|
Кој го создаде Бог? |
Внеси реплика | страница <1 1920212223 33> |
Автор | ||||||||||||
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Ако само еден е Бог...тогаш Исус е прислужник или заменик???
|
||||||||||||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
||||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Повели, погледни што си напишал eдна страница поназад:
Ако сето тоа запира со заминувањето на Христос во Царството Божјо, како тогаш ти врз основа на писанија кои се напишани долг период по заминувањето на Христос во Царството Божјо, успеваш како што велиш, цитирам:Onoa shto mi go prepishuvash vo replikava ne fakja mesto bidejki nitu sum rekol oti Isusovite zborovi ne se prepoznavaat (naprotiv, sekogash velam deka se ednostavni i ochebijni)? Kако, врз основа на дела, напишани подоцна, притоа, отфрлувајќи ги другите нешта од тие дела, сметаш дека само она што е запишано како кажано од Исуса е точно, како што напиша овде, кога кажа дека никогаш не си заборавил на Светото Писмо кое, повторно цитирам: Nikogash ne sum zaboravil na nego. I kako kje zaboravam koga postojano govorime za nego i znaeme deka bilo sostaveno od nepoznati avtori na koi otposle im bile dadeni apostolovite iminja, deka se staveni falsificirani pisma od fiokata na Irenij koj tvrdel deka toa se dela na chovekot koj nikogash ne gi napishal, znaeme deka pisanijata, kako takvi, bile i ponatamu menuvani i dopishuvani. Да резимирам, ти сметаш дека можеш да ги препознаеш зборовите на Исуса, во списи за кои, повторно цитирам:znaeme deka bilo sostaveno od nepoznati avtori na koi otposle im bile dadeni apostolovite iminja, a притоа, повторно цитирам: taa izvornost ischezna so Isusovoto zaminuvanje vo Carstvoto Bozhje? Дали само јас ја гледам контрадикторноста овде? Ти успеваш да ги препознаеш зборовите, токму на Исус Христос, во такви списи?! Како ли само можеш да го докажеш тоа, кога веќе повикуваш јас да докажам континуитет, а ти ме убедуваш дека врз основа на непознати нешта, пишувани без континуитет и од непознати лица, успеваш толку лесно да ги препознаеш зборовите Христови?
Погледни што напишав погоре, ти ми даваш цитати од нешто кое самиот го негираш во наредниот пост. Тоа е како да ми даваш парадокс.
Каде ли го виде Неговото мислење за Мајка Му? Да не говорам дека Духот Божји пророкувал преку Мајката Јованова, но нејсе, прво да слушнеме како ќе ја објасниш погорната контрадикторност, која барем мене ми е евидентна.
Како и да ја свртиш, со напишаното погоре, ти ми даваш цитати од непознати автори, кои пишувале мошне подоцна. Како некого ќе убедиш дека тоа се Исусови зборови, ако притоа тие писанија од некои анонимни автори, подоцна преправени. Од каде дури и знаеш дека тоа не се преправени нешта?
Ти самиот си контрираш, јас нема потреба да говорам, твоите постови, кои ги цитирав погоре говорат повеќе.
Како да пиеме од изворот, кога според ова кое го пишуваш ниту знаеме дали е извор, ниту дали водата е таа, ниту дали е питка, ниту дали е чиста?!
Според ова кое го напиша, ти остануваш со нешто во кое ни самиот не знаеш што е, а не пак да убедиш некој друг. Тоа погоре се твои зборови, не се мои зборови, да нема забуна. Се што цитирав е кажано од тебе во овој, или постот една страница поназад. Изменето од Македон - 08.Декември.2010 во 22:47 |
||||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Од каде ли пак ти го измисли ова? |
||||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
( Ponatamu ne citiram bidejki s'e shto sleduva e samo parafraziranje na prviov citat... ) Ovaa bravura ne te spasuva, iako pokazhuva deka kje bidesh dobar advokat. Sakash da go poistovetish Isusovoto uchenje so komentarite, mislenjata i veruvanjata na site onie koi posle nego ja gradele doktrinata na Hristijanstvoto. I konvencionalno zaboravash deka ako beshe toa navistina taka, togash denes ne kje mozheshe da se razmineme od Isusovci, nemashe da postojat po svetov inkvizicii, bedi, mizerii, vojni i sekakvi drugi tragedii. A toa e dokaz deka onoa shto go nametnuvash kako nekakov "logichen" zakluchok nema logika. Lugjeto se inspirirale od Isusa, no nivnite tolkuvanja, veruvanja i teoloshki gradbi nemaat nishto so Isusa. Toa e samo nivna kreacija. Stavanjeto znak na ravenstvo megju Isus i site drugi lugje , tvrdenjeto deka Isusovata svetost e ednakva so site onie koi potoa kje go sozdadat Hristijanstvoto so seta negova ornamentika e chista fantazija koja ne mozhe da se izdrzhi nitu samata sebe si... ... ama zatoa mnogu ubavo zvuchi! Poradi toa, sekogash koga jas go citiram Isus od pisanijata koi ti gi priznavash za verodostojni, ti postojano kako sprotiven argument citirash nekoe tugjo mislenje, veruvanje ili komentar za nego. Za tebe, vo odbranata na teoloshkata doktrina nad koja se gradi institucijaliziranoto Hristijanstvo, pobitni se tugjite tolkuvanja za Isus otkolku samiot Isus. Zatoa i ja postavuvash onaa nemozhna bravura na pochetokot. Bez nea s'e ti pagja vo voda. Изменето од Messenger - 09.Декември.2010 во 15:54 |
||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Оваа конструкција е само логична последица на она кое ти го говориш. Ако си сигурен, ако Исусовите зборови се толку лесно воочливи, ете, покажи ни и нам, како низ се тоа кое си го напишал за писанијата, можеме лесно да заклучиме дека тие се токму тоа, зборови на Исус Христос, а не подоцнежно запишување на нечие сфаќање на Исус?
Јас ништо не сакам, јас прашувам, мене не ми е јасно како после сето тоа кое го напиша, лесно ги воочуваш Неговите зборови и си многу сигурен дека се тие токму тоа.
Messenger, мене ми велиш дека употребувам туѓи размислувања, а ти пак употребуваш туѓи постапки како аргументи. А патем, ако велиш дека немало плодови, тогаш, што се светиите?
Ако за тебе кажаното во Евангелијата, кое не е кажано од Исуса, а кои нели, самиот кажа дека се анонимни, се мислења на друг, а се она што е кажано од Христос е доследно пренесено, пак ќе кажам, тогаш, повели, кажи ни и нам како да ни стане разбирливо и логично таквото размислување и селективен пристап.
Каде јас ставив знак меѓу Христовата свест и онаа на луѓето? Јас не видов никаде таква споредба напишана од мене, ниту пак тврдам такво нешто, затоа што тогаш самиот би бил контрадикторен, штом тврдам дека Исус е Богочовек. Јас такво нешто не тврдам. Но, јас го кажувам она што Христос го кажал за Светиот Дух.
Според напишаново, самиот си ги минираш постовите, велејќи дека јас ги признавам за веродостојни, а ти цитираш од нешто, за кое, тврдеше дека и не е со сигурност веродостојно.
Тоа нешто, поставено на почетокот е само логичен заклучок на она кое ти си го напишал, а не јас. Не знам како очекуваш да ти верувам, кога ниту самиот не си сигурен за веродостојноста, а ниту има логична причинско-последична поврзаност тоа кое го напиша. |
||||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Dali govoram na kineski jazik shtom tolku ne me razbirash shto velam ???
Eve, najednostavno prashanje; Dali Isusovite zborovi citirani vo Noviot Zavet gi priznavash za negovi, dali veruvash deka se izmisleni ili nemash nikakvo konkretno mislenje vo vrska so toa? Изменето од Messenger - 09.Декември.2010 во 18:01 |
||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Јас те разбирам што велиш, разбирам и што говориш, ама тоа не го менува фактот дека наредниот пост ти е контрадикторен на претходниот. А таа контрадикторност, ако не ја објасниш, нема начин никој да ја разбере.
Да, тоа неколкупати го имам кажано. Но, за мене, не се спорни ниту Јовановите зборови, ниту оние на мајката Јованова, ниту оние на Апостолите, ниту другите. Јас селективно не ги прифаќам тие нешта, а објаснив и зошто. |
||||||||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Fala bogu, za seto vreme toa go velam i jas. Ti ne pravish razlika megju Isus, drugite lugje i Hristijanstvoto. Zatoa s'e meshash zaedno i koga nekoj go citira Isusa ti kako kontraargument citirash nekoj drug chovek davajkji mu ista tezhina i znachenje. Zatoa velam deka implicitno i eksplicitno site gi izramnuvash so Isusovata svetost i gi stavash na isto ramnishte, iako toa formalno go negirash. Zatoa velam ti ne zastanuvash pozadi Isusa, tuku pozadi Hristijanskata doktrina koja se gradi na onoa shto rekle, mislele, veruvale i komentirale drugite lugje inspirirani od nego. Znachi voopshto ne sum te razbral pogreshno. So citiranite zborovi ti samiot go potvrduvash toa. Za razlika od tebe jas postojano istaknuvam deka sum selektiven i ne me interesira hto veruva i shto misli nechija majka i nekoj sveti otec za Isusa. Me interesiraat samo negovite zborovi i ako tie mi kazhuvaat neshto shto e sprotivno od veruvanjata i doktrinite na bilo koj drug chovek, togash neka bide tokmu taka! Kako shto gledash, ne me interesiraat chovechkite dogmi veruvanja, tuku uchenjeto na Sinot Bozhji. E tokmu po taa osnova se razlikuvame vo nash*te stavovi. Zatoa ti se prichinuva deka jas govoram kontradikcii. Se raboti tokmu za neshto potpolno obratno. Изменето од Messenger - 09.Декември.2010 во 22:28 |
||||||||||||
|
||||||||||||
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Mnogu tocno go locira I go potencira osnovniot problem koj postoi vo religiozniot svet. Slavata na Sinot Bozji lugjeto ja izednacuvaat so mislenjeto na propovednici, rabini, licnosti so subjektivni avtoriteti koi sami si daale avtoritet ili pak drug im dal znacenie na nivnite zborovi. Toa ne e nishto drugo nego li izednacuvanje so Sinot Bozji. Sinot Bozji postojano ja potencira Slavata na Nebesniot tatko razlicno od Negovata slava. |
||||||||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Ајде сега и јас да го синтетизирам своето мислење во едно прашање, како и ти, затоа што во спротивно, имам чувство дека не се разбираме. Како, од текстови, пишувани, кои како што велиш се пишувани од анонимни автори,подоцна од времето на делување на Исус Христос, а како што и самиот велиш, често менувани, ти можеш да ни докажеш и покажеш дека тие зборови се токму Исусови, дека не се подоцнежен додаток, неверодостоен пренос или фалсификат? Дали сега успеваш во рамки на прашањето да ја видиш контрадикторноста за која постојано говорам? Изменето од Македон - 10.Декември.2010 во 14:52 |
||||||||||||
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Makedon, prashanjeto ti e na mesto. Noviot zavet e relultat voglavno na coveckoto iskustvo. Dali zborovite na Sinot Bozji se ispravni ke se vidi koga ke se sporedi Negovata nauka so Bozjite zborovi I nauka. Zatoa potenciram postojano da se drzat Bozjite zborovi zoshto I Sinot Bozji toa go pravel.
|
||||||||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Како ја правиш таа споредба? Илустрирај, ако можеш, со пример. |
||||||||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
|
||||||||||||
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||
Eve na primer edna mnogu kontraverzna tema: obrezanieto. Bog veli treba, Sinot Bozji veli deka ne prekrshil nitu edna Bozja zapoved, bil obrezan, a podocna se javuva mislenje deka ne treba za hristijanite. Go upotrebuvaat Pavle kako avtoritet. Zarem Pavle ili bilo koj drug covek ima pravo da go smeni Bozjiot Zbor koj go drzel I Sinot Bozji?
|
||||||||||||
Внеси реплика | страница <1 1920212223 33> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |