|
Патување низ времето |
Внеси реплика | страница <1 910111213 16> |
Автор | |||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
да, да... лесно е да се премине во филозофска дебата... но тоа не дава реален одговор на прашањето... постои ли времето... или не... за да можеме да дискутираме дали може да има... патување низ времето... или повторно не... Изменето од којсумјас - 30.Септември.2010 во 15:24 |
|||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
може се...со мисла и со чувство...
ете, гледаш без човекот ко да не постои ништо. |
|||
којсумјас
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
тоа не држи вода... ниту според библијата... ниту според науката... |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Koga rekov deka "vemeto stoi" toa go iskazhav figurativno bidejki toa ne teche. Faktichki trebashe da kazham deka ne postoi, no togash seta diskusija kje zavrsheshe tamu bidejki ne vredi da se dskutira za neshto shto ne postoi. Vremeto postoi samo kako nasha iluzija:
Mozhebi dovolno dobra paralela za iluzijata na vremeto i negovoto techenje mozhe da bide gledanjeto film. Vo eden mig nie percepirame edna slika (edno dejstvie, akcija, dvizhenje, informacija...), sledniot mig e nekoja druga slika koja kvalitativno se razlikuva od prethodnata... i t.n. Sete ovie migovi (sliki) nie gi percepirame kako neprekinato dejstvo i vo nashiot um gi interpetirame kako nekakvo prichinsko-posledichno zbidnuvanje. Seto toa e vo red. Onoa shto ne e vo red e toa shto, dodeka slikite od filmot (migovite) zaminuvaat i povekje ne postojat, kako shto ne postojat i onie koi nikogash ne pristignale, nie vo nashata memorija gi imame vechno (dodeka ne gi zaboravime ) registrirano i tie i natamu postojat kako sekjavanje. Ova sekjavanje za nas e "minato" , onaa slika koja ja gledame vo migot e "segashnost", a onaa koja kje dojde (ako dojde) ja narekuvame "idnina". Takvata umstvena konstrukcija nie ja narekuvame "vreme" i koga kje se osvrneme na frekvencijata na menuvanje na slikite (migovite) pred nash*te ochi, nam ni se prichinuva deka vremeto, (onoa shto nie subjektivno sme go konstruirale) poradi kvalitativnata promena na sekoja posledovatelna slika (mig), teche vo nekoja nasoka. Sega, za da mozheme da vizuelizirame kako se odvivale sluchkite (dejstvijata) i da ja odredime dispozicijata na edna vo odnos na druga, nie gi broime izminatite sliki megju tie sluchki i velime deka poslednava se sluchi 360 sliki posle prethodnata. I sega, za da vneseme nekakov standard so koj site kje se sluzhime i taka kje znaeme za shto zboruvame, arbitrarno se dogovarame oti edna slika kje ni oznachuva edna sekuna, 60 sekundi edna minuta i t.n. Taka, na krajot kje se dogovorime deka vtoroto dejstvie se sluchilo eden chas posle prvoto. Na ovoj nachin ne sme napravile nishto drugo, tuku sme stavile red vo nash*te sekjavanja za slikite koi nekogash sme gi videle i koi povekje ne postojat. Vremeto sme go inventirale kako alat za odreduvanje na frekvencijata na zbidnuvanjata isto onaka kako shto sme ja inventirale i matematikata za presmetuvanje na tie zbidnuvanja. Vo realnost, ne postojat i dvete! Изменето од Messenger - 30.Септември.2010 во 18:53 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
не држи вода, држки не држи... абе и наука нема, кога човекот го нема. Изменето од pagane - 30.Септември.2010 во 21:49 |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
vremeto e nematerijalna golemina bez moznost na dejstvo
za razlika od site drugi golemini, sto postojat vo nasiot sistem zatoa i nemozes nisto da pravis so vremeto. nit da go prenasocuvas, pretvaras, kratis ili prodolzuvas nienteeeeeeeeeeeeeeeeeee |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
kako be nemozes da pravish nishto so vremeto
Nemoj da go negirash Ajnshtajn be kaj nas vo shkoloto uchime deka soglasno paradoksot na bliznacite na Ajnshtajn moze da go zabavis vremeto ako s mnogu bzr i letash so svetlinna brzika - kako vo StarWars kaj vas neuchite li teorijata na relativnostta vo shkolata be? |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
jas sum jas anjnstajn si e ajnstaj
ako sakas citaj me mene ako sakas citaj go ajnstajn no isto ti se fakja |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
stoper ne se li pishuva so 2 "P"ta be?
|
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ami bugari mozat da pisat so dve mozat i so tri
ne im se mesam u tova jazikot ami som velite mersi i garson..niso cudno da e kaj vas so mnogu p zar ovde na naslovna gledas nekade da pisuva FORUM.IDIVIDI.BG ?????? Изменето од anakin - 30.Септември.2010 во 22:29 |
|||
|
|||
d4 b3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ne
ama kego prasham perun ako saka da cerirame edno domainche idividi.bg jas ke go administriram |
|||
d4 b3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ma nemam vreme
a i ne e eftinko toa BG domainite |
|||
којсумјас
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
јасно ми е твоето гледиште... и убавината на логичката едноставност... во идејата... времето не постои... но... се што е логички едноставно... не мора нужно да биде и точно... во најмала рака, идејата дека времето не постои... мене не ми е прифатлива... ако времето е во тесна врска со движењето, со "фрекфенцијата" на збиднувањата, како што милуваш да кажеш... а движењето на материјата или енергијата... постои независно од тоа дали ние го набљудуваме тоа или не... тогаш и времето мора да постои независно од нас како набљудувачи... едноставно, движење ќе има, без или со нас... и не, не ми е прфатлива идејата дека времето е алатка, исто како и математиката... во реалност постојат и двете... математиката како алатка... времето како неразделен дел од простор-временскиот конгломерат... и... П.С ако постои квантум на движење на материјата или енергијата, се исто... тогаш мора да постои и квантум на време... па ако "времето е алатка за одредување на фрекфенцијата на движења"... кои сигурно не се еден континуитет... има ли логика да зборуваме за фрекфенција на збиднувања... а да не ја прифатиме идејата за квантум на времето... Изменето од којсумјас - 30.Септември.2010 во 23:34 |
|||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А кој би бил квантум за време?
Јас колку што знам времето се изразува преку единица прифатена од SI систем,тоа е секунда. Арно ама никој од нас не знае што е времето,ама секој може да ти кажа колку е саат во било кој момент на свесност Сега што прајме |
|||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|||
Внеси реплика | страница <1 910111213 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |