IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - МУДРОСТ - од каде доаѓа?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МУДРОСТ - од каде доаѓа?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 18>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 19:02
...od .....drvoto џoshua ....doagjala!изненадување

смеење
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 19:22
Originally posted by fiks fiks напиша:

Мудроста е плод на здравиот разум и искуството.

Да се дополнам во мислењетосреќа 

Мудроста е плод на здравиот разум,искуството и носењето на исправни заклучоци од лошите проценки.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 19:28

Мудроста е плод на здравиот разум и искуството.

Да се дополнам во мислењетосреќа 

Мудроста е плод на здравиот разум,искуството и носењето на исправни заклучоци од лошите проценки.
....a toa znachi deka ...mudrosta e ...shpansko selo vo drzavava?!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 17:18
окулу мудроста...
или си учител...
или си будала...
од каде и да доаѓа...
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2011 во 22:53

Го прашале еден Мудрец, кој момент од Човечкиот живот е најбитен, која е најбитната личност и кое Дело во ЖИВОТОТ е најпотребно... Мудрецот му одговорил...
Најбитниот момент е сегашноста.Најбитната  личност е баш таа  која се наоѓа наспроти тебе, а најпотребното дело во животот секогаш е  – ЉУБОВТА !!!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2011 во 22:58
So drugi zborovi, mu rekol najbiten moment e ovoj SEGA. Drug moment ne postoi. A vo toj moment najbitna e Ljubovta. S'e drugo sledi so nea i posle nea.

Mnogu ednostavno, no lugjeto mislat deka ednostavnite raboti ne se vredni za nauchuvanje.

Tie sakaat komplicirano i nerazbirlivo, oti taka im izgleda povredno
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2011 во 23:01
SEGA ke me baniras...vo mojata slobodna  misla Mesenger...oti ne moze da bide vo sklad so definicii i predrasudi...

COVEKOT E MOKEN ONOLKU,KOLKU IMA SVOJ DUH VO SEBE!

ke polemizirame,mesi?(bez da brises moi postovi)
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2011 во 23:02
...da zborame za ona SEGA?
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 00:34
Ti povtorno predizikuvash na dvoboj?

Aman bre choveku, olabaj se malu... zhivotot e kus i ubav... ne go prekinuvaj predvreme.

Vrati se na temata i ostavi go Messenger na mira. Eve, toj ti priznava.

Изменето од Messenger - 02.Февруари.2011 во 00:43
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 11:09

Eden mudrec(N.M) rekol :" Najgolemiot grev e vrzuvanjeto".
"Odvrzi se" i mudrosta sama kje ti dojde. Taa i onaka celo vreme e vo tebe.
Кон врв
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2011 во 11:40
Mudrosta doagja od chisto srce i zdrav razum, a ona TUKA i SEGA jas vaka si go objasnuvam:
Koga mijam sadovi, togash samo mijam sadovi.Poleka ja trijam sekoja chasha ili chinija, vnimatelno so koncentracija i prosto uzhivam vo toa.Nema nikakvi misli "pred ili potoa".Ako pochnat da mi pagjaat chash*te od racete znachi ne sum prisutna i odma se vrakjam nazad vo momentot.Inaku najdobro mijam vo TISHINA.Ako nekoj pochne da mi zboruva(se misli i na mojot um) go ignoriram znaejkji deka mozhe samo da mi ja zamati kashata.Rezulatatot e neverojaten, sadovite svetat i nishto ne e skrsheno.
A se shto e potrebno e tishina i prisutnost.
Znachi samo uzhivam vo momentot i ne mu dozvoluvam na nikoj da mi go zaebe, duri nitu na mojot um.
Nema tuka nikakva filozofija.Genijalnosta e vo ednostavnosta.
P.S.Vazhi samo za rachno mienje sadovi.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2011 во 15:01
Chovekot zhivee na nivo na umot.

Zhivotnoto zhivee ispod nivoto na umot.

Zhiveenjeto iznad umot- so "SRCE" znachi da se zhivee na bozhensko nivo, da se zhivee mudro.

Psiholozite, za zhal velat deka iznad umot nema nishto. No toa bi znachelo deka nemame "dusha" tuku sme sklop od nadvoreshni impresii(jas sum ova ili ona).

Mudrost, znachi- da ne znaete mnogu raboti, dovolno e da se znae deka mozhete da se odvoite od UMOT i da bidete NE UM(chista svest). Koga umot kje se svrti na vnatre togash kje mozhesh da go zapoznaesh vistinskoto SEBE- ona shto nekoi go narekuvaat BOG.

Изменето од viktorija123 - 16.Февруари.2011 во 15:09
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2011 во 15:19
I postignuvanjeto na toj NE-UM znachi potpolno vtemeluvanje vo Ljubov, shto ne e nishtio drugo tuku predavanje i stopuvanje so Bozhenstvenoto i osoznavanje deka si Ednobitie so Nego. Ili kako shto toa go veli Isus, kazhuvajkji ja celta na negovoto propovedanje megju lugjeto:

Da bidat site Edno, kako shto si Ti, Oche, vo mene i jas vo tebe; pa taka i tie da bidat vo nas Edno.
Jovan 17:21

I togash se sozdava mozhnosta po slobodna volja i sopstvena zhelba, koga sakash, da se vratish vo UMOT. No toa UMUVANJE togash kje ima sosem drug kvalitet !

Toa e kako onoa Sokratovoto - duri sega znam deka nishto ne znam. Osoznavanje na neznaenjeto vtemeleno na znaenje, po svojot kvalitet e potpono razlichno od neznaenjeto vtemeleno na neznaenje.

Изменето од Messenger - 16.Февруари.2011 во 15:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2011 во 16:06
...i koga mudriot chovekn kje se "izdigne" nad umot, site prashanja ischeznuvaat. Togash toj go iskusuva samiot zhivot-ima direkten uvid vo nego. Povekje nema potreba da veruva i analizira. Mozhe samo da ukazhuva na "patot".
Mozhe da ti pokazhe kade e "prekidachot"- a Ti sam morash da go vkluchish "svetloto".

Изменето од viktorija123 - 16.Февруари.2011 во 16:14
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.