![]() |
|
OШO |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678 17> |
Автор | |||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Секоја заедница на детето кое го воспитува ќе му ги вградува своите вредности, а притоа ќе се грижи истото да ги следи дословно истите. На пример, во заедницата на Ошо, секако дека се следат неговите вредности. |
|||
![]() |
|||
DragancoLeskoec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
||
Епа ти не збораш за истото
![]() |
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Дете кое нема да е вопспитувано од родителите, туку ќе му се наметнува заедницата како некаков воспитувач, ќе создаде од детето она што создадоа системите кои ги наведов. Заедницата истото ќе го воспитува на точно утврден начин, со точно утврден систем, врз точно утврдени правила, а ќе му се вградуваат на истото точно утврдени вредности. А ако не знаеш што носи воспитувањето во таква заедница, каде што се вградуваат некакви вредности, тогаш истражи повеќе за јапонските камикази, советските пионери и Хитлеровите Hitlersjugend. Последиците од такви воспитувања знаеме добро какви беа. Изменето од Македон - 17.Декември.2010 во 01:05 |
|||
![]() |
|||
DragancoLeskoec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
||
То е идеа на иднината и така ќе биди, само се надевам дека ќе се овозможат услови за нејзино побрзо остварување. Децата треба да бидат гледани од заедницата со љубов.Во љубов не спаѓа полнењето на мозок : Религиско, Идеолошко, Национално, Расистичко.Дете со какво и да е воспитување од претходните категори нема да биди идеално воспитано, туку, индоктринирано. |
|||
![]() |
|||
||
Никогаш и не треба да има место за такви идеи. Таквите идеи треба да останат во историјата, каде што останаа Хитлер и Сталин, а не да се провлечат во иднината. Децата не припаѓаат на никаква заедница, ниту држава. Тоа е најчудовишна идеја која постоеше, а за жал сеуште постои. Таквите деца потоа не можеа да го прифатат падот на Хитлер, па беа убиени во Берлин, таквите не можеа да го прифатат падот на социјализмот подоцна. Од нив настанаа роботи, не луѓе, кои при недостиг на оној кој ги создал, не можеа да опстанат. |
|||
![]() |
|||
||
Има време за таквата идеа, дури има Сталиновци и Хитлеровци, нивни следбеници, религиозни фанатици дури и обични следбеници на религија нема место за таква работа.
|
|||
![]() |
|||
||
Тогаш, верувам дека истотака идејата на Хитлер и Сталин,за поседување на децата од страна на државата, можеме да ја вброиме меѓу генијалните истотака? |
|||
![]() |
|||
||
Јас мислам дека идеата на Ошо за воспитувањето на децата и прашањето за бракот е генијална.
|
|||
![]() |
|||
||
Мислам дека барем кога говори за деца, нивното воспитување и слични институти регулирани од државата и правото, должност е на сите да реагираат, за да не ни се случи нешто кое подоцна тешко ќе може да се излечи. Тука нема место за философии и слични нешта. |
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Jas ja razbiram tvojata poenta, ja razbiram poentata na Osho i razbiram zoshto i dvajcata reagirate kako shto reagirate.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
||
Messenger, не ми ја разбра поентата. Преслушај го она кое го говори во 4:51 и малку понатаму, па ќе сфатиш што сакам да кажам.
Лагата во случајов, или невистината, претставува тврдењето дека зачнувањето на Исус е плод на силување, односно дека Бог ја силувал Дева Марија. Сите знаеме што значи силување, нема потреба да ги пишувам дефинициите ниту од КЗМ, ниту од учебници по казнено право, а знаеме дека за истото е потребна присилна обљуба, сторител и жртва. Ошо говори дека Бог ја силувал Дева Марија. Ако таквото тврдење го поврземе со пишаното во Светото Писмо, прво што ќе заклучиме е дека недостасува обљуба, што знаеме и што претставува. Покрај чинот на обљуба, недостасува присилбата. Како може да говориме за присилба, кога воопшто нема обљуба. Каква присилба ќе вметнеме? Бидејќи безгрешното зачнување се случува со осенување на Дева Марија од страна на Светиот Дух, јасно е дека нема дело. А штом нема дело, нема ниту сторител, ниту жртва. Евангелието по Лука е јасно и го потврдува горе кажаното. Евангелие по Лука Глава 1 34 А Марија му рече на ангелот: „Како ќе биде тоа, кога не знам за маж?” 35 Ангелот одговори и и рече: „Светиот Дух ќе дојде на тебе и силата на Сèвишниот ќе те осени; затоа Светото кое ќе биде родено од тебе - ќе се нарече Божји Син. 36 И ете твојата роднина Елисавета, и таа зачна син во својата старост. И тоа е веќе шестиот месец за неа, која ја наречуваат неплодна. 37 Зашто ниеден збор од Бога нема да остане без сила.” 38 Марија му рече: „Еве ја Господовата слугинка, нека ми биде според твојот збор!” И ангелот си отиде од неа. Јасна е согласноста на Пресвета Богородица во однос на зачнувањето. Бидејќи и самиов старец смета дека во приказната има силување, јасно е дека измислува и го мами народот, затоа што доколку некој се одлучи да верува во делото, тоа треба и да го објасни согласно напишаното. А вакво извртување како ова кажаното од Ошо, едноставно претставува, политички кажано, некажување на вистината, иако тука слободно може да се употреби и оној, помалку коректен термин- лажење! Да не говорам дека има и клеветење, што од далеку се забележува, но својствено е на ваквите да применуваат такви нешта, затоа што, во спротивно тоа што го говорат нема да се провлече подалеку самите говорници. Мајкl, oва е разобличувањето на лагата, клеветата и исмевањето за кое говорев, а не неговите верувања. Затоа и кажав, најдобра одбрана е само писменоста и читање на она што е напишано. Од тоа, лесно секој ќе увиди дали во Светото Писмо се говори за силување. Споредбата на законското битие и делото може да го направат не само со КЗМ, туку со кој било закон, па дури и со некои закони кои датираат од тој период, за кој говори Ошо. Место за философија во вакви нешта нема. Знам дека и на вакви кажани нешта има луѓе кои пристапуваат од философски аспект, но таквиот пристап е само почеток на збогување со здравиот разум и логиката. Неговите верувања не би ги коментирал, иако кога го слушам, ме потсетува на пропагандата по Октомвриската револуција, во рамките на СССР, кога новата власт го убедуваше народот да се откаже од институцијата брак и од своите деца и на т.н. црвени крштевки во поранешниот СССР мајката да изјавува дека детето и припаѓа на државата, да го дава на воспитување на државата, па дури и да не смее да му избере име надвор од советскиот граѓански именик. Знаеме во што се претворија тие деца во тој период, а и како завршија голем дел од нив во периодот на чистките. Истото се случуваше и во нацистичка Германија со децата кои беа дел од Хитлер Југенд. ![]() |
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Ova me potsetuva na komentarite od muslimanite...
- "Toa" shto go pishuva vo K'uranot e Vistina i s'e drugo e laga! A lagata lesno mozhe da se razoblichi i Vistinata da se dokazhi! - E dobro, kako kje ja razoblichish lagata i kje ja dokazhish taa Vistina? - Lesno, eve toa go pishuva vo K'uranot !!! ![]() Skoro site intitucijalizirani religii se bazirani na ovaa osnova - kadija te tuzhi i kadija te sudi. Toa e kako chovek samiot da se fati za jakna i da se krene vo visochina. Изменето од Messenger - 04.Декември.2010 во 01:53 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
||
На то видео не смееше јас мислам такви мајтапи да прај и мене како бивш христијанин ми дојде многу невкусно, уствари уште сум православен христијанин ама како политичка определба
![]() Инаку многу поучно видео од него : Being in love Изменето од DragancoLeskoec - 03.Декември.2010 во 20:06 |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |