|
Фотографирање на книги |
Внеси реплика |
Автор | |
kavadar66
Група Регистриран: 18.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 87 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 31.Октомври.2010 во 08:00 |
Добар ден.
Имам мал проблем, сакам да “дигитализирам“ неколку книги. Нормално одма ќе речете со скенер. И јас тоа го помислив. Ама книгите се поголем формат (ни А3 скенер нема да ги фати наеднаш). Одма почнав со фотографирање - ама светлото никако да го потрефам, се се јавува некој одсјај од некаде! Дали имате некој совет? Благодарам на помошта. |
|
Марио
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 136 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
хмм...
|
|
Igor-T
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 19.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 622 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pavaroti
Сениор Експерто нумеро 2 Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пробај вака: сликај страна не е битно дали има светлина потоа отвори ја во Photoshop направија BITMAP подменито да биде вака Кај мене пишува дека влезот е 72 пиксела, тоа е дека таква слика сум отворил, ти ке сликаш со најдобар квалитет и по можност ако има апаратот макро мод. |
|
kavadar66
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Благодарам, поучно. Мислам дека ке биде... само треба да набавам софтбоксови (или нешто такво). Поздрав |
|
LaBo
Сениор Регистриран: 30.Мај.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 123 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.
Изменето од LaBo - 22.Ноември.2012 во 22:54 |
|
kavadar66
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Денес пробав со материјал кои ми се најде “прирака“.
- fotoaparat * Имам - makro objektiv ~ 100 mm, (makro objektivte imaat po celiot kadar paralelen DOF so senzorot / filmot) * Макро - немам, ама од поголема одалеченост се добива добар резултат - blic za makro rabota ili minimum 2 izvora za studiska rasveta * нема.... едно ама јако (нема добар резултат...) - daljinski okinuvac, (beziceN ili zicen) * нема - ама со 2 сек. автоматски - оде работата. - stalak za fotoaparatot * имам - ама еден што одсјајува, па го мотав со завој да му ги “уништам“ рамните површини - podloga / stalak za knigata * имам - провизорна: на масата (малку требеше да го оптимирам стативот да не паѓа на камерата, ама брка работа) - staklo * имам (до душа, се скараме со невестата оти го зедов од витрината), а и малку потешко, по дебело/тешко, нема да биде лошо да набавам подобро ќе ги исправа страниците. и ќе морам да вежбам... |
|
Nenad_K-x
Нов член Регистриран: 01.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 30 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koja dimenzija e knigata i kakov povez ima
|
|
GEMINI
Сениор Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ti trebaat dva izvora na svetlina, ne mora da se blicovi koj ke gi postavis na otprilika agol od 30 stepeni levo i desno od aparatot. Agolot na izvorite na svetlo se merat vo odnos na ramninata na knigata.
|
|
http://www.youtube.com Chesma Sharena
|
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |