IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Материјалното или Духовното?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Материјалното или Духовното?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 11121314>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2011 во 22:37

Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Бог да е личност, според мене нема поглупа замисла.

Мислиш дека твојата најмудра замисла е воопшто мудра во споредба со БОЖЈАТА Мудрост, Која што е Спасителната БОЖЈА Милост (Христос)!?

Совршениот БОГ секако дека е преперсонален и трансперсонален, но од љубов кон човекот Тој во Христа е и персонален!

Пријателе, можеш со твојата највисока мудрост и интелегенција тоа да го сватиш?

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2011 во 22:56
Restriktirajte se od obezvrednuvanje i navreduvanje na chlenovite dokolku tie ne se slozhuvaat tokmu so vasheto veruvanje.

DragancoLeskoec komentira za ideja. Toa e kako da rekol deka za nego nema poglupava misla od onaa deka chovekot nastanal po evolutiven pat. So toa ne veli deka se glupavi onie koi mislat deka toa bilo tokmu taka.

spirose, ti direktno mu se obrakjash na DragancoLeskoec aludirajkji deka ne e inteligenten i mudar kako tebe ili nekoi drugi, za da go sfati onoa vo shto ti veruvash. Zamolen si da vnimavash na replikite i formuliranjeto na svoite komentari.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2011 во 23:18

Факт е дека денешното самобендисано човештво е премногу интелегентно за да ја свати, поверува и следи љубовта и едноставноста на спасителната Мудрост БОЖЈА!

Тоа може - многу набрзо - премногу да не’ кошта!

Изменето од spiros - 13.Февруари.2011 во 23:21
in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2011 во 23:52
I toa e samo tvoe veruvanje.

Da im dozvolime na drugite da veruvaat vo sprotivnoto dokolku mislat deka toa e ispravnoto... bez da gi navreduvame.

Diskutiranje so argumenti i fakti, koristejkji ja logikata, e dozvoleno i pozhelno na forumov, no minuvanjeto na obezvrednuvanje na lichnosta so potsmevanje, obezvrednuvanje i majtapenje zatoa shto ne se slozhuva so nas e neshto sosem drugo i toa ne e dozvoleno. Toa samo pokazhuva deka kako sogovornici sme ostanale bez argumenti, no od sueta i inaet toa ne sakame da go priznaeme.

Inaku se slozhuvam so tebe deka intelegencijata e dar i sposobnost na umot, no deka samata po sebe ne doveduva do plodotvoren rezultat. Koga e taka toa ne e inteligencija, tuku nejzina imitacija - intelektualizacija. Narodski kazhano toa e "pravenje pameten" ili "pravenje dupka vo voda". Chesto pati jas toa go narekuvam egzibicija na pravniot um, kako dzhvakjanje mastika - samo ostava vpechatok deka neshto se jade, a vo sushtina pretstavuva jalovo gubenje vreme i energija.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2011 во 00:18

месинџер, очигледно и факт е дека долунаведената мисла од дрганчолескоец (со џвакање или без) ги навредува сите оние кои мислат дека БОГ е и личност!

Или сега одеднаш диференцирате помеѓу мислата и мислителот?   

Нели се’ беше едно?    

Изменето од spiros - 14.Февруари.2011 во 00:22
in Time & Eternity!

Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2011 во 03:08
Богaми неможам а да не мислам дека не мислиш.

Изменето од DragancoLeskoec - 14.Февруари.2011 во 03:09
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2011 во 15:03
Originally posted by spiros spiros напиша:

месинџер, очигледно и факт е дека долунаведената мисла од дрганчолескоец (со џвакање или без) ги навредува сите оние кои мислат дека БОГ е и личност!

Или сега одеднаш диференцирате помеѓу мислата и мислителот?   

Нели се’ беше едно?    

Sekogash koga se vrzuvame lichno za bilo shto (vo sluchajov za ideja ili veruvanje), togash sekoja diskusija vo vrska so toa go dozhivuvame kako lichno obrakjanje, presuduvanje ili vrednuvanje od strana na sogovornikot.

I toa e problemot so site nas.

Nie se poistovetuvame so onoa shto go pretpochitame kako nash izbor na nekoja vrednost i sekoe neprifakjanje na taa vrednost od drugite lugje go dozhivuvame kako neprifakjanje i obezvrednuvanje na nashata lichnost.

Ti dadov dobar primer so idejata za evolucijata. Za nekoi lugje, osobeno revnite vernci, ovaa teorija e potpolno promashena ideja. Chesto pati mozhe da se slushni komentar deka e glupava, deka e majmunska rabota, daleku od umot i t.n. No mene lichno ne mi e poznato (shto ne e nikakov dokaz deka nema) chovek koj takvite komentari gi gleda kako neshto upateno lichno do nego deka toa znachi oti toj e glupav, majmun ili budala.

Ako za nekoj reven vernik evolucijata e glupava ideja, za nekoj drug taa mozhebi da e pametna i rabotata se sveduva samo na lichen izbor.

Istoto e i so komentarot na DragancoLeskoec. Za nego mislata deka Bog e lichnost e neodrzhliva. Za mene, mozhebi terminot e malu nesekjno odbran, no toa sepak ne menuva nishto vo kontekstot za koj zboruvame, a kazhuva s'e za negoviot rechnik i nachin na komuniciranje.

Znachi problemot ne e vo mislenjata, veruvanjata ili stavovite, tuku za nasheto vrzuvanje (attachment) i poistovetuvanje za niv.

I od tuka poteknuva idejata za "verskoto navreduvanje" - koga vernik kje se razgnevi zatoa shto sogovornikot ne mu go vrednuva negovoto veruvanje. Frazata "mi go navredi moeto versko chuvstvo" vo sushtina veli "me navredi lichno bidejki jas sum se poistovetil so edna ideja (veruvanje), pa tvoeto kritikuvanje na taa ideja go zemam kako kritikuvanje na mojata lichnost".

Изменето од Messenger - 14.Февруари.2011 во 15:04
Кон врв
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bo&#382;e ne znam &#353;ta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2011 во 15:07
Материјалното или духовното: одговор: и двете!
без да читам други коментари.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2011 во 19:20
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Зарем не беше ти тој кој говореше дека зборовите на Исус Христос се мошне јасни? Зарем не говореше ти дека од тие зборови може да се протолкува Неговата мисија и се останато што Тој го проповедаше? Зарем Христос вне велеше дека на заповедите кои ни ги даде, се крепи сиот Закон и пророците? Зарем, ако Законот не беше даден од Бога, Христос на него ќе ги темелеше своите заповеди?

Ne prodolzhuvam so citat oti nema potreba... si gi ispomeshal rabotite.

Toa shto sum govorl za Isusovite citati vazhi za tie citati. Poveli citiraj gi tie moi komentari za da znaeme shto sum govorel. Vaka kje izleze rekla-kazala.

Patem, toa voophto ne e odgovor na prashanjeto:dali imash dokaz deka zakonite navedeni vo Stariot Zavet se dadeni od Boga?

Ako imash dokaz togash poveli prezentiraj go bez da matish voda so svrtuvanje na diskusijata kon moite komentari , a ako nemash smetaj deka seto onoa shto go kazha prethodno ti se rushi kako kula od karti .

линк кон твоите цитати и кон моите одговори..

Значи, како што можеш да видиш, прашуваш дали Бог го дал Законот, а од друга страна ме убведуваш дека зборовите на Христос во писанијата се мошне јасни и нема потреба од дополнување. Знам дека и сега можеш да кажеш дека интерпретирам, манипулирам, но, контрадикцијата на твоите постови нема да можеш да ја смениш. Од една страна велиш дека не е јасно дали Законот е од Бога, а велиш дека треба да се следат само Исусовите зборови. Затоа и го споменав Аристотел. А и Б не може да се еднакви, а Б да не е еднакво со Ц.

Прочитај убаво за што сме говореле на таа тема, па потоа и на оваа, па доколку не можеш да си ја доловиш контрадикторноста на постовите, јас ќе ти ја покажам, како што веќе и на таа тема еднаш ти ја покажам. Не се сомневам дека од прва рака ќе ја најдеш.

Во однос на доказот кој го бараш, само можам да кажам дека научен доказ за такво нешто нема. Она на кое што јас цело време алудирам во однос на Христијанството, Светото Писмо, Стариот и Новиот Завет не токму неговата логичност, не од аспект на науката, односно на тоа дека се може научно да се докаже, туку од аспект на запазување на правилата на логиката и причинско-последичните врски. Не знам колку успеваш да ме разбереш, но мислам дека ова е на најкус можен начин најдобро објаснение.

