|
Капиталистичката религија и нејзините догми |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | ||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 28.Мај.2010 во 23:34 |
|||
Навистина е неумно се’уште да се затвораат очите пред фактот, дека капитализмот е религијата со најповеќе следбеници во овој свет. Поради тоа би сакал да ве поканам - ако вие можно - да размениме мислења, да подискутираме за оваа религија и нејзините догми кои суверено владеат со овој свет. Поздрав Изменето од spiros - 29.Мај.2010 во 12:00 |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Kapitalizmot e ekonomsko opshtestveno ureduvanje i nema nikakva vrska so religija. Toa e kako da kazhesh deka socijalizmot, komunizmot ili feudalizmot se religii.
Toa se osnovni raboti shto se uchat vo sredno uchilishte i ne bi tebalo barem tuka, na Veroispoved, da pravime vakvi gafovi. Изменето од Messenger - 29.Мај.2010 во 00:14 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
gonzo
Сениор Мачкозил Регистриран: 04.Декември.2008 Локација: У дневну Статус: Офлајн Поени: 3137 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne me drzi mesto ,sram ne sram, ja mora da si prasam....sto e kapetalizam, by the way?...Go prasav cicko Guglomir ama nesto me zaebava ne mi kazuva tocno......mene mi zvuci ko da kapetalizmot mu e brat na kapitalizmot...ili Spirko zaebal toa bukvata...aaaaa????....
|
||||
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Mozhebi sepak postoi nekoja religija kapetalizam za koja ne sme znaele do sega. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Сакате да кажете дека мамон - во меѓувреме - не бил способен да формира своја религија, која пробува да ја потисне Христовата? Валтер Бенјамин: “ Религијата на капитализмот“ (издадена 1921) - Франкфурт на Мајна Една од мандалите на капитализмот. Изменето од spiros - 29.Мај.2010 во 12:02 |
||||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Spiros, treba da pravish razlika megju terminite "religijata na kapitalizmot" i "капетализмот е религија".
Prvoto znachi koi se vrednostite, zakonite i dogmite (dokolku postojat) na toa opshtestveno ureduvanje. Tuka terminot religija se koristi figurativno, kako nekakov sinonim za nekoi eventualni odredeni cvrsti i nepromenlivi vrednosti, kako shto toa gi imaat religiite. No koga kje kazhesh deka "капетализмот е религија", togash stavash znak na ravenstvo megju opshtestvenoto ureduvanje i religiite, shto e sosem pogreshno i kako takvo neprifatlivo za edna razumna diskusija. Ednostavno kazhano, meshash babi i zhabi. Kapitalizmot ne e religija i spored toa ovaa tema ne e za ovoj podforum. Ako sakash da diskutirash za kapitalizmot i negovite dogmi (dokolku postojat), togash temava otvori ja vo "Biznis i ekonomija". Изменето од Messenger - 29.Мај.2010 во 01:28 |
||||
|
||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Kapitalizmot ako go gledash kako religija ima eden bog a toa se parite, site nie trcame po toj bog celiot nash zivot zashto bez nego ne moze da ziveeme (hrana obleka itd)...
|
||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Парите се нафората на капиталистичката религија!
Јас пак велам дека капитализмот е практична религија во која модерниот човек практички повеќе верува, служи, се жртвува, се држи на нејзините догми, нејзините принципи,... бидејќи тој (краткогледо но) практички повеќе гледа конкретен спас - засебе и своите блиски - од неа, одколку од БОГА во Христа! Сигурен сум дека ако малку подлабоко размислиме ќе видиме дека капитализмот не е само опшествено уредување, туку тој е и најраспостранетата религија која на човекот му нуди извесно “помирување“ и (релативно) "спасение" од маките. Религијата на мамонот е спомената и во Светото Писмо!
спирко ја утнал буквата. Sorry и ти благодарам за интервенцијата! Изменето од spiros - 29.Мај.2010 во 12:04 |
||||
||||
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Denes istoto ne e i so na[ata crkva.Izgrev ne izgrea i .... |
||||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Капиталистичко исповедување на верата: „Во доларот верувам, и се надевам на скоро доаѓање на новиот светски поредок - aмин.„
Не би се согласил дека капитализмот има најповеќе следбеници, туку има највеќе робови кои неретко и самите се симпатизери(мечтаат да бидат на врвот еден ден, со свои робови). во врска со сликите: зарем парите не се постари од (ритуалната) нафора? Изменето од Majkl - 29.Мај.2010 во 13:58 |
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ако внимателно и подлабоко загледаме, ќе видиме дека во ниеден случај парите не се нити постари, нити поважни од лебот! Во лебот е и Небото и земјата без кои не можеме да преживееме, додека без парите сме живееле и - со БОЖЈА помош - ќе живееме. Се разбира, оваа вистина капиталистичката религија се труди да ја побие и да ги убеди жителите на планетата земја во својата, која вели дека парата е постара или барем поважна и дека без неа не би можеле да преживееме! За жал, оваа илузорна вистина владее со мнозинсвото на човештвото од овој свет, како што темплариус тоа искрено го кажа.
