IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Палачинки
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Палачинки

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 20>
Автор
Порака
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 27.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2010 во 13:40
Originally posted by zamislena zamislena напиша:

 
 

  Дали некој знае да ми каже

рецепт  за .... Адам   Палачинки  ....голема%20насмевка


една другарка кога беа лани во охрид, јаделе адам палачинки.... финтава е што палачинките се во форма на адамовата машкост,.... претставена со две топки сладолед, палачинка меѓу нив.... и шлаг на врвот.... еве ја и сликата пардон, и банана имало....


Кон врв
Tiggy Vicious Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Consume. Be silent. Die.

Регистриран: 27.Октомври.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6238
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiggy Vicious Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2010 во 17:07
Аи ја имам вакви јадено, исто лани у Охрид.
Срамота бе, изгледа ко да праиш нешто... друго, ај да не кажам сега.

Изменето од Tiggy Vicious - 19.Ноември.2010 во 17:08
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2010 во 17:13
Срамота,срамота ам си ги јадела.......трепкањетрепкањегазење%20од%20смеење
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2010 во 21:16
Originally posted by BisernA BisernA напиша:

Originally posted by zamislena zamislena напиша:

 
 

  Дали некој знае да ми каже

рецепт  за .... Адам   Палачинки  ....голема%20насмевка


една другарка кога беа лани во охрид, јаделе адам палачинки.... финтава е што палачинките се во форма на адамовата машкост,.... претставена со две топки сладолед, палачинка меѓу нив.... и шлаг на врвот.... еве ја и сликата пардон, и банана имало....


.....Бисерна ........бакнеж..............намигнување
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2011 во 14:16

Корејски палачинки

Потребно:

  • 3/4 шоља сенаменско брашно
  • 1/4 шоља оризово брашно
  • 250 мл. ладна вода
  • 5 млади кромидчиња
  • 1 сушено чили пиперче
  • 1 лажичка морска сол
  • масло за јадење

За сос : 2 лажици соја сос, 2 лажици оризов оцет (можете да го замените со јаболков оцет), 1 лажица масло од сусам, 1 лажица тостиран сусам, 1 лажица црн бибер.

Подготовка: Во мал сад, помешајте ги сите состојки за сосот и оставете го на страна.  Во друг сад помешајте ги водата и брашното, додавајќи ја водата малку по малку, додека не се добие еднолична смеса. Ставете ги ситно сецканите кромидчиња, чили пиперчето, зачинете го сол и бибер. Во тавче за пржење, ставете една лажица масло за јадење и една лажица путер. Со лажица ставете од смесата и пржете ги на двете страни додека не поруменат.  Послужете со сосот.



Изменето од емил - 26.Февруари.2011 во 14:17
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2011 во 20:11

Палачинки со карамелизирани круши

 

СОСТОЈКИ (за 4 лица)
• 125 гр брашно
• 1 јајце
• 300 мл млеко
• 3-4 големи лажици масло од сончоглед
• 1-2 големи лажици кафеав шеќер
• 3-4 круши со извадени семки и исечкани
• шлаг
• малку бренди од јаболка
• две големи лажици путер

ПОДГОТОВКА
За да подготвите смеса за палачинки, земете подлабок пластичен сад. Во него ставете го брашното и малку сол. Измешајте и потоа додадете ги јајцето и малку млеко. Мешајте и постепено доадавајте го преостанатото млеко. Мешајте со миксер додека смесата не стане хомегена. Се остава малку да отстои.

Ставете малку масло во тава за палачинки и налејте малку од смесата. Испечете од двете страни и потоа ставете ја во посебна чинија. Покријте со хартија која ја собира маснотијата. Постапката повторете ја онолку пати колку што имате смеса.

Во меѓувреме, истопете го путерот со шеќер во голем сад за пржење. Додадете ги сечканите круши и пропржете околу 5 минути, односно додека крушите не почнат да се карамелизираат. Подгответе шлаг со малку бренди од јаболка.

На секоја палачинка, ставете неколку парчиња круша и додадете шлаг со бренди. Потоа, палачинката преклопете ја на три пати.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2011 во 08:25

Солени мексикански палачинки

 

СОСТОЈКИ
• 500 гр мелено месо
• 1 лименка црвен грав
• 1 лименка пченка
• 1 кромид
• 1 црвена пиперка
• 1 зелена пиперка
• 400 гр гауда
• 20 гр слатка павлака за готвење
• сок или пире од домати
• палачинки
• пармезан
• зачин за скара (опционално)

ПОДГОТОВКА
За оваа количина на смеса се потребни 12 палачинки. Доколку немате време да ги подготвите, можете да ги купите и готови.

Во длабока тава (по можност вок тава) издинстајте ги кромидот и месото. Потоа, посолете и оставете водата да испари. Додадете ги црвената и зелената пиперка, исечкани на коцки. Во смесата додадете и зачин за скара или само бибер. Дополнете со пире или сок од домати.

Смесата пржете ја сѐ додека не омекнат пиперките и додека не испари водата. Потоа, додадете ги лименките црвен грав и пченка.

Со оваа смеса полнети ги палачинките, посипајте ги со пармезан и намотајте ги како што тоа вообичаено се прави. Потоа, наредете ги во тава една до друга.

Павлаката за готвење измешајте ја со сок од домати, малку посолете и налејте врз палачинките. Попрскајте со пармезан и печете на температура од 200°С, сѐ додека пармезанот не добие златна боја.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2011 во 23:44

Француски палачинки „Сузет“



Француски палачинки „Сузет“„Crepe Suzette“ е француски десерт кој се состои од палачинки со путер, сос од карамелизиран шеќер, сок од портокал и ликер. Палачинките се сервираат фламбирани. Постојат илјадници варијатни, но денес ви го претставуваме основниот рецепт за овој светски познат десерт.

СОСТОЈКИ

за палачинки
• 110 гр брашно
• малку сол
• 200 мл млеко помешано со 75 мл вода
• 50 гр путер
• 2 јајца
• кора од 1 портокал
• 1 голема лажица шеќер

за сос
• 150 мл сок од портокал
• кора од 1 портокал
• 1 лимон, сок и кора
• 1 голема лажица шеќер
• 3 големи лажици бренди или ликер од портокал
• 50 гр путер
• малку коњак или бренди за фламбирање

ПОДГОТОВКА

за палачинки
Ставете сол во еден поголем пластичен сад и просејте го брашното. Направете отвор во средината на брашното и ставете ги јајцата во него. Измешајте добро со жица за мешање, лажица или миксер. Постепено, со постојано мешање, додавајте по малку од миксот на вода и млеко.

Растопете го путерот на оган. Ставете 2 лажици од него во тестото и измешајте. Остатокот користете го за да го намастите садот во кој ќе ги правите палачинките. Додадете кора од портокал и шеќер во тестото.

Загрејте го садот за правење палачинки. Овие палачинки треба да бидат потенки од вообичаените. Намастете го садот со путер и налејте од тестото. Испечете и повторете го процесот додека не заврши тестото. Би требало да добиете 15–16 палачинки.

за сос
Измешајте ги сите состојки, освен путерот. Растопете го путерот на умерен оган, налејте го миксот од другите состојки во тавата и ставајте ги палачинките една по една во загреаниот сос. Преклопете ги на два пати, направете ги во триаголна форма и добро натопете го во сосот.

На крајот доаѓа фламбирањето. Загрејте лажица или црпалка и ставете малку ликер или бренди во неа. Потоа, лажицата вратете ја на оган за да се загрее алкохолот. Потоа, налејте го алкохолот врз палачинката.

Сервирајте веднаш.

Кон врв
smilegirl Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Декември.2011
Статус: Офлајн
Поени: 48
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај smilegirl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2011 во 21:42
Обожавам палачинки, особено благите. Со крем, плазма, кокос, чоколаден прелив, ммм
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2012 во 05:49

Егзотични идеи за палачинки 



Егзотични идеи за палачинки

Цимет и палента
Наместо само со обично брашно, палачинките може да се приготват и со палента. На тој начин, ќе добиете повкусна палачинка, која може да ја комбинирате со цимет и слатко од капини.

Брусница и јаворов сируп
Сезоната на свежи брусници е кратка, па затоа искористете ја максимално. Една пријатна комбинација од брусници и јаворов сируп ќе направи денот да ви започне одлично.

Боровинки и кора од лимон
Боровинки, кора од лимон и интегрално брашно ќе го претвори декадентниот десерт во здрав појадок. Како за промена, оваа комбинација е одлична.

Рикота сирење и сируп од портокал
Кога ќе додадете рикота на палачниките, знаете дека тие никогаш нема да имаат сув вкус. Ако кон ова додадете и сируп од портокал, имате загарантиран елгантен десерт кој ќе го правите постојано.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2012 во 16:36



Солени мексикански палачинкиОвој рецепт е одлична ком­би­на­ција од дома­шна и стран­ска кујна. Се под­го­твува за околу 2 часа и е нави­стина вку­сно. Пред да го серви­рате, послу­жете по една текила, за да биде комплетно мек­си­кан­ското чувство.

СОСТОЈКИ
• 500 гр мелено месо
• 1 лименка црвен грав
• 1 лименка пченка
• 1 кро­мид
• 1 црвена пиперка
• 1 зелена пиперка
• 400 гр гауда
• 20 гр слатка павлака за готвење
• сок или пире од домати
• пала­чинки
• пар­ме­зан
• зачин за скара (опционално)

ПОДГОТОВКА
За оваа коли­чина на смеса се потребни 12 пала­чинки. Доко­лку немате време да ги под­го­твите, можете да ги купите и готови.

Во дла­бока тава (по можност вок тава) издин­стајте ги кро­ми­дот и месото. Потоа, посо­лете и оста­вете водата да испари. Дода­дете ги црве­ната и зеле­ната пиперка, исеч­кани на коцки. Во сме­сата дода­дете и зачин за скара или само бибер. Допо­лнете со пире или сок од домати.

Сме­сата пржете ја сѐ додека не омек­нат пипер­ките и додека не испари водата. Потоа, дода­дете ги лимен­ките црвен грав и пченка.

Со оваа смеса полнети ги пала­чин­ките, поси­пајте ги со пар­ме­зан и намо­тајте ги како што тоа воо­би­ча­ено се прави. Потоа, наре­дете ги во тава една до друга.

Павла­ката за готвење изме­шајте ја со сок од домати, малку посо­лете и налејте врз пала­чин­ките. Попр­скајте со пар­ме­зан и печете на темпе­ра­тура од 200°С, сѐ додека пар­ме­за­нот не добие златна боја.

Кон врв
FosterThePeople Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2011
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај FosterThePeople Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2012 во 19:42
Јас палачинките најмногу ги сакам со мармалад од ѕенѕери Нема рецепт значи,само мачкаш палачинката и муљај!
I just wanna feel real love.
Кон врв
BiBi_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 27.Мај.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiBi_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2012 во 22:46
Originally posted by FosterThePeople FosterThePeople напиша:

Јас палачинките најмногу ги сакам со мармалад од ѕенѕери Нема рецепт значи,само мачкаш палачинката и муљај!


so marmalad od sto"????изненадувањеизненадување

NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE!
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Статус: Офлајн
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2012 во 22:54
Кајсиизбунетост
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.