Токму ова и на Мајкл неколкупати му го кажав кога кажав дека не може да бара континуитет меѓу Апостолите, Манихејците, Богомилите, затоа што немале еднакво верување. Ако се обиде да ги држи сите три верувања, сите логични причинско-последични односи ќе пропаднат, затоа што во тој случај А не е еднакво на Б, ниту на Ц, но А,Б и Ц на крајот треба да се еднакви. Нема начин тоа да се случи.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2011 во 20:20

Токму ова и на Мајкл неколкупати му го кажав кога кажав дека не може да бара континуитет меѓу Апостолите, Манихејците, Богомилите, затоа што немале еднакво верување. Ако се обиде да ги држи сите три верувања, сите логични причинско-последични односи ќе пропаднат, затоа што во тој случај А не е еднакво на Б, ниту на Ц, но А,Б и Ц на крајот треба да се еднакви. Нема начин тоа да се случи.
Не се работи за континуитетот(имено живееле во различни векови) туку за камчињата од еден поголем мозаик - подготовка на Царството на мирот и потоа враќање на сите души повторно дома во Царството Небесно. Сите тие камчиња се вклопуваат.

Ако се обиде да ги држи сите три верувања, сите логични причинско-последични односи ќе пропаднат, затоа што во тој случај А не е еднакво на Б, ниту на Ц, но А,Б и Ц на крајот треба да се еднакви. Нема начин тоа да се случи.
Така би требало математиката да испадне според црковно-православната теологија нели? Но Христос вели нешто друго... кој има уши за слушање нека чуе!
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2011 во 20:27
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Не се работи за континуитетот(имено живееле во различни векови) туку за камчињата од еден поголем мозаик - подготовка на Царството на мирот и потоа враќање на сите души повторно дома во Царството Небесно. Сите тие камчиња се вклопуваат.

А како тие камчиња ќе се вклопат, кога едното камче со другото камче нема никаква врска? За едното камче, потребно е да не се јаде месо, за другото камче потребно е да не се почитува власта, додека третото камче смета дека потребен е целибат, а заедничко за сите тие камчиња е што сите имаат различни верувања. За едните Христос е Пророк, во кој треба да се верува, за други Мани е пророкот, за трети пак е некој друг.

Ако се обиде да ги држи сите три верувања, сите логични причинско-последични односи ќе пропаднат, затоа што во тој случај А не е еднакво на Б, ниту на Ц, но А,Б и Ц на крајот треба да се еднакви. Нема начин тоа да се случи.
Така би требало математиката да испадне според црковно-православната теологија нели? Но Христос вели нешто друго... кој има уши за слушање нека чуе!

Не, така не вели теологијата, ниту нешто поврзано со неа. Така вели логиката.

Изменето од Македон - 14.Февруари.2011 во 20:28
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2011 во 20:32

Така вели црковно-православната логика. Логиката како наука пак не се занимава ниту со апостолите ниту со пророците.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2011 во 20:51

Така вели црковно-православната логика. Логиката како наука пак не се занимава ниту со апостолите ниту со пророците.

Логиката како наука се занимава со силогизми. Тие силогизми пренесени на полето за кое дискутираме, го даваат тој резултат, независно дали ние сакаме или не.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2011 во 21:04

Зарем не беше ти тој кој говореше дека зборовите на Исус Христос се мошне јасни? Зарем не говореше ти дека од тие зборови може да се протолкува Неговата мисија и се останато што Тој го проповедаше? Зарем Христос вне велеше дека на заповедите кои ни ги даде, се крепи сиот Закон и пророците? Зарем, ако Законот не беше даден од Бога, Христос на него ќе ги темелеше своите заповеди?

Ne prodolzhuvam so citat oti nema potreba... si gi ispomeshal rabotite.

Toa shto sum govorl za Isusovite citati vazhi za tie citati. Poveli citiraj gi tie moi komentari za da znaeme shto sum govorel. Vaka kje izleze rekla-kazala.

Patem, toa voophto ne e odgovor na prashanjeto:dali imash dokaz deka zakonite navedeni vo Stariot Zavet se dadeni od Boga?

Ako imash dokaz togash poveli prezentiraj go bez da matish voda so svrtuvanje na diskusijata kon moite komentari , a ako nemash smetaj deka seto onoa shto go kazha prethodno ti se rushi kako kula od karti .

линк кон твоите цитати и кон моите одговори..

Значи, како што можеш да видиш, прашуваш дали Бог го дал Законот, а од друга страна ме убведуваш дека зборовите на Христос во писанијата се мошне јасни и нема потреба од дополнување. Знам дека и сега можеш да кажеш дека интерпретирам, манипулирам, но, контрадикцијата на твоите постови нема да можеш да ја смениш. Од една страна велиш дека не е јасно дали Законот е од Бога, а велиш дека треба да се следат само Исусовите зборови. Затоа и го споменав Аристотел. А и Б не може да се еднакви, а Б да не е еднакво со Ц.

Прочитај убаво за што сме говореле на таа тема, па потоа и на оваа, па доколку не можеш да си ја доловиш контрадикторноста на постовите, јас ќе ти ја покажам, како што веќе и на таа тема еднаш ти ја покажам. Не се сомневам дека од прва рака ќе ја најдеш.

Во однос на доказот кој го бараш, само можам да кажам дека научен доказ за такво нешто нема. Она на кое што јас цело време алудирам во однос на Христијанството, Светото Писмо, Стариот и Новиот Завет не токму неговата логичност, не од аспект на науката, односно на тоа дека се може научно да се докаже, туку од аспект на запазување на правилата на логиката и причинско-последичните врски. Не знам колку успеваш да ме разбереш, но мислам дека ова е на најкус можен начин најдобро објаснение.

Македон, jas ti rekov da me citirash, a ti mi naveduvash stranici od nekoja tema i me ubeduvash deka od napishanite komentari ti zakluchuvash deka jas sum rekol onoa shto ti mislish deka sum rekol.

Ne bre chovek, ne sum rekol onoa shto mislish deka sum rekol.

Jas nikogash ne sum tvrdel deka onie zakoni iznaredeni so stranici vo Stariot Zavet se dadeni od Boga. Naprotiv, jas postojano sum posochuval na nivnata kontradiktornost i nevozmozhnost da bidat izdiktirani od Bozhenstvenoto.

Zatoa, te molam, ne mi stavaj zborovi vo usta koi ne sum gi rekol. Ako imalo nekoe nedorazbiranje, eve sega toa go klarificiram ushte ednash.

A sega onoa krucijalnoto - ti tvrdish...

Ако има закон, има законодавец, во случајов Бог, кој ќе го создаде тој Закон. .

... toa ti e temelot na koj se drzhi seta tvoja logika i koncepcija. I tokmu toj temel ne mozhesh da go dokazhesh, iako vrz nego se potpira seta onaa teoloshka nadgradba koja ja pretstavi vo minatite komentari.

Tvojata kula od karti se srushi, no toa i ne e tolku tragichno bidejkji sepak ostanuva kako edna od mnogute drugi verski i religijski idei i koncepti sozdadeni od chovekot.

Toa e onoa shto go napishav nekolku stranici ponazad:

Bog nikade nikogash ne postavil nikakov koncept za sebe.

Toa lugjeto pravat chovechki koncepti za Nego vo obidot da go opishat i razberat.

A toa e vekje sosem druga rabota.

Ponekogash vo religijata nekoi raboti se jasni, kako shto se jasni i vo filozofijata, no najchesto osnovnite neshta se vtemeleni vo dogmi koi samite po sebe se dokaz deka religiite nama da opstanat bez nekoi prezumcii koi gi vtemeluvaat i usvojuvaat kako nekakvi nepobitni fakti koi nema potreba da se dokazhat.

I da, religijata znae da bega od logikata potkrepuvajkji se so dogmite i verata vo nekogashnite kazhuvanja i tokmu zatoa ne e nauka. Ako beshe poinaku denes kje imavme samo edna religija vo svetov, kje ja narekovme nauka i kje ja uchevme kako sekoja nauchna disciplina.

Zdraviot razum e dar od Boga, no toa ne znachi deka s'e shto izlaga od nego e razumno i bozhenstveno. Za toa ne treba pogolem dokaz od dosegashnata chovekova istorija.

Bidi mi pozdraven!

Изменето од Messenger - 14.Февруари.2011 во 21:13
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 11121314>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,781 секунди.