|
Вехабии во Македонија - верска дискусија |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 16> |
Автор | ||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Moe mislenje e deka ako Vehabiite vo Makedonija ne gi krsat zakonite vo drzavava nemam nisto protiv niv, nitu protiv bilo koja druga verska zaednica. |
||
SOLI DEO GLORIA
|
||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ти навистина си во право - но никој не се занимава со твојот став. Може да бидеш супер демократ, но не и добар човек ако тебе те интересираат само законите и ако така мислиш за екстремистите. Треба да ја разбереш нивната психологија и“демократија“. имаш СП од мене на ЛП. |
||
убаво е човек да создава пријатели не да шири омраза. Но реалноста секогаш е сурова.
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Поради тоа што не сакаше да го симне крстот од своите гради и да се откаже од светата Христова вера, плати со својата глава.
|
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Христијаните во Македонија треба самите себе си да се преиспитаат како поединци и како институции, а не да се занимаваат со групите од другите религии и нивните (не)дела.
Вехабистите можеби сметаат дека во одредени ситуации насилството и смртната казна е оправдана според нивната вера или толкување на истата. Тоа што веруваат тоа си го спроведуваат. Еден ден ќе добијат соодветна „награда„ за доследноста. Но тоа си е меѓу нив и Бог, а не меѓу нив и луѓето од христијанска вероисповед. Христијаните меѓутоа инструкциите ги добиле од Исус Христос и барал неговите следбеници да ги почитуваат ако сакаат да добијат добар одговор кај Бога. Исус не ја укинал заповедта „Ти не треба да убиеш!„ напротив, ја надополнил со љубовта кон сите па дури и кон непријателите. Прашањето е меѓутоа колку денешните христијани(а и некогашните во текот на 2000 години христијанска историја) навистина се држат до учењето Христово? Збиднувањата на светската сцена покажуваат дека мнозинството христијани само верува во Исус, но не ги држи неговите заповеди. Испаѓа како да не им е Хрстос авторитет туку некој фундаменталист. Доста лицемерно. Во Евангелието според Матеј (гл.7 стих 3-5) јасно е кажано: ” Зошто ја гледаш раската во окото на твојот брат, а не ја забележуваш гредата во твоето око? Или, како ќе му речеш на брата си: ‘Дозволи ми, да ти ја извадам раската од твоето око; а, пак, ете, во твоето око има греда?’ Лицемере, извади ја првин гредата од твоето око, па тогаш ќе видиш јасно, како да ја извадиш раската од окото на брата си.” Изменето од Majkl - 16.Февруари.2011 во 11:36 |
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti odgovoriv na LP , blagodaram na pozdravot Dobro sum zapoznat so t.n. Vehabii i nivnoto ucenje i deluvanje, no dosega vo Makedonija so niv nemame takvi problemi kako sto imaa na primer vo Bosna i vo razni drugi zemji. Se slozuvam deka nekoi raboti koi gi pravat t.n. Vehabii vo drugi drzavi sto gi gledame na video klipovi se za sekakva osuda i takvite voopsto ne zasluzuvaat da se narecat lugje a kamoli vernici. Tocno e, jas veruvam vo demokratijata, i mislam deka se' dodeka nekoj ne gi narusuva zakonite na drzavata vo koja zivee nema potreba da se shikanira i predvreme da se prezemaat nekakvi merki protiv nego. Pozdrav ! |
||
SOLI DEO GLORIA
|
||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересно е како “влегуваат“ кај нас, а ние не “гледаме“.
се надевам дека нема да видиме некое ново локално клипче, но ако размислуваме така, а не дејствуваме на сите можни начини против тоа, можно е и да се случи. деновиве има интересни случки, нели... |
||
убаво е човек да создава пријатели не да шири омраза. Но реалноста секогаш е сурова.
|
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=8anFG4RFMRY Изменето од Majkl - 15.Февруари.2011 во 20:12 |
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Majkl, кога би морал да се решиш помеѓу државите, културите и верите на тие христијани што неретко ги критизираш како лицемерни и на верите/државите на вахабиите, за чија вера, култура и земја би се решил ? Еве еден интересен линк за србите Мaksim Bozic, Jasmin Korać i Milutin Sretenović, кои конвертирале во вахабискиот ислам. Изменето од spiros - 15.Февруари.2011 во 23:41 |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toa можат да си го спроведуваат во нивните земји, ако и таму такво нешто им дозволуваат. А во Македонија постојат закони, прописи и институции кои се задолжени да ги спроведуваат тие прописи и закони. Самопомошта не е дозволена и претставува казнено дело. А Македонија како држава, треба да ја зајакне контролата и примената на своите прописи, особено со вакви сомнителни луѓе, кои претежно бегаат од грчката држава и не сакаат да се вратат таму, затоа што влста, цариниците и полицијата на граница не гледааат благонаклоно на нив. Грција не е безгрешна, ниту пак е позната по добриот однос со таквите лица, за што сведочат и скорешни настани, но сепак, тоа не значи дека Македонија треба тука секого да го прибере, а да не обезбеди барем некакви податоци за таквите лица. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Makedonija e sekularna zakonodavna drzhava.
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Токму така. Ако беше упатено кон мене, јас кога говорам Македонија да гледа кого прима, говорам од аспект на зголемено внимание при доделување азил на лица за кои нема точни податоци дека подлежат на прогони во својата земја и дека токму затоа треба да добијат азил во Македонија. И секако, стојам на тоа дека институциите се тие кои треба да го спроведат правото, а не верниците. Изменето од Македон - 16.Февруари.2011 во 15:59 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Македон, potpolno se slozhuvam so onoa shto go kazha:
I parichkata zastanuva tamu! Mojata replika beshe samo potvrduvanje na tvoite zborovi, no vo edna pokoncizna forma. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
evangelist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам дека си во право... http://www.youtube.com/watch?v=S9Pw98cDrbs&feature=related |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |