IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Александар III Македонски
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Александар III Македонски

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3435363738 47>
Автор
Порака
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2010 во 20:46
Originally posted by g-1 g-1 напиша:

citaj vo oznacenite kvadrati so broevite 4 i 10

Махидони и Махидону?

Значи се` пак треба да ги пишуваме Александру ши Филипу?

Изменето од Каснакоски - 30.Септември.2010 во 20:49
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2010 во 22:10
За тебе не модератор туку доктор по историја сум - со историја нема инаетење - нема ти како сакаш туку како што пишува -

Те прашав зошто Херодот Пердика го става за прв крал на Македонците кога нели Аргео,Аргеиди

Јас во таа твоја плоча Македон никаде не видов додека во плочата што јас ти ја посочив јасно се чита Македонец

Секаде во секој историски лексикон прочитај каде што пишува за Бриги и ке видиш дека нивното родно место е Охридското езеро а од тука и почнале да мигрираат

И ти кажав немам КикиРики за мезе со Илири,Траки и Македонци - друг пат такво пиење ке пиеме

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 12:14
Каменот од Роэета е реалност,се опипува и се проучува додека твоите эаклучоци эа Хомер,Херодот и др. се само штури претпоставки

Зошто не одговориш на прашањата што ти ги поставив эа Хомер кој воедно е многу јасен :

“Јас сум од Пајонија, далечна плодна земја
А во бој ги водам Пајонците со долги копја;
Ова утро единаесетти пат ми свети
Откако во Илион градот стигнав.
Мојата лоза потекнува од оној Широк Аксиј,
Аксиј што тече по земја со најубава вода;
Тој Пелагон го роди, а јас сум негов син....”

Хомер, Илијада XXI пеење, стр. 592

Или пак Херодот :
Аксиј што ја разграничува земјата на Македонија и на Ботијаида, на чиј тесен појас земја крај морето се наоѓаат градовите Ihnai и Pella... Овие (Халијакмон и Лидија) мешајќи ги водите во еден тек, ја разграничуваат земјата на Ботијаида и Македонија.”

Her. кн.VII, гл.123

Може у Јустин,эа обединувањето на племињата и стварањето на Македонската нација:

“Откако најпосле биле потиснати Мида (имено, и тој држел дел од Македонија) и другите кралеви, наместо сите нив Каран сам ги сплотил племињата од разни народи и ја обединил Македонија.”

Justin, VII, 2

Еве и Спилас :

“Отаде реката Пенеј се Македонците и Термајскиот Залив. Прв град во Македонија е Хераклион, потоа Дион, по него Пидна, хеленски град, по реката Халијакмон, градот Алор и реката Лудиј(а), па градот Пела и реката Аксиј.”

Scyl. Perip., s.v. Maked.

А како и најопиплив докаэ ти се Охридрахмите:
Октодрахми- сребрени монети на пајонските племиња Лајаи и Дерони, на кои им се припишуваат повеќе типови на монети со различни претстави и симболи (запрежна кола со возач, шлем со перјан, сонце и др.). По стилот се врзуваат со еден круг на монеткување, настанато од VI в.до 480.г.пр.н.е., во периодот на пајонската надмоќ. Лајаите се лоцираат во горното течение на Стримон (според Тукидит) а Дероните крај Дојранското Езеро (според Своронос) и Штипско (според Хамонд), каде се најдени најмногу примероци.

Како крал на Лајаите се посочува Бастереос, а на Дероните Еуерегетес и Доким (кој ги екслоатирал кратовските сребрени рудници). Примероци од овие монети биле најдени дури во Сирија, Египет и Авганистан. Со навлегувањето на Персијците во Европа (511) замира трговијата со Егејскиот брег и згаснува сјајниот период на монеткувањето на пајонските племиња кои подпаднале под власта на Македонија (510-429 пр. н.е.).Растечката моќ на Македонија го заб-рзала процесот на обединување на пајонските племиња. Само најсеверното племе Аргијаните ја задржало самостојноста.

Британски музе ј - Лондон, приватна колекција во Париз и др,

Изменето од Boogie - 01.Октомври.2010 во 12:15
Кон врв
g-1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 10.Јули.2009
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 12:22
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Каменот од Роэета е реалност,се опипува и се проучува додека твоите эаклучоци эа Хомер,Херодот и др. се само штури претпоставки

Зошто не одговориш на прашањата што ти ги поставив эа Хомер кој воедно е многу јасен :

Хомер, Илијада XXI пеење, стр. 592

Или пак Херодот :
Аксиј што ја разграничува земјата на Македонија и на Ботијаида, на чиј тесен појас земја крај морето се наоѓаат градовите Ihnai и Pella... Овие (Халијакмон и Лидија) мешајќи ги водите во еден тек, ја разграничуваат земјата на Ботијаида и Македонија.”

Her. кн.VII, гл.123

Може у Јустин,эа обединувањето на племињата и стварањето на Македонската нација:

“Откако најпосле биле потиснати Мида (имено, и тој држел дел од Македонија) и другите кралеви, наместо сите нив Каран сам ги сплотил племињата од разни народи и ја обединил Македонија.”

Justin, VII, 2

Еве и Спилас :

“Отаде реката Пенеј се Македонците и Термајскиот Залив. Прв град во Македонија е Хераклион, потоа Дион, по него Пидна, хеленски град, по реката Халијакмон, градот Алор и реката Лудиј(а), па градот Пела и реката Аксиј.”

Scyl. Perip., s.v. Maked.

А како и најопиплив докаэ ти се Охридрахмите:
Октодрахми- сребрени монети на пајонските племиња Лајаи и Дерони, на кои им се припишуваат повеќе типови на монети со различни претстави и симболи (запрежна кола со возач, шлем со перјан, сонце и др.). По стилот се врзуваат со еден круг на монеткување, настанато од VI в.до 480.г.пр.н.е., во периодот на пајонската надмоќ. Лајаите се лоцираат во горното течение на Стримон (според Тукидит) а Дероните крај Дојранското Езеро (според Своронос) и Штипско (според Хамонд), каде се најдени најмногу примероци.

Како крал на Лајаите се посочува Бастереос, а на Дероните Еуерегетес и Доким (кој ги екслоатирал кратовските сребрени рудници). Примероци од овие монети биле најдени дури во Сирија, Египет и Авганистан. Со навлегувањето на Персијците во Европа (511) замира трговијата со Егејскиот брег и згаснува сјајниот период на монеткувањето на пајонските племиња кои подпаднале под власта на Македонија (510-429 пр. н.е.).Растечката моќ на Македонија го заб-рзала процесот на обединување на пајонските племиња. Само најсеверното племе Аргијаните ја задржало самостојноста.

Британски музе ј - Лондон, приватна колекција во Париз и др,

"Каменот од Роэета е реалност,се опипува и се проучува ", kolku, narednite 1.000, mozebi 10.000 godini
----------------------------------------------

Другото што го имаш напишано се е точно.

Првпат да напишеш нешто стварно.
-------------------------------------

Во што е проблемот?

Имаш, некоја двојбеност во однос на тоа што го представуваш, или имаш некое прашање.

Слободно прашај.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 12:49
Не не - јас немам потреба да прашам,чекам да ме просветлиш а воедно и да те научам нешто - и нормално дека што јас постирам се само историски факти,на кој му се допаѓа ок,на кој не нека пукне од мака и тоа е тоа
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 13:18

Не не - јас немам потреба да прашам,чекам да ме просветлиш а воедно и да те научам нешто - и нормално дека што јас постирам се само историски факти,на кој му се допаѓа ок,на кој не нека пукне од мака и тоа е тоа

1. Pa veke si postavil prasanje:

"Зошто не одговориш на прашањата што ти ги поставив эа Хомер кој воедно е многу јасен :

Хомер, Илијада XXI пеење, стр. 592"

Samo sto prasanjeto ne ti e definirano.

Sto maka imas so predstavenoto, sto ne ti e jasno?
----------------------------------------------------

2. Ili:

"Може у Јустин,эа обединувањето на племињата и стварањето на Македонската нација:

“Откако најпосле биле потиснати Мида (имено, и тој држел дел од Македонија) и другите кралеви, наместо сите нив Каран сам ги сплотил племињата од разни народи и ја обединил Македонија.”"

Sto ne ti e jasno?

Mozes li da kazes koj e Mida?

Civ kral e?

Na koe pleme mu pripagja?

Vistinski, li e, ili e "mit"?

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 14:01
Ne e deka mi e nejasno - ti napisav za da tebe ti se pojasni koi se Makedoncite,kade se i kakvi se,za da ne fantaziras za nekoi drugi porazlicni - zatoa i te prasav jasno no ti vrtkas neznaes sto da napises - Makedonci li se ili lazat avtorite - nemozes da odreknes ili da filozofiras bidejki podatocite ti se prezentiraniголема%20насмевка

Za Homer tuka nema nisto nejasno(osven ti ako osporis nesto)te prasav prethodno a ti ne mi odgovori,eve pak - zosto Ptolomej go narekuva za prv Makedonski kral,neli Argeidi bile prvi збунетост
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 16:28

Odlicno:

"Интересно е што за Тантал има докази кои укажуваат на потекло од Хитите. Не случајно Ксеркс се повикал на Пелопс"

Imas dokazi deka tatkoto na Pelop, Tantal e istoriska licnost.

Ама нема докази дека Зевс, таткото на Тантал е историска личност. А Тантал сигурно не бил зачнат само од мајка.

Ako imas dokaz deka Tantal e istoriska licnost, togas sto e so negoviot sin Pelop

За Пелоп нема опиплив доказ, како за Тантал, односно најден историски извор кој можеби укажува на Тантал.

Tatkoto Hetit "gospodar", sinot "rob" vazal Hetitski (staro persiski)

Таткото хетитски Цар, а синот роб на Персијанците, а патем староперсиски?!

---------------------------------------------

Deka Pelop bil istoriska licnost moze da se vidi i od pisanoto vo Herodot "Istorija, kniga VII, gl.8" kako i od iskazanoto od Spartanecot, Sijagar vo "kniga VII, gl.159" kade se spomenuva "Pelopid Agamemnon".

Znaci imame dva izvora, eden persiski drug spartanski.

Значи Агамемнон во случајов се јавува како син на некој Пелоп. Јас колку што знам, претходно ме убедуваше во нешто друго. Ако е внук, како може Грк да е внук на Фригиец?

------------------------------------------------

Frigijcite kako vazali na Hetitite (staroto persisko carstvo) go pokorile Peloponez tri pokolenija pred Trojanskata vojna.

Посочи некаков доказ, а не Вергилиј и Хомер.

Kako sto predhodno utvrdivme glavnite ucesnici vo Trojanskata vojna, Menelaj i Agamemnon se vnuci na pokoruvacot Pelop po kogo toj poluostrov go dobil i imeto Peloponez.

Sto bile Hetitite, ke vidime podocna.

Значи да резимираме дека Агамемнон и Менелај, кои биле лидери на Грците, се внуци на Фригите, далечни потомци на Хетитите?! Немам коментар повеќе, со ова се кажа.

Изменето од Македон - 01.Октомври.2010 во 16:33
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 16:32

перпетуа” (вечно).

Перпертуа е латински збор! Покрај агер за нива. Засега два зборови со латински корен.
Уште една контрадикторност во твојата теорија.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 16:39

5. Одговорот е малку покомплексен, но ќе пробам накратко да помогнам.

По Библијата човекот е створен од земја, и кога умира, земја станува, тоа значи дека не е вечен.

По Библијата што е тоа што е вечно, постојано, неуништиво na zemjata?
На што се поклонува човекот, нa кој објект, кога се обраќа на Бога.
Со што е идентификуван Бог на земјата?

Прочитај ја Библијата и се надевам дека lesno ќе го најдеш одговорот.

Зошто ја мешаш Библијата овде? Да не сметаш дека има врска меѓу Ароманите и Евреите од Стариот Завет, или пак меѓу древните Македонци и еврејската религија?

Подобро не навлегувај во догматиката, како што прочитав во постовите за камен темелникот, св. Петар, иако се надевам не мислеше сериозно, затоа што многу лесно ќе го демантирам и ова тврдење за каменот кој мајсторите го отфрлија, ама сепак, не е овде ниту местото ниту подфорумот за да навлегуваме во такви дебати, од кои верувај, ако посочуваш толкувања како ваквите, кои се извадени од ракав, па и поврзани со некакви други народи, кои немаат врска со Библијата, ќе паднат мошне бргу во вода, како и секое невистинито толкување.

Изменето од Македон - 01.Октомври.2010 во 16:49
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 16:43

A, toa, kopija od ceremonijalniot stit od dedo-mi.

Prikazuvaj go, kolku sakas, ama se znae deka e od dedo-mi.

Црно на бело да прикажеше дека е од дедо ти, за да знаеме да не ти го нарушуваме правото на сопственост, ќе може ли?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 17:07

Ne e deka mi e nejasno - ti napisav za da tebe ti se pojasni koi se Makedoncite,kade se i kakvi se,za da ne fantaziras za nekoi drugi porazlicni - zatoa i te prasav jasno no ti vrtkas neznaes sto da napises - Makedonci li se ili lazat avtorite - nemozes da odreknes ili da filozofiras bidejki podatocite ti se prezentiraniголема%20насмевка

Za Homer tuka nema nisto nejasno(osven ti ako osporis nesto)te prasav prethodno a ti ne mi odgovori,eve pak - zosto Ptolomej go narekuva za prv Makedonski kral,neli Argeidi bile prvi збунетост

Sam si pisuvas, sam si odgovaras, a neznaes sto da prasas, uste pomalku da odgovoris na elementarni prasanja.

Sto prasanje ti e: "- zosto Ptolomej go narekuva za prv Makedonski kral,neli Argeidi bile prvi."

Ova sam na sebe si postavuvas prasanje?

Napisi jasno sto sakas da prasas.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај g-1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 17:26
Originally posted by Македон Македон напиша:

Odlicno:

"Интересно е што за Тантал има докази кои укажуваат на потекло од Хитите. Не случајно Ксеркс се повикал на Пелопс"

Imas dokazi deka tatkoto na Pelop, Tantal e istoriska licnost.

Ама нема докази дека Зевс, таткото на Тантал е историска личност. А Тантал сигурно не бил зачнат само од мајка.

Ako imas dokaz deka Tantal e istoriska licnost, togas sto e so negoviot sin Pelop

За Пелоп нема опиплив доказ, како за Тантал, односно најден историски извор кој можеби укажува на Тантал.

Tatkoto Hetit "gospodar", sinot "rob" vazal Hetitski (staro persiski)

Таткото хетитски Цар, а синот роб на Персијанците, а патем староперсиски?!

---------------------------------------------

Deka Pelop bil istoriska licnost moze da se vidi i od pisanoto vo Herodot "Istorija, kniga VII, gl.8" kako i od iskazanoto od Spartanecot, Sijagar vo "kniga VII, gl.159" kade se spomenuva "Pelopid Agamemnon".

Znaci imame dva izvora, eden persiski drug spartanski.

Значи Агамемнон во случајов се јавува како син на некој Пелоп. Јас колку што знам, претходно ме убедуваше во нешто друго. Ако е внук, како може Грк да е внук на Фригиец?

------------------------------------------------

Frigijcite kako vazali na Hetitite (staroto persisko carstvo) go pokorile Peloponez tri pokolenija pred Trojanskata vojna.

Посочи некаков доказ, а не Вергилиј и Хомер.

Kako sto predhodno utvrdivme glavnite ucesnici vo Trojanskata vojna, Menelaj i Agamemnon se vnuci na pokoruvacot Pelop po kogo toj poluostrov go dobil i imeto Peloponez.

Sto bile Hetitite, ke vidime podocna.

Значи да резимираме дека Агамемнон и Менелај, кои биле лидери на Грците, се внуци на Фригите, далечни потомци на Хетитите?! Немам коментар повеќе, со ова се кажа.

Komplet si gi pobrkal loncinjata, ne znaes koe e tvoe koe na drug.

1."Ама нема докази дека Зевс, таткото на Тантал е историска личност. А Тантал сигурно не бил зачнат само од мајка." - analiziraj sto si napisal.

2. "За Пелоп нема опиплив доказ, како за Тантал, односно најден историски извор кој можеби укажува на Тантал."

Tatkoto istoriski dokazan, sinot "imaginaren".

3. "Таткото хетитски Цар, а синот роб на Персијанците, а патем староперсиски?!"

Citaj sto imam zapisano: "Tatkoto Hetit "gospodar", sinot "rob" vazal Hetitski (staro persiski)" toa e ironicno prasanje na tvoeto tvrdenje deka Tantal bil Hetitski Car.

Ni Tantal, ni Pelop nemaat Hetitsko poteklo.

Da Hetitskoto carstvo e "staropersisko" carstvo, eden dokaz bese prilozen od Herodot, pogledaj vo prilozite na temava.

4. "Значи Агамемнон во случајов се јавува како син на некој Пелоп. Јас колку што знам, претходно ме убедуваше во нешто друго. Ако е внук, како може Грк да е внук на Фригиец?"

Sam si pisuvas, sam si odgovaras.

Pogledaj nanazad sto imam napisano.

Ako nemozes da s-kontas prasaj.

5. "Посочи некаков доказ, а не Вергилиј и Хомер."

Se gleda deka napolno si go izgubil kontaktot so temava. Kade se spomenuva "Virgilij", da ne e Herodot?

6. "Значи да резимираме дека Агамемнон и Менелај, кои биле лидери на Грците, се внуци на Фригите, далечни потомци на Хетитите?! Немам коментар повеќе, со ова се кажа."

Toa ti kazuvas, moite kazuvanja ako ne gi izbrisete se jasno dadeni, i ne odstapuvam nitu od edno.

-----------------------------------------

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 17:34

Komplet si gi pobrkal loncinjata, ne znaes koe e tvoe koe na drug.

Јас си знам што е мое, а што на друг и не навлегувам во митолошки приказни за да објаснувам нешта, што од ниту еден историчар не се прифатени како вистинити.

1."Ама нема докази дека Зевс, таткото на Тантал е историска личност. А Тантал сигурно не бил зачнат само од мајка." - analiziraj sto si napisal.

Сеуште чекам да слушнам кој бил татко на Тантал, чинам бев јасен.

Tatkoto istoriski dokazan, sinot "imaginaren".

Ти ме убедуваш дека синот Тантал е вистински, а таткото не слушнавме кој е, пак за ова се буниш?

Citaj sto imam zapisano: "Tatkoto Hetit "gospodar", sinot "rob" vazal Hetitski (staro persiski)" toa e ironicno prasanje na tvoeto tvrdenje deka Tantal bil Hetitski Car.

Ni Tantal, ni Pelop nemaat Hetitsko poteklo.

Da Hetitskoto carstvo e "staropersisko" carstvo, eden dokaz bese prilozen od Herodot, pogledaj vo prilozite na temava.

Провери што е најдено за Тантал, провери го потеклото на најдените докази.

4. "Значи Агамемнон во случајов се јавува како син на некој Пелоп. Јас колку што знам, претходно ме убедуваше во нешто друго. Ако е внук, како може Грк да е внук на Фригиец?"

Sam si pisuvas, sam si odgovaras.

Pogledaj nanazad sto imam napisano.

Ako nemozes da s-kontas prasaj.

Ти ги поврзуваш сите тие народи, јас не, прочитај сам што си пишувал.

5. "Посочи некаков доказ, а не Вергилиј и Хомер."

Se gleda deka napolno si go izgubil kontaktot so temava. Kade se spomenuva "Virgilij", da ne e Herodot?

Виргилиј го споменуваше кога говореше дека Енеј постоел. Треба ли да го цитирам тој дел? А во однос на Хомер, го кажав своето мислење, историската наука истотака го кажала.

Toa ti kazuvas, moite kazuvanja ako ne gi izbrisete se jasno dadeni, i ne odstapuvam nitu od edno.

-----------------------------------------

Твоите кажувања се само твои кажувања, моите кажувања засега се прифатени насекаде. Ништо не ти имам избришано, не си измислувај, или докажи го тоа кое го велиш, па потоа слободно можеш да се пожалиш и кај администрацијата.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3435363738 47>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.