IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 113114115116117 184>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 20:31
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Иако сум против секакви сојузи , сепак за едно ме јаде јанза што мораме да бараме да бидеме приклучени кон нив, од основна причина ТИЕ имаат правила на однесување кои секоја членка МОРА да ги почитува.
Неколку дена по ред го читам она насловот за - ОДОБРЕНИЕ НА ЦРВЕН КРСТ ДА ВЛЕЗЕ ВО ИСТРАЖНИОТ ЗАТВОР збунетост и ги слушам изјавите дека на преставниците на Хелсиншки комитет не им се дозволува посета на затвореници и се чудам. Каде  живеам јас/ Па такви наслови читавме на времето за земјите со “тежок социјализам“ и за Ирак, Иран, некои завојувани афрички земјитага
Затоа членувањето во ЕУ и НАТО е потребно- да нема такви небулози. Да нема етикетирање-комуњари, бугарофили, диктатори и незнам уште како.

како што имам кажано и порано, далеку сме од тоа дека ЕУ и НАТО не ни се потребни, но вакви какви што се, едноставно не ни пружаат сигурна иднина за да правиме толку големи национални политички компримиси за да влеземе во друштво

Изменето од Анастеа - 08.Март.2011 во 15:37
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 22:48
Читајќи ги овие кои сакаат да ни’ се смени името, а со тоа ќе мора да ни’ се смени и идентитетот и се друго (незамисливо и смешно е поинаку да се мисли), ми доаѓа на памет колку сме заостанати! Доцниме најмалку едно 70-тина години.изненадување
Сега навистина ја согледувам кривицата на Тито и партизаните. Кој к... ги терало да се борат против германците?!збунетост Што убаво ќе ни било сега, ќе сме си биле германчиња, па работа, па пари, па шетање, па јадење и пиење , па ... абе милина!
А не ние, ќе се бориме за Македонија!ма%20ајде И тоа во рамките на СФРЈне Абе глуп народ! глупчо
Истово се однесува и за „турсконо“. Ако нашине стари се покореле, ако свиткале кичма и се потурчеле (за нели, да им биде подобро), сеА ќе сНе си биле турчиња, со големи ... мустачиња. , па по некое анамче со нас  Ееееххх, убаИни! мечтаење
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 23:01
...ooo.kamo srekja da ne se oslobodele sami !тага

ako ne germanchinja , togash sigurno amerikanchinja ke bevme,...kako shto denes  se i site shto tie gi oslobodile  ...vo odnos na nas!

...kaj stapnal amerikanec...togash ,..site gi ogrealo sonce!намигнување

..sekoj moze  da misli shto saka ,ama taka e!

Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 01:18
Незнам за Американците, ама колку сум јас упатен, каде стапнале, трева не никнало!
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 02:37
Originally posted by brza brza напиша:

...ooo.kamo srekja da ne se oslobodele sami !тага

ako ne germanchinja , togash sigurno amerikanchinja ke bevme,...kako shto denes  se i site shto tie gi oslobodile  ...vo odnos na nas!

...kaj stapnal amerikanec...togash ,..site gi ogrealo sonce!намигнување

..sekoj moze  da misli shto saka ,ama taka e!

јас колку што знам, американец стапнува негде само доколку влече ресурси од таму како прво или од сопствени политички интереси, кои можат да значат и долга бура, наместо сонце, зависи од американското расположение
а и за да има сонце, најпрво онаму каде што ќе стапне американец, треба да има најмалку десетгодишна војна која ќе ја опустоши земјата уште толку
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 04:27
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

...ooo.kamo srekja da ne se oslobodele sami !тагаako ne germanchinja , togash sigurno amerikanchinja ke bevme,...kako shto denes  se i site shto tie gi oslobodile  ...vo odnos na nas!...kaj stapnal amerikanec...togash ,..site gi ogrealo sonce!намигнување..sekoj moze  da misli shto saka ,ama taka e!
јас колку што знам, американец стапнува негде само доколку влече ресурси од таму како прво или од сопствени политички интереси, кои можат да значат и долга бура, наместо сонце, зависи од американското расположениеа и за да има сонце, најпрво онаму каде што ќе стапне американец, треба да има најмалку десетгодишна војна која ќе ја опустоши земјата уште толку

Да дополнам, Американците влегуваат под услов да има војна, по можност граѓанска, земјата да се исцрпи и да нема можност истата да возврати или пружи поголем отпор.

Алтруизмот е мислена именка за американската политика. Демократските процеси се користат како праван со цел да се оправда постапката, а крајната цел се разбира не е демократијата, туку интересите. Американскиот ангажман е правопропорционален со очекуваната добивка, било таа материјална, политчка или стратешка. Се си има своја цена. Се оди до тој степен што се пресметуваат и потецијалните човечки жртви.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 10:24
aha,збунетост
ма%20ајде
 znachi,,,vo germanija ,zapaden berlin,juzna koreja..pa i japonija..izrael......ne niknala treva ,a? (navistina chudno,..i toa vo najrazvienite zemji vo svetot!)

...a be ajde , begajte!

inache,..shto saka nekoj,...da ''otidat''vo zdravi zemji i za...'''k*rovo zdravje''?

pa ...normalno e da imaat nekoj interes , ako ne direktno materijalen , togash takov shto indirektno ne bi im go zagrozil nivnoto vlijanie vo svetot...
...sto pati sum kazal ,...da ne se tie i nivniot interes, niz svetot ke zavladeat bezbroj ''odlepeni''diktatori i diktatorchinja, koi bi go maltretirale svojot narod i negovite komshii koga  ke posakaat, bez da ima nekoj shto bi im gi smrsil koncite.....
...izgleda kuvajt go zaboravil nekoj!,...i sega ke reche nekoj , pa tamu edino za naftata im bilo,
..pa , moze i za naftata da im bilo ama, srekja shto kuvajtchani ja imaat,...ne!намигнување

...a, shto pa, ima  tajvan?...da ne se amerikancite ,..da ne misli nekoj deka kinezive ushte ke go ''lanchaat"?
..a be ajde begajte!ма%20ајде

ili iran?!...da ne misli mekoj deka iran e tolku ''dobar''zatoa shto e ....ednostavno dobar?

...ili ona potemnetono juznoamerikansko djudje?

..pa i nasekade na svetot  , kade shto ke se pojavi nekoj , shto ke si pomisli deka e silen!

da ne misli nekoj deka rusive se i bile altruisti?

a  be, ajde begajte!ма%20ајде

sekade kade shto stapnala anglosaxonska noga....ima niknato najzelena i najsochna treva!

...mislam ...i kade shto ostanale!да

inache,...imeto, ne da treba,  tuku....trebalo da se smeni...ushte odamna!

...pa dosega ke se videshe dali i kolku e sposoben narodot nejzin da ''vodi'' sopstvena drzava,...bez da gi krivi drugite za svojata sposobnost.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 14:09
Најпаметното што сега Македонија може да го стори е да се потпре на американската политика и интерес во регионот. Едноставно, на тој начин ЕУ и Грција нема да можат да вршат притисоци врз Македонија затоа што ниту една од нив нема да се обиде да се спротивстави на американската политика. Ниту ЕУ ниту било која држава, членка на ЕУ, нема да сака судир со САД.

За среќа Македонија склучи договор со САД и со Турција, со кој си ја обезбеди безбедноста. На САД пак им требаат држави кои на некој начин ке ја поткопуваат позицијата на ЕУ во регионот и кои секогаш ќе бидат спремни својата политика да ја сообразат со нивната.

Токму затоа и сметам дека Македонија не треба да прави драстични отстапки во однос на прашањето за името.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 15:41

aha,збунетостма%20ајде znachi,,,vo
germanija ,zapaden berlin,juzna koreja..pa i japonija..izrael......ne
niknala treva ,a? (navistina chudno,..i toa vo najrazvienite zemji vo
svetot!)...a be ajde , begajte!inache,..shto saka nekoj,...da ''otidat''vo zdravi zemji i za...'''k*rovo zdravje''?pa
...normalno e da imaat nekoj interes , ako ne direktno materijalen ,
togash takov shto indirektno ne bi im go zagrozil nivnoto vlijanie vo
svetot......sto pati sum kazal ,...da ne se tie i nivniot interes,
niz svetot ke zavladeat bezbroj ''odlepeni''diktatori i diktatorchinja,
koi bi go maltretirale svojot narod i negovite komshii koga  ke
posakaat, bez da ima nekoj shto bi im gi smrsil koncite........izgleda kuvajt go zaboravil nekoj!,...i sega ke reche nekoj , pa tamu edino za naftata im bilo,..pa , moze i za naftata da im bilo ama, srekja shto kuvajtchani ja imaat,...ne!намигнување...a, shto pa, ima  tajvan?...da ne se amerikancite ,..da ne misli nekoj deka kinezive ushte ke go ''lanchaat"?..a be ajde begajte!ма%20ајдеili iran?!...da ne misli mekoj deka iran e tolku ''dobar''zatoa shto e ....ednostavno dobar?...ili ona potemnetono juznoamerikansko djudje?..pa i nasekade na svetot  , kade shto ke se pojavi nekoj , shto ke si pomisli deka e silen!da ne misli nekoj deka rusive se i bile altruisti?a  be, ajde begajte!ма%20ајдеsekade kade shto stapnala anglosaxonska noga....ima niknato najzelena i najsochna treva!...mislam ...i kade shto ostanale!да                                                                                          inache,...imeto, ne da treba,  tuku....trebalo da se smeni...ushte odamna!...pa dosega ke se videshe dali i kolku e sposoben narodot nejzin da ''vodi'' sopstvena drzava,...bez da gi krivi drugite za svojata sposobnost.

Предлагам Македонија да поднесе барање до САД за да може да постане, официјално, нејзина 52 држава.

Ако неможе тоа, барем да го има статусот на Гуам, неинкорпорирана територија на САД.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 16:04
Originally posted by Македон Македон напиша:

Најпаметното што сега Македонија може да го стори е да се потпре на американската политика и интерес во регионот. Едноставно, на тој начин ЕУ и Грција нема да можат да вршат притисоци врз Македонија затоа што ниту една од нив нема да се обиде да се спротивстави на американската политика. Ниту ЕУ ниту било која држава, членка на ЕУ, нема да сака судир со САД.

За среќа Македонија склучи договор со САД и со Турција, со кој си ја обезбеди безбедноста. На САД пак им требаат држави кои на некој начин ке ја поткопуваат позицијата на ЕУ во регионот и кои секогаш ќе бидат спремни својата политика да ја сообразат со нивната.

Токму затоа и сметам дека Македонија не треба да прави драстични отстапки во однос на прашањето за името.

Македонија веќе 20 години игра на таа карта, прави онака како што ќе каже големиот брат. Успехот е половичен или подобро речено Македонија трча по морковчето.

Голема штета е што Македонија нема тро нафта, љубовата ќе беше уште поголема. Нема да има ништо чудно ако слабо подмачканата љубов некогаш не ни ја извадат на нос, се разбира ако небидеме добри.

Со ваква подршка и љубов само можеме да глумиме преговори за името и чекаме да ја исполниме квотата за поднесување барање до ОН за промена на времената спогодба. Стигнамве до бројката од 131, уште колку фалат?

Се разбира ако меѓувреме не се изедеме сами, одвнатре. Тоа по мене е најголемиот проблем и опасност, а не “добронамерните совети“ на нашите “искрени“ пријатели.

Сигурен сум дека некој игра и на таа карта, односно на внатрешниот фактор.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 16:23
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Македонија веќе 20 години игра на таа карта, прави онака како што ќе каже големиот брат. Успехот е половичен или подобро речено Македонија трча по морковчето.

Голема штета е што Македонија нема тро нафта, љубовата ќе беше уште поголема. Нема да има ништо чудно ако слабо подмачканата љубов некогаш не ни ја извадат на нос, се разбира ако небидеме добри.

Со ваква подршка и љубов само можеме да глумиме преговори за името и чекаме да ја исполниме квотата за поднесување барање до ОН за промена на времената спогодба. Стигнамве до бројката од 131, уште колку фалат?

Се разбира ако меѓувреме не се изедеме сами, одвнатре. Тоа по мене е најголемиот проблем и опасност, а не “добронамерните совети“ на нашите “искрени“ пријатели.

Сигурен сум дека некој игра и на таа карта, односно на внатрешниот фактор.

Напротив пријателе. Македонија воопшто не водеше проамериканска политика, се до пред неколку години.

Кога Србија имаше санкции, Македонија беше таа која и даваше нафта на Србија, иако САД беа изречно против и реагираа. Да не говорам за нападот на американската амбасада во Македонија во 1999 година, кога САД и силите на НАТО.

Не заборавај дека тоа се случуваше во време кога во Македонија беа испратени војници на ООН да ја чуваат границата кон Србија, од кои најголем дел беа американски војници.

Истотака, додека САД и се закануваше на Србија да не презема ништо во однос на Македонија, Македонија ја водеше политиката која ја споменав погоре.

Во однос на преговорите се сложувам дека треба да глумиме преговори се додека заедно со САД не издејствуваме решенија кои ќе се во наша полза, или пак да прибегнеме кон она за кое ти пишуваш, а тоа е да го решиме истото во ООН. Чинам дека ни фалат уште 2 или 3 држави за да го исполниме потребното мнозинство за да можеме да отповикаме резолуција на ООН. Секако, засега на тоа не треба да помислуваме. Тоа треба да го сториме само ако Грците ни дадат причина, која секако, ние треба да ја поттикнуваме.

Во однос на внатрешниот фактор, ќе говориме по изборите. Дури тогаш ќе успееме да ја протолкуваме американската порака до нашата држава. А таа на многумина, верувај нема да им се допадне.

Изменето од Анастеа - 08.Март.2011 во 15:38
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 17:12
...kako moze da se nekoi tolkavi naivchini?изненадување

...zarem  mislish deka na tie 130 i kusur  si im pogolem prijatel ti ...od edna grcija?изненадување

....zarem mislish deka grcite ke sedat so skrsteni race i samo ke te gledaat?збунетост

zarem navistina nekoj si misli deka sekoj shto te priznal taka,..istoto ke go napravi i koga toa ....ke bide?збунетост

...ako odgovorot e na site prashanja .DA! ,.togash ste navisttina golemi  naivchini !изненадување

....ili epten ...nevideni optimisti !
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 17:22

...kako moze da se nekoi tolkavi naivchini?изненадување...zarem  mislish deka na tie 130 i kusur  si im pogolem prijatel ti ...od edna grcija?изненадување....zarem mislish deka grcite ke sedat so skrsteni race i samo ke te gledaat?збунетостzarem navistina nekoj si misli deka sekoj shto te priznal taka,..istoto ke go napravi i koga toa ....ke bide?збунетост...ako odgovorot e na site prashanja .DA! ,.togash ste navisttina golemi  naivchini !изненадување....ili epten ...nevideni optimisti !

Пријателе, нема пријателства во политиката. Затоа и велам дека Македонија добро прави што се потпира на САД. Секако дека на ниту една од тие држави, Грција не и е поголем пријател од САД. Се надевам дека ме разбираш што осакам да кажам. Затоа и кажав дека рано е за такви нешта, дека тоа треба да се прави ако има причина, секако, откако таа причина ќе биде "верификувана" од САД.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 17:40
...dobro de...zarem nekoj ima pogolem interes od tebe otkolku od grcija?збунетост

...ama , shtom gi umesha SAD,изненадување
...iako ne veruvam deka i tie ke odat kontra grcite , samo za tebe da ti ugodat.

...ili mislish deka ti si im ( ili bilo koga) ke im bidesh povazen od grcija?
...pa makar i cela drzava otishla u afganistan da se ''bori''.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 113114115116117 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,189 секунди.