IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Четвртата заповед : САБОТАТА!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Четвртата заповед : САБОТАТА!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 31>
Автор
Порака
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 09:39
"Koga izraelskiot narod ja zagubil svojata nezavisnost, vaznosta na nivnite graganski zakoni prestanala, zasto bile prisileni da gi pocituvaat rimskite zakoni.
Sekoja zemja ima svoi graganski zakoni, a za niv ne vodi griza crkvata, tuku drzavata. Svetoto pismo gi uci hristijanite da gi pocituvaat drzavnite zakoni se dodeka tie ne mu se protivat na Bozjiot zakon."

Ova ne e tocno, zoshto ti sakash da kazesh deka drushtvoto vo koe ziveeme mozed a go promeni Bozjiot zbor. Ako Makedonija preku nok stane muslimanska drzava kako vo Pakistan, togash nema da se slavi ni Sabota ni nedela, tuku petok i ke se molish 5 pati na den na Alah. Pa, Blagoj_s, ke go prifatish li toa, zoshto toa e protiv ucenjeto na adventistite? Dali opshtestvoto ima pravo da go menuva Bozjiot zbor?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 09:48
Opshtestvata se menuvaat so nasilstva, korumpirana politika i slicno, i ti velishe deka takvite aktivnosti mozat da go zamenat Svetiot i Bezgreshen Bozji zbor?
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 10:36
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Од каде знаеш дека не се изменети токму оние стихови кои што ти ги цитираш како аргументи? “

Originally posted by sk sk напиша:

So sporedba na tie tekstovi so Torata, direktno so Bozjiot zbor, ke vidish deka se vo sklad so ucenjeto. Toa kazuva deka ne se izmeneti.

Интересно, значи за тебе само Тората е Божјиот збор. А зошто сметаш дека тие што ги менувале зборовите што Бог ги кажал преку пророците, Соломон, Давид, Јов, Исус и апостолите не би ги менувале и зборовите од Тората? Каде Бог во Тората ветува дека единствено тие зборови ќе ги чува од измени, а со следните Негови објави ќе може да прави секој што сака?
Па ти Мојсеј го ставаш и над Исус, индирекно кажувајќи дека треба зборовите на Исус да ги читаме преку призмата на Мојсеевите книги.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 10:51
Izgleda deka ne si me razbral. Eve da ti go pojasnam principot: sekoj covek shto ke kaze neshto a toa e spored zborovite na Boga, go smetam za Bozji zbor. Toa e i poentata na prorocite. Se dodeka tie zboruvale spored Bozjoto ucenje, bile Bozji proroci. Onoj moment koga tie ke kazat neshto drugo koe ne e spored Bozjeto ucenje, toa ucenje ne e od Boga. Toa ke se znae dokolku se sporedat zborovite so Bozjite. Site licnosti shto gi navede dokolku zboruvaat spored Bozjoto ucenje, nivnoto ucenje go prifakam.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 11:03
А зошто сметаш дека баш тие зборови од Тората се Божји зборови?
Еве, зошто на пример не споредуваш обратно и да речеш: Бог зборувал преку Исаија и тоа е Божјиот Збор. Се од она што кажал Мојсеј а што е во склад со Божјиот збор (преку пророкот Исаија) е Божји непроменет збор. А се што кажал Мојсеј а не е во склад со Божјиот Збор (кажан преку пророкот Исаија), тоа не е Божји збор туку човечка манипулација во зборовите на Мојсеј.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 11:04
Daj konkreten primer za toa shto go tvrdish. Vo sushtina so predhodniot post ti odgovoriv na toa prashanje.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 11:15
Јас не тврдам ништо тука, туку те прашувам тебе многу едноставно прашање веќе неколку пати. Еве на пример Бог зборувал и преку Мојсеј и преку Исаија. И двајцата ги запишале (или заповедале да бидат запишани) Божјите зборови во соодветна книга, Мојсеј во Тората, а Исаија во книгата на пророкот Исаија. Зошто ти ја одбираш Тората како критериум за вистина, а не книгата на пророкот Исаија. Зошто ти велиш дека се што е во согласност со Тората е Божји збор, а не велиш се што е согласност со книгата на пророкот Исаија е Божји збор?
Зошто (дирекно или индикрено) велиш дека единствено Тората била заштитена од промени?
Зошто и даваш посебен ексклузивитет на Тората?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 11:17
Jas milam deka ti odgovoriv na tie prashanja. Torata ja zemam zatoa shto tamu direktno Bog kazuva na Mojsej shto da pravi. Istiot slucaj go imame i so prorocite. Mozebi e potocno ako pisham namesto Tora, Tanakh (stariot zavet). No najtocno e kakoi shto rekol Sinot Bozji vo Matej 5:17-19: Torata i prorocite.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 11:59

Jas milam deka ti odgovoriv na tie prashanja. Torata ja zemam zatoa shto tamu direktno Bog kazuva na Mojsej shto da pravi. Istiot slucaj go imame i so prorocite. Mozebi e potocno ako pisham namesto Tora, Tanakh (stariot zavet). No najtocno e kakoi shto rekol Sinot Bozji vo Matej 5:17-19: Torata i prorocite.

Во Лука 24:44 Исус вели: во Мојсеевиот закон, пророците и псалмите.

Но од каде знаеш дека Матеј 5:17-19 не е човечка манипулација? Од каде знаеш дека апостолот Матеј веродостојно ги запишал зборовите на Исус? Ако пак му веруваш, тогаш зошто не веруваш во другите работи кои што ги напишал Матеј? Кој ти дава за право селективно да ги читаш новозаветните документи и да велиш ова е е Божји збор, а ова е човечка манипулација (само затоа што мене не ми се совпаѓа со она што јас сметам дека е Божји збор од стариот завет)
Па во истата таа 5-та глава Исус менува доста од старозаветните заповеди велејќи: Сте чуле дека било речено (старозаветна заповед), а јас пак ви велам (новозаветна заповед). Или и ова е човечка манипулација?

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 12:24
"Во Лука 24:44 Исус вели: во Мојсеевиот закон, пророците и псалмите."

Psalmite koi se voglavno napishani od David, vo nekoi krugovi se problematicni za citiranje kako fakti, iako ima MNOGU vistina vo niv. Pricina za toa e deka toa e licno iskustvo na David ispeano vo pesni. Ako se trgne od toj princip, togash sekoj covek moze da kaze deka imal licno iskustvo so Boga i deka negovite zborovi se tocni. Mozebi se, mozebi ne. Zatoa sum predpazliv na niv. Posebno koga se znae zivotot na David.

Prorocite i Mojsej se licno kazani od Boga, kade On dava naredba na Mojsej i na prorocite da pishat ona shto On go rekol. Matej 5:17-19 ne e covecka manipulacija zoshto zborovite se spored proroshtavata vo satariot zavet. Ako ne se vistiniti, togash Sinot Bozji e lazec.

"Од каде знаеш дека апостолот Матеј веродостојно ги запишал зборовите на Исус?"

Zatoa imash ushte 3 drugi predanija, pa mozesh da spordish.

"Ако пак му веруваш, тогаш зошто не веруваш во другите работи кои што ги напишал Матеј?"

Daj konkretni tekstovi.

"Па во истата таа 5-та глава Исус менува доста од старозаветните заповеди велејќи: Сте чуле дека било речено (старозаветна заповед), а јас пак ви велам (новозаветна заповед). Или и ова е човечка манипулација?"

Ti ne si ja razbral porakata.

"”Сте чуле дека им беше речено на старите: ‘Не убивај! А кој ќе убие, ќе биде виновен пред судот.’

22 А Јас ви велам, дека секој, кој се гневи на брата си без причина, ќе биде виновен пред судот. А кој ќе му рече на брата си „празноглавец”, ќе биде виновен пред синедрионот. А кој ќе го нарече „безумник”, ќе биде виновен за во огнениот пекол."

Pred nego li shto dojdesh do situacija da ubiesh, doagja raspravija, gnev i slicno. Sinot Bozji ne go kazuva toa, tuku ne sovetuva da ne dojdeme do toj stepen pa da ubiesh nekogo, zoshto togash e kasno. Zatoa veli, ne se raspravajte zoshto toa ke ve dovede do ubistvo. Znaci Sinot Bozji zboruva za raboti koi se slucuvaat pred da nastane ubistvo i ne sovetuva da ne odime pod toj pat koj vodi kon propast.

"Сте чуле дека им било речено на старите: ‘Не прави прељуба!’

28 А Јас ви велам дека секој, кој гледа на жена со желба, веќе извршил прељуба со неа во своето срце. "

Istiot princip: pred da napravish preljuba, se ragja zelba vo coveckoto srce. Sinot Bozji veli za toa, ne dozvoluvaj da ti se ragja zelba za tugja zena, zoshto ke te dovede do preljuba. Znaci, ne odi pod toj pat koj vodi kon propast.

"Исто така било речено: ‘Кој ќе ја остави својата жена, нека и даде разводно писмо.’

32 А Јас ви велам дека секој, кој ја остава својата жена, освен за прељуба, ја прави да врши прељуба, и кој се оженува со така напуштена, врши прељуба.”

Ovde kazuva na praktikata koja ja imale lugjeto, da za sekakvi raboti gi otpushtale zenite. Sinot Bozji gi uci deka toa ne e pravedno tolkuvanje na zborovite.

"Уште сте чуле, дека им било речено на старите: ‘Не нарушувај ја клетвата, а исполнувај ги пред Господа своите клетви.’

34 А Јас ви велам: не колнете се никако; ниту во небото, зашто е Божји престол;

35 ниту во земјата, зашто е подножје на Неговите нозе; ниту во Ерусалим, зашто е град на великиот Цар.

36 Не ќе се колниш ни во својата глава, зашто не можеш ниедно влакно да го направиш бело или црно!

37 Туку вашиот збор нека биде: ‘да’, да - ‘не’, не! Што е повеќе од тоа, од лукавиот е.”

Slicnokako i predhodno. Lugjeto koristele kletvi kako dobar den i bidejki gi kazuvale trebale da gi ispolnat. Povtorno greshno tolkuvanje na tekstovite: lugjeto treba da prestanat da frlaat kletvi, zoshto toa gi vodi vo propast - od lukaviot doagja.

"Сте чуле дека било речено: ‘Око за око и заб за заб.’

39 А Јас пак ви велам: не противете му се на злото; туку, ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот.

40 Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката.

41 Ако некој те принуди да одиш со него една милја, ти оди две со него.

42 Дај му на оној што бара од тебе, и не свртувај се од оној што ти сака на заем.”

Ist princip: ne se sveti na covekot i ne teraj svoja pravda - toa e Bozja rabota, On ja tera pravdata na videlina; daj shto covekot saka za da izbegnesh raspravii.

"Сте чуле дека било речено: ‘Љуби го својот ближен и мрази го својот непријател’.

44 А Јас ви велам: Љубете ги своите непријатели и молете се за оние, кои ве гонат;

45 за да бидете синови на вашиот Татко, Кој е во небесата, Кој прави Неговото сонце да изгрева над злите и над добрите, и дава дожд на праведните и на неправедните.

46 Зашто ако ги љубите оние, кои ве љубат вас, каква награда имате? Зар и цариниците не го прават тоа исто?

47 И ако ги поздравувате само своите браќа; што правите особено?Зар не го прават истото и цариниците?

48 И така, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко.”

Fariseite se druzele samo so farisei, ne ni gledale na Samarjanite. Povtorno ist princip: ucenje kon ljubovta kon lugjeto, a ne da se selektiraat lugjeto spored covecki vrednosti.

Изменето од sk - 27.Септември.2010 во 12:25
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 16:08

"Ti povtorno se drzhish kako slep za stap okolu neshto shto e zameneto so Nov Zavet"

Toa i e poentatata. Se shirat lagi deka noviot zavet gi zamenil Bozjite zborovi. NE i NE. Ako e taka, togahs tie shto go sledat toa ucenje se direktno protiv zborovite na Sinot Bozji vo Matej 24:35.

Toa e izvadeno od kontekst.

Ako podrazbirash deka Bozhjiot zbor e prenesuvan preku profetite i ako prifakjash deka Isusovoto propovedanje e Bozhji zbor, togash jas ne gledam nikakva poenta vo ova tvoe tvrdenje.

16 Но бидејќи знаеме дека човекот не се оправдува од делата на Законот, туку само преку верата на Исуса Христа, и ние поверувавме во Христа Исуса, за да се оправдаме од верата во Христа, а не од делата на Законот ; зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден човек.

21 Не ја поништувам Божјата благодат, зашто ако правдата доаѓа преку Законот, тогаш Христос умрел напразно.
ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО ГАЛАТЈАНИТЕ, Глава  2    

23 А пред да дојде верата, бевме под стражата на Законот, затворени, до времето на верата која требаше да се открие. 24 Така, Законот ни беше наш воспитач до Христа, за да се оправдаме преку верата. 25 А сега дојде верата, и не сме повеќе под воспитувачот. 26 Зашто, сите сте Божји синови преку верата во Христа Исуса,
ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО ГАЛАТЈАНИТЕ, Глава  3  

Изменето од Messenger - 27.Септември.2010 во 16:09
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 16:26
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

"Ti povtorno se drzhish kako slep za stap okolu neshto shto e zameneto so Nov Zavet"

Toa i e poentatata. Se shirat lagi deka noviot zavet gi zamenil Bozjite zborovi. NE i NE. Ako e taka, togahs tie shto go sledat toa ucenje se direktno protiv zborovite na Sinot Bozji vo Matej 24:35.

Ako podrazbirash deka Bozhjiot zbor e prenesuvan preku profetite i ako prifakjash deka Isusovoto propovedanje e Bozhji zbor, togash jas ne gledam nikakva poenta vo ova tvoe tvrdenje.

16 Но бидејќи знаеме дека човекот не се оправдува од делата на Законот, туку само преку верата на Исуса Христа, и ние поверувавме во Христа Исуса, за да се оправдаме од верата во Христа, а не од делата на Законот ; зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден човек.

21 Не ја поништувам Божјата благодат, зашто ако правдата доаѓа преку Законот, тогаш Христос умрел напразно.

23 А пред да дојде верата, бевме под стражата на Законот, затворени, до времето на верата која требаше да се открие. 24 Така, Законот ни беше наш воспитач до Христа, за да се оправдаме преку верата. 25 А сега дојде верата, и не сме повеќе под воспитувачот. 26 Зашто, сите сте Божји синови преку верата во Христа Исуса,

Vo dvata teksta shto gi naveduvash se zboruva za relacijata megju zakoni i vera. Fariseite gi drzele zakonite kako zakoni, bez da veruvaat vo niv, tuku radi reda. Ne gi drzele so vera, so obrezano srce (zatoa Bog veli deka zakonot ke im go vsadi vo srce - Eremija 31:31-33). Pisatelot pravi komparacija, i vo pravo e. Koja e poentata da drzish neshto i go pravish radi reda, a ne veruvash vo nego? Koga so vera bi gi prifatele Bozjite zakoni, grevovite drasticno ke se namalat.

Toa mozesh i denes da go vidish kaj lugje koi radi reda odat po denominacii od najrazlicni pricini, a ne so vera deka odat da se sretnat so Bog.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 17:06

"Исто така било речено: ‘Кој ќе ја остави својата жена, нека и даде разводно писмо.’

32 А Јас ви велам дека секој, кој ја остава својата жена, освен за прељуба, ја прави да врши прељуба, и кој се оженува со така напуштена, врши прељуба.”

Ovde kazuva na praktikata koja ja imale lugjeto, da za sekakvi raboti gi otpushtale zenite. Sinot Bozji gi uci deka toa ne e pravedno tolkuvanje na zborovite.

Сепак Мојеевиот закон дозволувал развод. Исус забранува. Упсс! промена на законот среќа

"Уште сте чуле, дека им било речено на старите: ‘Не нарушувај ја клетвата, а исполнувај ги пред Господа своите клетви.’

34 А Јас ви велам: не колнете се никако; ниту во небото, зашто е Божји престол;

35 ниту во земјата, зашто е подножје на Неговите нозе; ниту во Ерусалим, зашто е град на великиот Цар.

36 Не ќе се колниш ни во својата глава, зашто не можеш ниедно влакно да го направиш бело или црно!

37 Туку вашиот збор нека биде: ‘да’, да - ‘не’, не! Што е повеќе од тоа, од лукавиот е.”

Slicnokako i predhodno. Lugjeto koristele kletvi kako dobar den i bidejki gi kazuvale trebale da gi ispolnat. Povtorno greshno tolkuvanje na tekstovite: lugjeto treba da prestanat da frlaat kletvi, zoshto toa gi vodi vo propast - od lukaviot doagja.

Сепак Мојеевиот закон дозволувал заколнување. Исус забранува. Упсс! промена на законот среќа

"Сте чуле дека било речено: ‘Око за око и заб за заб.’

39 А Јас пак ви велам: не противете му се на злото; туку, ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот.

40 Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката.

41 Ако некој те принуди да одиш со него една милја, ти оди две со него.

42 Дај му на оној што бара од тебе, и не свртувај се од оној што ти сака на заем.”

Ist princip: ne se sveti na covekot i ne teraj svoja pravda - toa e Bozja rabota, On ja tera pravdata na videlina; daj shto covekot saka za da izbegnesh raspravii.

Сепак Мојеевиот закон дозволувал праведна одмазда. Исус забранува. Упсс! промена на законот среќа

Изменето од EvAngelos - 27.Септември.2010 во 17:07
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 17:20

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Vo dvata teksta shto gi naveduvash se zboruva za relacijata megju zakoni i vera. Fariseite gi drzele zakonite kako zakoni, bez da veruvaat vo niv, tuku radi reda. Ne gi drzele so vera, so obrezano srce (zatoa Bog veli deka zakonot ke im go vsadi vo srce - Eremija 31:31-33). Pisatelot pravi komparacija, i vo pravo e. Koja e poentata da drzish neshto i go pravish radi reda, a ne veruvash vo nego? Koga so vera bi gi prifatele Bozjite zakoni, grevovite drasticno ke se namalat.

Toa mozesh i denes da go vidish kaj lugje koi radi reda odat po denominacii od najrazlicni pricini, a ne so vera deka odat da se sretnat so Bog.

Citatot ne veli "chovekot ne se opravduva od delata na Zakonot bez da veruva vo nego", tuku veli mnogu jasno :

Но бидејќи знаеме дека човекот не се оправдува од делата на Законот, туку само преку верата на Исуса Христа, и ние поверувавме во Христа Исуса, за да се оправдаме од верата во Христа, а не од делата на Законот ; зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден човек.

Ako i ponatamu ne ti e jasno shto tochno znachi kazhanoto, togash slednoto razjasnuva mnogu ubavo:

Законот ни беше наш воспитач до Христа, за да се оправдаме преку верата. 25 А сега дојде верата, и не сме повеќе под воспитувачот.

Od ova pojasno ne mozhe da bide.

Istoto vazhi i za sabotata. Isus se iskazha i za nea. Zatoa go prashav Blagoja od kade e siguren deka nitu edna od Desette Zapovedi ne e smeneta, no toj s'e ushte ne odgovara...

Se razbira, toa ne znachi deka ti ne mozhesh da si veruvash vo shto sakash.

Изменето од Messenger - 27.Септември.2010 во 17:26
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 31>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.