|
За почетници |
Внеси реплика | страница <123 |
Автор | |
spaski
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Група Регистриран: 14.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 82 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво на сите. По подолго време се вракам пак да фотографирам малку. Сега имам еден проблем.Имам дигитална камера ,но и аналогна СЛР Пентакс Фотоапарат. Пентакс камерата прекина да работи . Поточно неможам да видам ништо низ зумот. Се е црно? Го движи-врти филмот напред назад, го исчистим колку може и ништо? Изгледа како да работи моторчето и зумот? Дали некој има идеа што може да е? Ако не на мајстор ке мора! Поздрав до сите
Се извинувам што пишувам тука ама неможам да пошнам нова тема (порано можев), а и на некој начин почетник сум ,пак! |
|
http://www.macedonian-kingdom.piczo.com
|
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 30.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 545 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако ја впериш кон силен извор на светло пак е црно се или се гледа нешто? Можно е да е заглавена блендата на најмала вредност (т.е. најголема бројка) и заради тоа да ти се случува ова. Друг објектив имаш да пробаш?
|
|
spaski
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 14.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 82 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Немам друга , ама ќе гледам да најдам и ќе пробам. Добра идеа. фала многу
Изменето од spaski - 12.Ноември.2008 во 23:15 |
|
http://www.macedonian-kingdom.piczo.com
|
|
ivanlitovski
Нов член Регистриран: 29.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 19 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво на сите, се занимавам со фотографија веќе подолго време-аматерски се разбира. Моментално имам nikon d50 со објектив nikkor 18-55 основната верзија што доаѓа со фотоапаратот. Фотографирајќи забележав дека имам потреба и од објектив со поголем зум. Не се разбирам многу во објективи зашто пред некое време го купив фотоапаратот, па ќе ве молам за помош. Имам околу 100 и нешто еур- гледам на пазар3 има некои објективи како nikkor ili sigma 70-200 се продаваат по 100тина еур. Дали се исплати да земам таков или да соберам уште некој денар.
Секој совет е добредојден. |
|
mickeymkd
Сениор Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве ти солидни објективи какви што бараш.
Nikkor AF 70-300mm f/4-5.6G NIKKOR AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO А еве ти тука и ривјуа на објективи за никон. |
|
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
|
|
Goran-Bucko
Нов член Регистриран: 19.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво на сите. Нов сум на форумот и поздрав до сите. :)
Имам едно проблемче и незнам дали му е тука местото, но ако не е нека го премести администраторот. Пред некој ден купив нов апарат Никон Д60 и апаратот е стварно супер задоволен сум од него, а паднаа и првите фотографии со него. Е сега проблемот се јави кога сакав да ги префрлам сликите во компјутер. Е сеа вака. Го форматирав компјутерот го средив се и го инсталирав софтверот што ми го дадоа со апаратот. Но кога ги префрлив сликите на некои слики се измеша бојата или се прекршија сликите ( испаднаа како да е сликата на пола а другата половина врз нејзе ) Тоа го направи на пола слики, а другата половина испаднаа добри. При повторно префрлање тие што испаднаа лоши одеднаш се оправија ама па другата половина од сликите се расипа. Исто така ако се поремети сликата после 2-3 отварања се оправа. Пробав и на други компјутери да ги префрлам и ми го јавува истото. Сликите ги симнав првин со неговиот софтвер мислејќи дека е до него ама после пробав и без софтвер пак истото ми го прави. Дали апаратот не е како што треба или има некое подесување за кое треба да знам??? |
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka e do kartickata. Пробај форматирај ја убаво, во апаратот. И што марка е? Мислам дека Кингстон и Сандиск и Панасоник ти се најсигурни, ако мислиш да земаш во иднина.
|
|
Goran-Bucko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Izvinete za latinicava ama taze formatiran mi e PC to i imam nekoj los windows koj treba da go reinstaliram.
Kartickata e sundisk od 1 giga e a nejze ne sum probal da ja promenam posto nemam druga. Preeska pak probav da prefrlam sliki ama dzabe pak mi go pravi istoto ednas e dobro ednas e loso. Pak treba da gi prefrlam edna po edna i toa so po dve tri klikanja za da se opravi ama ne na sekoja slika nekoi si se dobri. A da prefrlas 250 sliki edna po edna i ne e bas nekoe ubavo cuvstvo :) kolku i da se ubavi slikite :) Pak ke naglasam aparatot funkcionira odlicno i slikite na nego koga ke gi poglednam se fantasticni. Celiot problem e pri prefrlanjeto. |
|
Goran-Bucko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Potpis!!!! BLAGODARAM :))))) Kartickata e !!!! |
|
blagorodna
Сениор Регистриран: 16.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 568 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koj te slikaa otvori ga ustata i kazi zejtiiiin i nazubi se, a nemoj da kazis ulje zas ke ti bidit na slikata ustata ka supak od kokoska
|
|
zanes35
Нов член Регистриран: 31.Август.2010 Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dobar sovetnik.
|
|
Тинуле
Нов член Регистриран: 07.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Некој љубезен да ми објасни што е focal length?
Што се случува, пример, ако сликам со 5mm и со 50mm? Знам дека кога сликам со 50mm објектив, сликата прикажана е најблизу до реалната. Не ми е јасно, како се изобличува сликата ако сликам со објектив чијашто фокусна должина е помала од 50mm? ^.- Некоја литература за објективи и леќи е исто така добредојдена (: |
|
Внеси реплика | страница <123 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |