IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Среќата e...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Среќата e...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 55>
Автор
Порака
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2011 во 17:47
Uste malku i ke ni donesat pravilnik(idiot's guide)kako da go ziveeme zivotot,koga treba da se smeeme i kako da bideme srekni...strasna rabotaсреќа

Srekata e individualno i sebicno custvo,pa zatoa nikogas nemoze da se unificira.Toa sto za tebe e sreka,za mene e dosada i banalnost...i obratno
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2011 во 23:54
среќата со пари не се купува, ама со пари се купуваат половина од работите кои просечниот човек го прават среќен
да не се лажеме, колку и да филозофираме, нема присебен човек што не ужива во материјалното, или пак што ужива во животот и духовното, а не поседува материјално задоволство во било што, макар и да било мало!

и кога животот ќе ни удира шлаканици патем, можеме да се преправаме дека сме среќни, но тоа едноставно не е природно и ќе ни носи повеќе болка одколку да се изнаплачеме
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2011 во 04:42
Tochnoe to deka treba da gi dozhiveeme site neshta za da ja razbereme nivnata vrednost... vkluchuvajkji gi i parite.

Shto mislite koj razmisluva najmnogu za pari?

Sekako toa ne e onoj koj gi ima, iako takvo e voobichaeniot zakluchok.    Onoj sho ima pari razmisluva na raboti shto gi nema... za neshto drugo, vkluchuvajkji i toa kako da gi zameni parite za onoa shto smeta deka e povredno od niv.

Perite definitivno mozhat da donesat momentalno zadovolstvo, no ne i srekja. Zadovolstvo od kupuvanje luksuzen avtomobil, pogolema kukja, skap televizor... neshto shto ima kus na vek na traenje, dodeka ne se izgustira... a toa trae relativno kuso vreme. I potoa povtorno se javuva zhelba za zadovoluvanje na nedostatokot na srekjata so nekoe drugo materijalno dobro, ushte pogolema kukja, poskap avtomobil... i taka vo nedogled.

Koga eden den kje se osozne oti ovie kusotrajni zadovolstva ne se reshenie za postiganje srekja, togash se odreduva vistinskata vrednost na parite. Koga kje se osoznae deka za smetka na steknuvanjeto pari se gubi srekjata od imanje zdravje, sopatnik koj ne ljubi tokmu onakvi kakvi shto ne sozdal Gospod, harmonichno semejstvo i zadovolstvo vo sekojdnevnite obichni raboti, togash kje se osoznae i vistinskata vrednost na parite.

Togash kje se osoznae i maksimata "srekjata so pari ne se kupuva".

Popravo, kje se osoznae deka srekjata nema nishto zaednichko so parite.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2011 во 16:05
Da, srekjata ne mozhe da se kupi. Se kupuva zadovolstvoto(koe sekako e minlivo).

Srekjata ne se ni bara, so nea sme rodeni. Samo e potrebno,   da staneme svesni za toa.

Изменето од viktorija123 - 17.Јануари.2011 во 16:07
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2011 во 21:59
а ќе ми објасните што е среќа, а што задоволство? и доколку се различни, зарем среќата не произлегува од задоволството?
не е вистина тоа дека се раѓаме среќни, има работи во животот кои не прават среќни, без разлика дали се пари или љубов, нема врска тоа
оној што е среќен, онака, од ништо, за мене е забеган, а не среќен...
човекот не треба да ја бара среќата, но таа не е секогаш со него, како сенка
и ништо на светот не е крактотрајно или потрошливо за да ни помине, ако го чуваме и ако навистина го сакаме и не прави среќни, без разлика што е
и не секој човек на планетава е ист, ако некој е ненаситен, не значи дека сите се ненаситни, сите сме луѓе, ама не сме исти
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2011 во 22:21
еден  убав збор од љубимиот човек е среќа за цел ден
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2011 во 23:32
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

а ќе ми објасните што е среќа, а што задоволство? и доколку се различни, зарем среќата не произлегува од задоволството?не е вистина тоа дека се раѓаме среќни, има работи во животот кои не прават среќни, без разлика дали се пари или љубов, нема врска тоаоној што е среќен, онака, од ништо, за мене е забеган, а не среќен...човекот не треба да ја бара среќата, но таа не е секогаш со него, како сенкаи ништо на светот не е крактотрајно или потрошливо за да ни помине, ако го чуваме и ако навистина го сакаме и не прави среќни, без разлика што еи не секој човек на планетава е ист, ако некој е ненаситен, не значи дека сите се ненаситни, сите сме луѓе, ама не сме исти

Ako neshto ti prichinuva zadovolstvo i se chuvstvuvash "srekjen", toa spored mene ne e vistinska srekja, zashto, nema da trae - ednostavno, zashto zavisi od neshto. Deneska toa neshto te pravi srekjen a utre vekje ne.
Spored mene se na svetov e pomalku ili povekje kratkotrajno, potroshlivo i pominuva(barem za ova ne se potrebni dokazi)- kolku i da go chuvame, kolku i da go sakame, kolku i vo momentot da ne pravi srekjni.

Vistinski sme srekjni, koga srekjata ne zavisi od nishto i nikogo tuku edinsveno od nas samite. Da osoznaeme deka srekjata sme nie. Toa nikako nemozhe da bide zabeguvanje.

Koga sakash ne ti treba prichina.

I koga vistinski si srekjen ne ti e potrebna prichina - ednostavno si srekjen - ne te neshto pravi srekjen.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2011 во 20:52
^^^
а јас викам дека среќата која потекнува од одредено задоволство од одредена појава, може да трае цел живот
никој не се родил среќен, затоа за да бидеме среќни треба да ги исполниме работите кои не прават среќни, среќата сама од себе не ја бидува, ако на беден и сиромашен човек, кој нема што да јаде, нема дом и нема семејство му кажеш да биде среќен, ќе те гледа чудно... или ај да те видам, биди среќна на погреб или било каква загуба на нешто или некој кој си го сакала, едноставно не може
може само да се помириш со сопствениот живот и она што го имаш, ама да бидеш среќен постојано, не може
среќата можеби и не мора да ја бараме, ама доколку ја имаме во себе, таа е разбудена или убеана од појавите околу нас, не може постојано да постои
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2011 во 21:09
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

^^^
а јас викам дека среќата која потекнува од одредено задоволство од одредена појава, може да трае цел живот
никој не се родил среќен, затоа за да бидеме среќни треба да ги исполниме работите кои не прават среќни, среќата сама од себе не ја бидува, ако на беден и сиромашен човек, кој нема што да јаде, нема дом и нема семејство му кажеш да биде среќен, ќе те гледа чудно... или ај да те видам, биди среќна на погреб или било каква загуба на нешто или некој кој си го сакала, едноставно не може
може само да се помириш со сопствениот живот и она што го имаш, ама да бидеш среќен постојано, не може
среќата можеби и не мора да ја бараме, ама доколку ја имаме во себе, таа е разбудена или убеана од појавите околу нас, не може постојано да постои

Сиромашен човек, нема шанси да е среќен? :)

Има и такви што се среќни дури и кога се на погреб. Среќни се што имале таква личност покрај себе, да ги споделат сите среќни и несреќни мигови и што ќе паметат таква до крајот на нивниот живот.

Среќата ја ствараме самите ние, среќата ја наоѓаме самите ние. Среќата не е во парите, во храната, во предметите. Среќата сме ние.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2011 во 21:49
Jas srekjata ja dozhivuvam kako vnatreshno spokojstvo, koe mozhe da bide postojano - nezavisno od sluchuvanjata okolu nas.

Zadovolstvoto, kako emocija koja e minliva i zavisna od okolnostite.
Sekako deka na povrshinata kje ima radost, bolka, solzi i sigurno nema sekogash da skokame od radost ama mozheme sigurno da bideme vnatreshno spokojni (postojano)zashto srekjata sme nie - kako shto kazha i Anarchv.

Za da se osoznae vistinskata srekja nemora da zhiveeme asketski. Siromashniot chovek ako e primoran na siromashtija, teshko kje sfati deka toj e srekjata. No ako svesno izbere ednostaven zhivot mozhe da ja osoznae srekjata. Od druga strana pak sekoj "bogat" chovek sekako deka ne znachi i deka e "srekjen"(deka e svesen za srekjata).

Postoi vo nas srekja koja so nishto ne se zamatuva, bez razlika na okolnostite.

A so sopstvenata jas bi rekla zhivotna prikazna ili situacija ne treba da se pomiruvame tuku svesno da ja prifatime. Duri togash kje bideme spokojni {ajde da ne recham srekjni).

Изменето од viktorija123 - 18.Јануари.2011 во 22:05
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2011 во 00:28
сеуште не можам да разберам како среќата може да ја делите од задоволството збунетост
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2011 во 01:55
OK, kaj nas pod zborot srekja ima mnogu shiroko znachenje... Da ne dolzham, ti si srekjen koga si zadovolen i nesrekjen si koga ne si zadovolen.

Srekjata odreduva duhovna sostojba koja zavisi edinstveno od toa shto nie podrazbirame pod srekja. Dokolku materijalniot posed ti pretstavuva srekja, togash vo red... za tebe toa e srekja.

Kako ilustracija vo vrska so ova kje ti kazham deka znam lugje koi se srekjni oti rabotat so pari, no ne ja gledaat srekjata vo dobivanjeto pari, nitu nesrekjata vo gubenjeto pari. Dobivanjeto pari im e zadovolstvo, kako shto se chuvstvuvaat nezadovolni koga gubat pari. No se chuvstvuvaat srekjni zatoa shto se zanimavaat so onoa shto gi ispolnuva kako bitija. Parite se samo posledica od toa.

Isto taka ima lugje koi se srekjni oti se zanimavaat so sport i se zadovolni ako postignat nekakov rezultat ili rekord. No ne se zanimavaat so sport so cel da postignat rekordi za da se chuvstvuvaat srekjni.

Umetnicite se zanimavaat so umetnost zatoa shto toa gi ispolnuva i gi pravi srekjni , a ne za pari.

So drugi zborovi, srekjata ednostavno znachi da bidesh svoj, bez nekoja specijalna prichina ili kriterijum odreden od opshtestvoto. Parite nemaat vrska so toa. Rekordite i medalite nemaat vrska so toa. Parite i medalite ne sme nie.

No seto toa, kako shto vekje mozhesh da nasetish, zavisi od nashata svest. Ako svesta ni e na nivo na momentalna materijalno/telesna senzacija i satisfakcija, togash za nas srekjata e tokmu toa i nishto povekje. Jas toa go definiram kako zadovolstvo, bidejki nesomneno taka deluva na mene... barem izvesno vreme. No bidejki e privremeno, necelosno, nesigurno i ne e del od onoa shto sum jas, ne go podrazbiram navistina kako srekja.

Ne znam dali sega bev malu pojasen, no toa e toa.

Da sme zhivi i zdravi!

Изменето од Messenger - 19.Јануари.2011 во 14:39
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2011 во 13:43
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

OK, kaj nas pod zborot srekja ima mnogu shiroko znachenje... Da ne dolzham, ti si srekjen koga si zadovolen i nesrekjen si koga ne si zadovolen.

Da sme zhivi i zdravi!

Задоволствата доаѓаат од надвор , среќата од внатре...
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 03:05
     Велат дека некогаш, под сивите јужни неба, еден ковчест човек си ја закопал среќата покрај бреговите на едно големо езеро. Ја оставил за полоши времиња и заминал од таму. Не се знае кои вештици или светци го наговориле да го направи тоа, но кога тргнал да ја откопа, на половина пат се дигнале маглите на војната и тој завршил изрешетен на дното на езерото, само на неколку стапки од неа.

Поминувале годините, се таложеле дождови и езерото ширејќи се ја проголтало закопаната среќа, а кога после долги години, еден ладен декемвриски ден, фотоапаратот на еден млад човек за прв пат се наведнал над влажна кожа на езерото, сета вода што претходно распространето се белеела пред неговите очи, низ објективот се претворала во коски. Со секој клик на камерата, коските биле се побројни.

Кога се расчуло за тоа, од сите страни на светот надошле научници, а веднаш после нив поетите, сликарите и музичарите. Без разлика дали му се приближувале со епрувета, молив или гудало, езерото секогаш ја повлекувало водата и се роело во коски. Ја разбрале пораката, па сите заминале.

За езерото и денеска ретко кој може да каже нешто повеќе од ова. Еве и јас на истото тоа место бев закопал некои зборови. Ги оставив за подобри времиња. Не знам кои вештици или светци ме натераа на тоа, но кога тргнав да ги откопам од нив почнаа да се раѓаат исти кружни приказни. Едвај по нешто да се разликуваат. Приказни за кои не се знае што е почеток, а што е крај. Во нив не се знае ни што е вистина, а што фикција! Приказни каде што наместо вода постојат коски! Приказни кои не опишуваат туку само ви ги мачкаат очите и насилно ве туркаат, ве носат и со телото и со духот таму – во малиот град, покрај големото езеро, самите да видете што всушност се случува таму.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.