IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Двокатни автобуси
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Двокатни автобуси

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 79>
Автор
Порака
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2011 во 23:03
  абе остај парите, и онакиа сите ни отидоа у ветер, тука барем не ги жалам толку, туку вистинското прашање е низ какви тестови поминаа овие модели и кој ја гарантираше нивната валидност? кој ја гарантира нивната ефективност? поминаа ли низ хомологација? било каква потврда од стручњак, а да не е од Македонија? се направи ли студија, или прво се нарачаа, па се направи студија?
и после како да не бидам скептичен кога никој ништо не ми кажува, а автобусиве личат како да ги прошверцале низ сите процедури?

Изменето од Анастеа - 03.Март.2011 во 00:46
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2011 во 23:05
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by емил емил напиша:

A што лошо чекаш да се случи ?
било што, да се преврти автобус, да се мавне во нешто, да има поголем број на нереди од нецивилизирани грашѓани кои ќе резултираат со несреќи, било што, едноставно сум скептичен и не сум наивна будала како 80% од народот кој се залажува со вакви работи, смачено ми е веќе, изгледа само несреќа ќе му треба на народот да примети што му се сервира, ма да и тогаш ќе помине како ништо да не било, бидејќи кај нас се поминува тагапретпоставувам и на овие автобуси најбитно ќе биде со огромни букви да се напише дека се донација од влада, наспроти нивната ефективност и безбедност...

Извини незнаев дека овој пост беше АНАЛИЗА...
Знаеш ли ти воопшто што значи зборот АНАЛИЗА?
Втора работа мојот пост не беше исполитизиран туку провокација на оние кои поради политизација не се способни да се израдуват на убавите работи во државата и се нешто им смета. Аналитичари колку сакаш и тоа исти луѓе се разбират во политика, во архитектура, во ,машинство, во економија буквално за се се способни да анализират.
Трето „мачкање очи„ , со 280 нови автобуси мачкање очи...Колку треба да купат за да го наречеме тоа обнова на возниот парк...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2011 во 23:15
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

абе остај парите, и онакиа сите ни отидоа у ветер, тука барем не ги жалам толку, туку вистинското прашање е низ какви тестови поминаа овие модели и кој ја гарантираше нивната валидност? кој ја гарантира нивната ефективност? поминаа ли низ хомологација? било каква потврда од стручњак, а да не е од Македонија? се направи ли студија, или прво се нарачаа, па се направи студија?и после како да не бидам скептичен кога никој ништо не ми кажува, а автобусиве личат како да ги прошверцале низ сите процедури?

Друже многу често ти се случува да пишуваш за некој работи кои не ги читаш или не ги дочитуваш или уште полошо се информираш преку А1.
Значи во врска со хомологацијата:

„Директорот на ЈСП „Скопје“ изјави дека едно вакво возило е однесено во Германија каде што е процесот на хомологација. - Кинезите ќе треба сите документи да ги добијат од германскиот институт за да можат да направат хомологација на ова возило. Очекувам тој процес да заврши во следните неколку месеци и да започне сериското производство на автобусите, а првите вакви возила ги очекуваме на крајот на октомври или во ноември месец, изјави Николов.„

Извор: „ http://press24.mk/story/makedonija/skopje-kako-london-gradonachalnikot-prv-go-proba-dvokatniot-avtobus „

Така да мислам дека нема потреба да се разговара понатаму, анализата и овој пат не ти чини, затоа што анализа не се прави врз основа на две видени слики и три прочитани реда. Ако сакаш да анализираш тогаш информирај се , прочитај малце троа повеќе во врска со автобусите и после елаборирај, вака муабетот ти е ветер во магла, чисто колку да се критикува..

Изменето од Анастеа - 03.Март.2011 во 00:47
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2011 во 23:18
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Извини незнаев дека овој пост беше АНАЛИЗА...
Знаеш ли ти воопшто што значи зборот АНАЛИЗА?
Втора работа мојот пост не беше исполитизиран туку провокација на оние кои поради политизација не се способни да се израдуват на убавите работи во државата и се нешто им смета. Аналитичари колку сакаш и тоа исти луѓе се разбират во политика, во архитектура, во ,машинство, во економија буквално за се се способни да анализират.
Трето „мачкање очи„ , со 280 нови автобуси мачкање очи...Колку треба да купат за да го наречеме тоа обнова на возниот парк...
сакаш да кажеш дека мојот последен пост беше круцијален за твојот заклучок од целава тема? ајде не ме зезај сега, за џабе ли сум пишувал толку?
и да аналитичари постојат, за жал ги има малку, јас не треба да имам диплома за да ми биде дозволено да донесувам разумни заклучоци, да не сакаш да кажеш дека Груевски и компанија случајно се разбирале од сето ова, бидејќи нивни се идеите на крај краева! бре мајката, само кога ќе бидеш политичар, тогаш смееш да донесуваш одлуки по твој кеиф и без да имаш никакво познавање во било која област од науката, а вака инаку ти треба посебна дозвола, бидејќи не си експерт, е, многу логично!
и кажи ми, кој се разбира повеќе, некој кој дал тон коментари издржани од науката и поврзани со техничките и физичките особини на еден проект, или некој кој рекол само „леле колку се убави автобусиве“ и „порано имавме крнтии сега немаме“ и истите мислења ги врти по милион пати низ цела тема??? (зборам општо, не лично)

Изменето од Анастеа - 03.Март.2011 во 00:49
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2011 во 23:24

Друже многу често ти се случува да пишуваш за некој работи кои не ги читаш или не ги дочитуваш или уште полошо се информираш преку А1.
Значи во врска со хомологацијата:

„Директорот на ЈСП „Скопје“ изјави дека едно вакво возило е однесено во Германија каде што е процесот на хомологација. - Кинезите ќе треба сите документи да ги добијат од германскиот институт за да можат да направат хомологација на ова возило. Очекувам тој процес да заврши во следните неколку месеци и да започне сериското производство на автобусите, а првите вакви возила ги очекуваме на крајот на октомври или во ноември месец, изјави Николов.„

Извор: „ http://press24.mk/story/makedonija/skopje-kako-london-gradonachalnikot-prv-go-proba-dvokatniot-avtobus „

Така да мислам дека нема потреба да се разговара понатаму, анализата и овој пат не ти чини, затоа што анализа не се прави врз основа на две видени слики и три прочитани реда. Ако сакаш да анализираш тогаш информирај се , прочитај малце троа повеќе во врска со автобусите и после елаборирај, вака муабетот ти е ветер во магла, чисто колку да се критикува..
муабетот пак ти е исполитизиран, поради црвеното, и не ми викај да сум читал и да сум се информирал, бидејќи никој не не информира за ништо! постојано ги следам сите настани и можам само да ти потврдам дека една иста вест постојано рециклираат без разлика на промените во секој медиум различно се кажува! кажи ми кој да го следам?
и пази, ова ти го кажува човек кој ги следи сите медиуми за настаните кои го интересираат, за полесно да може да донесе заклучок, за разлика од некој кој гледа само „одредени“ медиуми
да не зборам што ниеден проект до сега не бил транспарентен и за се дознаваме откаско ќе се заврши целата работа...

Изменето од Анастеа - 03.Март.2011 во 00:50
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2011 во 23:33
Еве вака црвеното е затоа што А1 единствена не извести за автобусите и затоа што А1 никогаш не известува кога се случуват убави работи во Македонија и затоа што на А1 задачата од горе и е да шири депресија во општетсвото и затоа што поради А1 луѓето губат чуство за реалност и чуство дека некогаш дури и во Македонија се случуват убави работи.
Значи ништо лично и ништо политичко туку секогаш ќе бидам против оние кои играт со валкани средства и со ниски удари а најмногу против оние кои го троват народот со невистини и вадење на вести од контекст. Затоа и ти сугерирав да се разгуглаш малце особено што имам впечаток дека те интересират овие работи. Но нејсе ете можеби не си налетал на информацијата за хомологација која според мене е навистина позитивно изненадување затоа што досега не ни се случило да тестираме еден производ пред да го внесеме во употреба. Што се однесува до нестручностна на оние кои би требале да бидат стручни тука само можам да ја потврдам твојата вест.
За жал тоа е така и така е поради исполитизираноста на институциите но онаа што радува е дека и тука почнаа да се движат работите, а добар пример за тоа е тестирањето на автобусите пред да влезат во производство.

Изменето од kultuzin - 01.Март.2011 во 23:36
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 00:08

Еве вака црвеното е затоа што А1 единствена не извести за автобусите и затоа што А1 никогаш не известува кога се случуват убави работи во Македонија и затоа што на А1 задачата од горе и е да шири депресија во општетсвото и затоа што поради А1 луѓето губат чуство за реалност и чуство дека некогаш дури и во Македонија се случуват убави работи.
Значи ништо лично и ништо политичко туку секогаш ќе бидам против оние кои играт со валкани средства и со ниски удари а најмногу против оние кои го троват народот со невистини и вадење на вести од контекст. Затоа и ти сугерирав да се разгуглаш малце особено што имам впечаток дека те интересират овие работи. Но нејсе ете можеби не си налетал на информацијата за хомологација која според мене е навистина позитивно изненадување затоа што досега не ни се случило да тестираме еден производ пред да го внесеме во употреба. Што се однесува до нестручностна на оние кои би требале да бидат стручни тука само можам да ја потврдам твојата вест.
За жал тоа е така и така е поради исполитизираноста на институциите но онаа што радува е дека и тука почнаа да се движат работите, а добар пример за тоа е тестирањето на автобусите пред да влезат во производство.
пак политика kultuzin пак политика... ццц среќа
работата е што не знам на кого да му верувам, од една страна имам криминалци кои ме убедуваат дека некој друг е криминалец, од друга страна, имам власт која постојано си остава простор за сомнежи дека се што работи не е на арно и не знам како можеш толку убедено да стоиш на една од тие страни
инаку знаеш што најмногу менервира кај автобусиве и впрочем сите проекти за Скопје? идејата од која потекнуваат, идејата, која не започна со цел да се подобрува јавниот превоз во градот туку од детските визии на нашите политичари, дури и некогаш да функционираат перфектно, секогаш ќе ми остане фрустрацијата од фактот дека автобусите ги имаме денес во ваква форма поради нечии лични желби, а не професионална ангажираност!
Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 00:39

Навистина ги жалам сите оние кои на ништо ама на ништо што ќе се случи во Македонија неможат да се израдуват.
Исто така навистина е тажно да се чита член на форумот кој доаѓа од Бугарија и повеќе се радува на автобусите отколку некој членови кои ќе имат прилика редовно да ги користат.
Инаку добро е да се каже дека моторот на автобусот од англиско/америчко производство, а подвозјето заедно со менувачот од Германско производство.
И на крај за жал морам да констатирам иако бев скептичен кон идејата да се набават двоспратни автобуси , сега можам да кажам дека се прекрасни и навистина нешто посебно , за жал исто така морам да констактирам дека веројатно не сме дораснати за вакви автобуси судејки по некој коментари добивам впечаток дека не требаше да се купуват автобуси туку Скопјани требаше и понатаму да се возат во 40 годишни автобуси , исто така најдобро ќе беше парите да ги снема во некоја „октопод„ шема...
За жал навистина за жал...

...и немој многу да жалиш за тоа арамилакот на паторот да жалиш,што не остави еден куп луѓе на улица и тоа фамилијарни,а само со неговата група че ја прај розова работата.Инаку гледам дека се радуваш ,еднаш си бил против ,а друг пат си се израдувал со восклик ко си ги видел автобусите-двокатни ко играчина ти биле.
Е сега морам и пооштро,кога овие овде народ че разбери дека не е само Скопје и ние треба да живееме по другите градови или уште села че ги оставаме да бидат,па сите во скопјето че се пикаат и него че го градиме,е тоа не го бива појче ДАФИ ДАК,преку тасета ми е вејче,моето семејство да страда ,а тој си го тера кевот на големо,и до кога ко во бившата не дереа и страдавме за Белград да се гради,сега скопје че го колкаме,нема повеќе така,одвај чекам избори и со господ напред да те смениме еднаш патору гнасен,што не гледаш за другите туку само за твоите,клетви че те стигнат...

Изменето од Анастеа - 03.Март.2011 во 00:53
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
Albanian Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 12.Февруари.2011
Поени: 38
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Albanian Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 00:58
50miljoni evra za kineski proizvodi heheheh ova e nenormalno
Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 01:01
Шоферите коментитаат дека биле многу подобри од Украинските,....авион!
always look on the bright side of the life!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 01:01
Originally posted by Albanian Albanian напиша:

50miljoni evra za kineski proizvodi heheheh ova e nenormalno
како што имам кажано и порано, фактот што се кинески, мене не ми значи ништо
а тоа дека владата не и беше потребно да дава пари за автобуси од сопствен буџет моментално, не и беше навистина
пари кои се наменети за многу други работи, многу побитни од автобусите во еден град не
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 01:29
JSP nemase pari za novi avtobusi, gradot ic, edinstvena institucija koja mozese da dade pari e vladata i toa go napravi, za prv pat edna institucija da dade pari za JSP odnosno za gradjanite na Skopje otkoga postoi JSP.

A i ne znaev deka stignal prviot primerok, sveti kako arapska muda bre na nasite sivi ulici.

So srekja neka im e na Skopjani, so ubavo da se vozat vo niv.

Zabegan,

posto gledam deka molis boga nesto da se sluci loso so avtobusive a vinata da ja prepises na grujo ke ti kazam nesto od istorijata na JSP.

Na linija broj 9a od Panorama nadole do sega se imaat otkaceno desetina avtobusi poradi defekti, duri eden i u kukja mu vleze na eden odma do skoloto koco racin. na linija 58 isti slucuvanja so godini od Pripor nadole. barem dvaesetina do sega. Pa imase i pagjanje na avtobus od mostot gazela vo avtokomanda i mostot vo saraj i taka mozam da ti nabrojuvam do utre.
nesrekite se sostaven del na covekovoto ziveenje, se slucuvaat sekojdnevno poradi objektivni ili subjektivni pricini, taka da i dvokatnite nema da bidat isklucok od ova.
ili i ovie tvoi predskazuvanja da ne bidat kako i za severnata tribina so se zborese deka ke padnela koga ke se napunela.
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 01:46
на исто ниво ставаш дефекти на 30 години стари автобуси и дефекти на ганц нови автобуси, немам коментар... и знам, муабетот веќе на памет го научив за владата, нејзината голема инвестиција од милост кон ЈСП, немој, веќе досадно ми стана, ама аплауз за трудот да повториш една иста реченица во 100 поста ќе ти дадам аплауз голема%20насмевка
па дури повторно го вртиш муабетот дека несреќите се нешто нормално и треба да ги пуштиме да се случуваат аплауз
и дури кога ќе се случи несреќа, се ќе биде вина на возачот според многу луѓе
и да, како погоди дека јас едвај чекам некаква вина да му препишам на Груевски, ме заболе мене за Гујо кога ќе настрада некој обичен човек не

и уште нешто, што им беше финтава со автобусов во кој се возеа политичари? за што го пуштија, и вака и така ги видовме на слики автобусите...
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 01:56
Avtobusot koj padna od mostot vo avtokomanda i onoj vo Saraj, bea novi avtobusi, 2-3 godini vo toa vreme. Na 58 sekogas odele najspremnite avtobusi, taka da ne lupaj bez veze.

A i vo probnoto krugce niz gradot za toa so se vozele politicari vo niv i za toa naogjas zamerki.

Bravo be momce, epten si bil manga, nema sto.
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 79>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.