IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Александар III Македонски
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Александар III Македонски

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3536373839 47>
Автор
Порака
g-1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 10.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 18:05
Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by g-1 g-1 напиша:

Komplet si gi pobrkal loncinjata, ne znaes koe e tvoe koe na drug.

Јас си знам што е мое, а што на друг и не навлегувам во митолошки приказни за да објаснувам нешта, што од ниту еден историчар не се прифатени како вистинити.

1."Ама нема докази дека Зевс, таткото на Тантал е историска личност. А Тантал сигурно не бил зачнат само од мајка." - analiziraj sto si napisal.

Сеуште чекам да слушнам кој бил татко на Тантал, чинам бев јасен.

Tatkoto istoriski dokazan, sinot "imaginaren".

Ти ме убедуваш дека синот Тантал е вистински, а таткото не слушнавме кој е, пак за ова се буниш?

Citaj sto imam zapisano: "Tatkoto Hetit "gospodar", sinot "rob" vazal Hetitski (staro persiski)" toa e ironicno prasanje na tvoeto tvrdenje deka Tantal bil Hetitski Car.

Ni Tantal, ni Pelop nemaat Hetitsko poteklo.

Da Hetitskoto carstvo e "staropersisko" carstvo, eden dokaz bese prilozen od Herodot, pogledaj vo prilozite na temava.

Провери што е најдено за Тантал, провери го потеклото на најдените докази.

4. "Значи Агамемнон во случајов се јавува како син на некој Пелоп. Јас колку што знам, претходно ме убедуваше во нешто друго. Ако е внук, како може Грк да е внук на Фригиец?"

Sam si pisuvas, sam si odgovaras.

Pogledaj nanazad sto imam napisano.

Ako nemozes da s-kontas prasaj.

Ти ги поврзуваш сите тие народи, јас не, прочитај сам што си пишувал.

5. "Посочи некаков доказ, а не Вергилиј и Хомер."

Se gleda deka napolno si go izgubil kontaktot so temava. Kade se spomenuva "Virgilij", da ne e Herodot?

Виргилиј го споменуваше кога говореше дека Енеј постоел. Треба ли да го цитирам тој дел? А во однос на Хомер, го кажав своето мислење, историската наука истотака го кажала.

Toa ti kazuvas, moite kazuvanja ako ne gi izbrisete se jasno dadeni, i ne odstapuvam nitu od edno.

-----------------------------------------

Твоите кажувања се само твои кажувања, моите кажувања засега се прифатени насекаде. Ништо не ти имам избришано, не си измислувај, или докажи го тоа кое го велиш, па потоа слободно можеш да се пожалиш и кај администрацијата.

Ajde da se potrudime i vidime sto saka da kaze "avtorot"

1."Јас си знам што е мое, а што на друг и не навлегувам во митолошки приказни за да објаснувам нешта, што од ниту еден историчар не се прифатени како вистинити."

Pa ako se dokazani od drug sovremen istoricar/-i, nema logika da se diskutira za dadeno prasanje.

Ke letas so konkord za Njujork za da objavis deka si ja pronasol Amerika?

2. "Сеуште чекам да слушнам кој бил татко на Тантал, чинам бев јасен."

Sega si jasen (predhodno tvrdese deka Tantal e istoriska licnost).

A, koj bil tatkoto na Issus?

E, toj bil i na Tantal.

3. "Ти ме убедуваш дека синот Тантал е вистински, а таткото не слушнавме кој е, пак за ова се буниш?"

Da, nekoj se buni?

4. "Значи Агамемнон во случајов се јавува како син на некој Пелоп. Јас колку што знам, претходно ме убедуваше во нешто друго. Ако е внук, како може Грк да е внук на Фригиец?""

"како може Грк да е внук на Фригиец?"

Edno e etnicko poteklo, a drugo e vladarska uloga. Zarem Mojsej ne bese Egipetski princ, od robovsko Evrejsko poteklo.

I, kade pisuva deka Agamemnon e Grk?

Kade pisuva deka invazionistite bile "Elini" - Grci, kaj antickite avtori?
Ili kaj sovremenite experti?

5. "Ти ги поврзуваш сите тие народи, јас не, прочитај сам што си пишувал."

Nemoj mnogu da se brzas, od toa za toa; - se po red.

6. "Виргилиј го споменуваше кога говореше дека Енеј постоел. Треба ли да го цитирам тој дел? А во однос на Хомер, го кажав своето мислење, историската наука истотака го кажала."

Sto kazala istoriskata nauka?

Ako, e bezvreden, zosto tolku mnogu se proucuva.

Ako, nesto mnogu vredno frlis vo kanta, ke go ostavis? - ili ke ja prevartis kantata?

7."Твоите кажувања се само твои кажувања, моите кажувања засега се прифатени насекаде. Ништо не ти имам избришано, не си измислувај, или докажи го тоа кое го велиш, па потоа слободно можеш да се пожалиш и кај администрацијата."

Da se zalm, ajde ne bidi smesen. Ako administracijata nema oci, jas nemam namera da i gi otvaram.

Изменето од g-1 - 01.Октомври.2010 во 18:13
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 18:09
Mozes li da kazes koj e Mida?

Civ kral e?

Na koe pleme mu pripagja?

Vistinski, li e, ili e "mit"?
-----------------------------

Moze li da se dobie odgovor na ovie ednostavni prasanja?
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 18:37

Da se zalm, ajde ne bidi smesen. Ako administracijata nema oci, jas nemam namera da i gi otvaram.

Пред да ти одговорам на се погоре напишано, кажи, тука и сега, што ти имам избришано.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 19:22
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Ви се молам да се эадржиме на темата - Македонците и Александар не се од 1470 год туку од пред Христа

kade se dve strani posle koj sleduva napisanoto?

ne se potrebni administratorite, ima koj gleda.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 19:28

Ви се молам да се эадржиме на темата - Македонците и Александар не се од 1470 год туку од пред Христа

Јас се вклучив денес, затоа и те прашав да ми кажеш што јас сум ти избришал.
Кон врв
ADVISOR Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2009
Поени: 1026
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 19:32
Се вжешти атмосферата , живна форумов голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Инаку ме интересира што го сочинувало населението vo   Apolonia Epidamnos  i Aulōn?

Изменето од ADVISOR - 01.Октомври.2010 во 19:36
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 19:37

ne mozem da vidim koj brise, glavno e deka se brisat celi strani, toa e fakt.

se znae koj moze da brise.

najdi kade bila spomenata godinata 1470 na koja se povikuva "moderatorot".

ja nema, i, sto e toa?

Изменето од g-1 - 01.Октомври.2010 во 19:43
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 19:44

Можеш да гледаш кој кога бил вклучен, па да имаш црно на бело за сите обвинувања.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 19:47

Можеш да гледаш кој кога бил вклучен, па да имаш црно на бело за сите обвинувања.

kolku sto moze da se vidi, ima crno na belo.

ako si cist nema sto da te boli glava.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 19:53

kolku sto moze da se vidi, ima crno na belo.

ako si cist nema sto da te boli glava.

Така е, има црно на бело.

Јас единствено што изменив беа грчките натписи, во твојот и постот на Pat. А за страниците, ниту сум ги видел ниту ништо.

А "глава ме боли" и ќе ме боли за случувањата на форумот, затоа што тоа ми е должност и сум се нафатил да ја извршувам. Секако, можев и да не прашам, но тоа не е совесно вршење на должноста.

Изменето од Македон - 01.Октомври.2010 во 19:53
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 09:33

Frigijci, del od Brigite (prastaro tracko i makedonsko pleme)koi vo prvata polovina na II milenium pred H. se imaat naseleno vo Mala Azijia, kade prvobitnoto ime Brigi go menuvaat vo Frigi, a teritorijata koja ja naseluvaat po niv se narekuva Frigija.

Vo vremeto na voenata Aziska kampanja na Alexandru III, Frigijcite seuste go zboruvale stariot jazik koj go donele od Makedonija, i kako ednojazicni, lesno se razbirale so Makedonite na Alexandru III.

Vo VIII/VII vek za kral na Frigija se spomenuva legendarniot kral Mida, koj e poznat i po negovite gradini, nareceni po nego "gradinite na Mida" koi bile podignati na padinite na planinata Vermion vo Makedonija.

Od ponovo vreme, do 1912 (Balkanskite vojni) poznato e deka "vlasite" (stocari) vo periodite koga se slucuvalo da na Trackoto krajbrezje zimsite pasista bidat "siromasni" za ispasa na golemite stada ovci, istite da se prefrlaat so stadata vo Mala Azija i tamu da ja minuvaat zimata.

Ocigledno e deka megju Makedonija i Frigija postoele tesni vrski i toa vo kontinuitet.

Изменето од g-1 - 04.Октомври.2010 во 09:35
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 10:17
Сега реши се Тракијско или Македонско племе се,како може Македонско и Тракијско да бидат

И кажавме дека такво нешто како Александру не постои,ајде да не бришам и преправам

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 13:26

[QUOTE=Македон] [QUOTE=g-1]

2. "Сеуште чекам да слушнам кој бил татко на Тантал, чинам бев јасен."

Sega si jasen (predhodno tvrdese deka Tantal e istoriska licnost).

A, koj bil tatkoto na Issus?

E, toj bil i na Tantal.

Не се повикуај на верата, затоа што е вера и не може да се докаже. Повели, чекаме да ни докажеш дека Бог е таткото на Тантал, со објективни докази, не со твое субјективно толкување на Светото Писмо и навлегување во митолошки толкувања.

Едвај чекам да видам доказ дека Бог е татко на Тантал.

Кога ќе го докажеш ова, дури тогаш може да говориме за историја.

P.S. Моја препорака е да не се повикуваш на Светото Писмо.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 14:14

Сега реши се Тракијско или Македонско племе се,како може Македонско и Тракијско да бидат

И кажавме дека такво нешто како Александру не постои,ајде да не бришам и преправам

I dete vo osmoletka uci deka Istoriska Makedonija ja naseluvale t.e. bila sozdadena od trako/ilirski pleminja koi ziveele na nejzina pocva, jas bi dodal i srodni Pelasgi koi ziveele vo ramninite.

Vprocem megju Trakite/Makedonite/Ilirite, vo jazicen pogled ne postoi nikakva razlika, site tie zboruvale eden te ist jazik.
----------------------------------------

Koga ke najdes makedonska moneta na koja ne pisuva Alexandru, mozes da brises.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3536373839 47>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.