И ако Синот ве ослободи, навистина ќе бидете слободни. Ев.Јован 8:38 Изменето од spiros - 29.Мај.2010 во 14:57 |
||||
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Spiros,секој систем се бори за што поголем број следбеници, тоа е факт. Колку повеќе следбеници и приврзаници има, толку е поголема можноста да зацврсне и да опстане подолго како општествено уредување на некоја политичка заедница, односно држава. Како што кажа Messenger во својата мошне прецизна дефиниција за капитализмот, погрешно е на истиот да гледаме како на религија, освен можеби ако некој навистина "верува" во парите, односно, како што кажал Господ Исус Христос, му служи на Мамона.
Сепак, мора да се признае, ако се направи споредба меѓу капитализмот и претходниот систем, првиот и не се обидува да влијае многу врз твојата вера, или верата на некој друг, не се обидува насилно да наметне определена догма. Намерно го употребив зборот догма, затоа што сепак, секој систем се обидува да наметне на некој начин определени уверувања, но не и догми. Никогаш јас не сум бил должен на претставник на власта да му објаснувам зошто верувам во Бог, зошто одам во Црква и други нешта поврзани со мојата вера, размислување иили уверување. |
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Во една интезивна научна студија во која учествувале 2000 лица како пробанти и чинела 7 милиони долари (а која била спонзорирана од најразлични фирми ширум светот, како на пример: McDonald's, Porsche, ... и тн.) преку скенирање на мозокот се дошло до научно докажано сознание дека при Shoppingот на “марки“ во мозокот се стимулираат и активираат истите оние предели кои се стимулираат и активираат при доживувањето на одредени религиозни "објекти". Ова одкритие ја објаснува и физиолошката потреба на “верниците“ за масивното градење на Shopping храмовите ширум светот, во која трка народите на вавилонија и нејзината околина ревно се трудат да ги достигнат и престигнат достизите на капиталистите и трговците од западниот свет, покажувајќи им дека кога се работи за трговија тие воопшто не сакаат да заостануваат зад ними! На 20ти фебруар оваа година бев повикан од шефот на разговор. Тој ме пофали и одцени како надпросечен работник (101,.. %) но во истиот момент ме замоли Мудроста БОЖЈА да не ја споменувам и внесувам во фирмата. Многу ме здоболе тоа, бидејќи секој кој што живее, гради и работи врз некој друг фундамент, тој гради врз песок! 2 дена после тој разговор, на 22 фебруар ми било пишано да ноќевам во една куќа, во едно место кадешто започна овогодишниот карневал, за кој секоја година во капеталисичките храмови се оставаат милиони девизњаци. Јас сум сигурно еден од многуте профитери од материјално ориентираниот свет, но разговорот со шефот како да ми ја распали омразата кон антихристијанскиот капитализам, која деновите доста интезивно ме засегаше. Утрината (недела 23.2) јас сакав самиот да одам до едно место. Во тие моменти на второто национално радио се емитуваа 2 проповеда на 2 христијански деноминации кои важат за главни културни фундаменти на таа држава. Кога тргнав со возилото, после 1-2 километри, на мојата страна од улицата имаше попречено возило кое воопшто не се движеше. Застанав, ја осигурав улицата со триаголник и погледнав да видам дали можеби некој не доживеал срцев удар или нешто слично, па поради тоа така стои автомобилот попречен на регионалната улица. За среќа немаше никој - во заклучениот автомобил - кој што би бил болен или повреден. Додека проповедот на радиото беше за повикувањето на првите 2 (браќа) и вторите 2 (браќа) Исусови следбеници (Ев. Мат. 4:18-22), застана автомобил кој што имаше мобилен и ја алармира полицијата. Додека проповедтта се’уште траеше дојде полицијата (2 полицајци како ангели во плаво) со автомобил, во чија четвороцифрена регистарска табличка имаше една единствена бројка што се повторуваше. 22. Полицајците се заблагодарија и го презедоа случајот, а јас смеев да го дослушам проповедот од кого крајот на погореспоменатите стихови длабоко ми остави впечаток, бидејќи Апостолите ја напуштаат и работата и дури и фамилијата за Христа, додека денес капиталот за многумина е поважен дури и од Мудроста БОЖЈА (Христос)! И тие веднаш го оставија коработ и татка си и тргнаа по Него. (Ев. Мат. 4:22) п.с. Кон капиталистичката религија сум веќе подолго време пријателски поставен (Лука 16:9) и се трудам да се концентрирам на нејзините позитивни страни, но нејзиното издигање дури и над Милоста БОЖЈА, над Мудроста БОЖЈА и Нејзиното Царство на Правдина, е неприфатлив чин и акт, поради кој што таа (набрзо) самата ќе си ја запали сопствената черга! Изменето од spiros - 13.Март.2011 во 23:32 |
||||
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас на пр. не се согласувам со тоа дека треба животните да се колат за храна, бидејќи чувствуваат голема болка и страв како што и човекот би чувствувал да е на нивно место. Ако јас доброволно се вработам во касапница тогаш не можам да очекувам дека ќе се трансформира во ф-ка за кечап ниту можам другите вработени да ги убедувам-разубедувам во тоа каков став треба да имаат кон животните. Но можам да побарам друго работно место или евентуално да го создадам самиот каде ќе се работи врз други принципи. Изменето од Majkl - 14.Март.2011 во 09:58 |
||||
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |