечеле овде кај нас..
Така да ...таа „пракса„ ..гледам некои сака(ат) да (си) ја продолжат..
Еден познајник мој...во таа дејност еднаш како да ми спомена ..дека при распадот на поранешната Југославија..на Македонското Здравство косово му останало должно некои си цирка девет милијарди (или можеби и повеќе-барам помош од упатени во оваа дејност) југо динари..+ камата за досега ненаплатените ...а извршени услуги..на  „граѓаните„ таму....изненадување
Затоа ...според досега виденото...никако не смее да се примаат пациенти без однапред ПЛАТЕНА АКОНТАЦИЈА..најдобро барем 100%...и тоа во некоја македонска БАНКА.
пс
И да си го најпрво вратат сторениот долг...со соодветна камата..пресметано според меѓународните закони.трепкање
намигнување

Изменето од Анастеа - 15.Март.2011 во 18:29
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 15:23
Ајде проверете со некој од постарите кои биле упатени во оваа проблематика, па нека ви кажат колку пацинети од Косово и Јужна Србија доаѓале на лекување во Скопје.

Колку републичките фондови се пребивале меѓусебе и колку останал кус здравствениот фонд на Македонија?

Не е ова ништо ново, само пакувањето е друго.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 15:44
Лекувањето во СФРЈ  кога сите живеевме во една “заедничка  татковина“ и сега не се споредува.Тогаш сите бевме во една држава-немаше граници, а клиниките беа државни.
Сега зборуваме за лечење на СТРАНЦИ и треба да  си се третира така.
А и што би само за пациенти од Албанија и Косово, зошто тогаш тоа да не важи за секој странски државјанин на било која друга земја?збунетост
Да оставиме настрана чекање редици на домашниве-тоа е веќе наш проблем.
Да се насочиме значи на третманот на СТРАНЦИТЕ бидејки Косоварите и Албанците за нас се тоа-странски државјани.

Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 16:20
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Лекувањето во СФРЈ  кога сите живеевме во една “заедничка  татковина“ и сега не се споредува.Тогаш сите бевме во една држава-немаше граници, а клиниките беа државни.Сега зборуваме за лечење на СТРАНЦИ и треба да  си се третира така.А и што би само за пациенти од Албанија и Косово, зошто тогаш тоа да не важи за секој странски државјанин на било која друга земја?збунетостДа оставиме настрана чекање редици на домашниве-тоа е веќе наш проблем.Да се насочиме значи на третманот на СТРАНЦИТЕ бидејки Косоварите и Албанците за нас се тоа-странски државјани.

Ама и тогаш биле странци. Без одобрение и потврда на републичкиот фонд за здравство дека ќе ги подмири трошоците неможеле туку така да одата на лекување каде што ќе им текне.

А како и колку се прбивале фондовите тоа е друга работа.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 16:32
ma, nashi si se tie,..t.e...NIVNI...да

najbitno e shto se nivni,..a protiv nivnite ne moze makedoncive da odat,

..zatoa shto taka si se postavile i taka ke bide,....zauvek!
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 16:37

Најпаметно би било косовските пациенти да одат во Белград, таму нека бараат бесплатни услуги. И така
КОСОВО Е СРБИЈА. намигнување

Изменето од Анастеа - 15.Март.2011 во 18:30
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 16:45
dqa!
...ushte i srbija da e ...vo kosovo,

...na konj ke bidat,...srbite!
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 16:52
Originally posted by brza brza напиша:

da!
...ushte i srbija da e ...vo kosovo,

...na konj ke bidat,...srbite!

Поентата е дека од Косово не бива независна држава. Ако се потепале за нашево здравство, тогаш тешко нив. голема%20насмевка

ПС: Сакаат да се е***, а нејќат да им влезе. голема%20насмевка

Изменето од Анастеа - 15.Март.2011 во 18:30
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 18:52

Зборуваме сепак за лекување на странци, што владата според министерот Османи сакала да ги задржи како пациенти на медицинскиот “пазар“. Некаде прочитав дека токму Косоварите опфаќале околу 2/3 од приходите од странски пациенти, кои се лечат и двојно и тројно поскапо од домашните. Министерот ќе развивал медицински туризам?

Никако не можам да се убедам дека ваквиот медицински туризам нема да биде на штета на македонските граѓани, кои и онака мака мачат со листите на чекање.

Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2011 во 23:20
мене овде нешто не ми е јасно
јас секој месец уредно плаќам придонеси за здравство
притоа, веќе две недели одам на инфективно,син ми прима по два системи дневно
немаат маски па си носиме од дома т.е си купуваме од аптека уз пат
немаат беби иглички за систем па си носиме од дома
немаат ни фластер да ја фиксираат иглата па и тоа си носиме од дома
првиот ден ми наплатија 400 денари за историја,а кога ќе завршиме со лечењето за кое сите потребштини си ги купувам лично ќе ми донаплатат ПОЈМА НЕМАМ ЗА ШТО
како тоа Косовските граѓани ќе се лечат во јавно здравство,а не плаќаат на фондот ?
за мене,како редовен плаќач немаат ништо,се си купувам,за нив претпоставувам дека ќе најдат
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:10
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Лекувањето во СФРЈ  кога сите живеевме во една “заедничка  татковина“ и сега не се споредува.Тогаш сите бевме во една држава-немаше граници, а клиниките беа државни.Сега зборуваме за лечење на СТРАНЦИ и треба да  си се третира така.А и што би само за пациенти од Албанија и Косово, зошто тогаш тоа да не важи за секој странски државјанин на било која друга земја?збунетостДа оставиме настрана чекање редици на домашниве-тоа е веќе наш проблем.Да се насочиме значи на третманот на СТРАНЦИТЕ бидејки Косоварите и Албанците за нас се тоа-странски државјани.

Ама и тогаш биле странци. Без одобрение и потврда на републичкиот фонд за здравство дека ќе ги подмири трошоците неможеле туку така да одата на лекување каде што ќе им текне.

А како и колку се прбивале фондовите тоа е друга работа.

Platenik, oва за кое говориш зависи дали републичкиот фонд имал ингеренции и какви, дали системот бил децентрализиран или централизиран и во кој период бил таков каков што бил. Не можеме да говориме за странци во тој период, освен можеби по 1974 година, кога условно може да говориме за мошне големи ингеренции на републичките органи. Moшне тешко може на тоа да се најде одговор. Впрочем, доколку би се нашол, немаше сите републики по распаѓањето на СФРЈ да останат со куси ракави во областа на здравството.

Изменето од Македон - 16.Март.2011 во 01:12
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:18
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

мене овде нешто не ми е јасно
јас секој месец уредно плаќам придонеси за здравство
притоа, веќе две недели одам на инфективно,син ми прима по два системи дневно
немаат маски па си носиме од дома т.е си купуваме од аптека уз пат
немаат беби иглички за систем па си носиме од дома
немаат ни фластер да ја фиксираат иглата па и тоа си носиме од дома
првиот ден ми наплатија 400 денари за историја,а кога ќе завршиме со лечењето за кое сите потребштини си ги купувам лично ќе ми донаплатат ПОЈМА НЕМАМ ЗА ШТО
како тоа Косовските граѓани ќе се лечат во јавно здравство,а не плаќаат на фондот ?
за мене,како редовен плаќач немаат ништо,се си купувам,за нив претпоставувам дека ќе најдат

Не станува збор само за финансиските аспекти, кои секако се важни. Штом нема игли за истите пари и за нашите граѓани, нема да има и за нивните. Но, затоа пак со листите на чекање ќе има вистински проблем. За магнетна резонанса се чека 3 недели, но само доколку на упатот стои дијагноза како што е рак, или нешто слично, или ако станува збор за мало дете, а ситуацијата е меѓу поитните. Доколку станува збор за друг тип дијагноза, се чека и неколку месеци.

П.С. Ангелина, покрај се, ќе ти наплатат неколку илјади и после тоа, за болничкото лекување.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.