IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Среќата e...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Среќата e...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 55>
Автор
Порака Обратен редослед
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2010 во 15:47
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2010 во 15:17
Постои ли безрезервно среќен човек,постои ли барем еден пример каде болката ,тагата и разочарувањето не  замешале прсти?!
Утрово слушнав една приказна која  ме поттикна да пишувам на темава и да ја споделам  со вас.

Еден сиромав човек мислел дека богатите луѓе  немаат егзистенцијални проблеми,па по  автоматизам  тие се среќни луѓе,но кога го  запрашал својот прв сосед(богаташ) дали е среќен....тој со солзи во очите одговорил дека единствено нешто кое му недостига за среќа е здравјето.

Човекот ја продолжил потрагата  и сите  што ги  прашал дали се среќни одговориле ...''.Би  биле  доколку''....
Најпосле стигнал до домот на еден човек од каде секој ден  се  слушала гласна музика,па помислил дека конечно го сретнал најсреќниот човек.
Ти мора да си среќен човек штом од твојот дом секојдневно  се слуша музика...му се  обратил  на домаќинот.
Не,напротив...јас сум  многу несреќен  човек,кој  бара  утеха низ звуците на музиката...така ја лечам   тагата-одговорил  домаќинот,а потоа почнал да  ја раскажува својата животна  приказна.....

Имав убав живот,но мојата сопруга се разболе и  пред смртниот час од  мене побара да станам евнух,како доказ за нашата голема љубов,а јас тоа и го сторив.
Но ,сеслучи чудо....жената нагло се опорави и смртта ја заобиколи,а  потоа,а потоа....човекот низ солзи одговорил....потоа таа ме остави,прогласувајќи ме за неспособен.
Од тој ден па наваму,јас тагата ја лечам со песна,а всушност сум многу несреќен.......

Потресно,но многу поучно....приказнава ми остави голем впечаток.

Изменето од renatax - 02.Октомври.2010 во 15:19
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Lizalce Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Јули.2010
Поени: 40
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lizalce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2010 во 02:08
Среќата ти е релативна ствар...Не трае вечно,не може се да биде розево.
А дека со пари не се купува...хммм!? И мене би ме правела среќна сега да имам два тона облека,шминка и јака кола ама за сето тоа треба пари....Значи сепак оваа среќа со пари ќе можам да ја имам.
Внатрешната и душевна спокојност и среќа е она што не се купува.Тоа е тоа што доаѓа од самодовербата и чистата совест.
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Поени: 14571
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Септември.2010 во 18:07

Прочитав некаде дека ако .... имаш искрени мисли
и чисти чувства... не мораш да трчаш по среќата ...
..Среќата  сама ќе трчала по тебе .....

Имам и мисли и чувства чисти...но во последно време
...чинам дека ...среќата или ме заобиколува ..или пак
...сосема ме одминува ......

Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2010 во 21:20
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Da ne postoeshe losha srekja kje nemav nikakva .

Не е се така црно....барем според четвртото правило од постот на замислена.намигнување

Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2010 во 19:55
Морате да создадете нови услови...
тоа е тоа.
good point, Замислена!
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Поени: 14571
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2010 во 10:44

1. Правило:

Среќните околности не траат долго, бидејќи не зависат од тебе. Среќата може секој да ја оствари и затоа трае засекогаш.

2. Правило:

Многумина се оние што ја сакаат среќата, но малку се оние што се расположени да ја побараат.

3. Правило:

Ако сега немате среќа тоа е можеби поради тоа што живеете во вообичаени услови. За да имате среќа морате да создадете нови услови.

4. Правило:

Да се најдат услови за среќа не значи да се бара само она што нам ни одговара. Создавањето услови и помагањето на другите ни помага и нам.

5. Правило:

Ако го одложуваш создавањето на новите услови среќата никогаш нема да ти се оствари. Создавањето на нови услови понекогаш е тешка работа, но направи го тоа денес.

6. Правило:

Понекогаш, дури и кога изгледа дека се задоволени вистинските услови, среќата не доаѓа. Побарај ги наизглед непотребните, но неопходни услови во малите работи.

7. Правило:

За оние кои само веруваат во случајност, создавањето услови е апсурд, а оние кои создаваат услови не ги загрижува случајноста.

8. Правило:

Никој не може да ја продаде среќата. Среќата не може да се продава и затоа не им верувајте на оние кои продаваат среќа.

9. Правило:

По создавањето на сите услови биди трпелив, немој да се откажуваш. За да се појави среќата имај верба.

10. Правило:

Создавањето на среќата се состои во подготвување на услови за создавање на можностите, но можноста нема ништо со среќните околности или случајноста. Таа секогаш постои.

.....

Извадоци од книгата "Среќа" Од Фернандо де Бес

Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 22:56
Originally posted by ПодВодно ПодВодно напиша:

вие сте вистински џентлмен

лесно е со вистинска дама намигнување 
Кон врв
ПодВодно Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 7391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ПодВодно Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 22:55
вие сте вистински џентлмен
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 22:51

Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

аааа, среќа е што не ги познавам   

да ..... ќе сакаше и ти да си како нив голема%20насмевка 

после вас, маршале

даме имају предност ....... другарице голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ПодВодно Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 22:50
Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

после вас, маршале
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 22:43
srekja e vo vrekja
na pleshkite na tie sto stojat vo drugiot red

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 22:42

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ПодВодно Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 22:40
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.