|
Колку го почитуваме македонскиот јазик? |
Внеси реплика | страница <1 2345> |
Автор | |||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Toa e затоа што нашите преведувачи преведуваат не од англиски, туку од српски, хрватски и некои други јазици. Секако дека секој нареден превод e полош од првичниот. Инаку за богатството на македонскиот јазик слободно може да се увериш. Седни, прочитај дела преведени директно од јазикот на кој е напишано делото и ќе се увериш во тоа. |
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
....aj , ziti...vidi malku poubavo shto si napishal !
toa nema nikakva vrska so bogatstvoto na eden jazik...tuku so onoj od koj shto e preveduvano...kako shto vikash ti,
...i imash pravo...od srpski povekjeto se preveduva na makedonski ,
...ama , toa samo dokazuva deka makedonskiot e beden jazik...vo smisol na raznovidnost na izrazi....za eden te ist poim ....vo originalot!
|
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не се сложувам повторно. Македонскиот јазик е мошне богат, но оние кои треба тоа да го направат, едноставно забораваат на тој факт, па секоја реченица почнува со подмет, а и за означување на некој објект употребуваат само еден збор, иако има повеќе. |
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
primeri be...primeri daj!
...za bogatstvoto miislam.
-tukuu...gi sobral shefot na bandata svoite puleni i im vika:
-momchinja....
....a, momchinjata koj od koj postar,postasit i pogrub i...po....losh....itd,
...t.e...itn....
|
|||
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како пример земи ги синонимите кои постојат во нашиот јазик. Во однос на твојот пример, наместо момчиња, можно е да се употреби зборот момци или пак дечки. |
|||
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Важи Македон, само кажи ми ја еднината од момци и дечки...
|
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Од дечки еднина е дечко, а од момци е момче. Изменето од Македон - 03.Декември.2010 во 20:17 |
|||
LiDivio
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Грешка си Македон во вториот случај... еднина од момци е момак, а од дечки е дечко... момче е еднина од момчиња...
Клучното прашање: Дали дечко и момак се македонски зборови?
|
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Колку што знам, дечко е македонски збор, момци се истотака македонски збор. А момчиња е деминутив на момци. За еднина на зборот момци ќе побарам дополнително.. Изменето од Македон - 03.Декември.2010 во 20:16 |
|||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ma ajde!...kaj ste videle momci vo makedonskiot?
momok e makedonski...a , mnozina od nego bi trebalo ( ama ,..nema!) da bide...momoci! ...momci e chisto srpski, ...zatoa i e glupo da vikash momchinja na ...grupa od vozrasni i shto ja znam kakvi vekje... a, za dechko...i toa e na srpski izvedeno od ...dechak ...a ne od dete , pa da bi bil makedonski. |
|||
|||
LiDivio
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пушти го, уште бара еднина од зборот момци...
|
|||
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дечко мене ми оди на српски, ама барем за момче мислам дека е македонски.
|
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Повели.
А во однос на зборот дечко,повели, овде. |
|||
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И овај македонски бил по тој речник
1. оџакот дими Изменето од DragancoLeskoec - 07.Декември.2010 во 16:18 |
|||
Внеси реплика | страница <1 2345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |