IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Среќата e...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Среќата e...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 55>
Автор
Порака
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Септември.2010 во 18:07

Прочитав некаде дека ако .... имаш искрени мисли
и чисти чувства... не мораш да трчаш по среќата ...
..Среќата  сама ќе трчала по тебе .....

Имам и мисли и чувства чисти...но во последно време
...чинам дека ...среќата или ме заобиколува ..или пак
...сосема ме одминува ......

Кон врв
Lizalce Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Јули.2010
Поени: 40
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lizalce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2010 во 02:08
Среќата ти е релативна ствар...Не трае вечно,не може се да биде розево.
А дека со пари не се купува...хммм!? И мене би ме правела среќна сега да имам два тона облека,шминка и јака кола ама за сето тоа треба пари....Значи сепак оваа среќа со пари ќе можам да ја имам.
Внатрешната и душевна спокојност и среќа е она што не се купува.Тоа е тоа што доаѓа од самодовербата и чистата совест.
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2010 во 15:17
Постои ли безрезервно среќен човек,постои ли барем еден пример каде болката ,тагата и разочарувањето не  замешале прсти?!
Утрово слушнав една приказна која  ме поттикна да пишувам на темава и да ја споделам  со вас.

Еден сиромав човек мислел дека богатите луѓе  немаат егзистенцијални проблеми,па по  автоматизам  тие се среќни луѓе,но кога го  запрашал својот прв сосед(богаташ) дали е среќен....тој со солзи во очите одговорил дека единствено нешто кое му недостига за среќа е здравјето.

Човекот ја продолжил потрагата  и сите  што ги  прашал дали се среќни одговориле ...''.Би  биле  доколку''....
Најпосле стигнал до домот на еден човек од каде секој ден  се  слушала гласна музика,па помислил дека конечно го сретнал најсреќниот човек.
Ти мора да си среќен човек штом од твојот дом секојдневно  се слуша музика...му се  обратил  на домаќинот.
Не,напротив...јас сум  многу несреќен  човек,кој  бара  утеха низ звуците на музиката...така ја лечам   тагата-одговорил  домаќинот,а потоа почнал да  ја раскажува својата животна  приказна.....

Имав убав живот,но мојата сопруга се разболе и  пред смртниот час од  мене побара да станам евнух,како доказ за нашата голема љубов,а јас тоа и го сторив.
Но ,сеслучи чудо....жената нагло се опорави и смртта ја заобиколи,а  потоа,а потоа....човекот низ солзи одговорил....потоа таа ме остави,прогласувајќи ме за неспособен.
Од тој ден па наваму,јас тагата ја лечам со песна,а всушност сум многу несреќен.......

Потресно,но многу поучно....приказнава ми остави голем впечаток.

Изменето од renatax - 02.Октомври.2010 во 15:19
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2010 во 15:47
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2010 во 16:29
c c c...beznadezen slucaj...среќа

zasho be brzo jaziceto ti e vo totalna disharmonija so mozoceto a?

sakas da ostavis vpecatok ili da si kazes sto ti lezi na dusickata?

“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2010 во 13:13
Среќата е нешто убаво, позитивно, доброголема%20насмевкатанцување....за разлика од несреќата тагаплачење

И како после може среќата да биде лоша....и несреќата добра...?

Па, може...намигнување
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2010 во 21:09
срекjата ти е во джеп...само мораш да се бркнеш.голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2010 во 00:44

Многу луѓе  ги губат малите радости....
  надевајќи се на ...големата  среќа ......!
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2010 во 18:10
Еве неколку совети за среќа-гратис и тоа плазење

1. Сакајте ги своите емоции, и себеси.... сакајте ги и ’’непожелните емоции’’ како тагата, болката, гневот, лутината...дозволете си ги овие ’’слабости’’, бидејќи на крајот на краиштата сте само-човек. Отфрлањето на своите емоции, и на себеси, води кон фрустрација...
2. Поставете си цели. Не е важно дури и дали ќе се остварат: имањето цел значи дека човек прави/работи нешто смислено, а тоа води кон чувство на среќа. И најчесто, кога човек има цел, истата и ја остварува.
3. Трагајте по предизвици- формулата за среќа наложува предизвикот да не биде ни досаден, ни недостижен. Предизвиците ги покренуваат некои од хормоните на среќата....
4. Водете едноставен живот- имајте време за смислени активности, за саморефлексија, како и за одмор
5. Барајте ја среќатанамигнувањеодносно трагајте по искуства кои ве прават среќни. На крајот од денот, проверете дали прво помислувате на убавите нешта, или на неубавите. Ако се фокусирате на тоа да живеете среќно, и работите на случајот, најверојатно така и ќе биде.

Изменето од Kali - 08.Октомври.2010 во 13:38
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2010 во 18:16
Originally posted by pagane pagane напиша:

срекjата ти е во джеп...само мораш да се бркнеш.голема%20насмевка
e da....na Donald Tramp i  navistina vo mu e ...djebot!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2010 во 13:07
Еден од основните принципи за трајна среќа е познавање на своите потреби.  За да може човекот да биде тоа што е, прво мора да ги разбере своите потреби и да владее со нив, во спротивно ќе стане роб на своите потреби.

Реални потреби :
самодоверба
пријателство
почитување
доверба
љубов
умеење
способност за размислување
креативност
слобода
самодисциплина

Нереални потреби: (Јас морам да имам)
моќ и авторитет
послушност на други
обожавање
моќ
зависност
генијалност
распуштеност
вонредни умни способности

Ако не ги исполнете своите потреби нема да знаете како да ги отстранете страдањето и напнатоста од својот живот.
Кон врв
revoltirana Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 12.Октомври.2010
Поени: 37
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај revoltirana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2010 во 23:14
E kolku se pronajdov vo ova istovo... pa zatoa copy-paste

ednostavno KARMA - ima ljuge koi imaat sreka i na vrvot od maloto prste, sto i da doprat, sto i da pomislat ke im se sredi...a drugi-ma kolku i da se pozitivni, so ubavi misli ednostavno se se dobiva po tezok pat ili ednostavno...sto bese toa sreka???                         
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2010 во 16:55
Eden chovek ja baral srekjata na sekade,no koga i da ja pronaogjal taa redovno mu begala posle izvesno vreme.
I taka toj prodolzhil da ja bara no ne uspeal da ja najde a i koga ja naogjal ne traela...
Eden drug chovek go sretnal i go prashal shto bara?
Chovekot shto ja baral srekjata mu se pozhalil deka nikako nemozhel da ja najde srekjata.
Prestani da tragash po srekjata(mu odgovoril drugiot chovek} nikade nema da ja najdesh. Zarem ne gledash deka TI SI SREKJATA,kade sakash da ja najdesh na drugo mesto,osven vo sebe?

I togash na "tragachot" po srekja mu "svetnala sijalichkata" i konechno prestanal da ja bara.Posle zabelezhal deka kade i da odi TAA nasekade go prati,kako vistinski sopatnik.

[
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2011 во 10:02

Среќата ни е речиси секогаш на дофат на рацете, а никогаш баш во раце. Како – зошто, и пак зошто? Да се биде среќен е голема лекција, која сепак може да се научи.....

Ова се 10 кратки потсетници кога треба да се сетите дека сте среќни.....

10. Кратка меморија. Кој умее да заборави и прости, кој умее да го фати ритамот на животот дека сè тече и сè се менува, тој е на добар пат да стане среќен.

9. Правда и фер игра. Луѓето ја црпат среќата од чувството за праведност и еднаквост, дури и кога тоа не им е во прилог, односно е против нивните интереси.

8. Пријателство. Бизниси, колеги од работа – налик пријателства. Пријателите од детството се оние кои остануваат. Оние кои ве сакаат такви какви што сте. Оние кои ве познаваат кога сте биле никој и ништо. Останатите се само пријатели од корист. Квалитетот на пријателствата го одредува квалитетот на животот.

7. Духовност. Оние кои медитираат, одат во цркви, синагоги и џамии се значително посреќни од оние кои не го прават тоа. Луѓето посветени на нематеријалните нешта во животот се посреќни, оптимисти и реални.

6. Мислите однапред. Способноста да размислуваме за иднината, да правиме планови. Планирано чувство на среќа.

5. Развивање способности. Важно е што правиме за да сме среќни, како се бориме, како размислуваме, колку напор вложуваме, а не како ни се враќа. Ако ги правиме работите исправно најчесто ќе не направат среќни.

4. Контрола над сопствениот живот. Едно е задоволството кое не зависи од нас и го нарекуваме „задоволство од одредена ситуација“. А, друго е задоволството кое е резултат на нашата работа. Треба да ги разликувате овие две страни. Свесната одлука да се направи нешто и преземање одговорност за делата кои доведуваат до нејзина реализација, произведува задоволство од себе, тесно поврзано со личната среќа.

3. Дефиниција за успех. Треба да внимавате со кого се споредувате, кој ви се пример и што сметате за успех. Не е успех само успехот на работа. Барем не оној кој води до трајна среќа.

2. Гени. На ова не може да влијаеме. Постои уреден состав на гени од кои зависи нашата флексибилност и моќ за навикнување на промените.

1. Сакајте се себе си! Ако нешто не ви се допаѓа кај себе – променете го! Бидете комуникативни, позитивни, храбри и живејте го животот по своја желба!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.