|
Кој ја напишал Библијата? |
Внеси реплика | страница <1 23456 9> |
Автор | |
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Neee...
Tuku, kade se tie 70 sveshtenici? Koi se tie 70 sveshtenici? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Milica.B
Сениор Регистриран: 25.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 355 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
po ime i prezime?
|
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Okolu 40 pisateli ja pisuvale Biblijata. Gledam messenger napravil cel elaborat na mojot post. Visiot kriticizam poteknuva uste od 19 vek , taka da ne e nesto novo. Sega nemam vreme da pisuvam, utre zdravje Boze. |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dal Bog zdravje na site!
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Od kade gi najde tie 70 sveshtenivci? |
|
|
|
Milica.B
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
gi pisuva vo talmudot
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na koe mesto vo Talmudot gi pishuva ovie 70 sveshtenici i shto napravile tie 70 sveshtenici vo Talmudot?
|
|
|
|
Milica.B
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
talmudot go nemas citano?!!!!!!!
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Neeee....Znachi na koe mesto vo Talmudot se naogjaat tie 70 sveshtenivci i shto pravat tamu?
|
|
|
|
Milica.B
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eee se li da ti ojasnuvam, pa zemi go talmufdot itamu se ce si procitas, ti se na gotovo sakas, e ne moze taka |
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aaaa... shto si takva...
Em gi spomna tie 70 sveshtenici, em ne sakash da mi objasnish kade se sobirale vo Tamudot i shto pravele tamu... Znachi, voopshto ne si fer! Patem, dobredojde na Veroispoved. |
|
|
|
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И ја го неман читано талмудот,но според насловот на темата мислам дека нашиот нов член се има помешано со 70-те преведувачи на тората(не на целиот стар завет зашто не ни постоел со тоа име и башка не бил уште ни кодифициран) кои го изршиле тоа по нарачка на хеленистичкиот владетел на египет 100-200 пред Христа(не ме фаќај за годината точно). Типот си правел колекција на сите книги во тогашниот свет и меѓу другото изрзил желба да ја има и тората. и така од строеврејски е преведена на грчки. Преводот бил макотрпен( штом требало 70 души за тоа!) но сепак се смета дека тој превод од староеврејски е најдобар. |
|
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Веројатно мислиш на Септуагинтата. Името "Септуагинта" токму и тоа значи "седумдесетмината". Таа била нарачана од Птоломеј 2ри во 3век пред наша ера и таа не е само превод на Тората (5те Мојсееви книги), туку превод на ЦЕЛИОТ стар завет вклучувајќи ги и дефтероканонски книги. Православните цркви го превземаат канонот на стариот завет токму од Септуагинтата. |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да!за тоа и мислев.фала за потцетувањето. Само уште се прашувам, каква врска има талмудот со сево ова?! се надевам дека ќе добиеме повеќе инфо од новиот член на што точно мислела |
|
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|
Внеси реплика | страница <1 23456 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |