|
Македонците од Егејска Македонија |
Внеси реплика | страница <1 3334353637 40> |
Автор | |||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Резултати од Грчкиот Попис од 1928 год., каде што Грчката држава признава дека околу 82,000 (многу неточна бројка за вистинскиот број на Македонци што тогаш живееја во "Северна Грција") т.н. Македоно-Словени живеат во грчката држава тогаш. Напишано на Грчки и Француски. Забележете дека Бугарите се листани посебно и со многу помала бројка. |
|||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Читам и неможам да поверувам. Охрана работела во герамнската и италјанската окупациона зона да го заштитува мирното население. Во бугрската окупациона зона немало потреба од такви нешта, затоа што бугарската фашистичка држава се грижела за населението. Од кого да го штити мирното наеселение од фашистите, од бугарските сојузници?! Како тргнало ќе испадне дека Охрана се борела против фашистичкиот окупатор. |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тебе ти е многу добро познато дека ние ниту со античките, ниту со совремнеите Грци некогаш сме пееле заедно, а нема ни да пееме. Песната е искомпонирана од 1940-1944 година од бугарската држава и Цар Борис, пријателот на Хитлер, Мусолини и Хирохито. Песната е многу популарна и е интеранционална. Точно се знае кој се бил во Оската. Се надевам дека нема да се дрзнеш да го оспоруваш темното фашистичко минато на Бугарија и се обидеш да му дадеш позитивен спин?! Изменето од Platenik - 19.Јануари.2011 во 00:25 |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, но регрутите биле доведуани од Бугарија, а едвај 3000 биле од локалното население. А за тоа колку била сакана Охрана сведочи и фактот дека била во конфликт со македонските партизани, а и самата функционирала лошо, голем дел од Македонците се придружиле на НОФ, а на нивно место носеле од Софија регрути. Тоа доволно говори. Крајот сите го знаеме. Охрана убила многу Македонци, а речиси сите раководители на македонското движење во Грција биле бескомпромисни борци против Охрана. Не случајно Македонците и од Вардарска Македонија, како и оние од Егејска Македонија заедно учествуваа во нанесување на крајниот удар на тоа профашистичко движење- фаќањето на лидерот и предавањето на воен суд. Изменето од Македон - 19.Јануари.2011 во 00:33 |
|||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дури и во вашата wiki пише малко по иначе:
Охрана била националистичка про-бугарска организација на локалното македонско население од западна Егејска Македонија, која постоела во текот на Втората светска војна од 1942 до 1944 година. Охрана била формирана од бугарскиот офицер Андон Калчев, кој бил роден во село Жужелци, Костурско, со цел заштита на локалното македонско население од теророт на грчката држава и грчките паравоени андарти. Исто така Охрана го мотивирала македонското население да војува против ЕЛАС. Охрана |
|||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
|||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Официјалната Македонска историја ретко ја спомнува “ОХРАНАТА“, и ја смета за реакционерна, антиреволуционерна организација која војува против ЕЛАС и му служи на германскиот и италијалнскиот окупатор, а комитите ги смета за орудие на бугарската воена агентура. После 1992 дел од Македонските борци во Граѓанската Војна во Грција започнаа да пишуваат на таа тема и понудија друга гледна точка, која ги окфалификува комитите на “ОХРАНАТА“ како борци против грчкиот гнет и заштитници на достоинството на Македонскиот народ во Егејска Македонија.
Охрана |
|||
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во нашата википедија сешто може да пишува, таму нештата се плод на договор, па тоа што денес го пишува, утре може и да го нема, затоа и не е релевантен историски извор таа страница, барем во однос на историјата. За Охраната говори самиот факт што населението не ја прифатило и нејзиното брзо распаѓање, а да не говорам за малата бројка на поддржувачи. Не случајно и завршила онака како што завршила. А за тоа каков заштитник била, говори фактот што Македонците од Вардарска и Егејска Македонија се бореа против истата за да ја уништат. Самиот Вангел Ајановски - Оче, еден од најавторитативните извори на тоа време, кажува што била Охраната. |
|||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Песната на Васка Илиева, па и на групата "Мизар" сте ја ставиле како позадина на смртта на фашистот и бугарофил Калчев? Ни срам ни перде...срам и арам. Туку, кој го изгубил срамот, та друг да го најде и да се засрами...пак уште и реквием сте ја нарекле...безумие... Изменето од Македон - 19.Јануари.2011 во 17:05 |
|||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Народот го е рекол: "Летел е орел над Костурско" - народна песна во чест на Андон Калчев
|
|||
|
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кој народ Чоли? Оној во Бугарија? Тој може да си пее што сака и како сака, но тоа не го рекол народот во Костур, ниту пак тие зборуваат како што говорат во песната, а ниту пак го слават Андон Калчев, а најмалку пак го интересира што мислат тие во Бугарија. |
|||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да бугарскиот народ ке си пее и слави што сака... И не биди сигурен што таа песна не е од костурско - паметта на Андон Калчев ке е жива там, не во Бургас. Во отричането на неговото дело без да искате ке застанете во еден фронт со вашите сегашни душмани Грциве , кои немат срам да слагат вакви парадоксални табели: |
|||
|
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Споменот на Андон Калчев не е жив во Костурско, тоа можете само да си се залажувате себе. Докажи го тоа што го тврдиш со нешто опопливо, емоционални изливи не' не интересираат. Бугарски народ во Костур има само во сништата на некои фантазери. А дека станува збор за окупација, не говорат само Грците, туку сиот свет. И во тоа ниту ние не заостануваме. |
|||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Писмо на еден Македонец од USA:
Dragi Bratko Luben, Sho pravish bre chovek? Sakam da recham eden blagodarem za ubavite zborovi sho pisa za mene. O prochita tvoyo pismo, i mi doyde doushata na mesto. Yass ne otepa nekoy chovek, samo napisa pismo za nash*te Makedontsi da si mishle sho communistichki neshcha pravime....ako ne ostavime svite lyudi da ime glas, togaa, zashcho bareme chovechki prava za nashio izmacheni bratya sho zhive bess sloboda pod Grtska okupatsia i pod drugi mesta? Neli? Nie Makedontsi treba da mou kazhime na sveto za nashio golgotha. Ne treba da bidime po golemi fascisti od nash*te doushmani. Treba da bidime po-kulturni, i po oumni (pametni) i treba da mou kazhime na sveto sho nie sme lyudi so choveshchina. Blazhe Koneski ne mi heroi, i Alexander Makedonski ne mi e Dedo....to ne mi pray anti-Makedonets. Koneski o rassipa nashio maychino ezik, i denes ni treba dragoman da ni napray preved da si razberime. Za Velika Alexaander....toy beshe perv Grkoman....neli? Zashcho da davam chest za eden skapan Grkoman? Moyti heroi esse: Vasil Chakalarov, Pando Kliashev, Lazo Pop-Traykov, Mitre Vlaov, Naum Peyov, Ilo Dimov, Pando Shiperkov, Andon Kalchev i mnogou drougi Moyo sertse plachi za Makedonia, i mi e zhal sho si karame Makedonets so Makedonets. Koga taka prayme, samo nash*te doushmani dobive.... Treba da se mishlime za "golemata slika". Nema nishcho po vazhno ot Obedneta Makedonia na voy svet - i ne treba da o zaboravime to fakt nikogash! So poushka na raka i Makedonia na sertse! Vic Nicholas |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 3334353637 40> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |